donderdag, maart 28, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Ook parlementariërs hebben het zwaar te verduren in Suriname’

‘Ook parlementariërs hebben het zwaar te verduren in Suriname’

-

Does Travel

PARAMARIBO, 7 sep – “We weten natuurlijk hoe het is in het land. Maar wij moeten ook niet ervan uitgaan dat het heel gemakkelijk is voor de leden van het parlement. Wij hebben het ook verschrikkelijk moeilijk.” Dit zegt parlementariër Patrick Kensenhuis (NDP) tegenover Dagblad Suriname. Het is dus terecht dat niet alleen ambtenaren worden bedacht als het aankomt op een ‘aanpassing’. Parlementariërs en leden van de regering krijgen aan het eind van deze maand vijf en twintig procent extra loon.

Dat is te danken aan de loonsverhoging die de ambtenaren onlangs is toegekend. Het inkomen van leden van regering en parlement is gekoppeld aan het ambtenarenloon. Elke salarisverhoging voor de ambtenaar werkt automatisch door. Niet iedereen is er gelukkig mee. Het land is er meteen nog meer bakken vol met geld mee kwijt elke maand. President Desiré Bouterse heeft er wel oren naar, kennelijk.

Onlangs zei het staatshoofd de salarissen van zijn regering te zullen ‘bevriezen’. Maar daar is wel een wet voor nodig, instemming dus van het parlement. Het zou betekenen dat het parlement de ministers het extra broodje uit de mond stoot. En ook zichzelf, misschien. Kensenhuis lijkt niet bij de voorstanders te horen. Hij vindt dat parlementariërs hard werken. En het moeilijk hebben. Dus kan een extraatje geen kwaad.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

27 REACTIES
  1. Joh, laat me niet lachen, je hebt het zwaar, ga even naar de gemiddelde ouderen of alleenstaande moeders DIE hebben het zwaar. Dus ga je schamen, je zegt je werkt hard, dat is nu precies de reden waarom je daar zit om hard te werken voor ons en daar wordt je goed voor betaald .
    Ga de komende tijd nu er reces is jezelf in de spiegel kijken en denk dan hoeveel je boft met jou leven en dat je zo hard MAG werken.


    Maak melding
  2. HOEWAAAH,HA HA HAAAAAAAAAAAAAAAA,Zij zitten allemaal aan de bedelstaf ja, ha ha haaaaaa,ikom niet meer bij,IK SLA MEZELF OP ME DIJEN VAN HET LACHEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!TREEDT DAN AF SCHAAMTELOZE ZAKKENVULLERS!
    DEZE IDIOOT KENSENHUIS VERDIENT HET OM MET PEK & VEREN EN EEN SCHOP ONDER ZIJN REET UIT HET LAND GESCHOPT TE WORDEN,LET ME HAVE HIM PLEASE !


    Maak melding
  3. Onze parlementariërs doen geen moer en dat noemen ze haard werken. Er zijn nu burgers bezig om de maatschappij te corrigeren. Dat is jullie taak, die jullie verzaken en dan beweer je nog dat je hard werkt. Kensenhuis: ik heb mijn leven lang na een zware studie mijn bal moeten zweten voor een veel lagere schadeloosstelling. Jij bent een fucking geluksvogel, dus moet je niet lullen maar werken en wat de coalitie en oppositie tot nu toe gedaan hebben is in mijn ogen niet werken voor een monstersalaris..
    Het is duidelijk. Jullie zitten daar, niet om het belang vaan het volk te behartigen, maar voor jouw eigen belang. Advies: volk van Suriname. niet meer stemmen op deze klootzakken.


    Maak melding
  4. Wij hebben het ook verschrikkelijk moeilijk.” Dit zegt parlementariër Patrick Kensenhuis (NDP)

    Ik wil een opmerking plaatsen, misschien weet Kensenhuis het verschil niet wat eetbaar is en wat niet.
    Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat percentages niet eetbaar zijn maar met geld kun je eten kopen om te eten.

    een ambtenaar die 1.600 SRD aan salaris heeft krijgt dus een verhoging van 25% dus 400 SRD stel dat een kilo kip 10 SRD kost dus de ambtenaar krijgt 40 kilo kip
    Kensenhuis als parlementariër heeft een salaris van 8.000 SRD dus een verhoging van 25% levert op 2.000 SRD en dat is dus 200 kilo kip.
    Ik vraag mij af of Kensenhuis de aantal kilo’s kip kan verstouwen in zijn maag.

    Als je inflatie / duurder worden van het leven wilt vergoeden dan moet je praten over een verhoging met een bedrag en niet met een percentage want dat is erg pneerlijk want voor iedereen is het leven even duur geworden v.w.b. de primaire levensbehoefte

    RobG onze pseude econoom zal wel weer met een verhaal komen dat dit niet waar is


    Maak melding
  5. Het kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings heeft zijn beoordeling van februari dit jaar gehandhaafd in augustus, B- met stabiele vooruitzichten. De beoordeling weerspiegelt de zwakke overheidsfinanciën in de B- beoordeling evenals externe kwetsbaarheden door hoge afhankelijkheid van grondstoffen te midden van beperkte externe reserves. Fitch noemt ook zwakke punten in het macrobeleidskader, recente macro-instabiliteit en voorwaardelijke verplichtingen in het financiële stelsel.


    Maak melding
  6. Suriname is failliet en er is geen geld meer om loonsverhoging te geven want Boutere heeft al alles gestolen uit de kas van het land.1.3 miljard USD heeft hij meegenomen en nooit kunnen verantwoorden.Al die idioten die op deze domkop hebben gestemd hebben spijt.Als Surinamer heb ik geen medelijden met deze mensen.Bouterse is een drugsgebruiker en handelaar en daarom gaat het zo slecht in het land.


    Maak melding
  7. @ Bigi Sma
    Hoe is het? Ik heb een probleem. Ik heb het zwaar mang. Ik moet de tuindeur gaan opendoen zodat de glazenwasser de ramen kan lappen. Zo zwaar mang.
    Deze kerel kan zich toch onmogelijk in het openbaar vertonen. Hoe durft hij.
    Je geeft het juiste voorbeeld. Als je iets eerlijker/rechtvaardiger wil maken dan loonsverhoging in centen en niet in procenten.

    @ Vliegende Hollander.
    Ik heb gisteren gereageerd op een artikel alhier.
    Zes punten van kritiek op de victorie die financiën kraait over een eventuele kredietratingverbetering in de toekomst. De verbetering die Fitch voor ogen heeft is afhankelijk van de ontwikkeling van de goud- en olieprijs en voor 0,0 procent aan het beleid van de regering.
    Integendeel het begrotingstekort in SRD’s loopt verder op. Dit komt doordat de belastingontvangsten niet toenemen en de overheidsuitgaven wel.
    Als percentage van het GDP/BBP daalt het tekort door dat het GDP/BbP toe zal nemen (naaverwachting).
    Hieronder nogmaals het stukje van gisteren

    Enkele kanttekeningen bij de misplaatste victorie
    1. Prijsstijgingen
    De inflatie houdt redelijk gelijke tred met de cpi (consumer price index), behalve in 2020. Dan schiet de prijsstijging voor gezinnen behoorlijk omhoog tot rond de 22%. Dat wordt niet vermeld
    2. Economische groei. Voor 2018 wordt groei verwacht, op zich mooi, maar welke van de componenten zorgt voor deze groei. Dat is de crux
     Consumptie van gezinnen?
     Investeringen van bedrijven? Onwaarschijnlijk , want de heer Hoefdraad heeft zelf recentelijk aangegeven dat er een spaaroverschot is bij banken. Dit geld heeft hij geleend zonder dat er monetaire inflatie ontstond. Dit kan alleen als de banken 0,0 meer uitlenen dan ze in kas hebben
     Exporten? Ook niet want deze lopen terug (zie tabel)
     Overheidsuitgaven? Als het investeringen zijn van de staat dan is dit goed, maar als het overheidsbestedingen zijn (voornamelijk salarissen) dan is dit rampzalig.
    Want dan is de overheid de motor van de economie, maar op een heel verkeerde manier
    In 2018 dus groei, maar 2019 loopt deze groei weer terug tot -1,5 % in het tweede deel van 2019. Oorzaak??
    3. De werkloosheid loopt terug, maar blijft hoog. Rond d 7,5% De economische groei leidt dus mondjesmaat tot meer werkgelegenheid
    4. Export/import
    In het derde kwartaal wordt een overschot verwacht op de lopende rekening (voor alle zekerheid, hier zitten wel de rentebetalingen in, maar niet de aflossing.
    In het vierde kwartaal een tekort. Dit tekort wordt groter in 2019 Zowel teruglopende exporten alsook oplopende importen. Maar 2020 is er een overschot (applaus). Echt niet. Zeker niet. Rampzalig. Export zakt fors in import ook!, maar omdat de import 1, mrd lager ligt dan de export heb je een overschotje. Dat dus echt slecht te noemen is
    5. Investeringen door het buitenland. Deze lopen in 2018 behoorlijk terug, maar zo te zien stijgen deze ook weer fors in 2019. Naar verwachting
    6. Overheidstekort (als percentage van het BBP)
    Financiën zal zichzelf op de borst kloppen en roepen (wat zij nu al ten onrechte doet). Het begrotingstekort van de staat loopt terug van 57,5% (2018) tot 35% (2020).
    Maar dit is schijn.
    Ten eerste zie ik nergens dat fiscaal beleid tot meer inkomsten leidt. De inkomsten lopen zelf een klein beetje terug (3404 mln tot 3307 in 2020)
    Bovendien lopen ook de uitgaven op. Het begrotingstekort loopt dus nog steeds op!!!
    Hoe kan het dan dat het stijgt als percentage van het BBP.
    Simpel het BBP neemt naar verwachting toe. Ja, dan daalt het tekort in procenten.
    Let wel naar verwachting, want als de olieopbrengsten en goudopbrengsten tegenvallen dan zal het tekort als percentage minder afnemen en misschien zelf stijgen.
    Om niet alles negatief af te schilderen . Als alle verwachtingen uitkomen dan is de schuld als percentage inderdaad gedaald.
    Het is echter geen reden voor een feestje


    Maak melding
  8. Hahaha, Kensenhuis ,de Redi Musoe van NPS heeft gesproken !! En wat zeggen Doekhi,Misiekabba,Sapoen,Carl de Judas, Santokhi,Rusland en vooral de grondrover Somo ??
    Wie komt op voor de “gepensioneerde en met hen gelijk gestelde ambtenaren” ?
    Tot nu toe heb ik geen enkel DNA-lid of vakbondsleider (Hooghart,Nerkust,Miskien of COL,die jarenlang
    hebben genoten van de contributie -na iedere zg interne vergadering uitgebreid hebben gevreten tlv de bondskas bij de Chinese restaurants- nu te vertellen aan deze seniore burgers ??
    Waarom zwijgen de verantwoordelijke personen, ook het Pensioefonds over deze kwestie ???
    Welke slimmerik op deze site kan iets hierover vertellen? Is er niet een koppeling tussen toegekende
    salarisverhoging aan ambtenaren met de pensioenuitkering van de gepensioneerden bij het Pensioenfonds?
    Waar zijn @ Robg,@Ray@Koos@Vliegende Holander??


    Maak melding
  9. @Pico,

    Bedankt voor het artikel, alles valt of staat met de ontwikkeling met de olie en goudprijs en
    dat is bijna hetzelfde als Nederland compleet afhankelijk was van de gasprijs/opbrengsten.
    Het zou beter zijn als Suriname door hervormingen het begrotingstekort aanpakt, het IMF
    heeft hier ook al talloze keren op gewezen.
    – Minder ambtenaren.
    – Pensioenleeftijd 65 jaar
    – Export meer stimuleren.
    – BTW plan invoeren.
    – Aanpak fraude/ geld verspillende projecten.


    Maak melding
  10. Dit vol gevreten varken heeft het zwaar, vanwege zijn gewicht, en de vele kritiek die hij moet incaseren, daar deze zakenvuller nooit gefunctioneerd heeft, waar hij alleen goed in was, is de partijleiding naar de mond praten, en jaknikken in het parlement, en als onbetrouwbaar individu voor zijn eigen hachie kiest, door over te lopen van de Nps naar de Ndp


    Maak melding
  11. @ A-No-Mie
    Hier zijn geen slimmeriken (haha), we zijn allen een pot ….. (vul maar in)
    Niemand zal HELAAS, voor deze groep opkomen. Parlementariërs zeker niet. Deze mensen gaan niet staken en vormen geen bedreiging zo wordt geredeneerd. Walgelijk. Dankzij wie hebben we wat we nu hebben? (en dan bedoel ik niet de regering, je weet wel wat ik bedoel).
    Ik ben even gaan zoeken op de site van het pensioenfonds. Het enige dat ik kan vinden is dat de eindloonregeling ook is vervangen door de middenloonregeling.
    dwz dat je pensioen gekoppeld is aan het gemiddelde loon dat je verdient hebt tijdens je werkzame leven en niet op basis van wat je het laatst hebt verdient.
    https://www.pensioenfondssuriname.org/typen-pensioen/ambtenarenpensioen-of-ouderdomspensioen?showall=&start=1
    Volgens mij is er geen koppeling, maar is het afhankelijk van hoe de pet van de regering (lees Bouterse) staat of ouderen wat extra krijgen


    Maak melding
  12. NU KOMT DE WARE AARD V KENSENHUIS NAAR BOVEN
    BEHALVE DAT HIJ EEN VERRADER IS IS HIJ EEN GELDWOLF
    DUS DUIDELIJK DAT HIJ NIET IN VOLKS BELANG MAAR EIGEN BELANG IN HET PARLEMENT ZIT
    SCHAAMTELOOS FIGUUR SHAME ON YOU


    Maak melding
  13. Je blijft je maar verbazen over de uitspraken gedaan door volksvertegenwoordigers, gratis medische voorzieningen voor hem en gezin, levenslang….

    Wij moeten keihard betalen. Kande den buitenvrouw e mek den MOEILIJK, bika den wani moro moni… noso mi no sabi sortu moeilijk a man dis hab eng.


    Maak melding
  14. – Minder ambtenaren.–> daar gaat niemand zijn vingers aan branden is de garantie van nog 5 in 2020.
    – Pensioenleeftijd 65 jaar——-> heeft volgens mij in Suriname geen nut. Voor de overheid (ambtenaren)
    zou ik de leeftijd juist verlagen, kost de staat minder en de ambtenaren die elkaar van het werk
    afhouden wordt zo ook gereduceerd. . Sluiten de kantoren die een soort van Sociale functie inhouden.

    – Export meer stimuleren.–> Welke producten?? Suriname is te groot voor de doek maar te klein voor een
    tafellaken.Het regelen van export van Doksen heeft zo lang geduurd dat ik me afvroeg wanneer het
    bedrijf ermee zou stoppen. We hebben geen eigen carriers om tegen “goedkope tarieven” de producten te
    transporteren dus zijn de Su producten te duur. De concurrentie uit andere landen is zo groot dat we
    kopje ondergaan. Laat men beginnen met de binnenlandse industrie te stimuleren door minder
    levensmiddelen te importeren.

    – BTW plan invoeren.–> poer broekoe, weri broekoe. Met al de prijsverhogingen in de winkels zal dit de
    nekslag zijn voor de bevolking. Zonder BTW kunnen ze al (bijna) niets kopen, wat wordt het met BTW.

    – Aanpak fraude/ geld verspillende projecten.—> valt weinig tegen in te brengen.


    Maak melding
  15. Pico,
    Goede middag .
    Ik denk dat ik RobG eens langs laat lopen zodat hij enig economisch onderricht kan krijgen.
    Ja mang ik ben het volledig met je knatekeningen eens.
    Toegevoegd wil ik iets toevoegen aan je kanttekening van “de overheidsinkomsten niet stijgen maar de overheidsuitgaven wel”
    In de huidige situatie zie ik de overheidsinkomsten dalen omdat iedereen, behalve een bepaald aantal personen, achteruit gaat in hun besteding (dit ondanks de loonsverhoging) omdat de bekende loon prijsspiraal weer draaien zal als een tierelier.
    Niet iedereen word gecompenseerd maar iedereen wilt een compensatie doch niet iedereen kan het betalen. Chaos is compleet.

    De binnenlandse inflatie neemt ernstige vormen aan
    Door de vele importen neemt de geïmporteerde infalie sterkere vormen aan
    De looneisen zullen blijven komen van de werkenden doch boveal de ambtenaren die 40.000 werknemers bedraagt.
    Suriname tek uit je winst.


    Maak melding
  16. Beste Sam,

    Minder ambtenaren.
    – het hele ambtenaren apparaat van Suriname is topzwaar en kost ontzettend veel en
    nu met de extra salarisverhoging van 25 % wordt de druk nog groter en wordt het
    moeilijk om een gezonde begroting te krijgen, zoals je zegt het blijft een politieke keuze.

    Pensioenleeftijd naar 65 jaar.
    – scheelt de regering 5 jaar pensioen uitbetaling per werknemer omdat ze 5 jaar langer
    doorwerken + 5 jaar extra loonbelasting, dus het gaat dubbelop. Dit is in het algemeen
    de makkelijkste manier voor een regering in crisis om geld te besparen. Nederland verhoogde
    tijden de bankencrisis naar 67,5 en Griekenland tijden de crises van 60 naar 67 jaar.

    Export .
    – is moeilijk maar niet onmogelijk. Gisteren stond in de krant dat een klein ananasfabriekje
    eindelijk gecertificeerd en daardoor nieuwe exportcontracten met Nederland, België, en
    Duitsland heeft afgesloten, meer van dit zou van harte welkom zijn.

    BTW plan.
    – het is de bedoeling dat de inkomsten uit deze belasting terugvloeien naar de armsten
    van onze samenleving via zorgtoeslag, schoolgeld, kinderbijslag zodat de armsten er netto
    op vooruitgaan. In Nederland noemen ze dit nivelleren, geld van de rijken naar de armen.

    Fraude en geld verspillende projecten spreekt voor zich.


    Maak melding
  17. @ Pico,
    Blij met je reaktie op mijn posting.
    Velen weten niet wat “eindloon” en “middenloonregeling” zijn. Middenloon dwz. het gemiddelde van de afgelopen “12-maanden” voor je pensionering.Dit was ingevoerd om favoritisme op ministeries (buitenvrouwen en partijgenoten) te voorkomen dat zij enkele maande voor hun pensionering een “geweldige” salrisverhogende bevordering kreeg!!
    Ik kreeg een “vaselijk opgemaakte ontslagresolutie(met pensioengrondslag)onder ogen: de origenele
    was getekend door Pres.Wijdenbosch en uitgereikt aan betrokken!! Later werd vaselijk door een wnddir.cq direkteur van Binnenlandse Zaken (zonder dat ooit het originele werd ingetrokken door de president) een door deze ambtenaar opgemaakte resolutie met minder pensioengrondslag(alle pensioen-gevende toelagen waren op instignatie van zijn vriend M. eruitgehaald en naar het pensioenbureau gestuurd> Deze adviseur heeft het hoogste woord op het Kabinet van de Pres., met een korte lont.Ik heb copieen van beide resoluities .De 2e is nimmer door de Pres getekend maar door hem namens Binnenlandse zaken !!
    @ Pico, ik wacht nog steeds op reakties van andere “betweters op dit Forum” en anderen die menen met de gepensioneerden !!!


    Maak melding
  18. @ vliegende Hollander,
    Pensioenleeftijd optrekken naar 65-jaar wil zeggen meer salaris en toelagen betalen aan deze ambtenaren die meestal al op hum maximum zitten en nog meegaan met iedere verhoging.
    Per saldo zal de overheid meer aan sakris uitgeven dan aan belastingen innen !!
    Je zou eerder de AOV-leeftijd elk jaar met 1-jaar kunnen optrekken tot de leeftijd van 65-jaar is bereikt!!


    Maak melding
  19. Versober zien ze eruit.
    Net zoals het volk zich voelt en veel zwaarder te verduren heeft.

    WANNEER KOMT ER VERANDERING IN HET LAND???
    Let the Lord be with all Surinamees in the country.
    Time for real change


    Maak melding
  20. Parlementariër krijgen nieuwe woordenboeken eentje met werkwoorden, kunnen ze misschien na denken wat werken betekent, ze moeten de eerste zweet drup nog krijgen van hard werken.
    Kan best zijn dat niet eens weten hoe ze het moeten schrijven.
    Bovendien wat heeft men tegen ambtenaren ,ze doen toch niks


    Maak melding
  21. Jullie hebben allemaal gelijk. deze jongens en meisje zitten daar om hun eigen belang te beharigen en niet het belang van het volk. Ik heb even een vraag. kennen jullie de grondwet van Suriname? Antwoord is neen. Reden van mijn conclusie. Volgens de grondwet van Suriname had Bouterse nooit president van Suriname mogen worden.
    Volgens artikel 92 lid 1 onder 4e gedachtenstreep mag iemand nooit president worden indien hij handelingen heeft verricht, strijdig met de grondwet.
    deze klootzak heeft 16 mensen doen vermoorden,er hangt een straf van 20 jaar boven zijn hoofd, is veroordeeld in het buitenland voor drugs en onze geweldige DNA benoemd hem tot 2 keren toe tot president. als ik in Suriname was zou ik een rechtszaak beginnen tegen ons parlement wegens onkunde. Jullie verdienen op zijn zachts gezegd teveel omdat jullie geen moer doen en jullie taken als volksvertegenwoordigers verzaken. Jullie kennen jullie eigen grondwet niet eens.. Shame on you.
    En parlement: zowel de coalitie als de oppositie; Jullie worden door het volk beoordeeld. zijn jullie niet goed. wegstemmen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES