Hotelpersoneel in Suriname dwarsboomt ontslagplan SLM

28
Surinam Airways - Surinaamse Luchtvaart Maatschappij SLM

PARAMARIBO – Het personeel van Hotel Residence Inn Paramaribo werkt niet mee aan het ontslagplan van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. Dit bleek toen de leiding van het luchtvaartbedrijf een ontslagovereenkomst op tafel legde. In de overeenkomst wordt onder meer aangegeven dat het dienstverband met wederzijds goedvinden wordt opgezegd. De werknemers van Residence Inn laten zich niet met een kluitje in het riet sturen.

Het kluitje, een afkoopsom van maximaal zes en veertig duizend Surinaamse dollar (ongeveer vijfduizend euro), is ook aangeboden. Het geld komt beschikbaar na twee maanden. Net zo lang moet dan nog het werkverband doorgaan. Robby Maaijen, voorzitter van de vakbond bij de SLM, zegt tegenover de Ware Tijd “blij” te zijn. De hotelwerknemers hebben precies gehandeld zoals was afgesproken met de vakbond.

De vakbond had al laten weten zich niet te zullen neerleggen bij het voornemen van de SLM-directie. Die wil alle verlieslatende dochterondernemingen doorlichten. Personeel zal er worden afgevoerd. De werknemers van Hotel Residence Inn kregen onlangs te horen dat het bedrijf binnenkort de deuren sluit. De vakbond is voorstander van een ‘sociaal plan’ in plaats van een afkoopregeling.


28 REACTIES

 1. Ik geef de vakbondsleider en de – leden groot gelijk. Geen simpele afkoopregeling accepteren!!!
  Als het bedrijf onderdeel is van de SLM dan moet er mijns in ziens zorgvuldiger worden gehandeld.
  CQ het hele bedrijf SLM moet worden doorgelicht en op basis van de doorlichting zou men een sociaal plan aan de vakbond en de -leden moeten presenteren.

  Ik hoop dat niemand zich met een bedrag van SRD 17.000 oplopend naar SRD 46.000 laat misleiden.


  Maak melding

 2. Mijn oma zou zeggen, om de woorden van oom Ludwig van abra brokie te gebruiken, : niet alleen de SLM, maar heel Suriname e ka wang ka sang bigi moro deng go,
  Je kan het verder doortrekken; DDB e ka wang ka sang bigi moroe eng go.
  Dus: weg met DDB.


  Maak melding

 3. @ oom Ludwig van abrabrokie :
  Pe-joe-e-kibrie? Ben je weggevlucht naar Blanda ???
  So-so law-sanie !! Verlies latend maar je mag niet ingrijpen ?? Verlies latende “Ministers” maar ze zitten hoog en droog met een riante salaris en toelagen op hun stoel!!, met Son of Dod met Braziliaanse schonen op zijn schoot;daarom kan hij niet optreden tegen de Braziliaanse “scalian-houders” !!!
  De gewone man is na enkele uren na een “liesbreuk operatie” al thuis !! Na 2 dagen werkt hij al !!
  Maar Bouta wordt lekker al 2-weken gemasseerd door de verpleegsters in Cuba, op kosten van de belastingbetalers !!


  Maak melding

 4. Werden of worden de Dochters niet leeggezogen om door te kunnen vliegen met zwaar verlies latende vliegtuig operaties.
  Personeel van de dochters moet maar eens goed kijken naar hun bedrijfsvoering om er achter te komen hoe de geld stromen echt gaan.Vakbonden ga over tot een analyse hoe deze bedrijven gefunctioneerd hebben. Kan goed uitkomen bij vervolg procedures omtrent ontslag vergunning etc.


  Maak melding

 5. Of is het hoeveel mensen kunnen we nog staan het werk houden, de hele orgnisatie van SLM is een waterhoofd wil het bedrijf gezond blijven (worden) zal er in gegrepen moeten worden.
  In het forum is altijd geschreven dat de SLM organisatie veel te veel mensen in dienst heeft nu gebeurd er wat en het leiden in last


  Maak melding

 6. Als je even rekent dat er dus 46.000 SRD x 50 = 2.300.000 SRD dan kun je hiermee een goed sociaal plan neerzetten.
  Als je het bedrag als sociaal plan inzet kan je waarschijnlijk dus netto meer overhouden om wat te doen. Als je het laat uitbetalen dan zullen de werknemers heel veel nelasting moeten afdragen.
  dan kun je
  Daarom zou ik als vakbond het advies geven om in gesprek te gaan met de overheid en de werkgever om dit bedrag en het meerdere geheel belastingvrij te laten storten op rrn gezamenlijke rekening


  Maak melding

 7. @Jojo,

  Mijn familie kwam gisteravond aan in Alanya in Turkijje voor een welverdiende vakantie van negen dagen. Zij vlogen naar Alanya met Suriname Airways. Zij schereven mij het volgende: ‘ De services was top, het personeel was vriendelijk en de begeleiding tijdens de vlucht was uitmuntend ‘. Zeer zeker en opsteker voor de SLM. Het vliegend- en cabinepersoneel van de SLM werkt ontzettendd hard. Als het toestel in Europa is wordt het vaak ingezet om extra vluchten uit te voeren voor andere maatschappijen.

  De potentie is er bij dit personeel aanwezig om het bedrijf tot een succesverhaal te maken. Maar zoals we weten is de SLM een bedrijf met meer dan 800 man personeel. Al het geld dat de maatschappij verdiend en de inmense subsidies van de overheid moeten het overbodige personeel aan het werk houden. Dit bedrijf is ongezond.

  Het overgrote deel van het personeel kan niets, is incompetent en zit dag in dag uit achter het bureau duimpjes te draaien. Dit geldt ook voor het overgrote deel van het overheidspersoneel. Veel van deze gasten hebben een grote mond, weten het altijd beter met hun gewichtigdoenerij, maar als het erop aankomt kunnen ze letterlijk niets, kreeg ik van mensen te horen.


  Maak melding

 8. HenkMolenaar 2016
  Je posting; grappig? Als je niet nadenkt, ja. Denk je even door dan valt er niets te lachen, maar is het de realiteit. In de economie het zgn.” prisoners dilemma”

  De reacties, ook op het artikel dat gisteren hier verscheen, zijn over het algemeen negatief over het besluit
  Haco is wat gematigder en brengt een nuance aan.
  Maar Haco je schrijft:
  er moet ingegrepen worden en tegelijkertijd rept je over leiden in last als door andere forumleden wordt geschreven dat deze maatregel waardoor veel arbeidsplaatsen verdwijnen.
  Dit komt omdat alle zaken op een hoop worden gegooid en dan kan je het specifieke geval, zijnde het hotelpersoneel, niet goed worden geanalyseerd. Ik zeg vaak: als je te dicht op een zaak zit kan je het geheel niet overzien en mis je belangrijke informatie. Afstand nemen.

  @ Bigi Sma
  Twee opmerkingen
  1. Als de vakbonden dit op tafel leggen als voorstel, zijn ze al akkoord gegaan met ontslag. De wijze waarop moet alleen nog worden geregeld
  2. In Nederland bestond dit vroeger ook. Je moest dan en stichting door de notaris in het leven alten roepen en daar maandelijks een bepaald bedrag uit trekken. Ik heb me een week of 3 geleden laten vertellen dat dit te duur werd en het van de baan is.

  De SLM is een NV. Ik neem aan dat alle aandelen in handen van de Staat zijn toch? Of zijn er mee aandeelhouders?
  Wie of wat is de SLM?
  Een vliegtuigmaatschappij dat langzaam is gegroeid en zo te lezen ook andere activiteiten is gaan ontplooien.
  Als de Maatschappij het hoofd niet meer boven water kan houden dan is het verstandig om in eerste instantie te gaan saneren en later verder te gaan kijken. Hoewel ik laatst hier allerlei onzin las over uitbreiding van activiteiten. (per abuis typte ik eerst boeven ipv boven.Freudiaans?)
  Saneren.
  Als ik werknemer was of werkzaam was bij de vakbond van het hotelpersoneel zou ik aan mijn eigen hachie denken (er moet brood op de plank komen), als vakbondsman zou ik aan mijn leden denken en dan pas aan personeel van andere dochters van de SLM
  Dit denken houdt in dat ik slechts een ding zou onderzoeken namelijk wat os de loonquote bij het hotelpersoneel> hiermee kan je aantonen dat de arbeidskosten van deze sector niet te hoog is, als dit zo is.
  Als het wel te hoog is, dan zou ik mijn mond houden en voor de Bigi Sma optie gaan.
  Dus personeel hotel.
  zoek uit wat de totale arbeidskosten (BRUTOloon plus afdrachten van de werkGEVER aan de staat voor de werkNEMERS) deel dit door de omzet van het (de) hotel(s) (voor alle zekerheid, het is dus niet- hoeveel procent van je loon je kwijt bent aan belasting.
  Je krijgt dan een getal bijv 0,4 (dit betekent 40%) (in Nederland nu rond de 0,75)
  Zoek dit ook uit voor de andere dochters van de SLM.
  Kijk of het percentage van het hotelpersoneel fors hoger ligt dan bij de andere dochters.
  Wat houdt dit getal 40% nu in.
  Het wil zeggen dat 40% van de omzet opgaat aan arbeid, de overige 60% gaat dan op aan
  rente, huur (mocht hier sprake van zijn) en winst.


  Maak melding

 9. Beste RobG

  Ik moet je weer gelijk geven.
  Er werken letterlijk honderden mensen bij de SLM Suriname die geen enkele opleiding/vaardigheid hebben en dus als ballast elke ontwikkeling van de SLM tegenhouden.


  Maak melding

 10. Rob
  Hetgeen je post klopt. Ik ben het volledig met je eens
  Dit is pas een van de vele sectoren waar het luilekkerland is. Ook en met name bij het ambtenarenapparaat zal er behoorlijk gesaneerd moeten worden. Ik ben benieuwd of de regering dit aandurft of bang is stemmen te verliezen


  Maak melding

 11. SLM zit in zwaar weer zoveel is wel duidelijk. Het is logisch dat het bedrijf kijkt om
  het tij te keren. Het eerste wat je doet is om te gaan saneren. Afscheid nemen
  dochterondernemingen en richten op de kernactiviteiten en dat is vliegen. De mooiste
  oplossing is dat er een partij is die het hotel plus werknemers wil overnemen en
  een doorstart wil maken. De vakbond kan wel van alles roepen maar als SLM failliet
  gaat dan heeft niemand meer wat en ook geen afkoopregeling dan gaat alles naar
  de schuldeisers. Werknemers zijn helaas vaak de verliezers in zulke kwesties.


  Maak melding

 12. @Bigi Sma, niet iedereen krijgt 46000, hangt van je dienstjaren af!! Ik heb zo’n idee dat je niet weet wat een sociaal plan is…gezien de onzin die je erover schrijft!!


  Maak melding

 13. Welkom Hotel wezen ,welkom en sluit je aan bij alles en iedereen die maandelijks staken zonder een doel,zonder resultaten te bereiken.
  Boi,alle berekeningen hier ten spijt…
  Gatverdomme…sinds wanneer ga je debat met een regering vol criminelen kunnen winnen.!
  Kom nou surinamers,jullie zijn toch slimmer dan de rest van de wereld van jullie denkt?!


  Maak melding

 14. En dan ..iedereen hier die het heeft over ongekwaliceerd personeel bij de SLM…hallo de ‘captain’van het land. is in geen enkel opzicht gekwalificeerd om het stuur in zijn bebloede handen te nemen met de bedoeling ons in een ravijn te storten.
  Want dan kan een ieder zeggen..als een moordenaar het kan maken tot lijder dan kan ik ook gaan werken bij de slm zonder dat ik gekwalificeerd bent..
  Follow the lijder.


  Maak melding

 15. Onbegrijpelijk hoe anderen Nederland met de haren erbij slepen!!
  Sjeesjes Nederland heeft geen crimineel als lijder!Suriname is niet als Nederland.helemaal niet!!Suriname heeft gekozen voor een criminele lijder.Deze keuze hebben de surinamers zelf gemaakt alsof je wonderen kan verwachten van een moordenaar,crimineel als lijder.


  Maak melding

 16. Wazig
  Voor jou begrip, ls er sprake is van 46.000 SRD dan ga je uit van gemiddeld p.p anders zou je 50 bedragen moeten benoemen.
  En voor jou ter informatie, ik heb zelf een sociaal plan mogen opstellen voor een familiebedrijf waar de mensen van de overheid een sesantia kriegen van 3 maanden.
  Ook voor bedrijfsonderdelen van Akzo en het ziekenhuis op de Antillen heb ik gelukkig samen met de vakbond een sociaal plan mogen opzetten en deels uitvoeren.
  Het gaat er in wezen om dat je de belasting van de afkoopsommen als inkomen kunt voorkomen door deze in een sociaal plan te stoppen en niet als loon uit te keren.
  De clou is dus de afkoopbedragen zo hoog mogelijk houden voor het personeel


  Maak melding

 17. Pico goede middag
  Het is missschien iets wat kosten met zich meebrengt maar uiteindelijk is het bedrag welke besteed word veel hoger daat dit een druto netto effect heeft.
  Het geld word beheerd door de vakbond en het bedrijf stort het geheel bedrag op een daartoe te openen bankrekening.
  Personeelskosten voor het bedrijf en bruto = netto te besteden door de vakbond.


  Maak melding

 18. Hey Bigi Sma,
  Als je mij een goede middag toewenst, dan wens ik jou een betere avond.
  (Zwartmans denkt nu; dan wenst hij mij zeker de beste nacht)
  Je bent er. Zoals jij het hier beschrijft klinkt het goed/beter.

  Om terug te komen op beleggen. (Ander artikel)
  Ik heb in Excel een overzicht gemaakt van de de econ groei van een aantal gebieden. Te weten, EU, VS, NED, China, Japan, India, Rusland .
  Van de laatste 2 is het moeilijk gegevens te achterhalen.
  Van de anderen kan ik gegevens vinden 2013 2018
  Wat ik zoek is 2008 – 2013.
  Enig idee?
  Als Esmerald uit Oss? hier nog was zou zij ze zeker vinden. Ik weet niet hoe ze het deed, maar ze kon alles vinden.
  Als ik deze gegevens kan vinden kan ik “mijn theorie staven” omtrent economische groei/cycli.

  Het verhaal SNS.
  We hebben het hier al eens over gehad.
  De VEB had wat zaken gewonnen van Dijselbloem. Ik blij
  Er werd een onafhankelijke deskundige benoemd. Die heeft een maand of 2 geleden uitspraak gedaan.
  Vergoeding € 0,0. Ik baal en jij ook
  De VEB heeft hier bezwaar tegen aangetekend (en wil de bestuurders van SNS aanpakken). In 2019 volgt
  veb.net/dossier/sns?action=10829

  Ik ben, ben ik pas achter gekomen, voor veel meer het schip ingegaan dan ik dacht.

  Zit je in crypto?
  Ik probeer een correlatie te vinden tussen de Dow en crypto , volgens mijn buurman , (dit is zijn werk . eigen bedrijf nu op beursplein 5. Veel meer verstand hiervan dan ik ) bestaat deze niet. Merkwaardig is wel dat Dow en Nasdaq all time high standen bereiken terwijl de crypto steeds verder wegzakt
  laterrrrr


  Maak melding

 19. @RobG
  Wij zijn het helemaal eens het waterhoofd is voor iedereen duidelijk.
  Het was er in 2007 toen ik hun vice president een voorstel mocht doen wekelijks een extra vlucht te doen (15.000 retour tickets/jaar). Antwoord was nee. Tui doet nu wat wij toen voor gesteld hebben.

  Het waterhoofd is er nog steeds na 8 jaar Bouterse. Ik denk dat wij het daar ook snel overeens zullen zijn.
  Vluchten naar Alanya of nog beter naar Tenerife zijn slagroom oo een taartje dat bederft.
  De staat heeft als aandeelhouder weinig kunnen veranderen.

  Door gebrek aan competentie en cash is de kans groot dat Tui de zaak overneemt. zeker nu Airinsel ook op omvallen staat en Tui snel kan schakelen. SLM is nu al te laat voor de vervanging van haar A340 voor een 2 motorig vliegtuig. B777 of A330 of B787.
  Als ze te laat zijn zul je zien dat Tui dagelijks kan gaan vliegen met een oude B767 die ergens bui TUI in de motenballen staat. bij het dagelijks vliegen kunnen zij ook rondjes vliegen via Curacao en/of Natal.
  In dat geval wordt SLM een tijdelijk merk van TUI net zoals Arke Fly dat was toen zij de operatie van Air Holland overnamen.


  Maak melding

 20. Wazig met woorden is het wat moeilijk uit te leggen. In de Q&A van de werknemers heb je zee van tijd om dit uit te leggen.

  Pico,
  Crypto munt
  Neen heb ik altijd links layen liggen omdat de waarde niet is in te schatten. Er is niets te meten met gegevens omdat dee ontbreken.
  Van aandelen kun je mat de jaarcijfers nog het e.e.a. doen om inschattingen te maken met een zekere bandbreedte alsook met de verplichte toelichting in de jaarrekening van de accountant zoals personeel orderportefeuile verwachtingen etc.

  SNS
  De door de Ondernemingskamer benoemde deskundigen hebben eind april 2018 hun definitieve rapport gepubliceerd. De deskundigen gaan in het rapport uit van twee toekomstperspectieven voor SNS: het faillissementscenario en een scenario waarin CVC een overname van SNS had gedaan. In deze scenario’s is de waarde van de onteigende aandelen nihil of zeer beperkt. De deskundigen oordelen voorts dat de obligaties van SNS wel een zekere waarde toekomt.

  De VEB en haar advocaten bestuderen het bijna 400 pagina’s tellende rapport en dienen medio september 2018 te reageren richting Ondernemingskamer. In november 2018 zal pleidooi plaatsvinden waarna het oordeel van de Ondernemingskamer begin 2019 zal volgen.
  Ik had 5000 aandelen SNS zowaar een stevig verlies

  V.w.b. Wat ik zoek is 2008 – 2013.
  Zal ik moeten navragen bij de bank waar deze te vinden is.
  je hoort nog van me wel of geen info


  Maak melding

 21. nu het nog kan, zou ik gauw de s l m pakken en over vliegen met een v i p ticket, straks kan het niet meer..
  dan bestaat die hele kist niet meer, weg gevlogen enkele reis bestemming onbekend.

  zo gaan er vele bedrijven naar de knoppen, één maal failliet nooit meer opstaan..

  het land is ook naar de knoppen, zal heel lang duren, voordat het boven water komt, onder tussen wordt al het drugs de export product bij uitstek onderschept en vernietigt..

  de baronnen blijven allen buiten bereik..


  Maak melding

 22. nu zit de moordenaar lekker in de zon in Cuba en heeft stad en land achter gelaten met medeneming van al zijn kapitaal die hij gestolen achterover heeft gedrukt in al die jaren..

  die stomme poep domme volk achter latend in de waan, dat zij het beter zullen krijgen onder leiding van deze moordenaar, heeft het na kijken dit is erger dan slavernij..


  Maak melding

 23. Surinam Airways zegt dat de vakbond Bond Personeel bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (BPSLM) personeelsleden van Residence Inn Paramaribo heeft geadviseerd de afkoopregeling niet te ondertekenen. Alle personeelsleden van Residence Inn Paramaribo hebben de afkoopregeling geaccepteerd. Slechts één personeelslid moet de afkoopregeling nog ondertekenen, maar dat komt doordat zij in het ziekenhuis ligt.
  ===
  Precies zoals ik het voorspelde


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.