‘Mensen hebben het moeilijk in Suriname vanaf Bouterse regeert’

34
NRC onderzoekt gevallen van corruptie in Suriname

PARAMARIBO, 8 sep – “Bouterse zegt dat andere mensen het moeilijk hebben. Mensen hebben het altijd moeilijk gehad. Vanaf Bouterse aan de macht is, hebben mensen het moeilijk gehad.” Dit zegt parlementariër Sheilendra Girjasing van de oppositionele VHP. Hte is dus geen nieuws wanneer het staatshoofd de armoede in de samenleving aanhaalt. Dit dan als rechtvaardiging voor het aanhouden van salarisaanpassingen aan de top. Bouterse vindt dat er al genoeg wordt verdiend. Een toch wel late constatering.

Het loon van de politieke top wordt al bijna twee decennia automatisch aangepast. Dit komt door de wettelijke koppeling aan het loon van de hoogste ambtenaar. Dat geldt ook de ‘schadeloosstelling’ die leden van het parlement krijgen. “Sinds ik lid ben van het parlement, heb ik gezegd dat parlementariërs teveel verdienen. En dat zei ik toen de munt nog niet gedevalueerd was”, zegt Girjasing tegenover Dagblad Suriname.

De koppeling houdt kennelijk ook Bouterse wakker. Op maandbasis zullen er miljoenen extra voor nodig zijn. Om het te keren, is toestemming van het parlement nodig. Daar heeft de NDP van Bouterse de meerderheid. “Als men nu na zeven jaren vindt dat parlementariërs nog steeds veel verdienen, gegeven de omstandigheden, kunnen de salarissen worden bevroren. Laten wij dan zien wie wel en wie niet meewerkt”, aldus Girjasing.


34 REACTIES

 1. Nogmaals centen kunnen wij eten kopen maar met procenten doe je niets.
  En zoals Pico mij ondersteunt en zegt dat verhoging in procenten oneerlijk is dus moet de verhoging in SRD’s plaatsvinden en niet in procenten voor een eerlijker verdeling van wat er nog over is.

  Nisschien is het aan te raden om het vermogen en de inkomens van alle parlementariers aan te geven en waar het inkomen vandaan komt, zodat het bekend is wie arbeid levert en wie snuiftabak produceert


  Maak melding

 2. Bouterse voelt hij niet want hij heeft 1.3 miljard USD van het land gestolen dus kan hij makkelijk lullen.Deze idioot moest nooit gekozen zijn als president van Suriname maar hij heeft die mensen omkocht en nu janken die zelfde mensen dat ze in armoede leven.Ik heb geen medelijden met hun want het is hun eigen schuld om een moordenaar te kiezen als president van het land.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding

 3. sluit je ogen maar voor de waar heid boef boef en nog maar eens boef wat zijn weer ga niet kent stem nog eens op ndp geld weg , dan zal je het merken dan is het telaat .


  Maak melding

 4. De enige partij die de verkiezing in 2020 weer gaat winnen is de partij van de gratis portie bruine bonen met zoutvlees. Het zwarte electoraat gaat zich klem vreten een keer in de 5 jaar, de dames gaan flink met hun kont schudden alsof ze onder stroom staan. En de komende 5 jaar gaan ze weer honger lijden.


  Maak melding

 5. Daar hebben de mensen zelf voor gekozen, bepaalde bevolkingsgroepen willen het niet beter krijgen, en stemmen op deze klootzak, die hun geen toekomstperspectief kan bieden.


  Maak melding

 6. De enige partij die de verkiezing in 2020 weer gaat winnen is de partij van ..DESIRE DELANO BOUTERSE..
  Djompo djompo ,…JOU NAAM PAST BIJ EEN BRUG SPRINGER,dus ga snel richting ..BOSJE BROKIE,jo KOE !


  Maak melding

 7. -NDP mag weer winnen, maar dan moet het volk;, de personen die gratis rijst krijgen ook niet gaan klagen.

  Feit is wel dat zodra Bouterse aan de macht is het land Suriname te kijk wordt gezet. Corruptie viert hoogtij. Een president die in het buitenland te boek staat als moordenaar.


  Maak melding

 8. De geschiedenis laat het idd zien…..steeds wanneer bouta aan het bewind is geweest…..mag de regering daarna de financiële aardbeving die bouta heeft achtergelaten opruimen en opnieuw gaan bouwen aan een gezond Su….om moedeloos van te worden!!


  Maak melding

 9. @ MANU,..Wij leven in een democratie met vrije verkiezingen,..die drugs dealer is toch charismatisch,dat moeten wij accepteren.maar zolang hij niet is opgesloten blijf ik in trauma ervan.laten wij ons erbij neerleggen ze gaan hem toch weer kiezen.de domme Surinamers.


  Maak melding

 10. Het idee dat een andere regering komt die discipline van de bevolking zal eisen schrikt heel veel Surinamers af. Daarom stemmen ze op de partij No Discipline Partij.


  Maak melding

 11. – De Nederlands stichting Ja-Foundation, die zich vooral inzet voor kansarme kinderen in Suriname, heeft in samenwerking met Jörgen Rayman en het ’s Lands Hospitaal, een grote partij medische gebruiksartikelen geschonken voor zorginstellingen. Veel van deze artikelen worden tegenwoordig gemaakt voor eenmalig gebruik. Dat maakt dat de ziekenhuizen in Suriname meer moeten uitgeven. Dit zei de medisch directeur van het ’s Lands Hosiptaal, Soenita Nannan Panday- Gopiesingh, vrijdag bij de symbolische overdracht aan een aantal instellingen.


  Maak melding

 12. Sinds 25 februari 1980 gaat het slecht met Suriname.De surinamers zijn overtuigd hiervan ,alleen ze laten het over aan boven natuurlijkekrachten om redding en verlossing voor ze te brengen.Ze weigeren om zelf in gevecht te gaan .
  Help je zelf surinamers!!
  Vecht voor een beter Suriname.
  Verlos Suriname van bouta!!


  Maak melding

 13. Oneens.
  Sinds de vervloekte dag van 25 november 1975 gaat het slecht met Suriname.
  Te wijten aan de Hiendostaanse zakenlieden die zonodig op de NPK moesten stemmen.
  Hindoestanen hebben hun eigen graf gedolven in Suriname.


  Maak melding

 14. Er zijn verschillende manieren om af te komen van de NDP aangezien we graag een verandering willen zien. Evengoed denk ik wel dat de NDP het hoogte aantal zetels zal behalen. 2020 hebben we de verkiezingen. Iedere partij mag voor mijn part zelfstandig de verkiezingen ingaan.

  Zorg er wel voor dat geen enkele partij een verbond aangaat met de NDP vooraf of na de verkiezingen. Laat de NDP zetels kwijtraken opdat ze de meerderheid niet krijgt en als gevolg daarvan niet kan regeren. De NDP zal wel de hoogste score bereiken. De 26 zetels die zij bereikt heeft in 2015, moeten teruggebracht worden, al is het maar met een aantal zetels in vermindering.

  Angela Merkel had ook een dergelijk probleem. Haar partij scoorde het hoogste aantal zetels maar ze kon niet direct regeren vanwege een minderheid. Dat kan de NDP ook overkomen door helemaal niks maar dan ook niks met hen aan te gaan. Het betekent dus dat politieke partijen vooraf met elkaar gaan lobbyen .

  Verder, heb je het decemberproces. Als Bouterse veroordeeld wordt, valt de NDP als een kaartenhuis in elkaar. Maar ik voorzie wel problemen überhaupt voordat het zover komt.


  Maak melding

 15. Armoede
  Ik snap het niet. Moeder,vader en 3 volwassen kinderen. 6 auto’s op het erf. Een bolide waar men gezamenlijk naar feestjes gaat.
  Velen in supermarkt leven op grote voet.
  Hoezo armoede.
  Tjee


  Maak melding

 16. Het EXPERIMENT van een gedeelte de Surinaamse bevolking,

  om PERSONEN MET CRIMINELE ANTECEDENTEN,— tegen hetgeen

  in de GRONDWET is vastgelegd,— te benoemen in HOGE BESTUURLIJKE

  FUNCTIES, is TOTAAL MISLUKT !!!

  De staat is opzettelijk FAILLIET gemaakt, terwijl CORRUPTE EN ZWARE

  MISDAAD, dagelijks toenemen.

  Burgers worden constant in hun WONINGEN BELAAGD !

  Verwacht aub NIETS MEER van de Illegaal-MILJARDEN- Geld-drukkende,
  Paarse machthebbers, die ook al onze gelden, deviezen en goud hebben
  doen VERDAMPEN !

  Richt u op :

  Beeindiging van het Paarse corrupte regiem !

  Herstel de Rechtsstaat in Suriname !

  Wijziging Grondwet om te voorkomen dat een enkele persoon,
  ALLE MACHT in Sranan naar zich toetrekt !
  Er bestaan geen ALWETENDE burgers !!

  Maak een SCREENINGSWET tbv Politici en hogere ambtenaren !
  Zorg voor Onafhankelijke en Permanente Screening !

  Schakel teams met financiele deskundigen plus een soort FIOD in,
  om ALLE verkregen eigendommen en gelden te controleren op hun
  rechtmatigheid en hun rechtsgeldigheid.
  Voer Pluk-Ze wetgeving in, zorg er ook voor dat ALLE Surinamers op
  gelijke wijze aangeslagen worden door een onafhankelijke Belastingdienst !

  Rust de onafhankelijke Rechterlijke Macht, robuuster uit en zorg voor
  voldoende VERVOLGINGSAMBTENAREN !

  Wikkel alle lopende strafprocessen af en schakel de Verenigde Naties in
  om de ONAFHANKELIJKE RECHTSGANG te WAARBORGEN !!

  START MET DE WEDEROPBOUW VAN SRANAN !!!


  Maak melding

 17. @ Papie
  Je zou gelijk hebben als je armoe/rijkdom alleen zou afmeten aan dat wat je aan materiële zaken hebt.
  Mooi huis, auto’s, kinderen, sieraden.
  Wat heb je hier allemaal aan, als je partner geen tijd voor je heeft. Geen ene hol
  Misschien is zij/hij wel iedere dag op stap met zusters, vriendinnen of whatever en jij zit maar thuis te wachten tot ze/hij thuis komt.
  Wat heb je er aan als je ziek bent?
  Wat heb je eraan als je ziet hoe slecht anderen het hebben?
  Als je er dan nog van kan genieten vind ik dat knap. Nee eigenlijk walgelijk.
  Maar ik snap je punt wel hoor


  Maak melding

 18. @Jaichand
  Eens.
  Maar het is mij ook opgevallen dat hoe meer volle-evangelische ongelovigen tot de politiek toetraden, hoe slechter het met Suriname ging…


  Maak melding

 19. Niet vergeten dat de NPS een onvoorbereide onafhankelijkheid wilde. Die apen dachten dat ze gewoon eventjes van Suriname een top economie zouden maken.


  Maak melding

 20. Dementie lijkt wel een nationale ziekte in Suriname, beloftes die gemaakt zijn en niet nagekomen worden zijn ze zo weer vergeten als ze een nieuwe krijgen vergezeld door een bordje bruine bonen


  Maak melding

 21. Vanaf Bouterse regeert of sinds Bouterse regeert.
  Is het werkelijk de schuld van Bouterse wanneer de bevolking ziende blind, horende doof en pratende stom is?


  Maak melding

 22. Laten we echt beginnen om wetten na te leven. Zo heb je al een hele boel gewonnen.

  Verander wetten die verouderd zijn. Bijvoorbeeld :Wie in aanraking met Justitie is gekomen ,kan bepaalde functies nooit uitoefenen.

  Wie zich niet aan de verkeersregels houdt keihard aanpakken. Verdubbel de boete .Wie van de staat gestolen heeft ,terug laten betalen. Beslag leggen op banktegoeden zowel hier als buiten Suriname. Ook beslag leggen op hun onroerend goed moet mogelijk zijn.

  Je bent pas Surinamer als je de belangen van Suriname voorrang geeft.


  Maak melding

 23. Juist er is zgn. Armoede . Kijk hoeveel geld die mensen thuis hebben. Waar vinden ze dat drugs verhandelen dure auto’s. Van waar komt dat geld niet van de overheid. Kluizen onder de kelder in de grond. Er is genoeg handel in drugs dat geld oplevert hoor. Onderschat die suri’s niet.


  Maak melding

 24. Er is armoede, maar de SUV en andere dure bolides,scheuren door de straten, groot protest bij benzine verhoging, en wegenbelasting. Liever geen dak boven je hoofd dan het zonder auto te moeten doen, dat is nu eenmaal de “status”.Eten kan je overal scoren, ga bij vrienden of kennissen langs overal kan je wel een bordje krijgen, zelfs op begrafenissen of feesten zijn de boromans aanwezig. Zolang de Surinamer zijn mars nog vol kan gooien zullen ze Bouta blijven steunen, ze betalen geen huur, en andere verplichtingen vaak ook omdat ze dat niet hebben of ze voelen zich niet verplicht dat te doen, ook in Nederland heb je ze want 8 op de 10 woninguitzettingen zijn Surinamers, ze leven voor de buitenwereld en spelen verstoppertje voor de ellende, wat ze niet aan den lijve ondervinden bestaat gewoon niet .Leef met wat de dag je brengt , dat is hun motto.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.