Geen plannen om Surinaamse luchtvaart Maatschappij op te heffen

32

PARAMARIBO, 10 sep – De directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, ontkend dat er plannen bestaan om het bedrijf op te heffen. Dergelijke beweringen van de vakbond bij het bedrijf berusten op niets meer dan leugens. Volgens de vakbond heeft president-commissaris Jim Rosheuvel de opheffing onlangs aangekondigd. “Juist het tegendeel is waar”, stellen de directie en raad van commissarissen in een persbericht.

Rosheuvel heeft gezegd dat hij het mandaat heeft gekregen om al het noodzakelijke te doen om het bedrijf binnen twee tot drie jaar weer gezond en winstgevend te maken. “De eerste stappen zijn inmiddels gezet. De SLM en haar dochterbedrijven ervaren de gevolgen van onjuiste en ondoordachte beslissingen uit het verleden, waardoor de SLM in zwaar weer terecht is gekomen,” wordt gesteld.

Ingrijpende en pijnlijke maatregelen zijn nu nodig. “Het sluiten van het al jarenlang verlieslatende Residence Inn te Paramaribo is daar een voorbeeld van. Uitlatingen als zou de SLM sluiten, schaden het bedrijf en brengen de bedrijfsvoering en daarmee ook de werkgelegenheid van de medewerkers in gevaar”, aldus de SLM-leiding. Van de vakbond wordt een wat meer verantwoordelijke houding verwacht.


32 REACTIES

 1. Ik zou maar zeer voorzichtig zijn en zeker geen SLM-ticket boeken voor een vlucht in de toekomst.
  Dat ticket moet gelijk worden betaald, terwijl je pas veel later vliegt.
  Dat heet afnemers-krediet.
  ALs het goed is, zit de SLM op een enorme berg afnemerskrediet, van al die vooruit betaalde ticketgelden.
  Desondanks heeft SLM het zwaar………..
  Je neemt dus een enorm risico, als je een SLM ticket koopt.
  Hopelijk blijft SLM in stand totdat jouw vliegdatum is aangebroken, en niet te vergeten de datum van je retourvlucht.
  Je kunt ook ergens ver weg stranden als SLM op de fles gaat
  Een gewaarschuwd man telt voor 2


  Maak melding

 2. “De SLM en haar dochterbedrijven ervaren de gevolgen van onjuiste en ondoordachte beslissingen uit het verleden, waardoor de SLM in zwaar weer terecht is gekomen” Dezelfde directieleden verantwoordleijk voor deze beslissingen zitten nog aan, te denken is aan Redmond CFO die jarenlang geen jaarrekening kon produceren vanwege onkunde en Sandi die niks van de luchtvaart snapt maar jaren COO en CCO was. het rijtje kan aangevuld worden. Bedank deze gasten en andere incompetente directie- en stafleden.
  wij hebben er niks aan dat de vakbond en de directie elkaar uitmaken voor mietje. laat de directie met cijfers komen om ons, het volk ( de aandeelhouders) van de SLM te overtuigen van de noodzaak om Residence Inn te sluiten. Laat de vakbond komen met een overzicht en uitleg van de misstanden binnen het bedrijf. Laat de eerste ronde van deze strijd gaan over het evalueren, inventariseren en blootleggen van de fraude, corruptie, vriendjes politiek en sexueel molest dat binnen de SLM en haar dochters plaats vindt. Stel de rotte appels in staat van beschuldiging en laat ze het veld ruimen. Laat de tweede ronde bestaan uit het opstellen van een herstelplan, waarin alle industriele partner hun bijdrage en zeggenschap moeten hebben. stap drie het uitvoeren van het goedgekeurde herstelplan.
  NB. een herstart van Residence Inn is nodig, als we weten dat er verspillingen, corruptie en fraude daar heeft plaats gevonden. met het sluiten van het hotel worden deze zaken in de doofpot gestopt.
  NB. het wordt tijd dat gesprekken worden vastgelegd, waardoor leugenaars snel ontmanteld kunnen worden


  Maak melding

 3. de s l m is stervende langzaam dood gaan..
  welke blaka kan dit instituut draaiende houden.., ze hebben meestal meer dan zoveel binnen als buiten vrouwen, leven op grote voet, alle lanti man reizen first klass met hun gezinnen het krioelt van de i. p. b elke vlucht meer dan 50 personen..
  hoe wil je kas versterken..


  Maak melding

 4. Net als Alcoa nee die gaan niet weg.
  Is niets van waar.
  Let maar op SLM wordt gereed gemaakt voor verkoop aan buitenlandse partij .
  Dat is plan B .
  Zijn deels onderpand voor vele leningen in het buitenland van de staat.


  Maak melding

 5. Als de slm fuseert of alleen verder wil doorgaan dat moeten ze zelf uitmaken,klm en diverse grote Amerikaanse vliegtuig maatschappeijn konden niet alleen verder doorgaan vandaar dat ze samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met andere maatschappijen anders waren ze allang failliet gegaan,waarom gunnen de makaken,the wannabees holl,de awaries,en de ratten dat slm niet,e gn jullie boe……….de favorieten bezigheid van de holl


  Maak melding

 6. Zijn er WEL plannen om de SLM en dochters in KAVELS te

  verkopen aan de witwassende criminelen ??????????

  PS : Heeft Opa D of een van zijn Futuboys al info verstrekt
  over de ZESHONBDERD MILJOEN USA-dollars ten name van
  Surinamer sop ZWITSERSE BANKREKENINGEN ??????????

  Is er al BELASTING over betaald, zijn het INKOMSTEN UIT
  WERK, BEDRIJFSWINST, CRIMINELE ACTIVITEITEN etc etc

  A TENG E DORO FU FRI KONDRE NANGA VOLK !!!!!


  Maak melding

 7. Flordelyn Pejana

  Rake omschrijving van de actuele problemen bij de SLM.

  Voeg daarbij 2 verloren door clown Robbie Lachmissing en het is niet vreemd dat SLM aan rand van de afgrond staat.


  Maak melding

 8. De SLM mag en zal ook niet verdwijnen. De samenwerking met TUI is mijn inziens een eerste stap om de samenwerking te intensiveren. De samenwerking tussen beide maatschappijen moet nog verder uitgebreid worden. Het moet mogekijk zijn dat de SLM passagiers voor TUI ophaalt uit Brazilië, Curaçao, Aruba, Bonaire, Cuba,Mexico, Dominicaanse Republiek, enz en dat men deze passagiers vliegt naar Amsterdam. Dit zal de SLM ook een meerwaarde geven. Als de SLM komt weg te vallen zullen de reizigers overgeleverd zijn aan de alleenheerschappij van de KLM. De KLM zal vervolgens de prijs dicteren omdat er geen concurrenten zijn.


  Maak melding

 9. Dat er orde op zaken gsteld moet worden dat is zeker. Maar waarom ipb afschaffen voor de personeelleden van SLM snap,ik ff niet. De lege stoelen met ipbers is een win win situatie. Als dat 50 plaatsen zijn betekend dat ,dat er toch betaald wordt voor die plaats door de ipber. IPB is een gunst van de SLM aan hun personeel. Het personeel ziet het als een soort van beloning. Zo hebben bijna alle grote bedrijven wel iets voor hun personeel dat voordelig is . SLM heeft te veel personeelsleden ten opzichte van de aantal vliegtuigen en vliegbewegingen die ze hebben en maken,daarnaast een verliesgevende hotel. Maar de grootste aandeelhouder van SLM heeft al die jaren geslapen. Zij zijn verantwoordelijk voor dit. En waneer het schip zinkende is hoor je ze ineens roepen. SLM is de trots van Suriname. Wees er zuinig op en zou aan het personeel willen zeggen er alles aan te doen om SLM weer winstgevend te maken. Julie dragen de maatschappij. De leiding denkt alleen aan hun zelf. Daar hoef je weinig van te verwachten. Wens julie succes en sterkte en hoop dat julie het redden. SLM hoort te blijven bestaan. Ik ben een KLMer en vlieg geregeld naar Suriname,ja dus ook een ipber. Zonder SLM is er geen Suriname in mijn ogen. Wie van de lezers steunt net als ik het personeel van SLM? Laat je horen!!! Steun ze. Laat Suriname de echte SLMer horen dat je achter ze staan en dat ze de maatschappij redden van de ondergang.


  Maak melding

 10. @ Rob G.,

  Je doet net alsof er al wordt onderhandeld over een samenwerking tussen TUI en SLM. Integendeel. Als TUI of een andere Europese vakantievlieger tot samenwerking overgaat met SLM blijft er geen werknemer uit Suriname meer over! Of dacht je dat die Duitsers of Nederlanders gek zijn? Die hebben hun huiswerk wel gemaakt, hoor.


  Maak melding

 11. Alleenheerschappij vd KLM dreigt, volgens Robje-de-Paarse huisslaaf ?????

  Er zijn bindende afspraken tussen Sranan, SLM en KLM !
  De vliegtickets zijn als gevolg daarvan zo duur !

  De SLM moet gesaneerd worden en efficienter gaan werken !

  De Paarse regeringen hebben door hun domme benoemingsbeleid,
  de zaken bij de SLM verder verziekt !

  Samenwerking met ander maatschappijen is pas mogelijk als
  er bij de SLM zwaar wordt gesaneerd !

  PS : Ook het overheidsapparaat WEIGERT Paars te saneren,
  deze molensteen wat kosten betreft, wurgt naast aflossingen
  en rente op de onnodige Paarse miljoenenleningen, de Sranan
  economie !


  Maak melding

 12. In het vraaggesprek met … Wayne Telg … is duidelijk gebleken dat de Directie en RvC van de SLM per direct moeten vertrekken of oneervol ontslagen worden. Het komt ervan als men baliekluivers, zeeschuimers op vitale posten plaats. Rosheuvel en dat ongeregeld stel NDP’ers bij de SLM moeten zo gauw mogelijk vervangen worden anders betekent het INDERDAAD het einde van de SLM.

  @ RobG als de nieuwe directeur of pres.com van de SLM? Die “Z A K ” weet het allemaal zo goed !!!


  Maak melding

 13. Kelly, maar dat is het probleem van heel Suriname. Werkverschaffing. Er lopen teveel werknemers rond waardoor de wet van de verminderende meeropbrengst een belangrijke rol gaat spelen. Hoe meer mensen hoe minder de opbrengst. Kijk maar naar de ambtenarij. Er zijn zoveel ambtenaren waardoor de dienstverlening, die zij moeten leveren, verloren gaat. Ga even een uittreksel bij het CBB halen en zie het resultaat, in de wetenschap verkerende dat wij in een computertijdperk leven.


  Maak melding

 14. @RobG
  Tui vliegt zelf intensief op Dominicaanse Republiek. Curacao. Aruba eb Natal. Ofwel SLM kan daar niets voor ze betekenen.
  Tui draait gewoon warm op Amsterdam Paramaribo tot dat SLM haar A340 niet kan vervangen in 2019. Gezien planning, training, certificering had het vervangingsbesluit al genomen moeten zijn.
  Als de leasemaatschappij volgend jaar bij de Grote onderhoudsbeurt (minimaal maand) de A340 terug neemt gast Tui geruisloos een oude B767 dagelijks in zetten en wordt SLM een verkoopportaal.


  Maak melding

 15. Dagoebal
  Je fuseert niet alleen omdat je anders failliet zou gaan.
  Je kunt ook fuseert om een groter markt (aandeel) te bestrijken en of redenen van synerchie.
  Synergie bied voordelen welke je als alleenstaand bedrijf niet zou kunnen realiseren.
  In het geval van de SLM is er, denk ik, sprake van een failliete tent die alleen een doorstart zou kunnen maken in afgeslankte vorm EN in samenwerking met andere partijen maar bovenal moet d SLM niet trachten iets te bereiken die ze niet zouden kunnen en dat is namelijk concurreren op dee atlantische route want daar zijn ze te klein voor.

  RobG
  Ik weet echt niet waar je jou verhuil op baseert.
  Even uit de droom helpen.
  TUI heeft een samenwerking met de SLM mede omdat de SLm onder de Surinamers een bekende naam is op de route Suriname – Nederland v.v.
  Vraag jezelf af waarom TUI niet met Air France / KLM in zee is gegaan op de transatlantische route.
  Ik weet niet als je een jaarrekening kunt lezen en begrijpen maar cijfers liegen niet tenzij ze opgepimpt zijn (in jou termen window dressing).

  Tui heeft de SLm gebruikt en zal dit blijven doen (lees Jojo haar posting) totdat de SLM door haar letterlijk zal worden overgenomen (op papier) doch de SLM zal zelfstandig blijven opereren en TUI de eigenaar is en de huidige directie en management zal plaatsmaken voor anderen en het bedrijf zal afslanken in de normale proporties.
  Dus a.u.b. laat jou gedachte maar varen want dat is gedoemd te mislukken


  Maak melding

 16. Het zou de Regering en SLM leiding sieren om ook van Ethiopian Airline (grootste vliegtuigvloot van Afrika )van meer dan honderd vliegtuigen te leren……wat betreft bedijfsvoering en uitbreiding voor de toekomst ,Shalom


  Maak melding

 17. Probleem in landen als Suriname is dat alles snel verandert. Want waarom graait iemand? Omdat hij denkt dat hij later niks zal hebben. Dus hamstert hij nu voor later. Als er structuur zou zijn en iemand zou weten dat hard en eerlijk werken een garantie is voor een inkomen, ook na 30 jaar, dan zouden veel minder mensen graaien.
  Zelfs in Nederland graaien ze flink, omdat er minder vaste banen zijn. Vandaag heb je werk, morgen sta je op straat. Een goede recept voor graaien dus.


  Maak melding

 18. @FBI, ik beweer niets. Ik ben gewoon aan het ‘luid denken ‘ zodat jij ook kennis kan nemen van mijn creatieve geest. De SLM is een kleine speler in de luchtvaart. De SLM heeft een push nodig om bredere ervaring in de luchtvaart op te doen en om meeropbrengsten binnen te halen. Ik ben van mening dat de SLM mag meeliften op het succes van TUI. De internationale ervaring die de SLM hiermee opdoet is goud waard. TUI is een grote maatschappij. Ze zijn actief op bijna alle continenten en komen soms vliegtuigen te kort om de vele passagiers te vervoeren.

  @Jojo, gij bekijkt dit onderwerp vol met somberheid en een ongezonde wantrouwen. De SLM voert gewoon vluchten uit voor TUi en men krijgt voor deze diensten een vergoeding. Als de A340 in onderhoud moet is het denkbaar dat de SLM een beroep op TUI zal doen om een extra toestel in te zetten om de SLM passagiers te vervoeren. Ik zie dit als een wederdienst van TUI.

  @Bigi Sma, van waar komt jouw dosis ongezond wantrouwen vandaan. De Surinaamse regering heeft nog altijd de sleutel in handen om buitenlandse maatschappijen ervan te weerhouden om een monopoliepositie op de route Paramaribo – Amsterdam in te nemen. KLM en Airfrance zijn nog altijd concullegas van TUI, terwijl ik de verhouding tussen TUI en de SLM zie als een overeenkomst tussen samenwerkingspartners. De jaarrekening van de SLM zal een waarheidsgetrouwe beeld geven van de bedrijfsexploitatie. Een groot kostenpost zal natuurlijk de loonkosten zijn en eventuele schadevergoedingen aan gedupeerde passagiers. Met het lezen van een jaarrekening heb ik geen moeite. Ik kan ze opstellen, lezen en ook analyseren.


  Maak melding

 19. KLM en Airfrance zijn ook samen gaan werken. Heus niet omdat het zo goed ging. Dus mensen houden jullie met onzin praten over Slm
  Overal gaat het minder.


  Maak melding

 20. We kunnen heel kort zijn. Het probleem is:
  Slechts één vliegtuig
  Onregelmatige vluchtschema
  Slechts één route met gegarandeerde klanten
  Teveel personeel
  Onkundige bedrijfsvoerders
  Corruptie
  Bedrijfsblindheid
  Hooghartige houding
  Slechte service

  Kortom de SLM is al jaren aan het watertrappelen als een hond terwijl het had moeten zwemmen als een vis


  Maak melding

 21. @Jojo,

  “gij bekijkt dit onderwerp vol met somberheid en een ongezonde wantrouwen. De SLM voert gewoon vluchten uit voor TUi en men krijgt voor deze diensten een vergoeding. Als de A340 in onderhoud moet is het denkbaar dat de SLM een beroep op TUI zal doen om een extra toestel in te zetten om de SLM passagiers te vervoeren. Ik zie dit als een wederdienst van TUI.”

  beste RobG mijn reactie is niet gebaseerd op somberheid maar op ervaring. u verzint steeds oplossingen die zouden kunnen. Tui kan de A340 niet onderhouden want op Schiphol heeft zij geen A340 in operatie dus ook geen A340 gecertificeerd personeel. Daar naast is algemeen bekend de A340 van een leasemaatschappij die haar regels hanteert qua onderhoud en de A checks elke 800 -1000 vlieguren de C Check 8.000 – 10.0000 vlieguren en de D Check 20.000 vlieguren. De laatste is een heel grote beurt waarbij ook structruele delen en huis vervangen wordt. die buurt duurt minimaal een maand of meer en vergt pakweg 50.000 manuren (= 100 mensen 8 uur /dag 60 dagen of in ploegen dienst 3 weken).

  Bij de D check worden leasekisten omgeruild voor een andere, indien men de vrijheid heeft om economisch goed te plannen. waarom zou men 1 tot 2 maanden een vervangend vliegtuig huren. De Lease contracten zijn 5 jaar van D Check naar D check.

  Beste RobG laat u economie gestudeerd hebben maar van bedrijfseconomie en operatie en efficiency heeft u geen kaas gegeten. U doet aannames die niet gefundeerd zijn en eenvoudig weerlegbaar zijn.
  De A340 is maar heel beperkt gebouwd (377 stuks) om dat 2 motorig intercontinentaal veel efficiënter werd door betere motoren. het gevolg is dat een marginaal kleinere A330 substantieel lichter is en dus veel minder brandstof verbruikt.


  Maak melding

 22. @Jojo, u slaat met uw commentaar de plank helemaal mis. U denkt helemaal niet luid mee door creatieve oplossingen aan te dragen, maar u geeft een draai aan het verhaal om de schuld ergens neer te leggen. Het lijkt er steeds meer op dat u geen vertrouwen schenkt aan de positieve kwaliteiten die ook in u aanwezig zouden moeten zijn. Die positieve kwaliteiten zijn vast onderdrukt door uw blindelingse loyaliteit voor de NPS. De SLM is een kleine maatschappij en men moet het hebben van win-win samenwerkingsverbanden. Trouwens mijn kennis m.b.t. Bedrijfseconomie moet wel voldoende zijn om lekkages in de bedrijfsvoering van grote en middelgrote bedrijf op te sporen. Dit is zeker geen simpele management-vraagstuk.


  Maak melding

 23. RobG
  Als jij beweert een jaarrekening te kunnen “lezen” dan moet ik de opmerking maken dat leze en “lezen”twee verschillende zaken zijn.
  Met lezen bedoel ik dus niet lezen zoals een boek maar je zult wel begrijpen wat ik bedoel.

  Thans vliegt bTUI voor de SLM op de transatlantische route omdat SLM steeds niet kan (wegens onderhoud of defect van haar A340.
  Dus is het momenteel TUI die passagiers vervoert waarvan de tickets als een SLM ticket zijn verkocht.

  Mijn wantrouwen is niet gebaseerd op gezondheid maar eerder nog op feitelijkheden en cijfermateriaal die door derden zijn gecontroleerd en uitgebracht.
  Ik wil met een ieder brainstormen / brainwaiven maar dan moeten de argumenten gebaseerd zijn op iets feitelijks en realiteitzin bevatten duidelijke aanwijzingen dat het haalbaar is gestoeld en onderbouwd op harde cijfers en aannames en niet met “het zou kunnen “


  Maak melding

 24. Beste RobG
  mijn reacties zijn niet feitelijk en niet op basis van aannames en niet realistisch droomdenken.

  al jaren stel ik dat SLM wil het kans maken naar markten moet kijken waar zij wat kan betekenen door bij voorbeeld de rijstijden van passagiers enorm te verkorten. Die markt is Amazonia. Toeristen naar en van Amazonia moeten nu enorm omvliegen omdat Rio en Sao Paulo de mainport zijn en Natal & Salvador de Bahia, bela Horzonte de neven luchthavens zijn.
  Om van de VS of Europa naar bij voorbeeld Manaus te gaan is men (heen en terug) minimaal 1 dag extra kwijt aan reizen. Daar liggen kansen om samen met TAM of Gol (vloot harmonisatie) de bezetting op het regionale net sterk te vergroten en dagelijks naar Europa en de VS te vliegen.

  SLM is een ivoren toren waarin meedenken niet beloond wordt. Je ziet nu bij de verkoop dat de aap uit de mouw komt. Jaren lang slecht management leidde tot zoals men nu schrijft maandelijkse verliezen die hoger zijn dan alle salarissen bij elkaar. Nu gaat men onderhands verkopen (asset stripping) omdat de bezittingen van SLM zouden zijn. Het geld is nodig voor investeringen. Volgens mij vallen alle verkoop opbrengsten direct in het gat geaccumuleerde verliezen als men eerlijk zou zijn.
  De realiteit is dat dit beetje nieuwe middelen gaat verdampen in de bedrijfsvoering van SLM.

  RobG dit is realisme.
  TUI heeft 100 mensen per vliegtuig in dienst, KLM iets meer omdat dat zij ook meer grotere vliegtuigen hebben die pakweg 4.000 uur per haar in de lucht zijn.


  Maak melding

 25. Ik luisterde via in de Branding naar de uiteenzetting van de aangestelde directeur van de SLM Gerard Lau
  Wat heb ik mij zitten verbijten bij het horen van al deze uiteenzettingen en beantwoording van Wayne Telgt zijn 2 vragen.

  Allereerst meot je als directeur rekening houden met begrijpbare hapklare duidelijke uiteenzetting. En dat miste ik tijdens zijn hele spreekbeurt. Wilt Lau intellectueel overkomen? Wil Lau zogenaamd alleskunde overkomen?
  Business Residence Inn en property van de SLM.
  Waarom niet gewoon uitleggen dat
  Residence Inn het gebouw en terrein huurt van de SLM en Residence Inn is een bedrijf die slaapplaatsen verkoopt. Er zijn dus verschillende bedrijven waarvan de SLM eigenaar is de ene huurt en de andere verhuurt.Basta punt uit. Niet een ellenlang verhaal met de property is van de SLM en de Business is van Residence Inn.

  Telgt vraagt:
  Er is dus een plan in de maak te maken maar die is nog niet gereed. Waarom dan een deel van het plan nu uitvoeren (dus in de verkoop zetten van de eigendommen van de SLM welke verhuurt worden aan Residence Inn.
  Geen antwoord van Lau maar alleen een antwoord wat kant noch wal raakt op de vraag van Telgt.
  Zaken die bloeden en niet relevant zijn voor het bedrijf hieraan een stop aanbrengen en dat is helaas in dit geval.
  Niet is gereageerd op de vraag waarom een deel van het plan reeds wordt uitgevoerd o.a. is nu al besloten de eigendommen (het hotelbedrijf Residence Inn is al besloten te sluiten) van de SLM (The property 🙂 ) onderhands te verkopen zonder dat er inzicht wordt gegeven of dit in het op te stellen plan goed is uitgewerkt en of alternatieven zijn.

  Lau als jij directeur bent om binnen 4 jaar SLM winstgevend te maken zie ik de donkere wolken reeds hangen.

  .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.