Regering wil geheim overleg met parlement over westgrens Suriname

20
Overeenkomst Europese Unie (EU) en de ACP-landen besproken
Minister van Buitenlandse Zaken in Suriname, Yldiz Pollack-Beighle.

PARAMARIBO, 3 sep – De regering is bereid informatie te delen met het parlement over de grens tussen Suriname en Guyana. Het betreft dan het grensgeschil met de westelijke buren. Volgens de Times of Suriname is wel gevraagd dat het achter gesloten deuren gebeurt. Het zou om ‘te zwaarwichtige’ informatie gaan om daar zo maar publiekelijk mee te komen. In Guyana wordt juist wel meer naar buiten getreden.

De regering in Georgetown heeft zelfs laten weten dat ze klaar is voor besprekingen met Suriname. In Paramaribo is de opstelling wat meer behoudend. “Unu no kan dyompo go ini wan feti zomaar (je kunt niet zomaar een gevecht aangaan, red.). Je moet je goed voorbereiden en bewapend zijn om te kunnen winnen. Deze opdracht is dan ook meegegeven aan de nationale grenscommissie”, zegt minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

Omzichtigheid is nog het sleutelwoord. Dat er zuinig wordt omgesprongen met informatie, is geen kwestie van onwil. “Ik wil benadrukken dat wanneer we praten over de grenssituatie met Guyana, wij nog in mei dit jaar de vijfde grenscommissievergadering hadden, waarbij duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe wij verder moeten”, aldus Pollack-Beighle. Onlangs is het grensgeschil met Frans Guyana via overleg opgelost.


20 REACTIES

 1. Wat mogen de sirinamers dan niet weten?!
  Wij weten allang dat Tigri in handen ligt van de guyanezen!
  Goed bewapend en voorbereidend zijn…..hallo ndp,is er soms een oorlog met onzichtbare vijanden in de maak of 1 of ander coup!?


  Maak melding

 2. DILIP S WORDT DE NIEUWE BEZITTER V WEST SURINAME
  ZIJN ROOF HONGER IS NIET TE STILLEN
  HET KOMT IN HANDEN VAN EEN V ZIJN BUITENVROUWEN DIE OP RAHEMAL WOONT


  Maak melding

 3. Suriname heeft wel een verdrag gesloten waarbij omringende landen en partners niet met elkaar in oorlog treden. Het verbijstert me dat ze deze woorden gebruikt . Want dan schendt je het verdrag.
  Suriname is sowieso niet opgewassen tegen de Guyanezen. Net zoals ze de diplomatieke weg bewandeld heeft met de Frans Guyanezen , zo moet ze ook dit langdurige conflict oplossen. Maar het moet van twee kanten komen. Ik denk niet dat Suriname er gebaat bij is om alles aan haar laars te lappen en de strijd aan te gaan.

  Dus, voer nu maar het geheime overleg en zullen we wel zien wat uit de bus komt.


  Maak melding

 4. WAAROM ACHTER GESLOTEN DEUREN GEHEIMZINNIGHEID KOM OP HOU HET VOLK OP DE HOOGTE EN GEEN GESMOES AL JAREN SCHUIFT MEN DIT OP NAAR DE VOLGENDE REGERING HOE LANG NOG?ALS HET LUKT DAT WE ONS GEBIED (tigrI) WEER OP ONZE LANDKAART KUNNEN BRENGEN VERDIENT DEZE MINISTER EEN STANDBEELD.


  Maak melding

 5. Het is typisch ndp geheim overleg met DNA. Ze willen gewichtig doen en zijn als de vroegere plantage direkteuren tegenover hun slaven.
  Het gebied behoort tot het volk zo die moeten op de hoogte worden gebracht van de stand van zaken De Corantuin niet weg aan de Guyanezen.


  Maak melding

 6. De regering is bereid informatie te delen met het parlement

  Hoezo bereid?
  Als het parlement de regering controleren moet dan is de regering toch degene die van de hoed en de rand moet weten.
  Als de regering niets weet hoe moeten zij dan de regering controleren?

  De omgekeerde wereld dus één waar er dictatuur heerst want de dictator bepaald wat er gebeurt en gezegd mag worden


  Maak melding

 7. Zuidwest Suriname of het Tigri gebied wordt sedert 1969 militair door Guyana bezet.
  In 1971 kwamen Suriname en Guyana in Trinidad overeen om het Tigri gebied te demilitariseren. Tot op heden heeft Guyana zich niet aan het akkoord gehouden.

  Suriname heeft sedert de onafhankelijkheid in 1975 geen haast van vaststelling van haar land grenzen gemaakt. Opeenvolgende regeringen hebben hier tot op heden keihard in gefaald. In het geschil in de zeegrens met Guyana is Suriname flink benadeeld. De winst hierin was zeer matig. De laatste vaststelling van de zee grens met Frankrijk was ook geen succes. Frankrijk had namelijk altijd als eis 27 graden en Suriname had als eis 32 graden, toch word het neergezet als een succes behaald door Suriname!?!

  Waarom is Guyana nu bereid om over het Tigri gebied te praten, voelen ze zich gesterkt doordat een aantal grote landen, VSA, VK en regionale grootmacht Brazilie zich achter Guyana stellen in het conflict met Venezuela om het betwiste Essequebo gebied.

  Suriname staat er niet goed voor in deze grens kwestie, zeer zeer slecht zelf.


  Maak melding

 8. @ Bigi sma,
  Heel goed gezien, de omgekeerde wereld, terwijl juist de regering verantwoordelijkheid verschuldigd is aan het parlement, en waarom moet alles met dit paarse gedrocht zo geheimzinnig zijn, ze zijn al niet transparant, houden bewust informatie achter, en nu weer een geheime vergadering.


  Maak melding

 9. Het betwiste zuidwestgebied, Tigri dat ligt tussen de Corantijnrivier, Coeroeni en aan het zuiden grens bij een stenen paal met Brazilië is Surinaams grondgebied.

  Suriname moet Guyana duidelijk maken dat New River niet bestaat, maar dat die rivier gewoon de bovenloop van de Corantijnrivier is. De Corantijnrivier is de grens van Suriname en Guyana.

  Verder is er dan ook een probleem met deze zuidgrens van dit gebied met Brazilië, Suriname en Guyana omdat de grenslijn van Suriname nu niet bij de Coeroeniriver ligt of de paal bij de Coeroenirivier, maar meer naar het westen ligt bij de (bovenloop) van de Corantijnrivier. Er moet dus een duidelijke Zuidgrens vanaf deze paal beginnen die gaat naar de (bovenloop) van de Corantijnrivier, dus van Oost naar West zijn. Deze paal moet dus naar het westen bij de bovenloop van Corantijnrivier geplaatst worden, waardoor de oppervlakte van dit Tigrigebied duidelijk wordt bepaald in het noorden, zuiden en westen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Deze grenspaal in het zuiden moet heel goed geplaatst worden, omdat de hele breedte van de Corantijnrivier bij laag water van Suriname is.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. Yildiz komt voor de zoveelste keer met vage waardeloze informatie. Als Guyana open kaart speelt naar het volk toe waarom wij niet dan. Alles moet groot geheim blijven. De waarheid zal toch boven water komen.


  Maak melding

 12. Suriname doet er goed satelliet beelden vd afgelopen decennia te bestuderen. Guyana heeft sedert 1969 de tijd gehad om de loop vd bronrivier vd Corantijn te verplaatsen naar de Coeroeni door de aanwezige geografie bij de samenloop vd Boven Corantijn en Coeroeni dusdanig te wijzigen dat er meer water vanuit de Coeroeni naar de Corantijn stroomt!


  Maak melding

 13. Wat voor zwaarwichtige informatie? Dat Nederland, bang was voor een oorlog tegen Engelend Tigri cadeau heeft gegeven aan Guyana tijdens de slavernij. Dat tijdens de regering Pengel onze Tigri bewakers op de vlucht sloegen voor de Guyanese militairen en dat de in Suriname aanwezige Jantjes, die onze grenzen moesten bewaken, het in hun broek deden uit angst. Dit alles is te vinden in onze archieven. De geheimhouding vind ik overdreven.


  Maak melding

 14. @ John: Regelmatig kun je hier allerlei lelijke dingen lezen over Nederland en de Nederlanders. Zelf doe je er aan mee met je beschuldiging van lafheid naar de Nederlandse TRIS militairen in Suriname. En dan wil je dat Nederlandse moeders hun zonen zien sneuvelen in een oorlog om een waardeloos stukje oerwoud ver weg in een land dat uiteindelijk toch onafhankelijk zou worden.
  Suriname was een van de meest geknuffelde kolonies die er waren, niettemin niets dan ondankbaarheid en klagen. En verder niets doen. Bah!
  Ga eens vragen in Indonesië, Korea, Afghanistan, of ze daar de Nederlandse soldaten ook zo laf vonden.

  Bovendien is het de vraag waar de eventuele bewoners van de gebieden die Frans-Guyana en Guyana ingepikt hebben beter af zijn. Waar ze nu bij horen of in Suriname.


  Maak melding

 15. jullie zijn zo arts oer lui, dat jullie niet eens een schop nemen om wat ” goud ” uit de grond te graven en dit gratis weggeven aan de buitenlander, zelf blijf je straat arm en rooft van anderen..
  om toch nog te kunnen eten wachtende op een pakket uit Holland..


  Maak melding

 16. Hans van der Broek. Raadpleeg Delpher. en de eigen ervaringen van de Surinamers in de jaren 60 en 70. Zelfs DEFPOL, een door Pengel opgericht en zwaar bewapend legertje van Surinamers om de westgrens te beschermen had last van de TRIS. Ze moesten hun zware wapens inleveren waardoor ze op de vlucht moesten slaan toen Guyana binnenviel. Ander onderwerp: mijn oom heeft in de oorlog tegen Korea gevochten samen mer 114 andere Surinaamse jongens onder Nederlandse vlag. twee Surinamers sneuvelden aan het front. De 113 andere jongens werden door Nederland zonder één cent pensioen in Suriname gedumpt. Reden: Nederland had op eigen initiatief het contract gewijzigd. Ook mijn vader die in de tweede wereld oorlog de grenzen van het koninkrijk der Nederlanden in het buitenland moest verdedigen werd gedumpt na de oorlog zonder 1 cent pensioen. Ook een wijziging in het contract.
  Neem mij dus niet kwalijk als ik kritisch ben over deze zaken. En Suriname , die volgens jou een door Nederland vertroetelde kolonie was?. Mijn Hoela. Ze kwamen rijkdom halen.Zeker is dat jullie Nederlanders boos zullen worden als de Surinamers hun eigen geschiedenis gaan herschrijven. Maar ja, eigen schuld, dikke bult. Jullie gingen heel creatief om met de waarheid.
  En daarom bestudeer ik de geschiedenis van Suriname. Er komt nog veel meer boven water.
  Even een tip: ik ben bezig de stamboom van mijn familie te onderzoeken en ik vind zoveel spannende dingen over de betreffende plantage (van plantage oorlogen tussen de diverse bevolkingsgroepen tot het doodgeselen van een oude slaaf) dat ik besloten heb een boek daarover te schrijven. en weet je? Deze zaken heb ik niet gelezen in de door witten geschreven geschiedenisboeken over Suriname.
  Vergeef mij voor mijn harde kritiek, maar als jullie de geschiedenis over Suriname op een objectieve wijze geschreven hadden zou bij ons nooit de behoefte zijn ontstaan om zelf in de archieven te gaan duiken. En er zullen nog vele andere spannende historische verhalen volgen. Slavenschip leusden: de grootste masacre onder de slaven in de geschiedenis is reeds verschenen. Goed boek om te lezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.