Amsterdam Zuidoost krijgt Madurobrug vernoemd naar verzetsheld

6
Amsterdam Zuidoost krijgt Madurobrug vernoemd naar verzetsheld
De Toekomstige George Madurobrug

AMSTERDAM, 4 sep – Nederland krijgt naast Madurodam, nu ook een Madurobrug. Geen toeval dat deze in de Bijlmermeer komt. De verzetsheld George Maduro heeft, net als vele bewoners van Amsterdam-Zuidoost, een innige band met dit deel in ons Koninkrijk. Op geen andere plek is onze gemeenschappelijke geschiedenis zo nadrukkelijk fysiek bij elkaar gekomen.

Al langer gingen er stemmen op om ook in de Bijlmermeer verzetsheld George Lionel Maduro levend te houden en met Amsterdam-Zuidoost te verbinden. Na een verzoek van de stichting ProFor aan Burgemeester & Wethouders van Amsterdam, heeft die vorige week definitief daartoe besloten.

De George Madurobrug moet ook generaties met elkaar verbinden en dus ook de jeugd inspireren. Brug 1036, zoals die nog heet, is bij de Karspeldreef (Huntum) op de route van en naar het Nelson Mandelapark. De gedachte hierachter is ook om twee belangrijke vrijheidsstrijders en geschiedenissen met elkaar te verbinden.

De feestelijke onthulling van de George Madurobrug zal in overleg met de Gemeente Amsterdam en het stadsdeel Zuidoost op een nog nader te bepalen datum plaatsvinden.


6 REACTIES

 1. Er ligt een grote paradox tussen Mandela en Maduro wat betreft het woord vrijheidsstrijder.
  Maduro was 28 jaar toen hij in het concentratiekamp Dachau door de Duitsers omgebracht werd, toen hij tot driemaal toe kans zag te ontsnappen in Frankrijk. De Gestapo rekende hem uiteindelijk in en transporteerde hem via Saarbrücken naar Dachau. Daarvóór was hij in Amsterdam al een paar keer door het oog van de naald gekropen omdat hij weigerde de verplichte Jodenster te dragen en uiteindelijk als verzetsstrijder moest onderduiken.
  Mandela was een politieke verzetsstrijder, die leider was van het ANC, een partij die zich hevig verzette tegen de Apartheid van het toenmalige blanke bewind, Het ANC werd ervan beschuldigd terroristische aanslagen te plegen, waardoor Mandela als leider van het ANC werd veroordeeld en voor 26 jaar werd verbannen naar de gevangenis op Robbeneiland.
  Na zijn vrijlating nam Mandela het leiderschap weer op, het ANC won de verkiezingen en Nelson Mandela werd president van Zuid-Afrika.
  In het kort even het verschil tussen een gewapende strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin 2e luitenant George John Maduro tijdens de strijd om Rotterdam en Den Haag heldhaftig te werk ging. Daarom dicht ik, ondanks 26 jaar gevangenschap van Mandela, de verzetsdaden van Maduro een grotere heldenstatus toe. Een standbeeld was meer op zijn plaats geweest. Bruggetje 1036 lag toch al in de planning.


  Maak melding

 2. @ FBI
  Beter dan U, zou ik het niet kunnen verwoorden. Dank u voor uw posting.
  Ook in Madurodam wordt, gelukkig, nu ook meer aandacht besteed aan het hoe en waarom Madurodam is ontstaan.


  Maak melding

 3. Gelukkig hebben de bestuurders van Amsterdam Z-O, meer dan alleen even een blik geworpen op wikipedia. Pluim voor Amsterdam dat men Maduro eert, pluim voor alle gemeenten die dat ook doen of hebben gedaan. Alle vrijheidsstrijders zijn zeer waardevolle voorbeelden voor niet alleen hun eigen samenleving maar soms door hun statuur voor de hele wereld. Slechts een min of meer beperkt vermogen om de ogen te openen voor historische, recente en toekomstige geopolitieke wereldontwikkelingen kunnen leiden tot een vergelijking van Maduro en Mandela. Hoezeer ik ook groot respect heb voor wat een Maduro, een de Kom, een Harry Vos en anderen hebben gedaan, een vergelijking met Mandela gaat mank. Maar ja een ieder mag zijn eigen held hebben. De grootheid van Mandela zal voor sommigen (een heel kleine groep) om hun moverende redenen niet worden erkend. Dat mag uiteraard. Misschien is het voor diegenen raadzaam om niet alleen “Waterkant” te raadplegen maar ook eens in een bibliotheek of een boekenwinkel gaan neuzen. De veelheid aan werken over Mandela in vrijwel alle talen, zelf het Chinees vertaald zal dan misschien een beeld geven over de grootheid van Mandiba. Het zal nu en in de toekomst niet eenvoudig zijn om boven deze reus uit te stijgen.


  Maak melding

 4. Hulde voor dit initiatief alleen is mij bekend dat Maduro afkomstig was uit Aruba (?) en niet uit Suriname. Ik kan mij vergissen maar dan hoor ik de correctie wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.