Republic Bank Suriname eist 21 procent rente voor onterecht gestort geld

22
Klanten Republic Bank voor gesloten deuren

PARAMARIBO, 1 sep – Het filiaal in Suriname van de Trinidadiaanse Republic Bank heeft in juni vorig jaar een fout begaan. Het salaris van ambtenaren is twee keer gestort. Volgens de Ware Tijd hebben enkele van de betrokken rekeninghouders aan de bel getrokken. Bankpersoneel zei toen dat er niets aan de hand was. Het geld is toen maar gebruikt en nu wil de bank het terug. De Republic Bank is zo schappelijk om er een lening van te maken.

In het betreffende voorstel moet er wel één en twintig procent aan rente voor betaald worden. Sommigen vinden het voorstel van geen kant deugen: “Het is een fout van de bank, dus wij kunnen onmogelijk rente betalen.” Bovendien is er ook nog ruim een jaar over heen gegaan. De bank weet van geen wijken. Om de eis tot terugbetaling kracht bij te zetten, is de rekening van de cliënten geblokkeerd.

Dat werd pas opgemerkt toen getracht werd het salaris over augustus te lichten. Dat ging niet en de bank zegt dat het pas weer kan als de mensen over de brug komen. Het wordt als ongepast ervaren. “De bank moet ons netjes oproepen om te bespreken hoe wij dit terug kunnen betalen, dan treffen we samen een maatregel”, wordt gezegd. De ‘lening’ moet binnen een jaar worden terug betaald.


22 REACTIES

 1. De ambtenaren zijn verplicht het teveel ontvangen bedrag teug te storten. Al is dit de fout van de bank geeft niet. De ambtenaren die het ontvangen bedrag met verhaaltjes willen goed praten, zijn oneerlijk bezig. Over de 21% rente beschouw ik als pressiemiddel.

  Wat jou niet toebehoort moet je niet proberen goed te praten, dit wordt gezien als diefstal en strafbaar.


  Maak melding

 2. Je merkt toch als je twee keer salaris krijgt? Is er nu niemand geweest die dat toen netjes terug stortte bij de bank? Allemaal niet gezien? Valt niet op, toch, als je salaris twee keer komt? Nee, dat ,ie je toch niet? Foutje van de bank, bedankt. Maar zo is het natuurlijk niet…


  Maak melding

 3. Een jaar geleden hebben zij de fout gemaakt, ze zijn er toen zelfs op gewezen.
  Ja ze kunnen het geld terug vragen, maar zonder rente en met een eventuele renteloze afbetalingsregeling als er weinig draagkracht is !!
  Volgens mij hebben ze, wettelijk, geen andere mogelijkheid.


  Maak melding

 4. Het is de bank haar fout om twee keer de salaris te storten. Zo het moet zonder rente terugbetaald worden. Als het niet van jou is ga je het toch niet gebruiken? Als de bank per ongeluk een millioen op je rekening stort ga je toch niet een reis om de wereld maken?


  Maak melding

 5. De bank is klantonvriendelijk en buit haar klanten uit. Hierbij een oproep aan alle rekeninghouders, haal je geld van deze bank en stort je salaris, aov en uitkeringen bij een Surinaamse bank.


  Maak melding

 6. Flordelyn Pejana 2 september 2018 at 07:38
  De bank is klantonvriendelijk en buit haar klanten uit. Hierbij een oproep aan alle rekeninghouders, haal je geld van deze bank en stort je salaris, aov en uitkeringen bij een Surinaamse bank.

  Je maakt een grap hoop ik?


  Maak melding

 7. #tunggak
  Als de bank per ongeluk 1milj. stort ga jij terugstorten. Blijf maar lekker slapen idioot. De klanten worden iedere dag genaaid door de banken. Ga lekker een wereldreis maken en los die 1 miljoen maar af in 1000 jaren of dacht je dat de bank wakker ligt van 1 milj verlies.
  Belastingen, verzekeringen, UWV, lagere overheden, idem. Fuck them before they fuck you.
  Wat betreft deze torie in Su, het is een fout vd bank en die moet in eigen nadeel de klanten tegemoet komen met een oplossing.


  Maak melding

 8. De bank is goed gek rente te eisen van een fout die ze zelf hebben begaan. De rekeninghouders hadden wel mogen ingrijpen op dat moment. Maar ja, al te blij dat ze waren hebben ze lekker gedaan alsof het neusje bloedde. Kan ik begrijpen hoor. Mocht men per abuis een miljoen op mijn rekening storten sluis ik dat geld naar een andere rekening en verdwijn ik met de noorderzon. De bank kan geen rente eisen . Het geld moet wel terugbetaald worden in termijnen.


  Maak melding

 9. Beetje dom om geld op te maken waarvan je weet dat het eigenlijk niet van jou is.

  Schaamteloos van de bank om nu 21 procent rente te eisen.

  Eigenlijk wordt hiermee het economische beleid van Bouterse van de laatste 8 jaar weeggegeven.


  Maak melding

 10. Overal waar mensen werken ,worden er fouten gemaakt.Eerlijkheid zit gewoon niet bij grote delen blijkt nu.had je het teruggestort ,dan had je niks te betalen.MIJN PART MOGEN ZE 100% rente betalen.puru hebzucht nanga gridi maniri gi deng.


  Maak melding

 11. Niks terugbetalen. Na een jaar hebben de mensen nog geen brief gekregen over terugbetalen en ineens worden de klanten opgescheept met een ongelofelijke rente percentage en een lening.
  Kwaaie manier van de bank om zo aan geld te komen en misschien wel zo zwart geld wit te wassen.


  Maak melding

 12. Of moesten de klanten na het lichten van geld het land verlaten of…of president worden.Maar jammer genoeg kan maar één persoon president worden.

  Dit bericht doet mij denken aan het verhaal uit wij en de wereld van; de ene kleine komma.


  Maak melding

 13. terecht moet je terug betalen, je weet toch dat je teveel hebt ontvangen..

  dan moet er toch een lamp gaan branden bij jou..

  maar neen,,, zo hebzuchtig gierig zijn wij, alles opmaken ook al is het niet van jou..

  kosten 21 %, als je het had terug gestort, was er niks aan de hand.. geen probleem gehad.. nu kun je niet zeggen,,” zand erover ”..

  die grote lul zit lekker veilig in Cuba en wij in de stront in s m e..


  Maak melding

 14. Henkmolenaar2016 wat heeft Bouterse te maken met salaris dat dubbel gestort is en opgemaakt is door betrokkenen? Bouterse syndroom???
  Ze hadden het ook gewoon terug kunnen storten. Het is niet van jou!!!


  Maak melding

 15. Als je weet dat er geld is gestort op je rekening waar je geen recht op hebt, wees dan zo eerlijk om contact op te nemen met de bank en te informeren naar het hoe en het waarom.
  Stort het geld terug dan krijg je daar later ook geen problemen mee.
  Het is van de bank onrechtvaardig om een rente van 21% te vragen. De bank maakt pas na meer een jaar werk van om het teveel gestorte geld terug te vragen. De bank heeft meer dan een jaar over een x-bedrag geen rente ontvangen en wil dat verhalen op de mensen die 2x hun salaris hebben ontvangen.
  In mijn optiek is dat erg flauw van de bank, want als die bank ‘gezond’ is, zal die bank heus niet omvallen om de gemiste rente.


  Maak melding

 16. Bangi fromu, want te wan suma skim yu credit karta of legi wan rekening te wan famiri fu yu dede, den ne gi a moni baka yere. Met alle bewijzen (video materiaal) en advocaat erbij, de bank handelt, in de meeste gevallen, in haar voordeel. Sommige mensen raken zo duizenden dollars kwijt en ze zien het niet meer terug.

  In dit geval is het vrij logisch, wanneer er teveel is gestort op je rekening, dan neem je contact op met je werkgever en de bank om te checken of het wel klopt, zoniet, dan a moni a no fu yu.


  Maak melding

 17. Neen dit is geen grap. ik heb intussen mijn bankrekeningen opgezegd toen ik ontdekte dat ik een smak aan bankkosten moest betalen. Het zijn ware uitbuiters. op die manier wil ik niet rijk worden.


  Maak melding

 18. Wat niet van jou is geef je terug.
  Ik heb ooit per ongeluk van de Nations Bank uit California $25.000 ontvangen.
  Van De Nederlandsche Bank kreeg ik een schrijven of ik wilde verklaren waarom ik dit had ontvangen.
  Ik reageerde niet. Bij hun tweede schrijven reageerde ik snel.
  Wat was het geval?
  Er had HFL 25.000 moeten zijn overgemaakt in plaats van $ 25.000
  De dollar noteerde veel hoger dan de gulden.
  Ik zocht contact (dit ging vroeger een stuk lastiger dan nu) met de Nations Bank en stortte het teveel terug.
  Zo kan het ook.
  Wat niet van jou is geef je terug.

  Wat de Bank in SU betreft;
  ik denk dat er hier een misverstand is in communicatie en het percentage.
  21% is sowieso te hoog.
  De bank zou alleen aan de personeelsleden die het bedrag niet Direct Volledig terugstorten een vergoeding moeten vragen, gelijk aan de vergoeding die zij zouden ontvangen als zij het geld uitlenen.
  Voor personeelsleden die het bedrag wel direct en volledig terugstorten een vergoeding/rente van 0,0 %


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.