‘Suriname heeft één van de meest luie bevolkingen’

44
Record aantal deelnemers Bigi Broki Waka in Suriname
Deze mensen zijn niet lui en bewegen wel flink.

PARAMARIBO, 7 sep – Een opmerkelijk bericht vandaag in een Surinaamse krant. ‘Suriname heeft één van de meest luie bevolkingen’ luidt de kop. Het artikel gaat over een recent rapport van de World Health Organization (WHO). Die stelt dat een zorgwekkend deel van de Surinaamse bevolking niet fit is. De doorsnee Surinaamse burger kiest er liever voor om naar de televisie te kijken dan wat oefeningen te doen, aldus de Times of Suriname.

Het algemeen beeld volgens de krant is dat in Suriname 44 procent van de bevolking onvoldoende beweegt. Met name Surinaamse vrouwen behoren tot de top 3 van meest achtergestelde mensen ter wereld als het om lichaamsbeweging gaat. De WHO hanteert een norm van 150 minuten bewegingsoefeningen per week per persoon. Suriname zit daar ver onder.

In de Caricom is Suriname lijstaanvoerder gevolgd door Bahamas en Barbados.

44 REACTIES

 1. Sorry hoor dit slaat nergens op wat een oordeel ik ben zelf hollands maar heel veel Surinaamse vrouwe trainen hard hoor sorry ben niet mee eens wat een oordeel
  gemodereerd

 2. Werken bij de overheid: ‘Van zeven even naar zeven eventjes’

  De dienstverlening bij overheidskantoren is sinds jaren niet optimaal geweest. Je treft de desbetreffende ambtenaar nooit op zijn plaats aan of die hanteert de werkwijze van ‘wang foe tide en wang foe tamara’. Onlangs heeft president Desi Bouterse een maatregel aangekondigd, waarbij airco`s op alle overheidskantoren slechts tussen 10.00 uur `s morgens en 2.00 uur ’s middags gedraaid mochten worden.
  Liever lui dan moe.


  Maak melding

 3. Je zou denken dat het openbaar vervoer in Suriname matig is ontwikkeld en dat mensen te voet meer afstanden zouden afleggen. Maar nee hoor. Ondanks de hoge kosten voor benzine zijn de mensen best bereid die kosten voor lief te nemen, zolang ze maar niet belemmerd worden om in de auto doelloos rond te rijden. Zij klagen dat het economisch slecht gaat, maar het geld om met de auto zonder een economisch doelt rond te rijden, valt bij hen niet onder de crisis.


  Maak melding

 4. Als een recent rapport van de World Health Organization (WHO) dit stelt, kan Suriname, de Surinaamse vrouw met dit gegeven aan de slag.

  Dames, vrouwen, kom in beweging, waardoor dit beeld volgend jaar veranderd en Surinamers de betere beoordeling op de lijst van het rapport van World Health Organisation (WHO) krijgt.

  Raar dat er over de Surinaamse mannen/vader of ooms niets vermeld wordt. Op welke plaats zouden die wel staan. Zo te zien een bepaalde etniciteit wat betreft staan op de hoeken van straten/Chinese winkels, Saramaccastraat, voor de Centrale Markt in Paramaribo staan ze op de eerste plaats. Kampioen hangmannen/hangouderen.

  ddb had het gezegd, de Surinamer is lui. Hoe zou het met hem gesteld zijn? Verder zie hij ook, Al staat heel Paramaribo in brand, slaapt hij als een tuberoos en wens dan alle Surinamers slapeloze nachten toe. Dat hebben de Suri’s al gelet dat het land in heel grote armoede, grote ellende is en de criminaliteit ongekend hoog is.
  Nou Surinamers, wat doet u hiermee? Zie wat ddb over u zegt en u toewenst en zie hoe het met uw leven gesteld is. Paarse kakkerlakken moeten dit heel goed tot zich door laten dringen en hopelijk dat ze het begrijpen. We gaan nog voor 5?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Ook de Suriname komt er slecht van af, maar dat had ddb al gezegd aangezien hij helemaal boven aan de lijst hiervan staat.

  Surinamers komt u in beweging, goed voor lijf en de benen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. WHO moet zich bezig houden met zorgwekkende kwesties als kinderen en vrouwen in oorlog gebieden, landen die geraakt zijn door natuurrampen hoe staat het met de gezondheid van de inwoners.


