zondag, april 21, 2024
HomeFotoSuriname wil af van Nederlandse schoolboeken op lagere scholen

Suriname wil af van Nederlandse schoolboeken op lagere scholen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 sep – Sinds 2012 werken basisscholen in Suriname weer met Nederlandse schoolboeken. Maar dat gaat stoppen want Suriname doet deze ‘koloniale’ Nederlandse lesboeken nu in de ban. Dat schrijft Dagblad Trouw vandaag. “Het heeft niets te maken met een anti-Nederlands sentiment, maar gaat om een realistische beeldvorming voor het Surinaamse kind” aldus de Surinaamse onderwijskundige Marie Levens tegen de krant.

“Een kind dat opgroeit in de jungle tussen de stroomversnellingen, kan zich geen voorstelling maken van een mistige Rotterdamse haven. Bovendien leren kinderen overal ter wereld eerst over hun eigen land, pas daarna over het buitenland. Dat moet in Suriname niet anders” zegt Levens tegen Trouw.

Het vervangen van het Nederlands lesmateriaal is volgens Levens een onderdeel van het ‘dekolonisatieproces’ waar Suriname volgens haar nog steeds in zit. Momenteel zijn er Belgische consultants in Suriname die helpen bij de onderwijshervormingen. Het toekomstige lesmateriaal moet uiterlijk januari 2021 in de klassen liggen.

Lees het uitgebreid artikel ook op Trouw.nl.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

64 REACTIES
 1. Loes en mama. Mama en Loes. Waar is de poes? De poes is bij Loes. Gelijk heeft men. Verbaast me dat men al jaren geleden daarmee niet begonnen is. Maar ja , liever laat dan nooit. Mijn zegen hebben ze. Verder vind ik ook dat de Surinaamse taal meer gestalte moet krijgen. Met name de spelling. Zo kweek je meer bewustwording. Hoeveel mensen schrijven nog steeds “Mie lobie joe” in plaats van “Mi lobi yu”?


  Maak melding
 2. Op zich natuurlijk wel nuttig. Meer weten van eigen land. Weten waar Delfzijl en Eindhoven ligt maar niet waar Albina ligt is natuurlijk absurd. Onderwijs op Surinaamse leest geschoeid is goed als het maar niet resulteert in de gebruikelijke scheldkannonade op NL als het over de geschiedenis gaat. Want dat weten wij wel en niemand schiet er wat mee op. De Nederlander van nu is niet die van 1790. De Nederlanders van toen waren voor elkaar ook niet zo lekker. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Een matroos die een ei gestolen had werd na geseling gekielhaald en-aangetrokken door het bloed-door de haaien opgevreten. Overigens: terwijl het dekolonisatieproces wat NL betreft in volle gang is vindt er tegelijkertijd een kolonisatie door China plaats…….alleen veel geraffineerder.


  Maak melding
 3. larikoek alleen maar. Liever houdt die man zijn smoel dicht. Stelletje onsuccesvolle schepsels in het land, die het land verder naar het afgrond doorboren. Eerst doen en dan spreken jo koe!!! Probeer eerst de economie op de rails te krijgen.


  Maak melding
 4. ooit gehoord van een koppelwoord?
  Haha melek kelek veref
  En dan nu Surinaamse woorden . Watte kennen wij koppelwoorden in het Surinaams?.Niet dat ik weet.
  Veref = Vervi Kun je aan de klank horen of het Surinaams woord een V of een F is?
  Waarom geen spaans als moedertal? Je woont in Zuidamerika en daar spreken alle landen spaans op Brzilië na.
  Dus hoezo vraag ik mezelf af. Dan maar liever spaans


  Maak melding
 5. Op zich een goede zaak. Het zou nog beter zijn als het onderwijs ook de geschiedenis goed laat vastleggen. Vooral de rol van Bouterse en zijn handlangers als Graanoogst, Boerenveen, Abrahams, Linscheer, etc. Somohardjo had dit geprobeerd maar is van een koude kermis thuis gekomen. Overigens een Javaan met Ballen, die durft om het tegen Bouterse op te nemen.


  Maak melding
 6. Wat is nieuw? Zeker dik 10 jaar geleden was er al een commissie aan het werk t.b.v. nieuw lesmateriaal en methode. Echte specialisten waren hier mee aan de slag. Ik was ooit betrokken bij een programma van Apinti hierover… Maar het is nooit wat geworden. Jammer van al dat geld wat is verspilt. Maar goed nieuwe start! Want het gewoon niet waar dat de Rijn bij Lobith Suriname binnenkomt.


  Maak melding
 7. Marie Levens, de beste minister van Buitenlandse Zaken die Suriname ooit gehad heeft en bovendien een uitmuntende ambassadrice voor Suriname in het buitenland. Zij zou een geweldige minister van Onderwijs zijn in dit kabinet, maar dat is onmogelijk en bovendien is ze daar te intelligent en te netjes voor.


  Maak melding
 8. Wat is het probleem. Ik heb ook uit koloniale boeken moeten leren en heb uiteindelijk een vrij hoge opleiding gehad. Ja , het stoorde mij te leren dat de Rijn ons land binnenkomt bij Lobith. Ik moest een huis met schoorsteen waaruit rook kwam in een sneeuwlandschap tekenen. Bij het oversteken van de straat moet je eerst naar links en daarna naar rechts kijken. De juf verzocht ons om links te veranderen in rechts en rechts in links. In de geschiedenisboeken van Suriname leerde ik alleen de namen van witte mensen; weggelopen slaven werden Marrons genoemd, terwijl ze in mijn ogen helden waren. En zo kan ik uren doorgaan. Gelukkig hadden we toen ouders en onderwijzers die ons leerden dat deze boeken door witte mensen waren geschreven en dat wij bepaalde zaken toch nog iets anders moesten interpreteren.
  Dus: als je het goed wilt doen moet je niet alleen de boeken Nederlandse taal, maar ook de Geschendenis en Aardrijkskunde boeken versurinamiseren.


  Maak melding
 9. Wat heb je aan andere schoolboeken als de scholen en docenten slecht zijn. Het boek alleen is niet zalig makend!! De slecht onderhoude scholen en demotivatie van al het personeel op de scholen is een veel groter en urgenter probleem. Hebben ze wel enig besef wat het gaat kosten om de boeken om te zetten naar Surinaamse boeken?? En niet allen het maken van die boeken maar ook het onderhouden er van?? Kan dat geld niet beter elders worden besteed??
  Krijgen we dan straks een boek over een container schip in de haven voor de kinderen in het binnenland en Nickerie?? Is dat dan meer in hun belevingswereld?? Lijkt mij voor veel kinderen net zo onbekend als de hven van R’dam. Je kunt op alle slakken zout leggen.
  Is er wel goed overleg geweest met de auteurs?? Het is toch heel begrijpelijk dat die niet zonder meer hun werk beschikbaar gaan stellen.
  Ook merk ik weer dat sommige het aangrijpen als een poging alles in Sranan Tongo te gaan geven. Dat zou een enorme verarming en verslechtering betekenen. Die taal heeft een beperkte woorden schat en veel woorden hebben ook nog eens meerdere betekenissen waardoor het onderscheid tussen die verschillende betekenissen gaat vervagen. Plus dat het ze niet alleen veel kennis en begrippen gaan missen, maar ook moeite krijgen om later de NL boeken in een vervolg opleiding goed en snel genoeg te lezen. Sommige lessen in Sranan tongo zou een verrijking kunnen zijn door dat ze nieuwe, andere begrippen leren. Maar dat argument zou nog sterker gelden voor bv Engels of Spaans.
  Kortom. Voor mij is dit het bekende stokpaarde dat weer snel in de kast moet worden opgeborgen. Ondoordacht, lage prioriteit en veel te duur.


  Maak melding
 10. Vermeld in de toekomstige Surinaamse geschiedenisboeken ook de martelingen, folteringen, verminkingen en standrechtelijke moorden die zijn gepleegd door de huidige drugsveroordeelde president DESIRE DELANO BOUTERSE….


  Maak melding
 11. @John.
  Goede reactie. Deze onzin komt om de zoveel jaar uit de kast en lijkt alleen goed te zijn om figuren als Jozefzoon rijk te maken. Het zou voldoende zijn om naast de reguliere geschiedenis en aardrijkskunde boeken een boekje met specifieke kennis van en over SR te maken. Hoofdstukken over Lobith en Batavieren kunnen ze overslaan, maar iets als de Franse Revolutie is weer fundamenteel voor de opkomst van de democratie.
  Mij bedruipt het gevoel dat de minster een oude vriendin die al jaren gepensioneerd is aan een leuk baantje wil helpen zonder dat er goed is nagedacht over effectiviteit en efficiency.


  Maak melding
 12. Het dekoloniseren moet niet alleen op de scholen, wat dacht u van de kerken en andere oude instituten. Maar dat gaat niet gebeuren want die worden beter gefinancierd.

  Er zal altijd een band zijn met Nederland, dat gaat niemand kunnen uitwissen d.m.v. straatnamen, plaatsnamen, boeken of zelfs wapenschilden te veranderen.

  Er zijn al een aantal initiatieven om de jonge Surinamers van betere educatie te voorzien v.b. de ondernemertjes (peuterschool) van het CCS.

  Laat de jonge Surinamers genieten van een goede educatie en niet benadeeld worden door criminele corruptieve naschoolse gelden verduistering van ca. 500 miljoen SRD, volgens de oude koers toch een ruime 100 miljoen Euro.


  Maak melding
 13. Ik zou wel naar het kostenplaatje kijken, de geschiedenis is voor elk
  land belangrijk en leerzaam. Misschien is het beter om een apart boekje
  te maken. De onderwijzers zijn in het artikel helemaal niet zo negatief.


  Maak melding
 14. Hahahaha, weet de Marie Levens niet dat sinds 1975 miljoenen NF zijn uitgegeven het schrijven van nieuwe leerboeken, geschoeid op de “Surinaamse situatie” in het kader van “Curiculum Ontwikkeling” ??En wel voor alle vakken op de lagere school !!Ook een complete “alfabetiseringsprogramma en “natuurkunde prakticum” voor de MULO scholen ??onder leiding van ing Marenga !!! Makoe (Macdonald)moest zorgen dat voor geschiedenis, alles veranderd moest worden met verheerlijking .Zelfs Hans Prade zat in de schrijver comm. voor aardrijkskunde en Otti Kembel !!Vraag maar aan oud min. Li-Foe-Sjoe,oud medewerker in die tijd Adiel Kallan!! Zelfs was een complete drukkerij uit projecte gelden opgezet>.Door “gebochelde bioloog Marchal alles naar zijn mallemoer !!!
  Waarom weer dat gelul !! Verander alleen lessen die gaan over sneeuw,herfst enz. Treurig dat onze leerlingen niet moet weten waar de havenstad Rotterdam ligt(misschien om te voorkomen dat de Cocaine naar Rotterdam wordt verscheept !!En dan dan te zeggen dat we moeten deelnemen aan de wereldhandel !!
  Lachertje dat Belgie ons”curiculum-ontwikkelen moet komen leren:waaro gaan ze dat niet in hun oud kolonie in Afrika doen !! Wat een “shame” voor onze pedagogen,didactici,vakdocenten en onze ADEK !!!


  Maak melding
 15. Klaas , maak je over dat onderwerp geen zorgen. alleen weet ik niet hoe het onderwijs nu in Suriname in elkaar zit. Na de lagere school kregen we aardrijkskunde en geschiedenis Nederland erbij. Daarnaast Aardrijkskunde en Geschiedenis van de wereld. We werden dus doodgelegen met al deze onderwerpen. Zelfs dat Willem van Oranje in de nieuwe kerk in Delft is bijgezet. Op de AMS kregen wij zelfs Middeleeuws Nederlands (Karel ende Elegast etc.) ik vind wel dat het onderwijs in Suriname gigantisch achteruit is gegaan. Waar het aan ligt moet nader worden onderzocht.


  Maak melding
 16. Raar dat jullie “Belgische” consultants halen….alsof Belgie gen koloniaal verleden heeft?!!! Suris zijn echt achterlijk!! Als jullie toch zo’n grote smoel hebben…..waarom buitenlandse consultants inhuren…..waarom doen jullie het niet zelf…..kijken of jullie ook zo slim zijn??? Ontwikkel en schrijf en druk boeken in en door Suris….kijken of jullie dat kunnen?!! Prima dat jullie Surinaamse geschiedenis willen in jullie boeken…..vergeet niet hoofdstuk bouta en de staatsgreep en de december moorden te vermelden erin!!


  Maak melding
 17. Vragen jullie aan de honderden Surinaamse studenten die in Nederland zijn komen studeren of ze nadeel hebben ondervonden aan de “Nederlandse” boeken…!!


  Maak melding
 18. “Een kind dat opgroeit in de jungle tussen de stroomversnellingen, kan zich geen voorstelling maken van een mistige Rotterdamse haven???!!En dat terwijl we in een tijd leven van internet en sociale media….en alles te Googlen is…..dus ook de Rotterdamse haven enz….en waar men tot in het binnenland over internet beschikt!!! Dit mens is een achterlijk fossiel en totaal niet van deze tijd….dit soort figuren zitten dus in het onderwijs in Su…geen wonder dat het niveau achterblijft!!!


  Maak melding
 19. Hebben we het geld hiervoor?
  Neeee!!!
  Waarom blijven we Nederlands praten ?
  Krijg je een 4 op je cijferlijst voor Nederlands moet je de zaak 1 jaar opnieuw doen .
  Laten we eerst kijken hoe we ons land economisch sterk kunnen maken.
  Wie een Nederlandse naam heeft verander het in een Surinaamse naam.
  Nee, hoor wie durft eraan te beginnen? Niemand, eindigt je naam op berg laat het bergi worden.


  Maak melding
 20. @John. Surinamers moesten Karel ende Elegast lezen. Ik viel bijna van mijn stoel af van het lachen.
  Als klein kind heb ik in SU gewoond. Op mijn achtste jaar terug naar NL. Op de dorpsschool ging de onderwijzer er van uit dat alle Surinamers verrekken van de honger.Toen ik zei dat dit niet zo was en dat men zich daar vol vreet met roti kip en dan wegspoelen met cola werd ik de klas uitgestuurd haha. In NL heeft men geen flauwe notie van Suriname en de Surinamers, kijk maar naar min. Blok.


  Maak melding
 21. Marie Levens word bestempeld als inteligent, aan mijn zolen aan mijn hoela,weer achterstand creëer in het leerproces van kind ,hoe zal het dan verder gaan met middelbaar hoger en universiteit, zo te oordelen heeft Marie Levens het ook niet verder geschopt als de lagere school er is verf al een achterstand ,gebruik je hersen bij leven(s)


  Maak melding
 22. Dit is niet slim.
  Je kan beter misschien lesmateriaal gebruiken en er een Surinaams smaak aan geven. Is goedkoper dan zelf gaan ontwikkelen . Zelf het wiel uitvinden is niet nodig. En is duur. Gewoon uitgever vragen een Surinaams tintje aan geven


  Maak melding
 23. Volgens Marie Levens bent u klaar om Vlaams te gaan spreken,de leer boeken Vlaams of Nederlands.
  Over kolonialisme gesproken we gaan van de regen in de drup,het Belgische kolonialisme was zonodig nog erger dan Nederlandse kijk maar WAT de Belgen hebben huis gehouden in voormalig Belgies CONGO, EVEN GOOGLE EN JE WEET HET .
  EEN BEETJE ONSMAKELIJK IS HET WEL MARIE


  Maak melding
 24. Het vervangen van het Nederlands lesmateriaal is volgens Levens een onderdeel van het ‘dekolonisatieproces’ waar Suriname volgens haar nog steeds in zit. Momenteel zijn er Belgische consultants in Suriname die helpen bij de onderwijshervormingen. Het toekomstige lesmateriaal moet uiterlijk januari 2021 in de klassen liggen.

  ===

  Ik zeik in mijn broek van het lachen: De Belgen waren verantwoordelijk voor de Zwarte Holocaust in Congo waar miljoenen Afrikanen zijn vermoord.


  Maak melding
 25. Nogmaals ,het blijft een goed initiatief dat al jaren geleden had moeten plaatsvinden. Daarmee niet gezegd dat je Nederland afkeurt. Nee ,je volgt je eigen weg zoals het een jonge natie betaamt. Wat relevant is , neemt men over en wat niet , gewoon schrappen. Het Nederlands als officiële taal zie ik nog heel lang blijven omdat het ingebakken zit.

  Zelfs in Nederland hebben ze daar hun eigen talen (dialecten). Ga eens naar Friesland of het zuiden van Nederland. En denk je dat die Fries van plan is Amsterdamse gewoontes over te nemen? Aan ,mijn hoela. Alleen de jongere generatie ontworstelt zich. Dus jong geleerd is oud gedaan.Dus laat het ook in Suriname gebeuren.


  Maak melding
 26. De goede politiek mensen komen uit noorden van nederland ,en die zijn niet gekozen omdat ze goed Fries of Limburgs spreken.hoever kom je met senang tongo pakiratigri


  Maak melding
 27. Probeer eerst corruptie uit te bannen.
  Want bepaalde ouders kunnen aan hun kinderen niet uitleggen over de inkomsten hun inkomen.
  Hierna mag je Zimbabwaans invoeren.


  Maak melding
 28. Logische keuze, maar dat heeft toch niets met kolonialisme te maken? Als er Surinaamse schoolboeken voorhanden zijn, die voldoen aan de Surinaamse kwaliteitseisen, dan gebruik je die toch? Ook logisch dat als men Nederlandse boeken gebruikt dat daar Nederlandse dingen in staan en Nederlanders in staan…


  Maak melding
 29. waarom wordt er hier steeds gerept over het sranang tongo en niet over Sarnami, terwijl de bevolkingsgroep die deze taal spreekt haast net zo groot is, alleen om dat deze groep niet zo’n grote bek heeft? en zich minder op de voorgrond plaatst


  Maak melding
 30. @bakraman 10 september 2018 at 20:00
  Wat is er mis met de rekenboeken, taalboeken en de biologieboeken? De geschiedenis en aardrijkskundeboeken hebben een aanvulling nodig.
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Die mag je in je Rediemoesoe MARS steken.ma eerst insmeren met een adjoema peper !


  Maak melding
 31. @Haco 10 september 2018 at 19:11
  Moderator,
  Wat is er mis met een stukje historie

  ====
  ====
  Ja hoor,deze OELEWAPPER hierboven,wil nog steeds genaaid worden door de KOLONISATOR !


  Maak melding
 32. Start met de DEKOLONISERING van het BESTUUR en LEIDING
  van Sranan !

  Weg met Leiders die tezamen met Kolonialisten uit Holland de
  Sranan DEMOCRATIE hebben vernietigd !

  DDB en adviseur, Ned kolonel VALK zijn verantwoordelijk voor
  de Paarse Staatsgreep en DICTATUUR !

  DE-KOLONISEER DE ANTI-SRANAN-LEIDING-vd-STAAT MAAR !

  PS : Boeken etc komen later ! Surinaamse Studenten die in het
  buitenland gaan studeren doen het momenteel vaak prima.
  Maak indien Sranan weer over geld beschikt, goede Geschiedenis- en
  Aardrijkskunde-boeken ! (vergeet niet staatsgreep door gedrogeerde
  militairen, Moiwana-massamoord en 8 december-massamoord
  helder daarin op te nemen ! ).


  Maak melding
 33. ” …. Het vervangen van het Nederlands lesmateriaal is volgens Levens een onderdeel van het ‘dekolonisatieproces’ waar Suriname volgens haar nog steeds in zit.”
  ************************************************************
  @ Marie Levens … wiens brood men eet, diens taal men spreekt.
  Je bent of noemt jezelf NPS’er … by the grace … van de NDP-ABANIE REGERING … werkzaam op het Min.v.OWC. Je wilt de vroegere kolonisator { Nederland } vervangen voor een andere “kolonisator” { Belgie } om te helpen bij “onderwijshervorming ” als onderdeel van het dekolonisatieproces.

  Ik hoop dat de Belgische consultants niet alleen adviseren de geschiedenis en aardrijkskunde boeken te versurinamiseren …. lees dekoloniseren …. ook Wiskunde, Scheikunde, Statistiek etc.

  Het zou toch fijn zijn @ Marie Levens … het onderwijs … multi-cultureel aan te bieden … voor de afro-surinamer in het Sranang Tongo … voor onze hindoestaans broeders en zusters in het Sarnami …. de binnenlandbewoners in het Saramacaans, Aucaans, Paramaccaans … de inheemsen in Arowaks …. de indonesiërs in het javaans, de chinezen in het Hakkak chinees.


  Maak melding
 34. @ Pakiratigri … laat me het eenvoudig zeggen … want zo intelligent zijn jullie NDP’ers … ook weer niet!
  Ik mis een reactie van de ABANIE NDP REGERING naar aanleiding van de “kwestie ” minister Blok.

  Er werd hoog van de toorn geblazen … er zou een krachtig … tot zeer krachtig protest komen … na de ter verantwoording roepen van min. Blok door de Tweede Kamer. De discussie is geweest … min. Blok is flink de oor gewassen … Blok mag enigszins beschadigd aanblijven.

  WAAR BLIJFT DIE KRACHTIGE { PROTEST} REACTIE VAN SURINAME.

  Moeten wij het doen met een slap g…l van Surinaamse zijde … ” het excuus van Blok is niet genoeg … “


  Maak melding
 35. Goed initiatief maar niet vergeten dat je identiteit niet door een onderwijs gaat veranderen maar door jezelf te worden op een manier dat je echt weet wie je bent in deze wereld.
  Niet iedereen is rijk en intelligent geboren en hebben dezelfde kansen gehad in het leven. Het is God die het gehele toekomst van iemand in handen hééft en niet mensen.
  Dus laat je niet overheersen door mensen maar heb selfcontrole om te zijn wie je wilt zijn.


  Maak melding
 36. Schandalig dat er geen Indiaanse talen en cultuur wordt onderwezen in Suriname. Alles wat de klok daar slaat is marron dit, marron dat. Alsof er niemand anders daar woont.


  Maak melding
 37. Werd eens tijd met het taal van deze ondankbare koloniale land we zijn de best sprekende en schrijvend Nederlandstalige land buiten een nederland.kijk alleen maar naar eilanden als een Curaçao daar spreekt men nog steeds gebrekkig Nederlands anno 2018 terwijl ze deel uit maken van hun koninkrijk??we hebben het slechter dan alle landen die zogenaamd een multiculturele eenheid vormen in Nederland bevat je dat???Surinamers worden meestal vermeden door Nederlanders er word anders
  naar je aangekeken vooral in verbale conversaties men vind dat we te hoogmoedig doen ten opzicht van de rest.maar nee omdat we misschien te slim zijn en niet over ons heen laten lopen en in het algemeen geen ja knikkers zijn om in een goed laatje te willen staan bij de hollanders het zogenaamde slijmen.het zit in ons daarom hebben we nooit een goede band met holland gehad.we zeggen waar het op staat zo hoort het anders heb je geen ziel als mens.dan hebben we het misschien niet breed maar we buigen niet en daar kan een Nederland niet tegen. daarom ook laats die denigrerende opmerkingem van die lompe klootzak van een minister blom,het niet kunnen uitstaan van een land die je taal spreekt en weet hoe je denkt.dat allemaal zitten deze Hollanders dwars psychologies.je moet het alleen snappen hoe deze mensen in elkaar zitten en het psychologie daarachter.


  Maak melding
 38. Kinderen moeten leren hoe ze met een houwer, een schop en een zeis moeten omgaan. Hoe ze rijst en groente moeten planten en cassave en hoe ze moeten oogsten en opslaan. De levensbehoeftige dingen dus.
  Pas op oudere leeftijd, v.a. hun veertiende, moeten ze zich bekwamen in andere dingen. Als je te vroeg zaadjes plant, dan ontkiemen ze vaak niet of gaan dood.


  Maak melding
 39. Beste Henk , je hebt humor alleen al in de eerste twee zinnen staan al een aantal letterkundige en taalkundige fouten.
  Leuk wel en jij wilt serieus genomen worden


  Maak melding
 40. Henk

  Als die Hollander tegen gas gaf ,was het discriminatie, en die goeie band was er wel degelijk of gaat jou herinnering niet verder terug dan r 1980 of ben je hypocriet


  Maak melding
 41. now doe het dan z s .m , dit idee horen we al 43 jaren, maar niemand neemt het initiatief om het af te schaffen..ik heb zelf alle scholen in s m e doorlopen en alle diploma behaald, alleen de sabi mang, moet anders geleerd worden..

  het komt ervan als je een hekel hebt aan Holland..
  we hebben altijd een grote bek, maar iets ondernemen ho maar..

  je hoeft niemand af te vaardigen naar ergens op de wereld om ideëen op te doen om b.v. suiker te produceren..
  alles staat in de tijdschriften over al in de hele wereld te koop hoe je het moet maken..

  hier wil weer iemand met een groep een snoep reis maken..


  Maak melding
 42. @ Poki

  Met de Nederlandse taal komt men ook al niet zo ver de wereld in.
  En jij wil dat ze in Su, de Indiaanse taal en cultuur wordt onderwezen !Ik
  Ik zou zeggen doe een voorstel bij de Minister van onderwijs, wie weet
  trapt hij erin. Zo kunnen ook alle etnische groeperingen bij de minister aankloppen
  voor hun eigen taal en cultuur te laten onderwijzen. We kunnen beter allemaal de chinese taal
  en Swahili, gaan leren op school wat een gezeik allemaal. Vroeger als ik thuis Surinaams ( Sranan tongo ) praat zegt mijn moeder, dat ik verneger bent !!! En nu willen ze het op de lagere school verbieden, het gewoon op zijn Nederlands bargoens gezegd LULKOEK …….

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 43. Door de Nederlandse schoolboeken op lagere scholen in Suriname heb ik wat geleerd. Al die oude boeken heb ik goed bewaard en ik vind ze allemaal heel mooi. Niet vergeten van al die klappen dat we op de lagere scholen kregen. De pijnen voelen de meeste ouderen nog steeds. Iedereen was bang om naar school te gaan. Als je een trage leerling was en dan kreeg je meer klappen. Ik was een trage leerling en ik kreeg meer. Nu ben ik een van de grootste van Nederland en Suriname. Meer weten over mij en search in google: Dewanand Makhan new species


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES