maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSloop raffinaderij gaat pas door na groen licht parlement van Suriname

Sloop raffinaderij gaat pas door na groen licht parlement van Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 sep – Het slopen van de raffinaderij te Paranam is gestaakt. Dit heeft waarnemend president Ashwin Adhin het parlement laten weten. “De waarnemend president heeft ons een brief gestuurd waarin de regering aangeeft dat de ontmanteling van de plant van Alcoa wordt uitgesteld”, zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons tijdens een openbare vergadering. De regering gaat toch maar akkoord met de wens van het parlement.

Tijdens een vorige vergadering hadden de regeringsfractie en de oppositie opgeroepen tot het stopzetten van de sloopwerkzaamheden. “Om tegemoet te komen aan deze wens, heeft de regering een meeting gehad met de Alcoa, waarbij uiteraard essentiële zaken met betrekking tot onder andere het veiligheidsaspect voorop gesteld zijn”, staat in de brief. De multinational heeft een programma voorgesteld ter vermindering van de risico’s.

Voort wordt het verdere onderhoud van de raffinaderij geregeld. “Ook is geconcludeerd dat door het uitvoeren van slechts dit programma men niet in staat zal zijn alle risico’s weg te nemen. Daartoe zullen de ontmanteling van de raffinaderij en de werkzaamheden tijdens en erna uitermate noodzakelijk zijn”, stelt Adhin in de brief. Het parlement krijgt nu de ruimte een debat te houden over het vertrek van Alcoa en daarmee het wijzigen van de Brokopondo-overeenkomst.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. De regering loopt steeds weer tegen muren die zij zelf gebouwd heeft en graaft gaten om gaten te vullen.

  Dit alleen omdat ze niet willen en kunnen samenwerken met mensen die ergens verstand van hebben.
  Zie de bijdrage van Rusland in de DNA versus die van Dodson. De laatste speelt wat met zijn cellulair


  Maak melding
 2. De raffinaderij moet gesloopt worden. Het complex is niet van deze tijd. De productietechnieken zijn achterhaald. Maar in Suriname zijn er politici die denken dat de raffinaderij nog steeds geëxploiteerd kan worden. Natuurlijk kan men de technische levensduur van de raffinaderij verlengen, maar dat kost heel veel geld. Reparatie en vervanging van raffinaderij-onderdelen zal continu moeten plaatsvinden. Van belang is de economische levensduur. Zolang het complex economisch rendabel geëxploiteerd kan worden is er geen vuiltje aan de lucht.

  Maar bepaalde politici in Suriname hopen dat er een derde partij de voortzetting van de raffinaderij op zich neemt. Natuurlijk zal de Alcoa heel blij mee zijn. Zij komen hiermee af van hun verplichting om alle chemische en radio actieve troep op te ruimen.


  Maak melding
 3. Dit lijkt me een zoethoudertje. Even werkzaamheden staken opdat het parlement haar zegje kan doen. Daarna flink debatteren en vervolgens gaat de ontmanteling door. Dat staat in de brief van Adhin. De regering heeft dus erkend dat ze het parlement wel de ruimte moet geven in beslissingen. En tegelijkertijd gaat de deal door daarna.


  Maak melding
 4. Een president en een regering die de Volksvertegenwoordiging
  inzake de Suralco onderhandelingen,
  VALS, ONJUIST en ONTIJDIG INFORMEREN,
  DIENEN GEWOON AF TE TREDEN !

  PERSONEN en POLITICI, die het Surinaamse belang,
  ondergeschikt maken aan EIGEN BELANGEN
  –Koop Afobakadam en Welzijn zoon Dino in USA-bajes –,
  moeten als ANTI-SURINAAMS worden gezien, en OPDONDEREN
  UIT HET BESTUUR VAN HET LAND !

  ENIGE deal met SURALCO, zonder dat het bedrijf zorgt voor
  GRONDIGE REINIGING VERGIFTIGD MILIEU en HERSTEL ANDERE
  AANGERICHTE SCHADE, IS FUNEST VOOR DE GEZONDHEID VAN
  HET GEHELE SRANAN-VOLK !

  MEK DENG PAARSE LANDVERRADER GWE !!!
  SRANAN BELANG NA NOMRU WANG !!!


  Maak melding
 5. Dit is het probleem: echt niemand in Suriname weet precies hoe de contracten met Alcoa Suralco in elkaar steken en wat precies in het ene contract is afgesproken en in een andere weer is ontkracht.
  Alcoa Suralco staat ijzersterk, Suriname staat onthutsend zwak.


  Maak melding
 6. Het laatste woord of er wel of niet gesloopt moet worden bij de DNA. De meerderheid bepaalt. Wat belangrijk is dat men alle zaken heel goed in ogenschouw moet nemen, oa:
  – de looptijd, begindatum en einddatum van het contract,
  – wat Suriname jaarlijks van Alcoa/Suralco jaarlijks aan inkomsten ontvangt,
  – bij een eerdere beëindigen van het Bropopondo-Overeenkomst/contract door Alcoa/Suralco met de staat Suriname, financiële vergoeding het verschil/totaal (aantal) jaren tot de einddatum v/d Brokopondo-Overeenkomst x financiële jaarvergoeding die Alcoa/Suralco aan de staat Suriname moet betalen.,
  – Financiële milieuschade vergoeding: bodem, flora, fauna, lucht, etc en herstelwerkzaamheden/werknemers, deskundigen, specialisten voor Alcoa/Suralco ervan ook voor de experts die dat vaststellingen ( de staat ook Financieel vergoeden voor alle milieuschade) en er toezicht op houden, dat alles in orde komt,

  De Bauxietvoorraden van het Bakhyusgebergte en elders in Suriname mogen niet in handen blijven van Alcoa/Suralco als ze voorgoed uit Suriname vertrekken en niet meer actief zijn in Bauxietsector, ginnen, verwerken, Suriname jaarlijks geen inkomsten van ontvangt, enz. De Bauxietvoorraden in het Bakhuysgebergte en elders in Suriname zijn van Suriname. Alle vergunningen die aan Alcoa/Suralco zijn gegeven voor het winnen van Bauxiet en in de Brokopondo-Overeenkomst zijn vastgelegd zijn beëindigd.

  Werknemers, ondernemers, ea die overeenkomsten hadden met Alcoa/Suralco die op welke wijze schade hebben ondervonden moeten als er een rapport van de geleden schade dat is gemaakt door een deskundige instantie tot de laatste cent worden vergoed, zoals de Brokopondo-Overeenkomst dat bepaalde.

  Kortom alle schade aan iedereen, plantagebewoners, aan de plantage, natuur, milieu, ondernemers, werknemers, overheid, enz, wordt binnen 2 jaar helemaal vergoed.

  De DNA heeft het laatste woord en het Surinaams belang is heel belangrijk. Brokopondo-Overeenkomst is een contract met een bepaalde looptijd en dat moet worden nageleefd en alle schade op wat voor wijze dan ook en hoe groot moet vergoed worden. Dit geeft de overeenkomst aan/zie Brokopondo-Overeenkomst. A (His)tory A No Broko Bakka-Overeenkomst, No So Go Dok!

  Overeenkomst! = Overeenkomst!

  Alcoa/Suralco hoort alles keurig na te leven en daarvoor moet de DNA alles heel goed controlleren en dat het ook plaats vindt. Daarna take you bundle and go!

  Recht En Waaarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding
 7. RobG
  “Maar bepaalde politici in Suriname hopen dat er een derde partij de voortzetting van de raffinaderij op zich neemt. Natuurlijk zal de Alcoa heel blij mee zijn.”

  Best RobG die politici waren/zij n lid van de NDP weet u nog hie de haalbaarheidstudies van Alcoa bejubelt werden en Monaco resources als optie aangehaald werd en u RusAl als alternatief opvoerde.
  Dit allemaal terwijl de regering al een rapport had van juni 2015 waar in de status SCHROOTHOOP vermeld stond.

  Laat duidelijk zijn het dillema is dat de regering al jaren aan desinformatie doet en pas nu met oude rapporten op de knoppen komt.


  Maak melding
 8. Vanaf het moment dat lullen tot kunst is verheven in het parlement en regering (zonder daden te stellen) is Suriname door de zakelijkheid en intellect van de opponenten in zakelijke afhandelingen altijd ten onder gegaan. Alccoa komt als winnaar uit de bus.


  Maak melding
 9. Regering en president hebben toestemming VERLEEND aan
  Suralco om zaken te ontmantelen !

  juridisch is de Surinaamse staat daaraan gebonden !

  ON HOLD bestaat niet, als je al TOESTEMMING hebt verleend !

  GEOUWEHOER van PAARS kan SURINAME nog meer kosten !!!


  Maak melding
 10. De pikin ingi boi heeft er alles aan gedaan om tot het moment van ontmanteling te komen.Eerst waren het de indianen hun leefgebied in Nassau.Dan de unieke kikkers die maar daar voorkomen in de wereld.En toen kwamen de eigenaren die miljoen vroegen voor hun grond om de weg Nassau – Paranam aan te leggen.Dan denk ik ook dat het on hold zetten maar een misleiding is.Na het wekend hebben ze al weer wat bedacht waarom de ontmanteling door moet gaan.
  Zo als de uitlegde moest dan ding snel weg anders zou de helft van het Suri volk omkomen.


  Maak melding
 11. Een zoethoudertje..”Sloop raffinaderij gaat pas door na groen licht parlement van Suriname”
  Wie heeft de meerderheid in het parlement, die zullen de komende dagen even bijgewerkt worden door de leiding van de paarse partij. En ondertussen wordt er gewoon door gesloopt om het proces niet te veel te storen. Wat het volk van Suriname moet interesseren is wie nu welk bedrag gaat ontvangen van die USD 4,3 miljard aan verdiensten die de plant nog had kunnen opbrengen tot 2030.

  Het wil er bij mij niet in dat Suriname tot eind 2019 bereid is te betalen voor energie uit de stuwdam waar al geen opbrengsten uit Alcoa meer tegenover staan.

  Wie gaat of heeft welke nyang gemaakt in deze tori…


  Maak melding
 12. @Sabaku,

  Inderdaad een zoethoudertje met een meerderheid van die paarse ratten in het parlement, de brief die het parlement van de regering gaat krijgen, zal alsnog de jaknikkers van de Ndp,toe bewegen, om verder te gaan met de ontmanteling van die raffinarderij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES