woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieKraampjes en bedrijfjes op bermen: ‘uiting van armoede in Suriname’

Kraampjes en bedrijfjes op bermen: ‘uiting van armoede in Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 sep – “Dit zijn uitingen van armoede. Als je dit soort zaken toestaat in je land betekent het dat er geen regelgeving meer is.” Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemingen in Suriname, Akmos. Hij laakt het lumineuze idee van districtsbesturen om bedrijfsvergunningen voor bermen uit te geven. Burgers mogen tegen betaling een kraampje of ander bedrijfje langs wegen opzetten. Het heeft er veel van dat de overheid de kluts kwijt is.

Zoeken naar geld is één, maar er chaos mee scheppen is twee. Bedrijfjes op bermen zijn hier en daar al te bespeuren. “Als je om je heen kijkt, zie je plotseling dat men weer tekeer gaat op de bermen. Er wordt geen rekening gehouden met milieuaspecten, voetgangers en woonwijken. Men vergeet dat de woongemeenschap recht heeft op rust”, zegt Binda tegenover Dagblad Suriname.

In plaats van te regelen en orde te brengen, veroorzaakt het bestuur nu juist chaos. Districtscommissarissen zoeken naarstig naar alternatieven. Van de centrale overheid komt er immers nauwelijks geld voor het bestuurswerk. “Ik vind het ronduit belachelijk dat dit soort zaken worden gedaan om het districtsfonds te kunnen spekken. Mondiaal gezien worden de bermen als cruciale elementen gezien”, aldus Binda.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

39 REACTIES
 1. Berm terrorisme is zeker ongewenst. Ik kan begrijpen dat veel mensen radeloos zijn en hopen op die manier een beetje geld te verdienen, maar het is ongewenst. De overheid moet dan maar een kavel als marktterrein aanwijzen.
  Wat mij echter mateloos stoort is dat de paarse maties niet aansturen op goed beleid maar met grote, gierige ogen kijken naar de beste lokaties en die onder hun armen ( fysiek, niet de lage inkomens worden bedoeld) verdelen. Dat ipv beleid alleen maar gedacht wordt aan graaien.


  Maak melding
 2. Sham Binda, mag wat mij betreft het eeuwige moeras van de oppositie inlopen en nooit meer uitkomen. Binda probeert op zijn manier de creativiteit van mensen die hard willen werken voor een inkomen, tegen te houden. Hij moet maar eens een kijkje gaan nemen in Thailand, Vietnam, Indonesie, enz.enz.


  Maak melding
 3. Look who is talking;de man die de vloer werd aangeveegd in een gesprek over de basis zorg en de minimumloon op apintie tv nu gepresenteerd door Wayne Telgt,de presentator voelde zich geroepen sham Binda bij te staan,hij zat daar met een mond vol tanden,terwijl hij zich maanden daarvoor in div media opwierp als deskundige op dat gebied,wat een afgang,ook de man die heel Suriname samen met poenette snuit Berenstein Su plat zou leggen iedereen kan zich de opkomst nog herinneren ongeveer 250 man totaal,een mislukkeling pur sang,nu is hij weer uit zijn hol gekropen na een maandenlange winterslaap van al die mislukte acties


  Maak melding
 4. Ik zie het als een teken van ondernemerschap.
  De mensen willen een beter leven, houden hun handen niet op voor giften maar proberen hun eigen boterham te verdienen.
  Ziet meneer Binda deze ZZP-ers al een bedreiging??


  Maak melding
 5. Meneer Binda hou eens op met negatieve kritiek leveren ! Je hebt je schaapjes op het droge al. Sluit je maar aan bij de VHP dan zul je vinden wat je zoekt


  Maak melding
 6. Het gaat sinds 25 februari 1980 slecht met Suriname en wie dat niet wil inzien is een idioot.

