Home Onderwerpen Gezondheid ‘Suriname heeft één van de meest luie bevolkingen’

‘Suriname heeft één van de meest luie bevolkingen’

32

Deze mensen zijn niet lui en bewegen wel flink.

PARAMARIBO, 7 sep – Een opmerkelijk bericht vandaag in een Surinaamse krant. ‘Suriname heeft één van de meest luie bevolkingen’ luidt de kop. Het artikel gaat over een recent rapport van de World Health Organization (WHO). Die stelt dat een zorgwekkend deel van de Surinaamse bevolking niet fit is. De doorsnee Surinaamse burger kiest er liever voor om naar de televisie te kijken dan wat oefeningen te doen, aldus de Times of Suriname.

Het algemeen beeld volgens de krant is dat in Suriname 44 procent van de bevolking onvoldoende beweegt. Met name Surinaamse vrouwen behoren tot de top 3 van meest achtergestelde mensen ter wereld als het om lichaamsbeweging gaat. De WHO hanteert een norm van 150 minuten bewegingsoefeningen per week per persoon. Suriname zit daar ver onder.

In de Caricom is Suriname lijstaanvoerder gevolgd door Bahamas en Barbados.

32 REACTIES

 1. J
  Sorry hoor dit slaat nergens op wat een oordeel ik ben zelf hollands maar heel veel Surinaamse vrouwe trainen hard hoor sorry ben niet mee eens wat een oordeel
 2. wan pipel
  Werken bij de overheid: ‘Van zeven even naar zeven eventjes’ De dienstverlening bij overheidskantoren is sinds jaren niet optimaal geweest. Je treft de desbetreffende ambtenaar nooit op zijn plaats aan of die hanteert de werkwijze van ‘wang foe tide en wang foe tamara’. Onlangs heeft president Desi Bouterse een maatregel aangekondigd, waarbij airco`s op alle overheidskantoren slechts tussen 10.00 uur `s morgens en 2.00 uur ’s middags gedraaid mochten worden. Liever lui dan moe.
 3. RobG
  Je zou denken dat het openbaar vervoer in Suriname matig is ontwikkeld en dat mensen te voet meer afstanden zouden afleggen. Maar nee hoor. Ondanks de hoge kosten voor benzine zijn de mensen best bereid die kosten voor lief te nemen, zolang ze maar niet belemmerd worden om in de auto doelloos rond te rijden. Zij klagen dat het economisch slecht gaat, maar het geld om met de auto zonder een economisch doelt rond te rijden, valt bij hen niet onder de crisis.
 4. passant
  Als een recent rapport van de World Health Organization (WHO) dit stelt, kan Suriname, de Surinaamse vrouw met dit gegeven aan de slag. Dames, vrouwen, kom in beweging, waardoor dit beeld volgend jaar veranderd en Surinamers de betere beoordeling op de lijst van het rapport van World Health Organisation (WHO) krijgt. Raar dat er over de Surinaamse mannen/vader of ooms niets vermeld wordt. Op welke plaats zouden die wel staan. Zo te zien een bepaalde etniciteit wat betreft staan op de hoeken van straten/Chinese winkels, Saramaccastraat, voor de Centrale Markt in Paramaribo staan ze op de eerste plaats. Kampioen hangmannen/hangouderen. ddb had het gezegd, de Surinamer is lui. Hoe zou het met hem gesteld zijn? Verder zie hij ook, Al staat heel Paramaribo in brand, slaapt hij als een tuberoos en wens dan alle Surinamers slapeloze nachten toe. Dat hebben de Suri's al gelet dat het land in heel grote armoede, grote ellende is en de criminaliteit ongekend hoog is. Nou Surinamers, wat doet u hiermee? Zie wat ddb over u zegt en u toewenst en zie hoe het met uw leven gesteld is. Paarse kakkerlakken moeten dit heel goed tot zich door laten dringen en hopelijk dat ze het begrijpen. We gaan nog voor 5? Recht En Waarheid Maken Vrij God Zij Met Ons Suriname/rs
 5. passant
  Ook de Suriname komt er slecht van af, maar dat had ddb al gezegd aangezien hij helemaal boven aan de lijst hiervan staat. Surinamers komt u in beweging, goed voor lijf en de benen. Recht En Waarheid Maken Vrij God Zij Met Ons Suriname/rs
 6. Manu
  Nou dan heb ik toch een andere mening, en ervaring , als het gaat over lichaamsbeweging van de Surinaamse vrouwen. Ze bewegen maar al te goed.
 7. Mildred
  WHO moet zich bezig houden met zorgwekkende kwesties als kinderen en vrouwen in oorlog gebieden, landen die geraakt zijn door natuurrampen hoe staat het met de gezondheid van de inwoners.
 8. de regenboog
  Onzin allemaal , gelogen. Ik denj dat ze surinaamse mensen belachelijk willen maken, omtrent dat geval van stef blok.punt 1,in suriname heb je niet zoveel dikke mensen als in Europa. punt2 surinamers kopen niet zovaak junkfood .en eten het ook niet zoveel. Het is onbetaalbaar voor de mensen om iedere dag te eten. In Europa is junkfood goedkoop vandaar dat Europeanen, amerikanen het iedere dag kopen . .Dansen is ook een vorm van afvallen, en in suriname wordt er flink gedanst. Vrouwen in suriname drinken amper alcohol en roken zelden. In Europa is men verslaafd aan friet,snoepen,chocolade, taart en veel vlees ,roken ,noem maar op.vandaar heel veel Europeanen kanker hebben. ..ik zou graag weten welke landen in de organisatie zitten, omdat te concluderen over suriname. Hebben ze wel goed naar de mensen in Nederland, london,België, Amerika, gekeken, En trons surinamers zijn meer buiten dan binnen, en lopen ook meer ,Hier in Europa zit men heel de dag binnen en met een kom chips voor de buis en cola. wat bullshit
 9. Bouta 3
  Dat zegt Hoefdraad, Min v Fun, ook: " het is de mentaliteit van de Surinamer". Sterker nog de president, Bouterse, zegt dat ook: “Surinamers zijn kampioen in het torpederen van goede ontwikkelingen.”
 10. Kis
  @ de regenboog. Jij woont zeker ook in NL Kom maar even lekker hier integreren, zul je zelf ook zo lui verwend en fatsig worden. Onzin kraam je uit. Wat WHO heeft onderzocht is waar.
 11. FBI
  Als je in de hitte in de stad loopt, ga achter een Surinaamse vrouw lopen. Je loopt altijd in de schaduw.
 12. Tunggak
  Overall in de wereld eten arme mensr, ook in Su, goodkoop eten die vol met vet zitten. Ze worden ronde tonnen. De goede Kant van de economie moet hun ook bereiken well te leven.De ndp regering zend hun alleen. voedsel pakketten Verder de middag zon is heet . In heleboel landen is het siesta tijd. Gewoon rust zonder luiheid.
 13. Bigi Sma
  RobG Ben je vergeten wat je enkele dagen geleden schreef over de postings m.b.t. de wegenbelasting? Dit staat haaaks tegenover wat jij nu hier neer zet. Goh dus dan ben je het toch mee eens dat het volk nadeel zal ondervinden van de invoering van de wegenbe;asting.
 14. Jerry marcus
  Ik ben als jongetje , naar Nederland gegaan, en wil mijn reactie op dit bericht geven.Ik ben het niet eens met bepaalde ' Sur ' levensstijlen, maar een ding weet ik zeker .Dit is een bewuste nalatenschap van de kolonialisme , en zo kunnen worden bewezen dat hun experiment! Gedeeltelijk is gelukt . Met de samenstelling van deze samenleving. Niet dat ik het opneem voor bepaalde mensen . Maar als iedereen hier goed over nadenk. Dan heb je heel veel nodig om dit bevolking samen te brengen en het verloren gevoel dat zij rijk van gedachten moeten zijn , want zij bezitten een Rijk#volle#land Waar samen aan gewerkt moet worden . #Om goed over na te denken #
 15. MI DORO
  elke hoek heeft een eet tent en die bigie go komt lang sam op gang laat staan werken mi boy sari torie .
 16. MEDUSA
  Dit klopt als een zwerende vinger!!! Ik zou het maar liever niet ontkennen maar direct aanpakken. Het beeld dat op mijn netvlies gegrift blijft, is dat van de zittende Surinamer en dat van de veel te dikke scholieren. Veel i.h.b. vrouwen en meisjes zijn op een te vroege leeftijd corpulent. Ze zijn te zwaar; zo zwaar dat de benen het gewicht op den duur niet meer kunnen dragen en daardoor bij de knieën naar binnen dreigen te keren (x-benen). - Weinig bewegen is in combinatie met te vettig, te zout, te zoet Surinaams voedsel en te zoete Surinaamse dranken funest voor de volksgezondheid.- *Hoeveel Surinamers fietsen of lopen van en naar hun werk? - *Hoeveel sportverenigingen telt Suriname?- *Hoeveel Surinamers zitten m.u.v. voetballen in een sportvereniging (atletiek, wielrennen, zwemmen, (tafel)tennissen, roeien)? Ben erg benieuwd naar deze aantallen.
 17. Wazig
  @regenboog, de vette Surinaamse gerechten en snacks vallen ook onder junkfood.....jammer dat je die inzichten nog niet hebt!!
 18. Poki
  Van mijn medeposters hier had ik begrepen dat Surinaamse vrouwen (een deel althans) krachtig met hun billen kunnen schudden alsof er stroom op staat en dat ook nog langdurig. Het zal niet dat deel zijn dan dat lui en mollig is, maar de rest.
 19. Zwakka
  Ma as die mense niet beweege, dang hoe se kreige binne die eete in hun maag? Dang in ieder gefal hun mont beweeg en ook hun tong. Dang is niet juis om te segge dat se bweege niet. En as se eete feel en slegt dinge, dang se moete ook loope na toewalet. Dang se beweege tok?
 20. pakiratigri
  Wie geen tijd heeft om te bewegen moet vroeg of laat tijd maken om ziek te zijn. Bewegen is het meest belangrijke “medicijn” voor het lichaam! 150 minuten per week moet toch te doen zijn?
 21. rakram
  Men loopt achter de feiten aan, dit had ik 10 jaar geleden al voorspelt, er is totaal geen vooruitgang in het land, overal bijna een Getto zelfs lui om zelf innitiatieven te nemen,, iedereen wacht op de regering let op wat ooit President John F. Kennedy zei "ask not what your country can do for you, ask what YOU can do for YOUR country..
 22. mijke
  dit is larie. al die langa pasies die ze moeten lopen om ergens te komen. in dat mamma faja song. wie durft dit te zeggen van me mensen terwijl zij zelf er niet wonen. mik ding vrek. laat ze los baka bomapolder of saramacca of gewoon langs indira ghandi weg in een van die zijstraten, laat ze dan elke dag zonder vervoer de stad in zien te komen van uit een van de zijstraten. tjoerie hor. ook al woon je in de stad toch moet je heinde en verre lopen om in een bus te kunnen die je naar je bestemming gaat brengen en als je moet "overstappen" staan die bussen niet in een omgeving, moet je nog een kwartier lopen om een ander bus te nemen om verder te gaan. mik ding WHO sma vrek.. hoeveel km lopen de scholieren per dag om op school te komen. mijn moeder van 70 loopt elke dag heen en weer met een van haar kleinkinderen van en naar school want schoolbus no deh of lijn bus diri. lijn bus neemt geen halve prijs voor een halve rit WHO un vrek un vrek un vrek..
 23. mijke
  ps. surinaamse vrouwen hebben het meest lichaamsbeweging. heb je ze nooit zien dansen en wie kent hun kamer geheimen niet