Leraren in Suriname beloven hevig verzet tegen verhuizing onderwijzersopleiding

8

PARAMARIBO, 27 aug – De Associatie van Leerkrachten in Suriname, Als, en de Bond van Leraren zijn faliekant tegen de verhuizing van het Albert Cameron Instituut. De voorzitter van beide vakorganisaties, Wilgo Valies, belooft een felle strijd. Het kan er eenvoudigweg niet in dat het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur de eigen regels vertrapt. Het Albert Cameron Instituut traint per jaar ruim tweehonderd krachten voor het kleuteronderwijs. Nu moet het naar de huisvesting van een ander instituut.

Maar het Surinaams Pedagogisch Instituut heeft ruim duizend studenten. Nog een paar honderd erbij is niet verantwoord, volgens de regels. “Op een school voor voortgezet onderwijs op juniorenniveau mogen er maximaal vierhonderd leerlingen worden toegelaten. En op een school voor voortgezet onderwijs op seniorenniveau is het maximum vijfhonderd”, zegt Valies tegenover de Times of Suriname.

Het Albert Cameron Instituut moet dus ergens heen waar het al bomvol zit. En waar de regels al overtreden zijn. De regering wil bovendien niet meer dan vijfhonderd leerlingen per school. “Als je nu meer leerlingen toevoegt, betekent dit dat je een beleid voert dat indruist tegen het regeringsbeleid”, aldus Valies. De leraren zullen zich sowieso hevig verzetten. Na de vakantieperiode wordt de verzetsdraad opgepakt, belooft Valies.


8 REACTIES

 1. Schijnheilige Bouva staat erbij en kijkt ernaar terwijl in de DNA hij als coalitielid de desbetreffende minister verdedigd en als in plaatsvervangend voorzitter van de DNA de oppositie steeds de mond snoert.

  Los van het aantal leerlingen denk ik dat er meer schuilt achter dit verzet. De minister moet ook tussen de regels kunnen en durven lezen.
  Maar zoals altijd is het een machtstrijd die minister wilt aangaan (zo ervaar ik dit na het zien van de beelden “in de Branding”) doch die ze zeker zal verliezen want de macht van aantallen speelt hier op.

  Ik denk dat de bonden er goed aan doen om voor eens en voor altijd voet bij stuk te houden en niet achteraf op de uitnodiging ingaan en hun kinderhand laten vullen met wat snoepjes


  Maak melding

 2. Bigi Sma,

  Schijnheilige Bouva is de uitbater van de tent aan de Verl.Wilhelminastraat op de berm tegenover de oude “Impacto” !! Alla fasie eng brede botro !!!!Laat hij een interpellatie voorstel indienen om de “CLO-verhoging ” niet toe te kennen aan DNA-len en de Raad van Ministers !! Hoe komt hij aan zoveel rijkdom in zo een korte tijd ?? Hoeveel belasting betaalt hij ??
  Op de berm van 1e-rijweg komt ook een groot verkoop/eettent van een buitenvrouw van …. ja jullie raden het goed !!


  Maak melding

 3. Jammer dat de minister geen inzicht heeft in wat het bedrijfsleven nodig heeft.
  De beleidsbepalers vinden dat de economie te zeer afhankelijk is van een of twee grondstofproducten.
  De president heeft geroepen dat er meer diversificatie moet plaatsvinden.
  Vervolgens gaat men volop voor de IMEAO.
  Heeft de minister zich ergens in verdiept?
  De leerling/student treft ook blaam. Met z’n allen naar de IMEAO, regelrecht naar de sector waar weinig groei de komende jaren te verwachten is.


  Maak melding

 4. Deze voornemens van de regering om het kleuteronderwijs onder te brengen bij de Pedagogische instituten is niets anders dan een poging tot opwaardering van de opleiding tot kleuter juf/meester. De kleutertijd is een zeer belangrijke periode voor de ontwikkeling van een kind. Deze fase in de ontwikkeling start op het ogenblik dat het kind een aantal ontwikkelingsmijlpalen zet. In de kleuterjaren leert een kind heel wat. Belangrijke kenmerken zijn; taalverwerving door het kind, openstaan voor instructies, het ontwikkelen van een eigen wil,etc. Deze processen moeten goed ontwikkeld en gecoached worden door deskundig opgeleid personeel. Het huidig kleuteronderwijs in Suriname voldoet niet aan deze eisen. De heren Valies en consorten zien liever dat het kleuteronderwijs het ondergeschoven kind blijft. Zij geven het kleuteronderwijs een lage waardering en dat willen zij ook zo houden.


  Maak melding

 5. Boeritjie bal valies een wezen uit de prehistorie wars van innovatie,denk iedere vernieuwing op onderwijs gebied tegen te kunnen,valies zelf lijkt op een dinosauris of is zelf een dinosauris die al is uitgestorven alleen hij weet het niet,of het is nog niet tot hem doorgedrongen dat er geen plaats meer vr hem is in deze moderne tijd,revo tijd da deng beng priti eng mars poti verstand dji so wang meti


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.