  Gelukkig zijn er perspectieven, oa:
  – het Surinaamse volk jaagd ddb en de gangsters voorgoed weg uit het machtcentrum,
  – er zijn voor de kust van Guyana in de bodem grote bronnen aardolie en gasvoorraden gevonden, in Frans-Guyana is er ook aardolie en gasvoorraden aangetroffen, voor de kust van Brazilie zijn er ook enorme aardolie en gasvoorraden gevonden.
  – in Suriname is er op land ook een zwaardere soort aardolie gevonden dan in deze gebieden, in de kust zijn aardolieondernemingen, waarvan minimaal één die ook in Guyana ook actief,
  – Door deze grote aardolie- en gasvoorraden in Guyana zal Suriname ook meeliften en zullen Surinamers ook werkgelegenheid vinden en zal de Surinaamse ecomonie ook ten goede komen. Ook andere middelen van bestaan van Suriname zouden kunnen meeliften, oa rijstbouw, toerisme, meer bekendheid van Suriname in de wereld, betere verbindingen met andere landen, via Frans-Guyana en Guyana, leerlingen en studenten uitwisselen, sport en spel, talrijke ondernemingen, enz. Surinamers kunnen meer internationaal gaan,
  Aangezien engels (BG) de officiele taal is en wel een bepaalde tongval heeft, zou het kunnen betekenen dat de Nederlandse taal door de intensieve contact tussen Suriname en Guyana een tweede taal of derde taal dus na het Sranan wordt in Suriname, de contacten met Nederland minder worden, en Surinamers zich meer op de nieuwe wereld, thuislanden van hun voorouders, Azie, Afrika Israel, enz gaan richten.

  De betrekkingen tussen overheden Nederland en Suriname zijn op dit moment slecht en dit zou er ook bij kunnen dragen dat deze landen nog meer uit elkaar groeien, ondanks dat het totaal aantal Surinamers in Nederland de helft is van het totaal aantal dat in Suriname woonachtig is. Wat ook slecht is tussen de betrekkingen tussen Suriname en Nederland, is dat oa de EU/Nederlandse banken zich uit Suriname trekken. Dit zou kunnen betekenen dat er andere Internationale banken in Suriname hun komen door de olie en gas voor de wereld in de regio, cq Suriname.

  Nederland moet goed opletten dat ze gewoon buitenspel komen, want het zal Suriname een worst wezen als door grote aardolie- en gasvondsten in Suriname de regio Suriname een hele grote wereldspeler wordt.

  Enkele dagen geleden waren er Amerikaanse Volksvertegenwoordigiers Guyana en in Suriname. Ze zijn goed op de hoogte van ddb en gang, grensoverschrijdende criminaliteit, maar ook over de aardolie en gasvoorraden etc, oerwoud, zeer kleine bevoling van deze twee landen.

  Een kwestie van tijd en het moment en Surinamers moeten daarom heel goed op alles voorbereid zijn, niet alleen staatsolie, ondernemers, maar iedere Surinamers, ook die in andere landen.

  Suriname is nog niet verloren. Gaan we nu allemaal engels praten? Begin met oefenen!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 7. @passant

  Ik ben zelf geen fan van Nederland maar het is de 18e economie van de wereld met z’n 17 miljoen inwoners. Dus de kans dat Suriname die buitenspel zet is natuurlijk onzin. Geen land op de wereld gaat zijn handelsbelangen met Nederland op het spel zetten voor een land met een nauwelijks functionerende overheid. En dat zeg ik als fan van Suriname. Je moet gewoon realistisch blijven in deze.


  Maak melding
 8. @ Rob G.,

  Jij wilt Suriname vergelijken met sloerielanden als Indonesië. Thailand. Vietnam en nog meer van die Zuidoost-Aziatische trash? Godbewaarme, gelukkig niet en laat die vergelijking alsjeblieft mank gaan.
  Wij zijn geen makaken met al hun falen en ondeugden.


  Maak melding
 9. Over bermen geproken. Ik was een keertje bij vrienden op bezoek in de Bolletriestraat, een zijstraat van de Calcuttastraat.. ik zag een buurman koekeloerend rondlopen want het was vrij druk op straat. Toen ik naar huis ging zag ik hen, gewapend met parasol, een tafel, stoel en enkele pakjes Korjaalsigaretten los te verkopen. Een korjaal sigaret kostte toen één cent per stuk. Hij vroeg 2 cent, een cent meer om de klant het lopen naar de winkel te besparen. Ik keek hem aan met de gedachte van: Is dit een geval van jong geleerd en oud gedaan of is dit een geval van klein begonnen om heel groot te eindigen. De man had in ieder geval een bezigheid zonder vergunning. maar ja. ook ik maakte mij schuldig aan zwarte handel in die tijd. voor mijn alleenstaande moeder verkocht ik pop corn, verdiende per maand meer dan een hoofdonderwijzer en ik betaalde geen cent belasting. dat was Suriname


  Maak melding
 10. Ik ben wel een fan van Nederland en gelet op de historische band van Suriname en Nederland, grote aantal Surinamers in Nederland, enz. de band die deze twee landen met elkaar hebben en wat Nederland voor Suriname zou kunnen betekenen. Kennis/wetenschap, technologie in overvloed, dijken, watermanagement, land uit zee maken, luchtvaat, scheepvaart, transport, logistiek, infrastrucuur, grote landbouw speler in de wereld, grote veeteelt speler in de wereld, huizenbouw, dijken, polders, scholing/wetenschap, veiligheid, ter land, ter zee/water, in de lucht, enz

  De realiteit tussen Suriname met ddb en gangsters aan het roer en Nederland, overheid, banken/EU is niet best. Zie wie hier de schuld van is.
  Gelet op dit feit en ddb( en gangsters) de toon zet/ten in Suriname en niet een vriend is met de Noordzee om zijn enige eigen belang/redenen sleept hij Suriname/rs ongewild hierin mee in grote armoede en ellende. Het Surinaamse volk heeft geen enkele probleem met Nederland en omgekeerd. ddb en gangsters hebben en probleem met Nederland.

  Als er grote aardolie- en gasvoorraden gevonden worden voor de kust van Suriname zal ddb heel blij zijn, juichen omdat hij hiermee de band met zijn vijand/Nederland die hem oa in de gevangenis in Nederland wil stoppen helemaal gaat afbreken. Wetende dat Suriname nu heel veel geld gaat verdienen en hij als dictator tot zijn dood gaat blijven regeren in Suriname.

  Ofschoon Nederland een top land is als het gaat over , kapitaal, kennis/wetenschap, innovatie, /grondwet, vrijheden, democratie, internationaal, mensenrechten, welvaart, welzijn, innovatie op heel veel gebieden/bloemen, planten/landbouw een zeer zeer grote speler in de wereld, onvoorstelbaar voor zo’n, klein land in oppervlakte, runderen, goede infrastrutuur, wetenschap enz ddb al jaren geleden ook gezegd heeft dat Nederland maar een klein land is van 17 miljoen inwoners, rijk, zeer grote ondernemers, Unilever, Shell, veeteelt, een zeer grote modene, logistiek en transport, enz heeft,) en China een land van miljarden inwoners voor hem belangrijk is en die banden mee wilde versterken.

  Ik ben realistisch, jij moet zien wie in Suriname bepaalt, autoritair/dictator bepaalt en iedereen in mee sleurt, zie ook de Alcoa brokopondo-overeenkomst, enz. ddb is gewoon een bullebak, die moet ophoepelen. Ik haat die man, die Suriname de vernieling in gebracht heeft in alles.

  ddb wil de banden met Suriname helemaal afbreken, vandaar dat op overheid gebied er geen ambassadeur van Suriname in Nederland is en geen Ambassadeur van Nederland in Suriname.

  Gelet op de historische band van deze twee landen, waarvan ik zeg de relatie van Suriname en Nederland is als een ruiter op een paard, omdat Suriname veel natuurlijke rijkdommen heeft en Nederland met hun kennis en geld, enz een zeer belangrijke rol in kan spelen tot wederzijds voordeel.

  Jij moet realistisch zijn en zien dat ddb en gangsters een sta in de weg is tussen Suriname en Nederland. Want als ddb opsodemietert en er voor de kust van Suriname grote aardolie en aardgasbronnen gevonden worden, kan Suriname, Staatsolie met Nederland en de aardolieondernemingen en andere landen als China, India, Guyana, enz al haar overige natuurlijke rijkdommen gaan ontginnen en zie de winst daar. De betrekkingen tussen Suriname en Nederland verlopen normaal, Surinamers die in Nederland wonen enz.

  ddb moet ophoepelen hij is een behoorlijke sta in de weg voor Suriname en is bezig met zijn enige eigen belang. ddb is een moordenaar, drugscrimineel, heel grote crimineel,zware misdadiger die misdaden heeft gepleegd tegen de menselijkheid. Hij hoort in de gevangenis thuis.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 11. Zaken op de berm.Het verkeer in gevaar met stoppende autos. Voetgangers moeten op straat lopen met her gevaar overgereden worden door een auto. Kinderen bij een school tegenover een berm ook in gevaar aangereden te worden.
  Wie heeft voordelen van. De verkavelaar verdient er aan. De dc krijgt geld. De berm verkopers maken geld. De buurt bewoners krijgen het lawaai van stoppende en optrekkende autos en van de mensen stemmen.


  Maak melding
 12. daar heb je ze weer die betweters wonen in nederland totaal mislukt maarr willen bepalen wat wij hier moeten doen.Blijf maar lekker daar de winter komt eraan.En owee als een van jullie hier wat op de berm komt kopen .Die binda zelf is gefrustreerd zoals vele vhp olifantjes hoevaak is hij niet gestopt om watermeloen. vis of vruchten te kopen langs de weg of op zondag bij de straatmarkt en nu beledigd hij die ondernemers….Maar dat is goed zo .OP NAAR NOG 5…….5………EN 5


  Maak melding
 13. Voor het overzicht zou de redactie een maximum voor het aantal woorden in de reacties moeten instellen. Dat is heel makkelijk te doen bij de instellingen van het reactieformulier. Sommige epistels zijn gewoon te lang voor het internet.


  Maak melding
 14. @ Pasant: Die veronderstelde grote inkomsten uit olie- en gasvoorraden voor de kust van Suriname zouden nog wel eens tegen kunnen vallen. In de eerste plaats moeten ze nog gevonden worden en in de tweede plaats is de winning een zeer kostbare zaak en wil de olie-onderneming eerst de kosten er uit hebben voordat ze dividend gaan uitkeren.
  Exxon heeft voor de oliewinning voor de kust van Guyana een drijvend productieplatform besteld (In Nederland uiteraard) dat tussen de één en anderhalf miljard dollar kost. Daar moet heel wat olie voor verkocht worden om dat terug te verdienen.
  Suriname heeft een uitermate zwakke onderhandelingspositie, geen deskundigheid, geen mogelijkheden om zelf te exploiteren. In Guyana zijn er ook al stemmen dat het land veel te weinig overhoudt aan de oliewinning. Suriname staat er nog zwakker voor. Kijk maar naar de goudindustrie. Degenen die het meest verdienen zijn de goudbedrijven.

  Als Suriname de historische band met Nederland doorsnijdt en overgaat op Engels zal in Nederland daar niemand wakker van liggen. Nederland heeft zoveel ex-kolonies die geen banden meer hebben met Nederland, zoals Indonesië, New York, Taiwan, Sri Lanka, Guyana, delen van Brazilië, India, Afrika. Australië heette heel lang Nieuw Holland, dus ach, Suriname.
  Als Suriname weer aardig gaat doen naar Nederland dan weet men daar één ding zeker, dat gaat ons geld kosten. En daar zit men niet op te wachten. Laat ze maar integreren in het Caribisch gebied!


  Maak melding
 15. Wonen in Europa met name Nederland heeft twee kanten. Je doet ondanks alle voorzieningen je best om zelfstandig te zijn en verantwoordelijk te zijn of je leven en welzijn. Of je laat je opslokken door al die voorziening en sterft naar ziel en geest.


  Maak melding
 16. Voor degene die het niet weten vraag aan de inwoners van de vs en met name de Srananmans die daar wonen hoeveel banen zij hebben om van rond te komen.Ik heb ook in tata kondre gewerkt met een Srananman die 3 banen had helaas is hij er niet meer.Ik zeg liever werken en hosselen dan stelen en andere mensen lastig vallen.Maar helaas het is nooit goed voor sommige clowns.


  Maak melding
 17. DSe eerste sexshops van bisschop Meije gaan binnenkort misschien wel komen op diverse bermen.
  Voor een éénvrouwsbordeel is ook plaats. Vooral op de berm tegenover de ministerie.
  De kleine dealer die de KPS probeert te pakken, mag er ook gaan staan.
  Misschien opent RobG daar ook een éénmans economieschool.


  Maak melding
 18. Zulke kraampjes werken pas als je een groot en arm bevolking hebt en heel goedkoop en ongezond voedsel verkoopt.Ook voor een paar slierten bami voor een kwartje moet kunnen.Of zoals op de foto een glaasje water waarin de worst borrelt voor een habbekrats.Dat neemt de djoeka mee naar huis voor zijn kwakka.


  Maak melding
 19. HvB, komt hier niet doen alsof je van de hoed en de rand weet, want wat je daar allemaal schrijf, kan ik je alle hoeken van de ring laten zien.

  Suriname heeft een zwakke positie in de onderhandeling?????, Weet jij wel hoe dat zit?
  Heeft Suriname een aardolie maatschappij?
  Heeft Suriname verstand van aardolie winning? verwerken van grondstof tot eindproduct?
  Heeft Suriname kennis, expert en ervaring enz in deze branche?
  Weet Suriname hoe multinationals te werk gaan? en hebben ze internationaal en nationaal mensen die van de hoed en de rand weten, die hun hierin kunnen bijstaan?
  Weet jij wel hoe het zit dat Guyana zo een slechte positie had en dit nu enigszins verbeterd is.
  enz, enz, enz.

  Nederland had kolonies hier en daar en overal.Goed en dan? Nederland heeft ze allemaal vierkant laten liggen en doet geen zaken mee? Met Indonesie, Brazilie, enz. enz. Nederland is geen koopman en dominee? En waarom zouden ze dat niet zijn?Ook niet t.a.v. Suriname. Suriname zou Nederland geld kosten? Wellicht dat jij je geld op een doodpaard zet bij een paarden wedstrijd, maar Suriname heeft meer dan genoeg te bieden, zijn anderen, oa de aardolie mij zo slim of ben jij nou zo dom?

  jongen loop naar de pomp ho(o)r.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 20. Sam Binda, ziet iedere nieuwe ondernemer die de markt van Suriname wil betreden als een concurrent van zijn eigen toko en de toko’s van zijn vrienden. Dit soort figuren heeft een door en door verrotte mentaliteit. Ze gunnen een ander niets. Een goed voorbeeld hoe het moet. In diverse steden in Nederland zie je ook van de kiosken en foodtrucks verschijnen. De overheid geeft ondernemende mensen de mogelijkheid om een eigen bedrijf te beginnen. Het verschaft de mensen werk en een inkomen. In Suriname denken figuren als Sam Binda dit soort ontwikkelingen in het land tegen te houden. Sam Binda is van de VHP en hij denkt dat de regering stemmen wil winnen met dit soort activiteiten.


  Maak melding
 21. Interessant, al die beschouwingen, zowel geopolitiek als economisch. In dit geval wil ik persoonlijk niet al te breed naar dit probleem kijken: economische activiteit op bermen in woonwijken. Het gaat er immers om dat het districtsbestuur, niet alleen dat van Paramaribo onvoldoende middelen van de centrale overheid krijgt. Daardoor is men gedwongen “creatieve alternatieven” aan te wenden. Een en ander is uit de hand gelopen nadat een buurtvereniging een krachtig protest heeft laten horen. Zijn wij allen zo principieel tegen berm-verkopen? Denk bijvoorbeeld aan die schaafijs-, worst/bere/fladder, gekoelde sinaasappels, pinda en krawkraw verkopers van weleer. Waar men nu volgens mij zo krachtig tegen opkomt is de ongebreidelde, ongereguleerde groei, bovendien overgoten met een sausje vriendjespolitiek. Er moet toch een of meer goede plekken in en om Paramaribo te vinden zijn waar men deze kleine ondernemers kan accommoderen?
  Maak enkele centra met goede voorzieningen zoals elektriciteit, stromend water, goede riolering en sanitaire voorzieningen voor personeel en klanten. Zulke centra kunnen makkelijker worden gecontroleerd en onderhouden. Als de overheid dat goed aanpakt zou dat voor alle betrokkenen winst kunnen opleveren. We hebben genoeg geschikte mensen die dit goed zouden kunnen opzetten en begeleiden. Er moet maar een voorwaarde vooraf zijn: GEEN POLITIEK HIERMEE BEDRIJVEN. Stel vooraf criteria op waaraan zo een standhouder moet voldoen. Alleen degenen die voldoen mogen een stand huren. De standhouder stort vooraf een borgsom en betaalt maandelijkse huur. Hierdoor hoeft e.e.a. de overheid (de belastingbetaler) niet teveel te bezwaren. Degene die de borg niet zelf kan voldoen kan bijvoorbeeld via Godo een lening krijgen. Er zijn mogelijkheden zat om dit “probleem” op te lossen.


  Maak melding
 22. @ Passant: Als er aardolie onder de zee zit dan zijn daar grote investeringen voor nodig om die te gaan winnen. Alleen de grote oliemaatschappijen kunnen dat. Dat doen ze alleen als daar voldoende inkomsten tegenover staan. Als Suriname te hoge eisen stelt dan zeggen ze: ´Oké, dan niet`en klaar is het. Alternatieven genoeg, olie is overal. Dat is dus de zwakke onderhandelingspositie van Suriname. Oliewinning op zee is heel wat anders dan een putje boren in Saramacca en voor de verwerking is Suriname niet nodig, dat doet de oliemaatschappij zelf wel.
  Daarnaast, men weet, als je bepaalde mensen in Suriname wat miljoentjes toeschuift dan kan alles. Voor een fooitje goud weghalen, bos leeghalen, en ook olie oppompen. Sommigen worden rijk, maar de Surinamer blijft arm. Venezuela heeft de grootste oliereserve ter wereld. Hoe gaat het daar? Kijk naar Equatoriaal-Guinea. Vergelijkbaar met Suriname en daar wordt al lang olie gewonnen. De president, vriend van Bouterse, steekt alles in zijn zak en het volk is straatarm.
  Lees dit eens: trouw.nl/home/suriname-droomt-van-offshore-oliebonanza~ac550a0d/ In 2011 werd al olie gevonden voor de kust van Frans Guyana. Er gebeurt nog steeds niets, maar blijf dromen.

  Wat heeft Suriname Nederland te bieden? Olie, hout, goud, rijst? Allemaal niet nodig en Suriname heeft het al weggegeven aan haar “vrienden” en meer is er niet. Als je het over dode paarden hebt, Suriname is dat dode paard.
  Suriname leent en leent en bedelt en het is wel duidelijk wat er gaat gebeuren als Suriname en Nederland weer vriendjes worden. Voor de onafhankelijkheid verleende Nederland aan Suriname herhaaldelijk betalingsbalanssteun. Elk jaar weer een honderd miljoen in de bodemloze put Suriname. Dat zou men maar al te graag voortgezet zien in Paramaribo. Al die Surinaamse uitkeringstrekkers kosten al genoeg + de Turken + de Marokkanen + de Antillianen + de asielzoekers.

  En wie er slim is? De aardoliemaatschappijen natuurlijk. Als dat Guyanese olieveld doorloopt op Surinaams gebied dan zuigen ze dat gelijk wel op samen met de Guyanese olie. Spaart investeringen en gezeur. Suriname heeft dat toch niet in de gaten.

  Nog een advies, probeer je emoties wat onder controle te houden. Schelden wijst op een onvolwassen geest. Wees blij dat ik commentaar geef. De meesten hier lachen je uit.


  Maak melding
 23. Rob,
  Ik moet me verschrikkelijk inhouden om je niet uit te kafferen en me te verlagen tot het niveau van een enkeling hier. Ik kan veel hebben, ik heb een grote mantel en bedek veel met liefde.
  Rob, jij noemt dit ondernemerschap. Google eens en zoek hoe Wilders (ja Wilders, die Cohen voor lul zette in de Kamer toen hij over de kleine Turkse winkels in Amsterdam begon).

  Verrotte mentaliteit zie ik als ik zie wat de regering de bevolking aandoet. Je zal dan wijzen naar andere regeringen. Het gaat om het hier en nu!!
  Je gaat verder:
  ” De overheid geeft ondernemende mensen de mogelijkheid om een eigen bedrijf te beginnen”.
  Hoe dan?
  Het is niet de overheid die mensen iets BIEDT. Het is de overheid die de mensen hiertoe DWINGT. Ze hebben geen keuze. Suriname wordt vele jaren teruggeworpen. Dit terwijl de overheidsuitgaven toenemen. waar gaat dit geld heen?
  Ik daag je uit
  Zullen we beiden een Lorenzcurve opstellen
  1 in de regeerperiode voor Bouterse en
  1 in de periode Boutserse vandaag de dag.
  Je kan je nu niet meer verstoppen achter goudprijs en olieprijs, aangezien de lagere inkomsten de gehele samenleving raakt.
  Natuurlijk wil ik bij de curve ook de tabel, die heb je toch nodig om de curve te kunnen schetsen.
  Als je de uitdaging aanneemt, laat mij dit dan weten. Dan ga ik op zoek naar cijfers


  Maak melding
 24. HvB

  Staatsolie en de Surinaamse Overheid hebben hier goede afspraken over gemaakt. In deze fase zijn alle expolioratiekonsten voor de ondernemingen. Ook als er aardolie gevonden wordt komt Staatsolie Suriname in beeld en ook hier zijn goede afspraken gemaakt tussen deze ondernemen en staatsolie.

  Goed over de natuurlijke rijkdommen zijn we het dus eens. Ook dat er zaken aan allerlei figuren rondom ddb gegeven zijn ben ik het met je eens.

  Dat Suriname schulden heeft, leningen en rente dat klopt, maar Suriname zit niet op Nederland te wachten om dieaf te lossen. De opbrengsten van de natuurlijke hulpbronnen die aan derden, zal ik maar zeggen zullen er zorg voor dragen dat het wordt afgelost.

  Suriname dode paard? Waarom zijn oa China en India zo bezig met Suriname? Waarom denk je dat de Amerikaanse Volksvertegenwoordigers in Suriname zijn, Iamgold/Canada, Newmont/USA, de olie ondernemingen die in de kust actief zijn, rondhout dat aan het buitenland voor een appel en ei verkocht wordt, enz. Kom met goede/sterke argumenten i.p.v. dit onzin.

  Suriname heeft meer dan genoeg te bieden, alleen is de huidige leider ddb ongeschikt, omdat hij met zijn enige eigen belang bezig is en de “vrienden”om hem heem spinnen er garen bij. Ze zijn allen met hun enige eigen belang bezig en niet met het algemeen Surinaams belang. Wat dat betreft zal ik je een klein beetje gelijk geven, dat Suriname op die manier een dode paard wordt.

  Er zijn genoeg hardwerkende Surinamers, zowel hun eigen ondernemingen als die voor een baas werken die op een eerlijke manier hun geld verdienen en hun belastingen ook keurig betalen. Dat er ook Surinamers bij zijn die een uitkering spreek ik niet tegen. Maar goed, ook weer zo’n punt, dat weer afleidt waarover het gaat. Als je met mensen over een onderwerp praat, probeer je ook daaraan te houden en zaken die niet toe doen, wat moet ik of anderen ermee? Zeer raar mens ben jij.

  Die mulitnationals zullen altijd de meeste voordeel hebben, dat ontken ik niet. Het is wie de sterkste is in het spel, ook in Suriname zullen zij het beste uit de deal(s) halen, maar in vergelijking met Guyana haalt Suriname er meer uit als olie ( los van de hoeveelheid) gevonden wordt. Het gaat hoe dit in het contract is vastgesteld, omdat Suriname kennis, expert ervaring enz heeft in de branché.

  Ik ben klaar met je jongen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 25. Ai baja het zijn weer de ziekelingen van de oranje partij die weer zitten te zeiken,niemand en niemand hoor je klagen,niemand stelt de vraag waarom,het antwoord is heel eenvoudig vroeger konden zij de mensen chanteren,winkels verkochten alleen producten wat ze aten de rest kon stikken ,de chinezen hebben ze weggevaagd met hun supermarkten,bij de lijnbusdst reden ze wanneer ze wilden,de regering Bouterse dreigde met vergunning intrekken en bij sommige trajecten is dat ook gebeurt toen pas gingen zij inbinden,anderen kregen daarnaast ook toegang tot de lucratieve contracten bij de overheid sinds de vhp sinds de vhp de scepter niet meer zwaait bij de OW,denk aan de vergunningen ook bij de import business zijn er kapers op de kust verschenen dus concurrentie alom langzaam wordt de taart eerlijker verdeelt en dat zint Binda de racist niet,bij de berm verkoop gebeurt hetzelfde mensen worden creatiever en het aanbod wordt diverser,wat de racist eigenlijk moet toejuichen,maar deze racist denk alleen maar aan eigen belang,wel de klok kan j niet meer terug draaien,op waterkant zijn het ook aanhangers van de oranje partij die alles zitten af te kraken,wat ook opvallend is


  Maak melding
 26. Citaat Hans van den Broek: “Al die Surinaamse uitkeringstrekkers kosten al genoeg + de Turken + de Marokkanen + de Antillianen + de asielzoekers”.
  Aan die zin erger ik me mateloos.

  Indien Nederland geen landen had gekoloniseerd dan zouden er heden ook geen Surinamers, Antilianen en Indonesiërs in dit land wonen. Van deze drie groepen hebben alleen de Indonesiërs dezelfde status als de autochtone Nederlanders, de rest is alleen op papier Nederlander en hangt er maar bij. Zelfs de kinderen van deze migranten die in Nederland zijn geboren worden als zodanig behandeld.

  De Turken en de Marokkanen zijn door Nederland zelf gehaald om hier het vuile werk te doen. Ze moesten met tig mensen een kamertje delen. Deze mensen hebben totaal geen begeleiding gekregen, maar ze moesten zich wel aanpassen aan het harde leven. Ze hebben in feite dezelfde behandeling gekregen als
  de gastarbeiders in het Midden-Oosten heden krijgen.
  De bedoeling was dat deze mensen weer terug zouden keren naar hun land van herkomst. Is niet gebeurd immers ze mochten hun gezinnen laten overkomen.
  Nederland is dus zelf de schuldige dat grote groepen mensen uit andere landen hier terecht zijn gekomen.
  Ook Spanjaarden, Portugezen, Italianen kwamen naar Nederland op zoek naar een beter leven.
  Maar daar zal Hans het niet over hebben want zij komen uit Europa.

  Dat van de asielzoekers is weer een ander verhaal. Bovendien heeft niet alleen Nederland te maken met asielzoekers maar ook andere Europese landen. Voor de asielzoekers die een verblijfstatus hebben, geldt
  net als voor alle anderen dat ze geld nodig hebben om de vaste lasten. voeding, kleding enz. te kunnen betalen. Dus krijgen ze ook een uitkering, terwijl velen graag zouden willen werken.

  Dat Surinamers, Antillianen, Turken, Marokkanen, aanspraak maken op een uitkering kan alleen maar omdat zij daar echt op hebben. Dat er onder hen ook fraudeurs zijn, valt niet te ontkennen.
  Recent is naar buiten gekomen hoe Poolse mensen frauderen met www-uitkering die wordt uitgekeerd door het UWV. Daar zwijgt Hans over. Waarschijnlijk mag dat want zij komen uit Europa.

  Frankrijk, België, Engeland, Duitsland en nog een paar andere Europese landen hadden ook kolonies, vandaar dat in die landen ook velen uit de voormalige koloniën hun heil hebben gezocht.

  Het is makkelijker om de halve waarheid te vertellen dan de hele.


  Maak melding
 27. Het zijn dit soort mensen en hun racistisch ingestelde partijen die via hun hebzuchtige politieke vrienden suriname sinds 1954 hebben opgelicht, beroofd, verziekt en verpest.
  En nu spelen ze de goed heilige mannen en vrouwen.
  ER MOET HISTORISCH ONDERZOEK WORDEN GEDAAN ZODAT ER KLAARHEID IN DIT SOORT ZAKEN KAN WORDEN GEBRACHT.


  Maak melding
 28. Blijkbaar zit er bij de mensen genoeg geld dat ze liever eten kopen op straat dan het thuis te bereiden. Zo arm is Suriname dus niet. De mensen hebben het heel goed.


  Maak melding
 29. @Poki,
  Je slaat wartaal uit. Ik constateer bij jou een ernstig gebrek aan gezond verstand en je bent sociaal onvolwassen. De rijping van jouw hersenen is al vanaf je negende afgebroken. Geen wonder dat jij je aangevallen voelt door mijn commentaar.

  @Pico,
  Jouw commentaar is volslagen misplaatst. Je doet aan valse politieke propaganda terwijl jij niet eens met een goed alternatief voor de dag kan komen. De Surinaamse bevolking kan leren om eigen initiatieven te ontwikkelen en dat gun jij hen niet. Voor jou moet een ieder afhankelijk zijn van de overheid.


  Maak melding
 30. FBI pas op wat je zegt, je aanval op RobG ´Jij wilt Suriname vergelijken met sloerielanden als Indonesië´´Daar is Suriname hard opweg dit te gaan overtreffen. Misschien leef je onder een steen, maar weet je waar de middelbare schoolmeisjes zich mee bezighouden, al de sugardaddys die deze kinderen voorzien van telefoons en beltegoed in ruil voor diensten.Al die misselijkmakende oude mannetjes met een uitgezakte scrotum die op jonge meisjes geilen, ga eens middags bij de middelbare school rondhangen, dan zie je kwijlende oude mannetjes wachten op hun prooi voor de dag. Allemaal zogenaamde beschaafde getrouwde mannen die zelf vader of grootvader zijn, ik zie ze maar wat zie jij….😠


  Maak melding
 31. Ach , ik vind het wel wat hebben die kraampjes her en der, maakt het straatbeeld levendig, zolang het maar geen gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid, ook wel makkelijk op weg naar huis nog gauw even wat groente en fruit kopen. en voor de verkoper een welkome aanvulling op het vaak karige inkomen. Het grote bezwaar van die meneer Binda zal wel derving van omzet zijn voor de bedrijfstak zijn die hij vertegenwoordigd, maar hoelang bestaan die kraampjes nu al niet in Suriname en nu in eens een probleem van maken?
  Bij veel andere commentaren hier, die hiet weer andere landen etc. erbij halen had ik de neiging een bak popcorn te pakken


  Maak melding
 32. Meneer Binda. u moet een keer naar het verre oosten. Thailand, Vietnam, Indonesie etc. Daar zijn kraampjes en eettentjes langs de straten een normaal verschijnsel. Je kan gelijk hebben dat dit een uiting van armoede is want de mensen (echtparen)n werken 24 uur per dag. Als de man verkoopt slaapt de vrouw en omgekeerd. Hoe de organisatie in elkaar zit weet ik niet maar straat- en bermkraampjes zou ik niet op voorhand afkeuren. Overigens lopen de mensen langs de kraampjes. Het is niet de bedoeling om vanuit een rijdende auto boodschappen te doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES