Start verharding 24 kilometer lang historisch fietspad in Suriname

27
Start verharding 24 kilometer lang historisch fietspad in Suriname

COMMEWIJNE, 2 sep – Bas Spek, vertegenwoordiger van de North Commewijne Tourism Cluster, doet de eerste scheppen steenslag op het historisch fietspad in Noord-Commewijne. Grassalco heeft vrijdag symbolisch de overdracht gedaan voor het nodige steenslag voor de verharding van een 24 kilometer lang traject, een plan waarmee de cluster van 17 bedrijven toerisme in het gebied een boost geeft. Het project kost circa US$ 350.000. De overheid komt in met US$ 150.000. Grassalco, Staatsolie en Van Alens Industrie, komen in met materiaal.


27 REACTIES

 1. Wat leuk dat we opnieuw kunnen fietsen helemaal naar Bakkie. Als een teenager fietste ik met vrienden van de stad naar Bakkie via Meerzorg dan oversteken Marienburg naar een plantage aan de rechteroever en van daar naar Bakkie. Vroeger kon je helemaal naar Santiegron rijden. Het is nu bos daar.


  Maak melding

 2. Ik hoop dat het hele historisch pad, beginnende bij plantage de Resolutie bij de Jonkermanskreek aan de Suriname rivier langs redoute Leijden (militaire en later Quarantainepost bij de samenvloeiing van de Suriname- en de Commewijnerivier, langs de plantages aan de Commewijnerivier tot aan bakkie en verder geheel wordt hersteld.


  Maak melding

 3. Goed Iniatief !! Toe te juichen !!Hopelijk komt er ook een klein-politie post om de veiligheid van personen te garanderen tegen de onverlaten van Albina ,Moengoe en het binnenland !!
  Een opleving, eindelijk voor de rechteroever van de Commewijne !!!


  Maak melding

 4. Eerst zien dan geloven. Ik heb weinig vertrouwen in. Als voorbeeld neem ik: Wanica ziekenhuis, Albina ziekenhuis, Snelweg naar Zanderij en de Suikerfabriek in Commewijne


  Maak melding

 5. De foto zegt meer dan genoeg of die pad een succes zal worden.

  Bas Spek, vertegenwoordiger van de North Commewijne Tourism Cluster, doet de eerste scheppen steenslag op het historisch fietspad in Noord-Commewijne.

  Grappig kon hij zijn tas niet even aan een toeschouwer hebben toevertrouwd toen hij de eerste scheppen steenslag op het historisch fietspad uitvoerde. Ook deze foto gaat een historische foto worden en laat duidelijk zien de wijze van aanpak van Bas Spek met zijn tas op de rug.

  Ik heb ook enige maanden in de jaren 60 van de vorige eeuw op Alliance Commewijne gewoond. Een leuke plaats, iedereen beschikte over een teevee, excusieboten, oa Paramaribo die met dasgjesmensen daar naar toe voerde en ik dacht ook de Tapoeripa. Deze passagiers kwamen dan dansen, ontspanning vertier bij de recreactiezaal op Alliance.

  SMS-boten die een dagelijkse dienstregeling onderhielden voor bewoners van de plantages van Commewijne en ook aanmeerde dacht ik bij Leonsberg aan de Surinamerivier, daarna Nieuw- Amsterdam tot naar Alliance, Bakki
  De boottocht van Paramaribo van het SMS-steiger bij de huidige Brok e/o SMS-steiger aan de Waterkant naar Alliance duurde bijna een hele dag. Wel gezellig op de boot met allerlei goederen van de passagiers en de passagiers die op de diverse plantages uitstapten en hun goederen werden uitgeladen.

  De Chinese winkel bij de aanlegsteiger van Alliance, ik dacht dat de winkelier Armand heette, ook op Bakki de (laatste aanmeerplaats van de SMS-passagiersboten naar de plantages) ben ik geweest. Gewoon een oversteek met een korjaal in die dagen. Dat waren mijn jeugdjaren/maanden op de Plantage. Andere plantages waar ik ook gewoond had of kort verbleef was Peperpot. Thans is de directeurswoning verkocht aan Nederlanders dacht ik. Nieuw Amsterdam ook vaak bezocht, het Open Luchtmuseum.

  Ik heb wel mooie jaren gehad in Suriname, ook in Saramacca, de eerste aardolievonds op het schoolerf van Calcutta, bezoek van prinses Beatrix en prins Claus die dit ook kwamen bekijken, Nickerie, Brokopondo en Brokpondo- hoofdplaats met de restaurant heel hoog boven de Surinamerivier gezien, op het stuwmeer gevaren met een rondvaartboot, het was een dagtocht met toeristen uit Nederland/elders uit de wereld, Paranam, gezien, en de rest in Paramaribo waar ik geboren ben. De rest vakantieoorden in Para, Moengo, Albina.

  Suriname was toen ok, rustig vredig, te vredig. Verkiezingensperiode, eerste teevee van de stvs, voetballen in het Suriname stadion, optredens van Merian Makeba, Mohamed Rafi, bekende Nederlandse artiesten, oa George Bakker Selection, Worstelwedstrijden in het Suriname Stadion, Boeloe Brothers, Vader Abraham en Wilma. Verder spookverhalen, Assemaverhalen, vooral als je op de plantages was en ’s avonds bij schoolvrienden was blijven hangen en ’s avonds met mijn broers daarna langs javaanse begrafenissen moest lopen en heel hard langs de begrafnis rende. Ik heb er nooit één gezien.

  Tot enkele jaren geleden toen we met vakantie in Suriname waren en we op weg naar huis waren. We reden met de auto in de Mungrastraat richting 2e rijweg en ik zag in tegenover gestelde richting naar de eerste rijweg een witte schimmel ons naderen en passeren. Ik vond het vreemd dat een schimmel zo laat /heel vroeg in de ochtend zonder begeleiding op straat draven. De anderen in de auto zagen het niet en dat vond ik vreemd.

  Ik zou best met de fiets nog naar Alliance of Bakki willen, met de boot hoef voor mij niet. Te lang en te veel vreemdelingen, die mij bang maken. Met de auto gaat het niet, wellicht met paard en wagen.

  Ik zou heel graag heel veel plaatsen terug willen zien in Suriname, alleen maakt ddb mensen heel erg bang.

  Ook de eerste staking onderwijs e/o douanestaking in Suriname heb ik meegemaakt in de jaren 60, (1969) van de vorige eeuw, daarna nog enkele beginjaren 70 van de vorige eeuw middelbare school.

  Ik hoop dat het met Suriname goed komt en dat ze genoeg aardolie vinden voor de kust van Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. Heel.goed dit,nu nog het centrum van paramaribo aanpakken vooral de waterkant een toeristische plek die goed betegeld moet worden en niet vergeten de voetpaden in het centrum dat belabberd er bij ligt. kijk alleen maar naar bv een rio hoe ze daar hun waterkant hebben betegeld dat moet bij ons ook kunnen en hoef heus niet zo duur te zijn de voorzieningen zijn er om zelf tegels te produceren wat houd je tegen .maak er werk van .zet het centrum op de kaart het is het oog van je land en toerisme


  Maak melding

 7. Fijn om te zien dat mensen zo bij elkaar komen. En het land positief opbouwen en ontwikkelen. Fietsen is geweldig en geeft zoveel vrijheid. Heel goed project hoor.


  Maak melding

 8. @Freeway
  er staat tegenwoordig een soort van een triomf boog bij de ingang van het Wanica zieken huis met chinese letters op.En het is omspannen met bouwgaas maar naar het laat aanzien zijn de chinezen bezig met de dakspanten .Als het zo is dan krijgt het gebouw een etage en dan is het.Vandaar de grote mond van Afonsoewa.Dat ze Bellie gaat uitnodigen bij opening van het ziekenhuis.[Dit laatste is maar een droom van haar gezien al het ziekenhuis personeel wegtrekt].Gaan de spoken van passant het ziekenhuis bemannen.


  Maak melding

 9. Als dit gezien wordt als een prioriteit in Suriname dan begrijp ik heel goed waarom Suriname zich in de economische crisis situatie bevind. Stel je prioriteiten duidelijk op doe wat belangrijk is. Een fietspad aanleggen is daar duidelijk niet één van. Zorg dat je mensen voor zichzelf kunnen zorgen dat de gezondheidszorg weer op orde komt en de munteenheid weer stabiel gaat zijn wat een idioten ook daar.


  Maak melding

 10. @passant
  de weg moest eigenlijk met schelpen bedekt worden.Want dat was het vroeger ook.
  Bas Spek heeft een kleine museum op Reynsdorp of Bakki.Hier is ook een winkel als in de veilige tijden.Dus zonder tralies.
  Alliance.
  Voeger werd de steiger van de citrusmagazijn gebruikt voor de aanleg van de veerboot.Nu is er een stenen steiger gebouwd waar de chinese winkel staat.De winkel is intussen verlaten en prijsgeven aan de houtluizen.De wandplanken beginnen al af te vallen.Verder in de straat richting sluis,is er nu een kleine Javaanse winkel.
  Het logeer gebouw is in renovatie en als het heropent wordt,zal de pikin ingi boi present zijn[als hij nog leeft]
  Erg onbehoorlijk is er een Kerk op Alliance gebouwd die helemaal niet past daar.Op het plantage zijn het altijd kleine arbeiders woningen geweest.
  En de tachtig jarige Tapoeripa doet nog steeds dienst als veerboot.Maar nu alleen op de zondag en woensdag.Kaartje vooraf bestellen.


  Maak melding

 11. Let op heren dames

  De zo genaamde sponsor de overheid financiert…..

  het hele project is een donatie uit het buitenland.

  zie eerdere berichten. Project wordt geheel gefinancierd.


  Maak melding

 12. Als ik in Su ben heb ik weinig of geen tijd vandaar dat ik terug naar Bakki, Reysdorp of Bakki niet kan zien, ook gelet op de bootverbinding die ik ken en hoor dat er ook een pad is/was. Ja over dat Museum heb ik gehoord en videos van gezien.

  De eerste volgende keer als ik in Su ben ben zal ik een boottocht maken naar het Matapicastrand. Vooral de vogels wil ik bekijken bij Marapakreek. Ik zal dan mijn beroemde expeditietoch maken net zoals Thor Heyerdahl dat gedaan had met zijn Kon-Tiki en daar ook mijn eigen museum maken op een stuk onbewoond oerbos. ddb heeft zijn Broko Bakka al, ook ik heb recht op een stuk oerbos van Suriname.

  Laat Pikin Ingie Booi zaken maar goed herstellen op Alliance, alleen moet hij dit niet gebruiken als verkiezingsstrategie/propoganda om kiezers van Alliance voor zich te winnen, want wat dat betreft ben ik, Tegen!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. @ passant,
  Mooie weergave van toen.Heb ook de aanleg van Oost West verbinding dwars door Prica zwamp meegemaakt door de aanemer van de Anniestraat Djahoer Dahoe. Dat was niet makkelijk dwars door Perica zwamp; later nog de weg en andere zaken te Albina. Toen kon je bij de Binnenlandbewoners “een pipiet goud” voor “wang sur.dalla(2,50) kopen !
  Toen was het Suriname heerlijk tropisch land “” !! Zelfs de Djoeka’s waren heel beleefd,geen roofovervallen !!


  Maak melding

 14. De aanleg van de Oost West verbinding is voor mijn lang voor mijn tijd. Mijn geboortedatum is in de jaren 60 van de vorige eeuw.

  Suriname is ok. De mooiste jaren van Suriname.

  Suriname heeft goede leiders nodig en burgers die weten wat ze willen. Burgers die kritisch zijn, rationeel denken en beslissingen nemen, logisch denken en weten dat is goed voor mijn zelf, gezin, voor het land nu en in de toekomst en dat Suriname een voorbeeld voor de wereld kan zijn.

  Wat belangrijk is:
  – de grondwet is belangrijk, de rechtsstaat,
  – Trias Politica,
  wetgevende macht,
  uitvoerende macht,
  rechterlijke macht,
  Internationale verdragen

  Niemand die boven de grondwet en Internationale Verdragen staat, geen dictatuur
  normen, waarden, principes, goed gedrag, respect, orde rust, veiligheid, goede scholing, goede leermeesters, goede bestuurders, investeerders, werkgelegenheid, wet = wet, regels waaraan een ieder zich moet houden, enz.

  Er zijn de laatste 38 jaar mensen op een criminele wijze rijk geworden, die niet te vatten is en de Surinamers straatarm heeft gemaakt. Deze mensen zijn criminelen die veel van het land, burgers gestolen hebben. Deze misdadigers horen zodra er een andere democratische coalitie gevormd wordt deze misdadigers te vervolgen bij de rechtbank en hun gevangenisstraffen hiervoor te krijgen.

  Wat Surinamers van deze misdadigers moeten leren, is hoe het niet hoort te zijn. Eens maar nooit weer. De keus ligt bij de kiezers om Suriname de juiste koers te laten opvaren.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 15. Correctie Suriname is toen ok, moet zijn Suriname was toen ok, jaren 60 en begin jaren 70 vorige eeuw. Er waren zaken die niet klopten, maar niemand stond boven de grondwet.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. @ Passant: Ben ook wel eens in Alliance geweest. Eerst met de boot via Nieuw-Amsterdam naar de overkant en toen via het fietspad over de dijk naar Alliance. Gelogeerd in een groot huis, waarschijnlijk het plantagehuis. Terug via de boot maar te vroeg afgestapt. Wilde er af bij plantage Spieringshoek, maar een plantage eerder afgestapt. Niet erg, het was een interessante fietstocht. Commewijne vond ik toch wel het leukste district in Suriname. Veel fietstochtjes gemaakt. Oversteken met het veer (nog geen brug toen), dan naar Nieuw-Amsterdam, Alkmaar, Tamanredjo, en zo weer terug.
  Commewijne is allemaal potentiële landbouwgrond waar helaas niets mee wordt gedaan, jammer, jammer, jammer. Op Google Earth kun je de percelen van de vroegere plantages nog goed zien. Suriname, het land van de gemiste kansen.

  Eens stond Bhagwandas ook op het veer. Er hing een aura van het kwaad rond hem, je zag de angst in de ogen van de omstanders. Wat een enge man was dat.

  Ook een leuke tocht is naar Uitkijk overvaren met een veer en dan verder naar Groningen. Tussen Uitkijk en Groningen zie je Suriname zoals het vroeger was. Hoge bomen en heel vredig. Vaak gedaan dat soort fietstochtjes, elke zondag, tenslotte altijd mooi weer.

  Ach, het had allemaal zo mooi en zo leuk kunnen zijn als niet de verkeerde mensen het voor het zeggen hadden gekregen. Suriname is haar onschuld verloren.


  Maak melding

 17. Passant. Leuk verhaal van je. Hoewel ik bakra ben en Nederlandse nationaliteit ligt mijn hart ook in Su en ik woon er nu ook. In mijn vroege jeugdjaren heb ik op plantage Catharina Sophia in Saramacca gewoond. Begin vijftiger jaren vorige eeuw. Prachtige tijd.
  Woest, avontuurlijk en gevaarlijk. Suriname op haar best. Je schrijft dat de eerste olievondst is gedaan op Calcutta maar was dat niet op het schoolerf van La Prevoyance ? Ik heb daar op school gezeten en les gehad van meester Kanhai de vader van de advokaat Irvin Kanhai…
  Herstel van fietspad Commewijne perfekt idee, er is geen leuker land dan Su. Land van onbegrenste mogelijkheden.


  Maak melding

 18. Ik ken Saramacca ook goed, ook daar gewoond, mijn jeugdjaren door gebracht. Calcutta, Hildesein, La Poule, Kampong Baroe, Sidoredjo, Caratina Sophia, Tambaredjo. hoofdsplaats Groningen, Misgunst, Maho, Inheemse dorp Columbia, . Pay Gaam Voetbaleftal van Saramacca, Saramacca Star, andere bus was de Bloemfontein, enz. Sriba Zwembad op Groningen, Theater bioscoop Chunfa in Groningen en er was nog theater-bioscoop tusser Tijgerkreek en Freiburg, enz.

  Als ik naar de leesboeken van Loes en Mama voor de lagere school kijkt van de jaren 60 vorige eeuw, dan denk ik dat de tekenaar van deze boeken Saramacca heeft gebruikt om bepaalde tekeningen weer te geven, en in Paramaribo, de Maagdenstraat, enz.

  Ik ken Suriname een heerlijk tropenland. Veel bos aardige eenvoudige, rustige mensen/Surinamers et hun culturen, feesten, tradities die in hun plaatsen wonen vredig naast elkaar.

  De eerste aardolie vonds was op het schoolerf van Calcutta, je moet wel de Calcuttaweg in rijden. Daar had je toen winkel van Malhoe bij de Saramaccarivier, een kerk, huis bestuursopzichter, een mandir,
  Deze weg had aan het einde een weg naar het westen en een weg naar het oosten. Een klein stukje deze weg inrijden kwam je bij deze lagere open bare school, daar waren huizen van onderwijzers. De GMD, geologische mijnbouwkundige dienst was opzoek naar bronwater, maar de bron leverde aardolie op. Jammer dat Venezuela het schuin wegboort, maar zo te zien heeft Guyana dat nu over genomen.

  Heel Suriname was toen ok, ofschoon Suriname is ok, alleen de huidige leiders die vanaf 1980 een er een puinhoop maken. Hebzucht!

  Suriname kon veel verder zijn.

  Ik heb heel veel van Suriname mogen zien.

  Ik ken de mensen


  Maak melding

 19. Er zouden veel meer fietspaden moeten komen, waar toeristen met mountainbikes over
  kunnen fietsen en dingen kunnen bezichtigen. Suriname heeft een prachtig landschap
  om te fietsen. Ook eettentjes kunnen hiervan profiteren.


  Maak melding

 20. Het is ook zeer belangrijk dat er goede straatverlichting komt langs dit fietspad en dat het onderhouden wordt. Niet het ene doen en de andere laten. De politie regelmatig laten surveilleren. Niemand wil van zijn fiets afgetrokken worden en beroofd. Het moet zeer veilig zijn niet alleen voor toeristen maar ook voor onze eigen mensen. Het plaatsen van een vangrail is ook op zijn plaats. Autobestuurders blijven niet altijd op hun weggedeelte. Wanneer je iets doet, moet je aan alle facetten denken.


  Maak melding

 21. leukhoor mensen ik hoop dat rust zijn werk zal doen fiets paden open zetten bij de oude plantage commewijne dat touristen suriname van zijn mooie kanten zullen zien en de ndp plaats maak voor mensen met kijk en voor uit gang .er zijn nog mooie gronden in commewijne .


  Maak melding

 22. Zoals iedereen het onafhankelijkheid wilde, wilde ook iedereen nog 5jaren…de vloek van beide gebeurtenissen is een feit…en zo zullen wij voort modder, en ondergaan,,,God zei met ons Suriname”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.