Bij dood twaalfjarige gehandicapte: ‘Suriname heeft als samenleving gefaald’

29
Foto: politie in Suriname

PARAMARIBO, 30 aug – “Wij hebben als samenleving gefaald.” Dit stelt psycholoog Maya Goedschalk bij de dood van een twaalfjarige. Het meisje is thuis op bed aangetroffen. Volgens de politie is er geen misdrijf in het spel. Het kind is vanaf de geboorte lichamelijk en geestelijk beperkt geweest. Zij kon praten, noch lopen. De politie meldt dat naaste familieleden eveneens met beperkingen leefden. Goedschalk vindt dat er wel degelijk iets mis was.

De omstandigheden waaronder het kind klaarblijkelijk leefde, zijn kenmerkend. “Dit is erg. Het is geen geval dat we straks moeten vergeten. Alles zou onderzocht moeten worden. Het kind zou onder behandeling moeten zijn als ze psychische gebreken had. Ook moet onderzocht worden wat er mis ging in de familie”, zegt Goedschalk tegenover de Ware Tijd. De hele toestand kan aangemerkt worden als een direct gevolg van de crisis in Suriname.

De gezondheidszorg heeft daar uiteraard van te lijden. Maar ook instanties die de gezondheid en leefomstandigheden van het kind zouden moeten volgen, hebben gefaald. Voor de overheid geldt hetzelfde. Het onderzoek van de politie is beperkt tot justitiële zaken. “Niemand heeft haar vermoord”, zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden. Goedschalk blijft erbij dat de doodsoorzaak ‘diepgaand’ onderzocht moet worden

29 REACTIES

 1. Wel ja.Ze is het slachtoffer geworden van deze ndp regering die niets geeft om het belang van het volk.Bouta vliegt naar Cuba voor behandeling en de rest mag dood,letterlijk.


  Maak melding

 2. Een trieste zaak hoor . Als ik het verhaal goed gelezen heb , woonde dat meisje bij anderen die in wezen zelf ook niet in staat waren haar te verzorgen. Er staat niet bij hoeveel mensen met een lichte beperking en bijkomende stoornis in dat huis woonden. Hoe vaak de moeder op bezoek kwam is ook niet duidelijk. De staat Suriname mag best wel nadere aandacht besteden aan dit soort situaties. Niemand heeft het gewild ,maar het is gebeurd.

  In Nederland lees je regelmatig berichten over mensen die weken en zelfs maanden dood liggen in huis. Dus de Nederlandse staat doet het ook niet zoveel beter. De afstemming is vaak niet goed met overige familieleden, vrienden enz., die een kijkje kunnen nemen. R.I.P. Achteraf heb ik wel vernomen dat de moeder ook daar woonde. Dus het politiebericht klopt ook niet helemaal. De ernst van de situatie liegt er niet minder om. Dus ik geef haar gelijk.


  Maak melding

 3. Geen enkele crisis van NDP. Waar zijn de mede bewoners hun mond ??? Moed de hele weteld gaan kijken in sndermans leven ???? Nee toch . Zij weten waar de schoen knelt us is hun eigen schuld . Hoe weet men dat er een ziek kind daar woont ???


  Maak melding

 4. Typish surinaamse mentaliteit.
  Nu gaat men de schuld zoeken bij anderen en @Pakiratigri is zelfs in Nederland beland met zijn logic.
  Het is niet de schuld van buurman of buurvrouw voor deze tragedie,maar de schuld van deze ndp criminele regering!!
  Drugsbaas bouta gaat voor zijn doktersbezoeken naar Cuba terwijl anderen met misschien dezelfde aandoeningen als drugsbaas bouta ,aan hun lot zijn overgelaten.Er zijn geen medicijnen verkrijgbaar,medisch apparatuur ontbreekt,specialisten zijn er niet..
  Bouta mag van geluk spreken,hij maakt geen gebruik van de surinaamse gezondheidszorg maar van de cubaanse.
  En deze crimineel willen de surinamers als lijder.
  Surinamers help je zelf,verlos Suriname uit de klauwen van bouta!
  Kies een Leider die het meent met Suriname en de surinamers.


  Maak melding

 5. Als je in Su gehandicapt bent, ben je eigenlijk al ter dood veroordeeld, zelfs je familie heeft
  er geen tijd voor je uit schaamte ! Ik ken een gezien die een kind hebben gekregen met het down
  syndroom ( Mongool volksmond ) nou dat kind heeft het erger dan een hond.
  Hij is helemaal geisoleerd van de buiten wereld hij krijgt te eten en de rest nul komma nul.
  Deels heeft Mw: M. Goedschalk gelijk, maar als ik lees dat de naaste fam; ook gehandicapt zijn,dan is de buurt waar deze mensen wonen in mijn optie ook mede schuldig in deze !!!
  Goede buren zouden dit aan de betrokkene instantie ( Volksgezondheid ??? ) aan de bel moeten
  trekken, en mede delen dat mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven.
  Het is te makkelijk om de regering te beschuldigen voor alles wat niet goed gaat, maar misschien weet bepaalde instantie nog geen eens het bestaan van deze mensen.
  Meisje rust zacht en rust in vrede, voor de ouders/ verzorgers mijn oprechte deelneming !!!!

  @ Pakiratigri

  Dat mensen soms dagen weken maanden zoals je wilt in NL dood in huis ligt, heeft een andere oorzaak, deze mensen hebben vaak geen familie die om hen geven. Het zijn vaak kluizenaars
  of verslaafden die nauwelijks met de buren hebben, in NL is het nog erger : het is goeie dag goeie
  weg. Wel hebben ze in NL een tehuis waar verslaafden worden opgevangen, en worden tegelijk begeleid om terug te kunnen keren in de samenleving. Ook de daklozen worden worden niet vergeten, ze kunnen terecht bij de Kessler stichting tegen een redelijke vergoeding van € 2.00 per
  dag. Hiervoor krijgt je een warme maaltijd als je op tijd binnen komt, en uiteraard een warme bed en een was gelegenheid ( douche )

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. Wat is in het Engels het voltooid deelwoord van ‘falen’? Het wordt dagelijks duidelijker dat minister Blok helemaal gelijk heeft gehad en dat hij zich daarvoor niet hoeft te excuseren.


  Maak melding

 7. @ Ray

  Je moet niet altijd de regering de fout geven met name ( DDB, ) hij is niet alleen de schuldige
  met de huidige situatie in Su. Hij is democratisch door een groot deel van het domme volk gekozen
  de goede ter zijde, wedden dat hij weer wordt herkozen ???? DDB is mijn vriend niet, dat zou hij
  ook niet willen: maar het hele DNA doet ook geen flikker tegen zijn beleid.
  VHP zit in de oppositie maar onderneemt ook niets tegen de regering met name DDB
  ze zitten maar als een stelletje zombie´s in het DNA. Het zijn allemaal mensen die voor eigen
  belang die daar zitten in het DNA, kort samen gevat zakken vullers, de ene nog erger dan de andere.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 8. Tijd dat Surinamers wakker worden geschud. Het meisje is ten gevolge van het ellendig systeem onder leiding van Desi Bouterse, slachtoffer geworden. Hoezo:”niemand heeft haar vermoord”. Surinamers wordt wakker en neem eens goede raad van andren aan. Dit meisje hoorde onder deze omstandigheden niet thuis te zijn. De familie had steun moeten ontvangen. Het Surinaamssysteem heeft idd gefaald en mede verantwoordelijk voor de ellende in het land.
  En voor een pietluttig operatie gaat jullie president naar Cuba. Die man is een grote egoïst, raddraaier en zit zichzelf te verrijken. Hij verneukt het arme volk.
  Wat sneu dat “het arme Surinaamse volk” schermen voor hun ogen heeft. Geven jullie hem nog “5”, misschien worden jullie dan eindelijk wakker als het land zijn climax van afgang heeft bereikt.
  Word wakker of stik in jullie shit.


  Maak melding

 9. @Zwartmans
  De coalitie heeft het voor het zeggen .De criminele coalitie met een drugsbaas als lijder.De oppositie is in de minderheid en kan helaas geen beslissingen maken in het parlement.
  Nu ,in een land met een bevolking van ca 500.000 aan inwoners heeft een ieder recht op vrije geneeskundige behandeling.
  Van surinamers is het bekend dat ze altijd lawaai maken wanneer het ergste al gebeurd is.Gehandicapten hebben behalve medelijden ook medische zorg nodig,vooral bedlegerige patienten.Hoe kan de lijder van het land schotvrij la gaan terwijl het volke op alle fronten pinaart?Bouta de crimineel gaat voor zijn behandelingen naar Cuba terwijl de rest dood mag neervallen.Snap je het niet?!Zolang Suriname een crimineel als lijder heeft tot zolang gaan de surinamers lijden.Ik ben er zeker van..alsSantokhi het voor het zeggen had dan zou bouta al lang achter slot en grendel zijn geplaatst.Bouta amnestie zou niet bestaan en we zouden een gezondheidszorg in Suriname hebben waarvan iedereen een voordeel aan zou hebben.


  Maak melding

 10. @ Ray

  Ray ik begrijp je volkomen wat er gaande is, maar wat kunnen wij doen ?
  We vechten tegen een bierkaai, en de domme paarse kakkerlakken zich
  krom om onze bezorgdheid !!!! Denk je dat een ander President van welke partij dan
  ook, het anders zou doen ???? Daarom heeft Stef Blok Min: van Buitenlandse zaken (NL)
  dat uitspraak gedaan, over Su, we hebben geen eenheid in SU de hindustaan gunt de Neger
  geen licht voor de ogen en andersom. Ray ik durf met je te wedden, bij leven en welzijn dat
  DDB over 2 jaar weer herkozen wordt door een stelletje malloten van SU !

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 11. Justitie heeft zich slecht van haar taak gekweten. Immers als er niet sprake van moord was dan is de volgende te onderzoeken vraag of er geen sprake was van grove nalatigheid. Zowel ouders, andere naasten als overheden zijn hier duidelijk ernstig in gebreken geweest. Hoe en wie precies moet onderzocht worden . Al was het maar om zaken in de toekomst te voorkomen.
  Het dossier nu afdoen met “het was geen moord” is je er wel erg makkelijk van afmake, geen ering te trekken en geen verantwoordelijkheid nemen. SCHANDE.


  Maak melding

 12. Suriname faalt als samenleving omdat de “elite” mensen die zichzelf Surinamer durven te noemen, al hun kapitaal wegsluizen en helemaal niet bijdragen aan de opbouw van het land. Deze zelfde mensen kopen liever hun kleren in Europa of Amerika en eten alleen Amerikaans of Europees geimporteerde rommel, ze rijden ook vaak de dure Amerikaanse en Europese voertuigen.
  De meerdere huizen en panden die deze lui bezitten verhuren ze voor keiharde valuta voor voornamelijk buitenlandse multinationals. En zo kunnen we een hele waslijst doornemen.

  Het land is en wordt bewust tot een 3e wereld land gehouden, er is kapitaal zat. No wan suma nafu taigi mi tak moni no de, a de bogo bogo.


  Maak melding

 13. @ Niet AllesDatBlinkIsGoud.

  Ik lig helemaal krom van lachen toen ik jou stuk las van 17:32 uur.
  Hoe moeten de elite het land helpen opbouwen volgens jou optie ?
  Dat moet de regering doen en niet de elite, dat de elite geld naar het
  buitenland sluizen is hun goed recht. Dat doet alle elite´s over de hele wereld.
  Deze elite´s van Surinaamse afkomst hebben keihard moeten werken voor
  hun geld ! Het geld is niet komen aanwaaien, dus ze mogen in mijn optie zelfs beslissen wat ze ermee doen. Het geimporteerde voedsel is geen rommel, want dat deed Su al jaren dus dat is geen nieuws onder de zon. Wat kleding betreft idem dito, wat ze uit China importeren is rommel
  Als je windje laat mag je blij wezen dat je broek niet in brand vliegt dat is rommel.
  Dat de elite´s in dure Europese en Amerikaanse auto´s rond rijden is ook terecht, ze kunnen het veroorloven waarom niet, niks mis mee !!!! Vroeger werd er al kip uit Amerika geimporteerd
  back and neck, het is eigenlijk wat de Amerikanen niet aten werd bij ons gedumpt !!!
  Ik heb er ook van gegeten maar leef nog. De gemiddelde Surie´s kunnen amper de EBS betalen,
  hoe moeten ze dan de huur betalen van de kapitale huizen van de Elite´s ????
  De elite´s hebben gelijk dat ze hun huizen aan multinationaals verhuren, dan hebben ze zekerheid dat ze eind van de maand hun geld wordt gestort.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 14. Gratis gezonheidszorg voor alle Surinamers, volgens de populistische, megalomane, drugsveroordeelde meervoudig moordenaar DDB. Zie hier het schrijnende voorbeeld van een FAILED STATE. Vergeet ook niet de 6 baby’s die onlangs zijn overleden in het ziekenhuis, bij gebrek aan adequate zorg. En baas zit al wekenlang op kosten van de samenleving in Cuba voor een zgn buikhernia. ik sluit een nier en levertransplantatie niet uit, gezien de duur van dit verblijf. Maar ja….het volk beliegen, belazeren, besodemieteren draagt dit monster hoog in zijn paarse vaandel.


  Maak melding

 15. Zwartmans,

  U heeft geen totaal geen benul van wat er zich afspeelt in het land. De mensen met groot kapitaal, de “elite” en de politieke labaria’s houden het land bewust in een wurggreep en bewust als 3e wereld land. Den man e meki bigi moni ini Sranan en fu Sranan en den ne pai no wan henkri belasting.

  Al die grote huizen en grote lappen gronden, concessies etc. daarop word allemaal geen noemenswaardige belasting geheven, als het überhaupt gebeurt.

  Ini alla tra kondre belasting e hef fu alla moni san e meki, en belasting e hef tap alla gudu san den habi, legaal zowel illegaal. Na Noordzee Belastingdienst habi den FIOD opsporingsdienst. Elke cent die men daar aan de Noordzee verdient, moet verantwoord kunnen worden.

  Proberi fu no pai belasting in Holland, alla suma e beifi fu dati. Dya ini Sranan a laatste driko fu Belastingdienst ben kisi kogelbriefi anga dreigementen.

  Dus blijf maar lachen totdat u krom ligt zou ik zeggen.


  Maak melding

 16. Tijd dat Surinamers wakker worden geschud. Het meisje is ten gevolge van het ellendig systeem onder leiding van Desi Bouterse, slachtoffer geworden. Hoezo:”niemand heeft haar vermoord”. Surinamers wordt wakker en neem eens goede raad van andren aan. Dit meisje hoorde onder deze omstandigheden niet thuis te zijn. De familie had steun moeten ontvangen. Het Surinaamssysteem heeft idd gefaald en mede verantwoordelijk voor de ellende in het land.
  En voor een pietluttig operatie gaat jullie president naar Cuba. Die man is een grote egoïst, raddraaier en zit zichzelf te verrijken. Hij verneukt het arme volk.
  Wat sneu dat “het arme Surinaamse volk” schermen voor hun ogen heeft. Geven jullie hem nog “5”, misschien worden jullie dan eindelijk wakker als het land zijn climax van afgang heeft bereikt.
  Word wakker of stik in jullie shit.


  Maak melding

 17. Ik zou 2 opmerkingen willen maken:
  1. beginnende bij de titel ‘Bij dood twaalfjarige gehandicapte: ‘Suriname heeft als samenleving gefaald’’ . Zelf in de media weet men niet over deze groep te praten. Het gaat in de eerste instantie om het kind/de mens en dan om de beperking, er wordt nog steeds gesproken over gehandicapte mensen bij de media, een term die niet meer wordt gehanteerd.
  2. Recent ben ik tot de ontdekking gekomen dat er geen overzicht is van mensen met een beperking in Suriname, ze zijn volledig onzichtbaar. Zelf het bureau statistiek heeft die informatie niet, het is niet eens duidelijk hoeveel mensen er zijn met een beperking en om wat voor beperking het gaat. Als je niet eens beschikt over de basis informatie, hoe kan je dan inspelen op benodigheden en faciliteiten. Dit heeft niets met regering Bouterse te maken, dit is iets dat vanaf het begin terug gaat en waar nooit een regering interesse voor heeft getoond.


  Maak melding

 18. Weer een cartel specialist die voor zijn haar parachogie preekt,want deze awaries willen vr hun zogenaamde specialisme meer geld van de zieke Surinamer aftroggelen ,waar was zij al die tijd toen dat meisje hulp nodig had,al was men met dat meisje naar haar praktijk gereden 1000% had zij geweigerd haar te helpen zonder een grote tas geld,deze awaries moeten minder zeiken en zich meer toeleggen om de gemeenschap te dienen en ten koste van de gemeenschap zich verrijken,in ned is net een pedofiel ipv naar de gevangenis te gaan door de rechter naar huis gestuurd om zijn zieke vrouw bij te staan,daar hoor niets van de ziekelingen op waterkant ,terwijl dat meisje een natuurlijke dood is stierf bevestigt dr anatoom patholoog toch zoek de op geld beluste psycholoog de media op,geiler van geld en publiciteits geil ten top


  Maak melding

 19. Het is in en in triest, wat deze familie is overkomen.Het kan toch niet waar zijn dat de familie al die tijd dacht dat dit kind langdurig lag te slapen, zonder haar eten en drinken te geven. Geen verschoning ??? Ik kan er met mijn pet niet bij. Ik vraag mij dan ook stellig af of deze familie licht of zwaar zwakbegaafd is. Vaak moet er iets ernstig gebeuren eer men gaat inzien dat het ook onderling in onze gemeenschap niet goed gaat. Vroeger namen de buren regelmatig contact met elkaar op, zelfs dagelijks, kreeg je de vraag, gaat het goed met jullie??? De normen en waarden zijn zwaar weggevaagd. Kijk maar om je heen, eensgezindheid is totaal verdwenen. Kan ook komen door de crisis, maar dan nog moeten wij voor elkaar klaar staan, hulp bieden en begeleiden waar nodig. Familie sterkte met dit verlies. Meisje R.I.P. Be a Angel in Heaven


  Maak melding

 20. Wel tienduizenden euro’s voor een volledig verzorgde vakantie/operatie voor Bouterse en zijn entourage in Cuba en geen geld voor behandeling van 12 -jarig gehandicapt meisje….

  Kenmerkend voor de Paarse Roversbenden. Eigen zakken vullen eerst.


  Maak melding

 21. Ik vind de beschuldigingen en andere opmerkingen die hier geplaatst worden nogal misplaatst. Ik snap de plotselinge verbazing over de zorg en behandeling van deze kinderen in Suriname ook niet.
  Het is als jaren zo dat de overheid haar plichten niet nakomt als het om kindertehuizen niet nakomt en dat de Surinaamse gemeenschap en organisatie in het buitenland o.a. Nederland de tehuizen steunen met giften, kleding en andere hulpmiddelen. Zijn we vergeten dat Suriname een stichting kent die de naam
  “1 voor twaalf” draagt en wat ze doen?

  De vraag waaraan het kind is overleden is “duidelijk”beantwoord. Het gaat om een natuurlijke dood.
  Zie krantenbericht:
  “Het twaalfjarig meisje dat onlangs het leven liet op haar woonadres is een natuurlijke dood gestorven. Dat blijkt volgens Humphrey Naarden, hoofd van de politievoorlichting, uit het medisch rapport van de patholoog-anatoom die forensisch onderzoek in de zaak verricht. Er zou geen sprake geweest zijn van een misdrijf, zegt hij.”
  “De politie zegt dat niet is gebleken dat het kind aan verhongering of uitdroging is overleden.”

  Waarin heeft de overheid en de Surinaamse overheid gefaald?
  Het feit dat het kind op bed is gevonden?
  Het kind is dus twaalf jaar (liefdevol) lang door haar zwakbegaafde familie verzorgd en gevoed, want het rapport zegt, geen ondervoeding, geen uitdroging maar een natuurlijke dood.
  En dat komt overal in de wereld voor zulke zwaar gehandicapte kinderen wordt niet per slot van rekening niet oud maar sterven door hartfalen en infectie op jonge leeftijd.

  Ik ben het wel mee eens dat er een goede en diepgaand onderzoek moet komen qua beleid van de overheid in de Gezondheidszorg en Jeugdzorg.
  Ik zie de maatregelen die genomen moeten worden al voor me en vraag me gelijk af wie de aanbevelingen gaat uitvoeren en met welk geld.

  P.S.
  Hoe vaak lezen we niet dat mensen na een ongeval en/of steekpartij in het ziekenhuis overlijden? Wat niet erbij wordt gezegd is door gebrek aan geneesmiddelen,deskundigen etc. Hoeveel mensen nemen voedsel mee voor hun geliefden als ze op ziekenhuis gaan bij hun geliefde om maar wat te noemen.
  Suriname heeft een lange weg te gaan om alles weer op de rails te krijgen reageren op een enkel geval is goed maar de aandacht vragen/opkomen voor een breder aanpak lijkt mij meer op zijn plaatst.


  Maak melding

 22. De keiharde waarheid is dat de mensen die het land hebben verpest, nog steeds verpesten en zullen blijven verpesten, wanneer zij medische behandeling nodig hebben, binnen no time in Europa, Colombia, Cuba of de USA de nodige hulp krijgen.

  Zij verrijken en eigenen zich alle middelen en voordelen toe. De rest van het land mag verzuipen en stikken, ze pretenderen integer te zijn en zich te bekommeren om land en volk, maar doen dat absoluut niet, integendeel ze lachen ze keihard uit en laten ze willens en wetens doodbloeden.


  Maak melding

 23. In de goed tijden[voor 1980]werden zulk een gezin onder de hoede van Lansie grong geplaatst.En mocht er in zo gezin een chronische zieke bevinden dan kwam er een broeder op motorfiets op geregeld basis langs.Wondjes werden met sulfa poeder behandeld.


  Maak melding

 24. Dat de mensen geen inkomsten en alle belastingen die wel betaald moeten worden
  niet betaald is de schuld van de overheid. In troebel water moet men vissen vandaar de
  elite´s hun geld weg sluizen, want als……. de overheid er achter komt, dan is het
  niet prettig om alsnog te moeten betalen !!!! Al hoewel met een tjoekoe komt men wel
  uit in Su, net wat U jij zegt ; in Nederland hoeft men dit akkefietje niet uit te halen.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 25. Zo vaak gezegd, maar niemand wil horen.
  Creeer een maatschappij waar maar 4 loonklassen bestaan. Dan heeft iedereen een inkomen en zijn er geen erg grote verschillen tussen rijken en armen en zie je gelijk wie veel meer bezit dan hij aan inkomen heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.