donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname nog achter stappenplan

Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname nog achter stappenplan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 sep – Inheemsen en hun gemeenschappen moeten oppassen vooor pogingen om hen onderling te verdelen. Dit stelt het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS. Het aangekondigde uittreden van dorpshoofd Lesley Artist van Redi Doti wordt scherp veroordeeld. “De VIDS is het traditioneel gezagsorgaan der Inheemse volken in Suriname is en geen westerse organisatie waar men individueel naar gelieven kan toe- of uittreden.”

Wie door de eigen gemeenschap wordt aangewezen als dorpshoofd, is ‘automatisch’ onderdeel van het instituut Traditioneel Gezag. Dat duurt net zolang betrokkene dorpshoofd is. De VIDS verwacht dat “alle Surinamers, in het bijzonder de Inheemse volken, zich niet laten afleiden of verkeerd informeren, maar doorgaan op de ingeslagen weg naar volledige wettelijke erkenning van de rechten der Inheemse volken in Suriname.”

Artist, voormalig voorzitter van de VIDS en ex-parlementarier (NDP), had beter moeten weten. Hij vindt dat de VIDS het ‘stappenplan’ tot erkenning van de rechten, de rug heeft toegekeerd. Maar dit wordt tegengesproken. “De VIDS staat nog steeds achter het stappenplan en de gezamenlijke uitvoering met de regering en begrijpt niet dat in mediaberichten de indruk wordt gewekt als zou een andere koers worden op gegaan.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Indianen moeten tenminste dezelfde rechten en erkenning krijgen als de marrons. De minister gaat zowat elke maand op bezoek bij de marron kapiteins. Ook de president zoekt ze op. Maar de Indiaan blijft achtergesteld. Vanwaar deze discriminatie door de regering? Het is duidelijk dat in Suriname marrons meer rechten hebben dan iedereen. Indianen moeten minstens dezelfde rechten en bescherming krijgen en meer grond en autonoom bestuur.


  Maak melding
 2. @ Poki,

  Indianen hebben zich vanuit Zuid-Oost Azië verspreid over de Amerika’s. Zoals bekend zijn mensen van Aziatische afkomst geduldig en zij berusten zich in hun lot. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste zijn eenvoudige mensen.
  De Indianen hebben de marrons toegelaten in hun woongebieden. Pas een paar jaar terug kwam het bij een marron vrouw op om de Indianen daarvoor te bedenken.
  Creolen en marrons eisen alles voor zich zelf op, de rest van de Surinamers en vooral de Indianen hebben het nakijken. Hetzelfde zie je ook in Nederland. Altijd maar eisen en steeds meer eisen. Ze zijn te vergelijken met de moslims die zijn ook veel eisers.


  Maak melding
 3. @ Jiyani,

  Ik denk dat je je in het geschiedenis- of entomologieboekje hebt vergist, want er komt geen enkele indiaan uit Zuidoost-Azië. Maar ik weet wel waar je vergissing vandaan komt. Ten tijde van koning Willem I werden tijdens zijn Koninklijke Besluiten in het toenmalige Nederlands-Indië de inwoners door hem als ‘índianen’ betiteld wat later is veranderd in ‘inlanders’. Ne Noord-. Midden-en Zuidamerikaanse indianen waren al lang voor de komst van Columbus bekend en gesetteld in bepaalde gebieden (inclusief de Caribische eilanden). Maar uit Zuidoost-Azië? No way.


  Maak melding
 4. @ FBI,

  De Indianen komen oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië.
  Voor de komst van Columbus waren de Indianen vanuit Zuid-Oost Azië vertrokken naar de Amerika’s.
  Ze hebben barre tochten overleefd. Is te vinden op Google.
  Indianen en Chinezen zijn aan elkaar verwant.
  Er schijnt in India een stam te leven die veel op Indianen lijken. Dat moet ik eerlijk toegeven ben ik niet op internet tegengekomen, is mij verteld door mensen die elk jaar naar India gaan met vakantie.


  Maak melding
 5. Jiyani, wat laat je mij lachen om jou domme posting. Ga aub terug naar school en om indianen te vergelijken met moslims ook nog zoveel eisend. Noem mij op wat indianen in nl opeisen. Volgens mij vraagt men alleen om hun rechten en land en cultuur te beschermen. Dat hindoes zichzelf verkopen om blank te zijn verdiep je daar eens in en jullie bekrompen gedachten gang.


  Maak melding
 6. Sorry Jongens, ik kan jullie in deze niet steunen. Jiyani heeft 100% gelijk. Dit heb ik bij het onderdeel etnologie oftewel rassenkunde geleerd. De Indianen vormen een sub-ras van het Mongolide oftewel gele ras. Kijk maar naar de gelijkenissen en overeenkomsten. Dezelfde haargroei, spleetogen en andere zaken,die je ontdekt als je een Indiaanse vrouw hebt.
  Vraag is : hoe komen de afstammelingen van de mongolen in Amerika terecht. Antwoord: Deze zijn heel lang geleden over de Noordpool getrokken en aan de andere kant van de wereld (Amerika) beland en vandaar doorgetrokken naar het zuiden. Ja, dit doet pijn als je tot de ontdekking komt dat Columbus niet de eerste ontdekker van Amerika is geweest..


  Maak melding
 7. Het verbaasd mij dat iemand die zegt bij een grote krant te hebben gewerkt, niet eens weet dat de Indianen oorspronkelijk vanuit Azië zich hebben verplaatst naar Noord, Midden en Zuid-Amerika.
  Maar des te meer ben ik verbaasd dat Redskin, een Indiaan, zijn eigen geschiedenis niet kent en zomaar uit het niets mij begint te schelden en het ook heeft over hindu’s die zich blank voelen.
  Wel Redskin, ik heb op school goed opgelet. Mijn interesse in de diverse volkeren en de geschiedenis over hoe zij zich over de wereld hebben verspreid is groot.
  Bovendien heb ik aangegeven dat het een en ander te vinden is als je Google raadpleeg.
  Dus voortaan een toontje lager zingen, dan zing je niet vals!


  Maak melding
 8. Wat mij wel pijn doet is de onderlinge verdeeldheid onder de Indianen. Dus in 2020 geen zetel in de DNA voor de Amazonepartij. Jammer.
  Indianen, jullie moeten nu eens eindelijk gaan leren om die strijdbijl te begraven en de vredespijp te roken.


  Maak melding
 9. En Jiyani. Etnologie van India is ook zeer interessant, want daar wonen witten mensen met blauwe ogen (Brahmanen, mensen wiens namen eindigen op ani zoals Kirpalani) , maar ook de donkerste mensen ter wereld (ceylon) en alles daar tussenin. Zeer intressante en gevarieerde bevolkingsopbouw.


  Maak melding
 10. Nu lees ik recentelijk dat meerdere Indianendorpen zich gaan terugtrekken uit de VIDS om redenen, die mij doen nadenken..
  De vraag is wie zich schuldig heeft gemaakt van miscommunicatie tussen bestuur en achterban: Artist of Jubitana.
  Jubitana is pas tot voorzitter gekozen en kan deze foute dingen nog niet hebben gedaan. Ik denk dat Artist de door hem gemaakte fouten in de schoenen van Jubitana probeert te schuiven om verdeeldheid onder de Indianen te bewerkstelligen. Indianen , ik heb jullie leren kennen als mensen, van wie de raad van ouderen heel lang nadenkt alvorens een belangrijke beslissing te nemen. Ik ben bang dat jullie niet lang genoeg over deze beslissing hebben nagedacht. Neem daarom uw beslissing in heroverweging ter voorkoming van fouten. Denk aan het politiek belang en winst van Artist als NDPer. Even voor de duidelijkheid: Ik ben geen Indiaan, maar ben wel met een Indiaanse getrouwd. Mijn belang is dat de Indianen niet verdeeld mogen worden, maar juist een eenheid gaan vormen om een politieke vuist te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES