Grootste oppositiepartij in Suriname verhoogt druk op Alcoa

25

PARAMARIBO, 25 aug – In het verzet tegen het onderonsje tussen de regering van Suriname en Alcoa lijkt eindelijk een daad van enig gewicht te worden gesteld. De Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, gaat de druk verhogen op de multinational. VHP-parlementariërs Asiskumar Gajadien en Krishna Mathoera eisen in een brief aan Alcoa dat de onderhandelingen met de regering worden afgebroken. Ook moeten reeds gemaakte afspraken publiekelijk worden gemaakt. In geval van weigering zullen internationale stappen worden ondernomen.

Internationale organisaties en ‘speciale afdelingen’ van de regering van de Verenigde Staten van Amerika zullen dan worden aangeschreven. Volgens de Ware Tijd is de brief gericht aan de directie van dochterbedrijf Suralco, Alcoa-directeur Global Primary Products Robert G. Wilt en de raad vaan bestuur. Volgens de politici ontbreekt het aan duidelijkheid en transparantie sinds de onderhandelingen begonnen in 2015.

De indruk overheerst nu dat Alcoa en de regering “in een sfeer van geheimzinnigheid een duistere deal hebben bekokstoofd die ongunstig en schadelijk is voor de belangen van de bevolking van Suriname.” Deze stijl van onderhandelen wordt aangemerkt als een “flagrante schending van wereldwijd aanvaarde principes en normen voor verantwoord zakelijk gedrag.” Alcoa riskeert nu dus internationaal aan de schandpaal te worden genageld.


25 REACTIES

 1. PECH VOOR PEGGY BOUTERSE EN DILIP DE WITTE BOORD CRIMINEEL DE STUW DAM GAAT HUN NEUS VOORBIJ

  ONDANKS DE 45 MILJ EURO V BALLAST NEDAM IS ZIJN HEBZUCHT NIET GESTILD
  ALS IK NAAR DIE GROTE HANG PENS KIJK DENK IK DAT HIJ CONSTANT GELDHONGER HEEFT


  Maak melding

 2. aorta

  25 augustus 2018 at 15:41
  BREAKING NEWS

  BOUTERSE OVERGEPLAATS OP DE AFDELING PALLIETATIEVE ZORG VH ZIEKENHUIS IN CUBA

  ===========================

  Bevrijdingsdag is in zicht 🙂
  Vooruit dan maar, wederom een Nat. vrijedag voor de Suri’s


  Maak melding

 3. Dit is dus niet alleen Suralco en of Alcoa aan de schandpaal nagelen
  Als Suralco en of in opdracht van Alcoa de MOU terzijde legt en alles publiekelijk bekend maakt en stopt met de regering dan is dit een regelrechte terechtwijzing en terug fluiten van de president door een Multinational.
  BVoi als dat gebeurt dan zal de coalitie inclusief de regerig een verschrikkelijk gezichtsverlies lijden.
  Ik hoop dat het lukt wat ze nastreven


  Maak melding

 4. Een zeer goed actie, maar laat de verenigde HervormingsPartij niet vergeten dat er nof meer (politieke) partijen ea zijn die ook in deze een heel grote bijdrage kunnen leveren voor deze nationale zaak.

  Samen sterker, ja toch?, Alle neuzen moeten dezelfde kan op wijzen en kunnen Alcoa/Suralco, de regering het vuur nader aan de schenen leggen en mijn part zelf verbranden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. VHP haalt het onderste uit de kan. NPS, Palu, Strei,Abop horen ook samen te bundelen met VHP. Het lijkt hierop een ieder doet iets in eigen belang en niet voor het volk. Hopelijk bereiken deze partijen gezamenlijk iets.


  Maak melding

 6. De VHP en de oppositie hebben niet door dat de problematiek m.b .t de oude raffinaderij zeer groot is. Zij willen de raffinaderij in haar huidige vorm weer opstarten terwijl de productiemethoden achterhaald zijn. Suralco heeft niet aan de modernisering van het bedrijf gedacht. Zij hebben wel afschrijvingskosten in rekening gebracht maar van een investering in een nieuwe fabriek was geen sprake. Onderzoek toont ook aan dat de afval opslagplaatsen van de oude raffinaderij besmet zijn met radioactieve materialen.


  Maak melding

 7. De mop van de eeuw,gajadedief en de drugskoningin van kwatta die het gt opnemen tegen een multinational het moet niet gekker worden,wat denken deze mensen van zichzelf,remember de ontploffing van het chemische fabriek in Bhopal tot nu toe hebben de slachtoffers nog geen cent ontvangen


  Maak melding

 8. Laten belanghebbende burgers een Rechtzaak aanspannen tegen Alcoa in Delaware. Claims omtrent gezindheidsrisico’s. Regering heeft dat immers bekend gemaakt. Met wat publiciteit heeft dat snel effect op de koers van Alcia. Zal men zien hoe snek Alcoa bijdraait


  Maak melding

 9. Hè hè …

  Eindelijk een verstandige actie, juist daar moet je zijn bij Alcoa, en niet gaan dreigen dat je anders gaat … Neen, direct het moederbedrijf informeren en de Amerikaanse overheid, pas dan kom je snel verder en zal je snel genoeg merken dat men actiie onderneemt, juist hier zijn ze bang voor (dit zal leiden tot het snel vervangen van het onderhandelingsteam en verantwoordelijken).


  Maak melding

 10. RobG
  De Problematiek van Paranan is in november 2015 in haar volledigheid juist door de NPS & VHP aan de orde gesteld.
  De MOU was bedroevend qua milieu.
  Vervuiling werd niet onderzocht, grond tot 1 meter opgegraven en in een onveilig depot gezet zonder grondwater bescherming etc.

  Nu is de NDP plotseling wakker en roept over gevaarlijke situaties die met Spoed behandelt moeten worden. Helaas blijkt nu dat het rapport dat dit aantoont al 2 jaar in de kast lag.
  Nu stelt de regering als weer 3 weken uit. Hoezo spoed en zorgvuldigheid of een VHP die het niet begrijpt.

  De NDP heeft bewezen dat zij overal letterlijk en figuurlijk zand overheen stort en daarmee de belangen van Alcoa faciliteert.

  Gelukkig steekt de VHP daar een stokje voor met een compacte en correcte brief.


  Maak melding

 11. De dam die over de Xingu rivier moet komen in Brazilie zijn door de Indianen gestopt. Zij zijn naar de VS rechter gegaan en hun zaak aanhangig gemaakt. Ze waren ontvankelijk verklaard en hebben hun zaak tegen de international dambouwer gewonen. Wel duur met VS advocaten. Mischien kan het ook met Alcoa.


  Maak melding

 12. Volgens Bouva is het niet verwonderlijk dat de gezondheidssector er uit ziet zoals het nu is. “Hoe moeten we als land in staat zijn beleid te maken voor de sector wanneer er over een periode van dertien jaar geen verantwoording wordt afgelegd.”

  Lees meer: 13 jaren aan achterstallige jaarrekeningen ingediend – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/08/25/13-jaren-aan-achterstallige-jaarrekeningen-ingediend-bij-dna/#ixzz5PGY9famv

  Bouva
  Ik wil je even eraan herinneren dat jou eigen president sinds jaar en dag geen verantwoording aflegd en terecht daardoor geen beleid kan maken.
  je hebt gelijk hoor Bouva zonder verantwoording afleggen kan je geen beleid maken


  Maak melding

 13. Big for Nothing
  VHP is gewoon een blaffen hond en dit weet Bouterse ook. De VHP gebruikt de politiek om de belangen van een bepaalde groep te behartigen. Over het algemeen belang is de VHP echt niet geïnteresseerd. Groepsbelang staat op eerste plaats de overige partijen doen ook niet onder.
  Als het gaat om het algemeen (Surinaams) belang dan zijn alle een en vijftig parlementariërs geestelijk malengri/invalide.


  Maak melding

 14. @ aorta
  “HET VOLK MOET DE STRAAT OP EN ALLE TOEGANG TOT DE PLANT BLOKKEREN …..”

  Wellicht interessant dat het volk een blokkade maakt waarmee zij duidelijk maakt Bouterse je komt er niet meer in of regelt dat z’n vliegtuig een tussen stop op Sint Maarten moet maken.

  Het is toch heel ernstig dat
   Het rapport waar het omdraait nu al ruim 3 jaar oud is. Ofwel de concepten waren er voor 25 mei 2015.
   De overeenkomst die eind juli nog slechts vertaalt moest worden en er in 1 week zou zijn nu toch door geschoven wordt tot na de jaarrede van de president.

  Ofwel het is een enorme puinhoop die zonder meer aan Bouterse en zijn Presidentiele commissie te wijten zal zijn.


  Maak melding

 15. LoL..😂😂😂😂Dat moet ik gezien hebben .Dat er mensen zijn die denken dat gajadief het met suriname meent .Een groot toneelspel.om geld dat sardjoe dreigt te zullen verdienden Nog even en Sardjoe wordt voorzitter van de VHP


  Maak melding

 16. @ Praserie

  “Nog even en Sardjoe wordt voorzitter van de VHP”

  Indien Gajadief voor elkaar krijgt dat Sardjoe voorzitter van de VHP wordt dan kan Bouterse direct inpakken want Sardjoe bepaalt wat de President doet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.