Wetsvoorstel klaar voor ‘bevriezing’ schadeloosstelling parlementariërs in Suriname

10
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 13 sep – Van de VHP mag de schadeloosstelling voor leden van het parlement onmiddellijk worden ‘bevroren’. De grootste oppositiepartij in Suriname heeft een wetsvoorstel ingediend bij het parlement. Het voorstel moet voorkomen dat de schadeloosstelling automatisch meegaat met de recente verhoging op ambtenarensalarissen. De bevriezing moet ook gelden voor voormalige leden van het parlement.

Volgens de wet maken ook die aanspraak op een ‘correctie’. De schadeloosstelling en de honoraria van leden van de regering zijn gekoppeld aan het salaris van de op één na hoogst geplaatste ambtenaar op een ministerie. In de toelichting op het wetsvoorstel wordt onder meer de ‘moeilijke sociaaleconomische situatie in Suriname’ aangehaald. Ook het gebrek aan geld bij de overheid is een reden om niet tot verhoging over te gaan.

De VHP wil dat een betere regeling komt voor het aanpassen van honoraria en de schadeloosstelling. Daar moet aparte wetgeving voor worden klaar gemaakt. “Dit nieuwe voorstel moet binnen zes maanden af zijn en voor goedkeuring worden aangeboden”, staat in de toelichting. In de tussentijd moet dus tot bevriezing worden overgegaan. Het wetsvoorstel is ingediend door Asiskoemar Gajadien, Krishna Mathoera en Riad Nurmohamed.


10 REACTIES

 1. Ik vraag mij steeds af wat de assembleeleden zouden verdienen als ze volle tijds zouden werken als lid.Hun schadeloosstelling is heden nog 15000,srd.Eind van de maand krijgen ze SRD 22200.Afonsoewa zou zeggen we firi ing in un saka.


  Maak melding

 2. De NDPers zijn niet stil en nooit stil geweest als het om deze kwestie gt,reeds in 2015 had de pres het al aangeven dat er een oplossing moet komen over de dubbele salariëring,en het was ook de ndp geweest die verandering eiste in de pensioen regeling van de parlemtrs,dat j niet na twee termijnen direct aanspraak maakte op pensioen zonder afdracht,nu komt men pas in aanmerking op j 55 jr en een ieder moet nu mnd 10% van hun riante loon afdragen,en het was de pres die na terugkomst uit Cuba aandrang op bevriezing en ontkoppeling m,daarna kwam Misiekaba ook uit dat de fractie van de ndp pal achter de pres staat wat dat betreft,dat Chan nu ook eieren vr zijn geld kiest komt door de druk vanuit de samenleving het is een gezonde zaak,liever te laat dan nooit


  Maak melding

 3. Nu zijn die smerige paarse ratten niet zo haastig met een wet, om de salarissen te bevriezen, terwijl ze de meerderheid hebben, om zo,n wet door te drukken, met die omstreden amnestiewet, was het binnen enkele dagen geregeld, die dikke pad van Kensenhuis vind ook dat hij daar recht op heeft, daar hij vind, dat hij er hard genoeg voor werkt, dus zal zeker tegen die wet stemmen, en die Misikonju die constant die moordenaarskont likt, loopt constant de boel te misleiden, laatst met Alcoa, en nu met het zogenaamd bevriezen van de salarissen, door aan te geven dat de oppositie wilt scoren me deze qwesties.


  Maak melding

 4. @ Dagoebal

  u vergeet de kreet van Kensenhuisen die vindt dat hij het ook zwaar heeft. U vergeet Bouva die wartaal uit spraak maar daarmee slechts uitstel voorstelde. De president sprak alleen voor de regering en kan niet voor de DNA spreken en Misiekada spraak ook wartaal waar slechts een procedure en zorgvuldigheids voorstel naar voren kwam.

  Beste Dagoebal ik interpreteer de woorden van Bouva en Misiekaba al rekken, aanhouden en vergeten.

  De oppositie komt daar om met een direct werkend concreet voorstel van bevriezen tot dat de DNA commissie haar werk gedaan heeft.

  Verder interessant hoe Gajadien nu aangetoond heeft dat hij zijn best gedaan heeft om dubbele salariering te voorkomen:
  >> Eerst werd hem onmogelijk gemaakt zijn werk te doen.
  >> Later wilde men betaling niet staken en afspraken maken over weer indiensttreden na DNA periode. Dat is de reguliere weg voor ambtenaren. Hun dienstverband wordt onderbroken en men keert na de zittingstermijn terug op een gelijkwaardige baan.
  >> Hij om betaling te ontgaan zijn bankrekening heeft op gezegd.
  Kort alle verwijten van de NDP aan zijn adres zijn dus ongegrond laat men kijken naar Panday en Doekhi.


  Maak melding

 5. “de bevriezing moet ook gelden voor voormalige leden van het parlement”

  Efu den hab en abra den gepensioneerden, dan me begrijp a tori.

  Ma den wan sa no de anga pensioen ete. Fu den san disi a kondre NOITI o drai. Te yu keba anga wroko na wan wrokopresi, dan na keba. So langa den no de anga pensioen, den kan wroko na wan tra presi.

  Disi na puur nepotisme anga faciliteer. Den man anga uma disi no lobi Sranan, den no lobi yu, den no lobi yu pikin.

  Den lobi anga denki den srefi nomo.


  Maak melding

 6. Mensen weest opgepast wanneer de vos passie preekt,vhp heeft een wet ingediend om de schadeloosstelling van de DNA leden te bevriezen,nu zegt jogi eigenlijk dat het niet zo is,het gt om de loonsverhoging Babylonische spraakverwarring alom bij de vhp of jogi kan niet begrijpend lezen of de vhp is verkeerd geciteerd door de medias het gt om veel geld dus te ju gridi fu moni ondanks dat hij een kwart van saramaca heeft toegeëigend is hij nog niet verzadigd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.