  Maak melding

 7. Onzin allemaal , gelogen. Ik denj dat ze surinaamse mensen belachelijk willen maken, omtrent dat geval van stef blok.punt 1,in suriname heb je niet zoveel dikke mensen als in Europa. punt2 surinamers kopen niet zovaak junkfood .en eten het ook niet zoveel. Het is onbetaalbaar voor de mensen om iedere dag te eten. In Europa is junkfood goedkoop vandaar dat Europeanen, amerikanen het iedere dag kopen . .Dansen is ook een vorm van afvallen, en in suriname wordt er flink gedanst. Vrouwen in suriname drinken amper alcohol en roken zelden. In Europa is men verslaafd aan friet,snoepen,chocolade, taart en veel vlees ,roken ,noem maar op.vandaar heel veel Europeanen kanker hebben. ..ik zou graag weten welke landen in de organisatie zitten, omdat te concluderen over suriname. Hebben ze wel goed naar de mensen in Nederland, london,België, Amerika, gekeken, En trons surinamers zijn meer buiten dan binnen, en lopen ook meer ,Hier in Europa zit men heel de dag binnen en met een kom chips voor de buis en cola. wat bullshit


  Maak melding

 8. Dat zegt Hoefdraad, Min v Fun, ook: ” het is de mentaliteit van de Surinamer”.

  Sterker nog de president, Bouterse, zegt dat ook:
  “Surinamers zijn kampioen in het torpederen van goede ontwikkelingen.”


  Maak melding

 9. @ de regenboog. Jij woont zeker ook in NL

  Kom maar even lekker hier integreren, zul je zelf ook zo lui verwend en fatsig worden.
  Onzin kraam je uit.

  Wat WHO heeft onderzocht is waar.


  Maak melding

 10. Als je in de hitte in de stad loopt, ga achter een Surinaamse vrouw lopen. Je loopt altijd in de schaduw.
  gemodereerd

 11. Overall in de wereld eten arme mensr, ook in Su, goodkoop eten die vol met vet zitten. Ze worden ronde tonnen.
  De goede Kant van de economie moet hun ook bereiken well te leven.De ndp regering zend hun alleen. voedsel pakketten
  Verder de middag zon is heet . In heleboel landen is het siesta tijd. Gewoon rust zonder luiheid.


  Maak melding

 12. RobG
  Ben je vergeten wat je enkele dagen geleden schreef over de postings m.b.t. de wegenbelasting?
  Dit staat haaaks tegenover wat jij nu hier neer zet.
  Goh dus dan ben je het toch mee eens dat het volk nadeel zal ondervinden van de invoering van de wegenbe;asting.


  Maak melding

 13. Ik ben als jongetje , naar Nederland gegaan, en wil mijn reactie op dit bericht geven.Ik ben het niet eens met bepaalde ‘ Sur ‘ levensstijlen, maar een ding weet ik zeker .Dit is een bewuste nalatenschap van de kolonialisme , en zo kunnen worden bewezen dat hun experiment! Gedeeltelijk is gelukt . Met de samenstelling van deze samenleving. Niet dat ik het opneem voor bepaalde mensen . Maar als iedereen hier goed over nadenk. Dan heb je heel veel nodig om dit bevolking samen te brengen en het verloren gevoel dat zij rijk van gedachten moeten zijn , want zij bezitten een Rijk#volle#land Waar samen aan gewerkt moet worden .
  #Om goed over na te denken #


  Maak melding

 14. Dit klopt als een zwerende vinger!!! Ik zou het maar liever niet ontkennen maar direct aanpakken. Het beeld dat op mijn netvlies gegrift blijft, is dat van de zittende Surinamer en dat van de veel te dikke scholieren. Veel i.h.b. vrouwen en meisjes zijn op een te vroege leeftijd corpulent. Ze zijn te zwaar; zo zwaar dat de benen het gewicht op den duur niet meer kunnen dragen en daardoor bij de knieën naar binnen dreigen te keren (x-benen). –
  Weinig bewegen is in combinatie met te vettig, te zout, te zoet Surinaams voedsel en te zoete Surinaamse dranken funest voor de volksgezondheid.-
  *Hoeveel Surinamers fietsen of lopen van en naar hun werk? –
  *Hoeveel sportverenigingen telt Suriname?-
  *Hoeveel Surinamers zitten m.u.v. voetballen in een sportvereniging (atletiek, wielrennen, zwemmen, (tafel)tennissen, roeien)? Ben erg benieuwd naar deze aantallen.


  Maak melding

 15. Van mijn medeposters hier had ik begrepen dat Surinaamse vrouwen (een deel althans) krachtig met hun billen kunnen schudden alsof er stroom op staat en dat ook nog langdurig. Het zal niet dat deel zijn dan dat lui en mollig is, maar de rest.


  Maak melding

 16. Ma as die mense niet beweege, dang hoe se kreige binne die eete in hun maag? Dang in ieder gefal hun mont beweeg en ook hun tong. Dang is niet juis om te segge dat se bweege niet. En as se eete feel en slegt dinge, dang se moete ook loope na toewalet. Dang se beweege tok?


  Maak melding

 17. Wie geen tijd heeft om te bewegen moet vroeg of laat tijd maken om ziek te zijn.

  Bewegen is het meest belangrijke “medicijn” voor het lichaam! 150 minuten per week moet toch te doen zijn?


  Maak melding

 18. Men loopt achter de feiten aan, dit had ik 10 jaar geleden al voorspelt, er is totaal geen vooruitgang in het land, overal bijna een Getto zelfs lui om zelf innitiatieven te nemen,, iedereen wacht op de regering let op wat ooit President John F. Kennedy zei “ask not what your country can do for you, ask what YOU can do for YOUR country..


  Maak melding

 19. dit is larie. al die langa pasies die ze moeten lopen om ergens te komen. in dat mamma faja song. wie durft dit te zeggen van me mensen terwijl zij zelf er niet wonen. mik ding vrek. laat ze los baka bomapolder of saramacca of gewoon langs indira ghandi weg in een van die zijstraten, laat ze dan elke dag zonder vervoer de stad in zien te komen van uit een van de zijstraten. tjoerie hor. ook al woon je in de stad toch moet je heinde en verre lopen om in een bus te kunnen die je naar je bestemming gaat brengen en als je moet “overstappen” staan die bussen niet in een omgeving, moet je nog een kwartier lopen om een ander bus te nemen om verder te gaan. mik ding WHO sma vrek.. hoeveel km lopen de scholieren per dag om op school te komen. mijn moeder van 70 loopt elke dag heen en weer met een van haar kleinkinderen van en naar school want schoolbus no deh of lijn bus diri. lijn bus neemt geen halve prijs voor een halve rit WHO un vrek un vrek un vrek..


  Maak melding

 20. Ja hoor!!@
  Surinamers kunnen lekker eten klaar maken. Ben helemaal mee eens.
  Maar dit is de enige die zij nog kunnen.

  Wanneer iets wat oudere generatie is uitgestorven, heb je niemand meer om op het land groente te verbouwen. Let maar op over enkele jaren schaarste aan landbouw producten.

  Nu al wordt gewacht, wanneer maakt de familie in Nederland geld over naar hun.
  Kijk maar hoeveel dozen vanuit Ned wordt verscheept naar Sur.
  Stel dat één maand de vracht niet door gaat, dan hebben ze daar een serieus probleem.

  Natuurlijk is niet iedereen lui, maar ik begrijp de stelling.


  Maak melding

 21. Heeft u zich al afgevraagd welk onderzoek, hoe heet dat onderzoek, wanneer is dat uitgevoerd, hoe heeft men de data verzameld voor dat onderzoek?


  Maak melding

 22. wat een onzin, iedereen bijna sport in Suriname, zeker toen ik er woonde, volleybal, voetbal, basketbal, wielrennen, zwemmen, atletiek, korfbal, honkbal, aerobics, bodybuilding, kickboksen, karate, judo, kung fu, en wat ik vergeten ben op te noemen en elk jaar zijn er competities in alle takken van sport, ook voor de scholen werden er danswedstrijden georganiseerd. De grootste onzin ever deze bewering. Die Surinamers hier in Nederland zullen ze bedoelen, want op geen enkel sportveld in Nederland kom je ze tegen.


  Maak melding

 23. Oke, nou begrijp ik waarom Surinaamse vrouwen zulke olifanten billen hebben. mang, je bent als man de klos! Als zo’n vrouw op je gaat zitten, je kan beter de rest van de dag vrij nemen want je bent daarna letterlijk brokko. Heheheh,,


  Maak melding

 24. Het valt ook niet mee om zo een ( meestal ) Biegie Go van de bank te krijgen. Bovendien heb je die Biegie Go om erop te zitten of niet? De meeste Su vrouwen zullen dit beamen. Zie je het voor je, al die hardlopende en op en neer gaande Biegie Go’s. Wang foe tiede, toe foe tamara.😂 En dan ook nog de koffiezakkas.(grote tieten)
  Deze vrouwen zijn er niet op gebouwd om te sporten maar om hun man te behagen en kinderen te krijgen. Het is niet negatief of discriminerend bedoeld, maar soms moet je gewoon de natuur volgen en doen waar je het beste in bent. En natuurlijk zijn niet alle Su vrouwen zoals hierboven beschreven. Voel je dus niet aangesproken als je niet onder deze categorie vrouwen valt.


  Maak melding

 25. Persoonlijk vindt ik dat de warme klimaat de boosdoener is als het te heet wordt kan je gewoon niet meer rationeel denken laat staan werken. De warmte maken de mensen lui en traag en gaan ze teveel zoete drankjes drinken maakt het alleen maar erger. Ik heb meegemaakt dat mijn buurman tussen de middag thuis kwam voor een siesta, een nummertje maakte en vervolging geen puf meer had om te werken. Ging natuurlijk dubbel op. En een andere weer had zo last van de warmte dat hij de hele dag met een stijve bana door het huis rond liep, als gevolgd dat zijn vrouwtje op een geven moment het huis uit rende.


  Maak melding

 26. Te lui voor wie? Ik was laatst aan het vissen op zee, komt die hollander, waarom neem je geen net dan heb je meer vis. Waarop ik vroeg, wat moet ik met al die vis? Had hij geen antwoord op. Behalve dat hij dan zelf niet meer de zee op hoeft. ??? Ik vraag je weer wat is lui en voor wie.


  Maak melding

 27. De vrouwen daar weten niet wat een fiets is. 500 meter gaan ze met de auto. En Nederlanders maken ze nog meer lui door maar postpakketten te sturen. Ze willen niet werken en schreeuwen we hebben geen eten. Families hier sturen gelijk geld of een pakket. Ze hebben daar allemaal 2/3 auto’s op de erf staan en lachen de mensen hier uit. Dus de luiheid komt hier vandaan. Brazilianen zoeken goud in de bossen, voor Surinamers is dat hard werken. Spreek uit ervaring.
  gemodereerd

 28. Surinamers zijn niet lui. Het probleem is dat het verkeer drukker is geworden en in Sur. hebben wij weinig looppaden. Als je een weg aanlegt dan moet je ook wat voor de voetgangers realiseren. Niet overal heb je dat. Ik vraag mij af of de who naar suriname is geweest. Bij het bouwen van grote projecten moet je ook een ruimte maken waar kinderen kunnen joggen en spelen of wandelen. Succes verzekerd.
  gemodereerd

 29. who zijn de grootste leugenaars van de wereld alles wat ze zeggen is een groot maar echt een groot leugen .
  heb je wel eens gezien hoe ze er zelf uit zien surinamers zijn altijd harde werkers geweest en hoog presterende sporters,neks no true.
  van een griepje hebben ze de hele wereld laten vaccineren ongekend terwijl griep elke jaar voorkomt.
  trap niet in die onzin van WHO zijn zakkenvullers worden betaald door brussel en onze belasting centen terwijl ze worden betaalt om chaos te strooien.
  TRAP ER NIET IN.
  believe in god he is the king of the kings and the lord of the lords and no body else.
  gemodereerd

 30. Is moeilijk om een antwoord hier op te geven .maar ik denk dat de mensen in Suriname wel gezonder leven dan in Europa..ik denk ook dat je ook door de warmte geen behoefte heb om te sporten. Maar blijf moeilijk deze topic . Ik heb vaak in Suriname gezien dat vrouwen en mannen zich niet schamen voor een grote buik ofzoo.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.