Brandstof in Suriname mogelijk ‘beetje duurder’ na sluiting Petrotrin

7
Oppositie Suriname eist terugdraaien verhoging brandstofprijs

PARAMARIBO, 31 aug – De sluiting van de raffinaderij van het Trinidadiaanse Petrotrin kan brandstof in Suriname een ‘beetje duurder’ maken. Dit zegt de directeur van Staatsolie, Rudolf Elias. Het is een kwestie van marktwerking, waar niet aan valt te ontkomen. Hoewel Suriname alleen van Trinidad brandstof betrok, worden geen aanleveringsproblemen verwacht. De brandstof zal van ergens anders binnengehaald worden. De afstand wordt dan wel groter voor het vervoeren van de brandstof.

Het wordt dan St. Croix, St. Lucia of St. Eustatius. De levering is dus min of meer gegarandeerd. “Alleen wordt de afstand naar Suriname groter en het aanbod minder bij een constante vraag. Dat heeft doorgaans invloed op de prijs”, zegt Elias tegenover de Ware Tijd. Het gaat dan vooral om gasoline. Voor diesel is Suriname niet afhankelijk van het buitenland. Staatsolie is er zelf producent van.

Ook dekt het bedrijf ongeveer dertig procent van de behoefte aan gasoline. Staatsolie ondervindt geen last van de sluiting. “We leverden geen producten en met afnemers van onze producten hebben we meerjarige contracten”, aldus Elias. Mogelijk merkt het dochterbedrijf van Staatsolie op Trinidad, Ventrin, wel enig effect. Daar werd ook deels brandstof betrokken van Petrotrin.


7 REACTIES

 1. Als de benzine prijs vergelijkt met Nederland dan is het een koopje.
  De regering kan de belasting nog wel wat verhogen en zo het
  begrotingstekort terug dringen.


  Maak melding

 2. Meneer Elias,
  de afstand wordt groter, het aantal aanbieders wordt kleiner. Als je van mening bent dat je de olie van elders kan betrekken dan speelt het vigerende aanbod geen rol. Deze wordt dan niet kleiner.
  Het is misschien beroepsdeformatie dat ik hierover val, maar als dit het niet is en denk ik even slecht dan is dit een extra argument om de prijs te verhogen, naast de prijsstijging die zal ontstaan als gevolg van hogere transportkosten.

  te vergelijken met de grondwaarde theorie van D. Ricardo
  “Corn is high not because rent is paid but rent is paid because corn is high.”
  meneer Elias


  Maak melding

 3. Snel de olie van Guyana ook in Suriname rafineren !! Monie de-foe-mekie !!!
  Doekhie,Pagla Koeta wordt de tussen persoon !!
  Win-win situatie !! Of win-win setewasie zou Ping Ping zeggen !!


  Maak melding

 4. @Forza, hoe komt het dat je zo slim bent?? Nederlandse prijzen vergelijken met die van Su…!! Ga gaat vast ook de Nederlandse Salarissen vergelijken met de Surinaamse…???


  Maak melding

 5. @athiest
  “Snel de olie van Guyana ook in Suriname rafineren !! Monie de-foe-mekie !!!
  Doekhie,Pagla Koeta wordt de tussen persoon !!
  Win-win situatie !! Of win-win setewasie zou Ping Ping zeggen !!”

  Grapje toch. Guyana gaat in de eerste fase in 2020 per dag al 10 maal meer op pompen dat het raffinaderijtje van staatsolie aan kan. Vanaf 2023 is het 40 maal meer dan het raffinaderijtje van Staatsolie aan kan.

  Raar dat er in Suriname niets gevonden wordt. terwijl men nog geen 30 km van de grens enorme vondsten doet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.