SLM moet binnen drie jaar weer gezond bedrijf worden in Suriname

35
SLM Boeing twee weken niet beschikbaar; vliegschema aangepast
FOTO: de PZ-TCQ | Eric Salard

PARAMARIBO, 4 sep – De SLM moet binnen hooguit drie jaar weer tot de goed draaiende bedrijven behoren in Suriname. Dit stelt de directie van het bedrijf in een persbericht. Er wordt hard getrokken aan het weer economisch vlot trekken van de vliegmaatschappij. De sluiting van Hotel Residence Inn in Paramaribo is precies daarom begonnen. De sluiting en verkoop van het hotel maken deel uit van een businessplan.

De uitvoering van het businessplan is in volle gang. De bedoeling is “het bedrijf binnen twee tot drie jaar gezond te maken”, stelt de directie. Negativiteit en politieke steekspelletjes kunnen dan ook gemist worden als kiespijn. Het is ook waarom de vakbond bij het bedrijf buiten is gehouden. De vakbond zou de SLM “op negatieve wijze” bespreken. Ook is het volgens de directie duidelijk dat er politiek wordt bedreven.

Het laatste zou vooral de vakcentrale C-47 gelden. Die heeft de leiding er publiekelijk van langs gegeven. De ontslagen bij het hotel waren daartoe de aanleiding. De vakbond en C-47 hadden het personeel aangeraden een aangeboden afkoopregeling af te wijzen. Volgens de directie was de oproep aan dovemans oren gericht. Verreweg het grootste deel van het personeel heeft de regeling aanvaard.


35 REACTIES

 1. Dat het personeel van RI de afkoopregeling zou aanvaarden voorspelde ik dagen geleden al.

  In het SLM persbericht niet 1 concrete maatregel genoemd om SLM weer gezond te maken.

  Graag het business plan openbaar maken anders blijven het weer loze kreten.


  Maak melding

 2. Zag gisteren de president uit een SLM vliegtuig stappen.
  Later ontving ik via de sociale media een bericht dat 140 mensen op Belem zijn gestrand

  Reden de “air force once” SLM moest de president ophalen en de mensen die op de airport van Belem werden tot de volgende dag in de wacht gezet.
  De President gaat namelijk voor.
  Wie wil met zo een onbetrouwbare maatschappij vliegen of is dit nepnieuws.?


  Maak melding

 3. SLM14 juli 2016: tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhoudersvergadering van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij SLM van vorige week werd Robbi Lachmisingh aangesteld als nieuwe directeur. Lachmisingh volgt Louis Voigt op, die om persoonlijke reden zou zijn opgestapt, en was eerder directeur in de periode 2000-2004.

  Door René Hoeflaak

  “Wij hebben gekozen voor iemand met ervaring, die bekend is met zowel de luchtvaart als de SLM”, zo lichtte minister van Transport Andojo Rusland de aanstelling toe in de De Ware Tijd. De nieuwe directeur heeft maar een prioriteit: het bedrijf bevrijden van de rode cijfers en Winst maken

  In een artikel in Dagblad Suriname van gisteren laat Lachmising er geen gras over groeien. ‘Het bedrijf zal opnieuw winst maken’. De teruggekeerde directeur wijst daarbij op de door hem behaalde resultaten in zijn eerdere directeursperiode. ‘Toen ik overnam in 2000, is er een bescheiden winst behaald binnen een korte periode van ongeveer USD 150.000. In de daaropvolgende 3 jaren was het een totaal van 8 tot 9 miljoen’

  Lachmising is voor een jaar aangesteld. Gezond maken van SLM is een van prioriteiten van het kabinet, aldus minister Rusland in het artikel.

  De devaluatie van de SRD ten opzichte van de US-dollar heeft een negatieve impact gehad op de inkomsten van de in 1955 opgerichte SLM. Maar de maatschappij maakte vooral veel verliezen door onder meer het compenseren van Europese passagiers als gevolg van frequente vertragingen en annuleringen op de vluchten naar Europa. Mede ook omdat SLM beschikt over slechts een toestel op dit traject. Voor de aankoop van een tweede vliegtuig heeft Suriname geen geld aldus de minister deze week.

  Wellicht daarom onderzoeken Suriname en SLM de mogelijkheid tot het aangaan van een joint venture met andere luchtvaartmaatschappijen. Volgens Dagblad De West worden hierover al gesprekken gevoerd met twee Europese luchtvaartmaatschappijen. Die samenwerking zou Suriname en SLM lucht bieden om regionaal uit te breiden met (extra) vluchten naar Haïti, New York en Noord-Brazilië uit te breiden.


  Maak melding

 4. De SLM moet binnen hooguit drie jaar weer tot de goed draaiende bedrijven behoren in Suriname.

  Wat een kanttekening / belofte. De vraag is of deze realiteit behelst. Zelf denk ik van niet, de tijd zal het leren.
  Ik vraag mij af wanneer de SLM ooit een goeddraaiend bedrijf is geweest, Zolang ik mij kan herinneren is de SLM altijd het subsidie varkentje geweest van de overheid.
  Laten wij nirt grk dorn alsof de intentie van deze “knappe koppen” het zullen redden waar andere kleine maatschappijen dit niet hebben kunnen realiseren zonder hulp van andere vliegmaatschappijen.
  Dus kan er sprake zijn van het opslokken van de SLM door een ander wereld markt partij
  Benne benieuwd


  Maak melding

 5. Goed besluit van SLM inzake Residence In.
  En nu ook snijden in de IPB-tickets van personeel en hun naaste familie, dan is de SLM binnen 2 jaar uit de rode cijfers ! Deze rotsooi hebben wij te danken niet aan NDP maar aan de rotsooi van Derby (PNR/SPA)als vakbondsleider bij SLM. Denk maar aan al die geregelarij van toen:Gilds, Heshyus(zoon van Derby) !!


  Maak melding

 6. De incompetente bestuurders van vakbond C47 moeten hun biezen pakken en verdwijnen. Deze gasten denken dat het vakbondswerk gelijk staat aan straatvechten. De tijden van het straatvechten zijn voorbij. De rode kaart die zij hebben gekregen van de leden die wel hebben gekozen voor een afkoopsom, zegt genoeg.


  Maak melding

 7. Sukkel Lach Misingh (SLM) had toen ook grootspraak dat hij het bedrijf binnen 2 jaar weer gezond zou maken. Hij vertrok met achterlating van een verlies van US$ 40 mio voor het bedrijf.


  Maak melding

 8. Noem mij een enkel overheidsbedrijf dat goed boert. Ik denk Telesur. Echter door vriendjespolitiek zal dit bedrijf op termijn ook verdwijnen. Het probleem van de overheidsbedrijven is dat ze, door vriendjespolitiek elkaar op den duur gaan opvreten. Denk aan de SLM in het verleden. Doordat de militairen alle deviezen van dit bedrijf afroomden hadden ze de ramp al moeten zien aankomen. De SLM had geen geld voor onderhoud van het toestel en het inhuren van gekwalificeerde piloten. De SLM heeft nog steeds een waterhoofd en dit is funest voor het bedrijf. Ook de slechte naam door de SLM opgelopen speelt een rol. Ik voorspel du het omgekeerde, Binnen 3 jaren is de SLM kapot.


  Maak melding

 9. Suriname..echt een failliete staat.
  Hebben de surinamers nog verdere bewijzen nodig?!
  Het ligt aan de surinamers en de lijder van het land hoe gaat het gaat met het land.Je kiest voor een crimineel en veelvoudige moordenaar…en je denkt dat het land goed zal doen?!
  Zo te zien hebben de surinamers gefaald en niet de juiste keuze gemaakt.


  Maak melding

 10. @ bhenkmolenaar2016

  “De President gaat namelijk voor.
  Wie wil met zo een onbetrouwbare maatschappij vliegen of is dit nepnieuws.?”

  Bovenstaande zijn mij 2 laatste zinnen.
  Hieruit blijkt dat ik niet weet of het waar is en vraag of het nepnieuws is.


  Maak melding

 11. Om het gezond te maken:verkopen! Zo gauw als mogelijk.Het bedrijf is onproductief.Overbemand,names and faces en de politiek draait de tent.Kan nooit goed gaan.
  Verkopen die handel!We kunnen goed uitleggen maar daar blijft het bij.


  Maak melding

 12. “RobG 4 september 2018 at 10:30
  De incompetente bestuurders van vakbond C47 moeten hun biezen pakken en verdwijnen. Deze gasten denken dat het vakbondswerk gelijk staat aan straatvechten. De tijden van het straatvechten zijn voorbij. De rode kaart die zij hebben gekregen van de leden die wel hebben gekozen voor een afkoopsom, zegt genoeg.”

  Over incompetentie gesproken.
  Zou je niet eerst naar de regering moeten kijken. Je poging om de vakbond de schuld van het wanbeleid van de regering te geven, lijkt mij de grootste waanzin>
  Zijn zij ook schuldig aan het failliet van Suriname??

  Kun je me vertellen hoe vaak de top van de SLM is veranderd en waarom.

  Het aantal ben ik kwijt maar dat de oorzaak incompetentie is staat als een paal boven water.
  SLM zal het niet redden.


  Maak melding

 13. Om de SLM weer gezond te maken had je dit hotel juist nodig!! De SLM kon als eigenaar van het hotel scherpe pakketreizen aanbieden….zeker weten dat de de toerist daar gebruik van zou maken!! Het sluiten van het hotel getuigt van een slecht gekozen strategie van de directie!!


  Maak melding

 14. Wazig 4 september 2018 at 13:14
  Om de SLM weer gezond te maken had je dit hotel juist nodig!! De SLM kon als eigenaar van het hotel scherpe pakketreizen aanbieden….zeker weten dat de de toerist daar gebruik van zou maken!! Het sluiten van het hotel getuigt van een slecht gekozen strategie van de directie!!

  Je hebt volkomen gelijk. Domme beslissing. Pakketreizen met eigen hotel is de enige toekomst voor de SLM.
  KLM en TUI zijn de lachende derden


  Maak melding

 15. MET EEN FINANCIEEL MANAGER ALS SILOS IS DE SLM GEDOEMD BANKROET TE GAAN
  DAAR IS DEZE MENEER EEN STER IN DENK MAAR AAN CELOS EN SURLAND
  HIJ HOORT IN EEN BEJAARDENHUIS TE ZITTEN


  Maak melding

 16. De Rode kaart die ze hebben gekregen van de leden die wel voor een afkoopsom, zegt genoeg.

  klopt geeft de mentaliteit van de Surinamer wel aardig weer, kiezen voor het korte termijn denken, ook dat het begrip solidariteit een vrijwel onbekend fenomeen is in Suriname, lekker de boel laten zakken om het directe geldelijke gewin, morgen janken ze weer als ze het doorheen gedraaid hebben en kunnen ze weer de schuld van hun beroerde situatie aan de anderen geven


  Maak melding

 17. De (nieuwe) directie laat zich gelden! Het moet m.i. inderdaad mogelijk zijn om de SLM in 3 jaar tijd weer vlot te trekken. Maar dat is voorwaar geen gemakkelijke job. Allereerst zal gedepolitiseerd moeten worden. De directeur is weliswaar geen lid van een van de regeringspartijen. Maar dat alleen is nog niet genoeg om een goede job te doen. Als hij niet erin slaagt om binnen de aangegeven tijd de geformuleerde doelstelling(en) te realiseren hoop ik dat hij dan de eer aan zichzelf houdt en zijn mandaat teruggeeft.
  Men wil zich wellicht concentreren op de corebusiness en dat is passagiers, d.m.v. lijnvluchten, te vervoeren van A naar B. In die context snap ik het afstoten van Residence Inn. Transport en Horeca verenigd zijn immers verschillende takken van sport. Zo te lezen (hoewel het artikel summier is) vindt de directie dat de SLM zich vooralsnog alleen moet concentreren op transport. Ik ben dan ook benieuwd naar wat het plan zegt over de toekomst van METZ. In ieder geval lijkt het erop alsof er eindelijk een visie is. Als de directie erin slaagt om ook het vet van de transport tak weg te snijden krijgt het plan een beetje perspectief.
  “Time will tell”


  Maak melding

 18. @Sam,
  Het ging Suriname voor de wind. Op een gegeven moment bedroeg de economische groei van meer dan 4% per jaar. De overheidsuitgaven namen elk jaar ook toe totdat er de klad in kwam.
  De economische crisis van Suriname heeft vele oorzaken.
  1. De lage prijs voor: grondstoffen, aardolie, goud,enz.
  2. De sterke prijs van US Dollar.
  3. De terugtrekking van Alcoa uit Suriname.

  Door de toename van de overheidsuitgaven en minder inkomsten uit export kwam de economie in het slop. Mensen beweren dat de overheid nooit de kinderbijslag had moeten verhogen, de pensioenen moesten ook niet verhoogd worden, dat er geen gratis gezondheidszorg aan mensen verstrekt moest worden, dat er geen scholen bijgebouwd moesten worden, dat minder studenten een beurs van de overheid moesten krijgen om in het buitenland te studeren, dat er minder uitkeringen gegeven moest worden aan de armsten in de samenleving, dat er minder nieuwe mensen bij de overheid in dienst moesten komen, en dat een loonsverhoging voor de ambtenaren achterwege moest blijven. Als deze maatregelen en voorzieningen niet waren ingevoerd zou Suriname niet in een crisis zijn geraakt bij het feit dat er minder werd verdiend aan export uit het buitenland. Dat beweren tenminste de mensen die een goed inkomen hebben en die tot de oppositie behoren.

  De situatie m.b.t. de economie van Suriname ligt veel complexer. Mensen die geen ” ballen verstand ” van dit soort gewichtige zaken oordelen vanuit onkunde. Neem maar Hans bijvoorbeeld. Hij geeft een oordeel uit rancune. Zijn hersenen zet hij niet aan het werk.


  Maak melding

 19. 3 jaar is wel heel lang.
  Kan vast wel binnen 1 jaar maar met komende verkiezingen willen ze geen onrust zaaien.
  Ik zeg een Interim niet politiek gebonden internationale manager aanstellen.
  Die mandaat geven.
  Die een botte bijl geven en dan onkruid laten wieden.
  Binnen een jaar heb je de organisatie verlost van alle parasieten die niets doen en de organisatie verzieken.


  Maak melding

 20. Als ik het goed begrepen heb wil de SLM het hotel verkopen en met
  de opbrengst de schuld verminderen. Daarom moesten ook alle medewerkers weg
  omdat de nieuwe eigenaar naar eigen inzicht een plan kan maken en daarbij nieuw
  personeel zal aannemen.


  Maak melding

 21. De SLM een …. Luchtvaart Maatschappij …. geef me een GROTE BRICK !!!!
  De SLM is … nothing else … dan een veredelde REISBURO … met een aantal vliegtuigen !!!!

  Oelewapper RobG { mislukt product van de Spinazie Universiteit alias DON DON DIA } scheldt
  voortdurend op de Surineds. Besluiten de Surineds … de SLM … te boycotten … wat ik niet hoop
  dan is gedaan met de SLM. Dankzij de Vakbond … Don Don Dia RobG …. bestaat de SLM.

  De SLM is nooit een winstgevend bedrijf geweest !!!!!


  Maak melding

 22. RobG, jou reactie op mijn laatste bericht , beschouw ik maar als een een compliment, want als er e1 een meester in het verdraaien van de feiten is ben jij het wel , in de rijtje oorzaken van de economische puinhoop vergeet je gemakshalve het belangrijkste punt nl. het verkwistende wanbeleidvan DDB en consorten, het wegsluizen van gelden naar de innercirkel van DDB en het aangaan van onverantwoorde hoge leningen om de ontstane gaten te dekken, en je hoeft geen econoom te zijn, om te begrijpen wat het enen gat met het andere vullen betekent.


  Maak melding

 23. RobG
  Uw analyses staan haaks op de realiteit.
  Hoefdraad heeft gepland op basis van eeuwig doorstijgende goudprijzen. Helaas is goud cyclisch.
  De crisis die Suriname trof is Bouterse &. Hoefdraad. Zij hielden geen rekening met de rest van de wereld.

  Ten aanzien van Groei wijs ik u graag op de prestaties van Venetiaan en Telting die de gevolgen van de kredietcrisis, veel lagere goudprijzen en een veel grotere drop in de Olieprijzen in 1 jaar oplosten, een grotere groei realiseerden maar helaas door hun handelen niet herkozen werden.


  Maak melding

 24. hoe kan s m e vooruit komen,, je geeft alles gratis voor so so weg.. anderen wordt er miljardairs van onze grondstoffen..

  wij blijven straat arm en bedelen over de hel wereld, waarvan onze top bedelaar boefdraad is algemeen bekend..
  zelf de lijder die nu 100 jaar wil worden, bedeld bij zijn bevriende corrupte vrienden en krijgt niks op zijn vraag..

  India heeft onlangs wat gegeven , maar niet bekend gemaakt, wat zij hebben gekregen..


  Maak melding

 25. @mul, de reacties die jij, Hans en Jojo geven over mijn analyse zijn zeer zwak. Jullie gaan inhoudelijk niet in op datgene wat ik heb geschreven. Het blijft maar bij de beschuldigende soundbites en one-liners. Ik had meer tegengewicht en diepgang in deze materie van jullie verwacht. Maar zo zie je maar weer. Wat heb ik aan lichtgewicht commentaren?


  Maak melding

 26. RobG, feit is wel dat wanneer de heer Bouterse en consorten in het spel zijn, het er in Surinaame op economisch en (witte boorden) criminaliteel vlak er steeds beroerder uitziet dan het gedaan heeft, wordt het niet eens tijd dat jij arrogant en betweterig mannetje, je de werkelujke redenen eens onder ogen wilt gaan zien? Je kunt met honderdduizend argumenten komen bij jou maar zolang jij die paarse bril en oogkleppen niet afdoet zul je dat nooit willen en kunnen zien, je hersens zijn door het paarse virus waarschijnlijk te ver aangetast dat je de werkelijkheid niet meer kunt waarnemen


  Maak melding

 27. @ Rob
  1.”Het ging Suriname voor de wind. Op een gegeven moment bedroeg de economische groei van meer dan 4% per jaar”
  In welk jaar was dit. Voor de discussie is dit van groot belang. Zoals je zelf weet hebben genomen maatregelen nooit direct effect. Daarnaast is er ook sprake van een multiplier effect.
  De groei van 4% waar jij het over hebt zou dus een gevolg kunnen zijn van maatregelen genomen in het verleden en is dit ook zeer waarschijnlijk.

  2. De sterke prijs van US Dollar.
  ik ben zeer benieuwd naar de reden waarom je deze stijging als een belemmering opvoert voor de crisis in SU en ook niet onbelangrijk de periode waarin dit plaats vond.
  Is de US dollar gestegen ten opzichte van de SRD? of ten opzichte van xxxxx (vul maar in)

  Je schrijft verder tot twee keer toe -mensen beweren-. Dat is straattaal en voegt niets toe aan een echte discussie, wel als we gezellig of zelf ongezellig borrelen
  Maar je voegt eraan toe:
  “Als deze maatregelen en voorzieningen niet waren ingevoerd zou Suriname niet in een crisis zijn geraakt bij het feit dat er minder werd verdiend aan export uit het buitenland.”
  Je stelt dus dat de SU een keuze heeft gemaakt.
  1. Er was(is?) sprake van onderbesteding (graag verifieerbare gegevens) en de regering heeft hiervoor gekozen. Kan, immers keuzes zijn vrij.
  Maar is het verstandig? Wetende dat je het geld niet hebt, wetende dat je moet gaan lenen, waarbij je een behoorlijke hoge rente zal moeten gaan betalen.
  Hiermee verschuif je het probleem dan en maak je het juist groter.
  Foute keuze.
  (ik heb een vriend, die zei tegen mij in december toen de crypto’s in waarde stegen: ik ga volgend jaar bij aanvang van mijn derde studiejaar geld lenen van de staat, (rente heel laag) en dit beleggen. Ik raadde hem dit erg af.

  Natuurlijk heeft Su ook te leiden gehad van de mondiale crisis. Deze begon in 2008
  (ik ben nog steeds op zoek naar het omslagpunt was dit 2013? of eerder?)
  wat ik wel weet en met cijfers en met bronnen kan staven is dat zeker vanaf 2013 de wereldeconomie groeit.
  Su loopt, als klein land natuurlijk wat achter, niets mis mee. dat is nou eenmaal zo
  Maar ik zie nergens tekenen van herstel.
  Overigens de olieprijs is nu al een jaar aan het stijgen. Bijna 50% hoger vergeleken met september 2017.

  De opmerking van HenkMolenaar2016 (19.53 uur) klopt volledig


  Maak melding

 28. Beste Pico,
  Ik bewonder je vertrouwen in het gezonde verstand van RobG om met hem in discussie te gaan.

  Ik heb hem al jaren geleden opgegeven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.