‘Een uitvaart in Suriname kost tussen de 800 en 6.700 euro’

8
Surinaamse Uitvaart belangrijk onderwerp voor 2e generatie Surinamers
Foto: uitvaart in Suriname (archief)

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 24 AUG – De kosten van een uitvaart verschillen wereldwijd aanzienlijk: van slechts 550 euro in Mexico tot maar liefst 18.000 euro in Japan. Ook binnen landen zijn de verschillen groot. In Suriname kan een directe begrafenis of directe crematie, zonder diensten om de overledene te gedenken, geregeld worden voor omgerekend minder dan 800 euro. Een traditionele Creoolse uitvaart echter kan bijvoorbeeld kan al gauw 6.700 euro kosten, net zoveel als een uitvaart in Dubai.

Dat blijkt uit een onderzoek van Uitvaartverzekering.nl. De site deed onderzoek naar de kosten van crematies en begrafenissen in het buitenland. Daarbij wordt ook de vergelijking met Nederland gemaakt. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) betaalt men in Nederland gemiddeld 7.500 euro voor een uitvaart.

Een traditionele Creoolse uitvaart in Suriname is behoorlijk prijzig. Dat komt omdat hier veel diensten bij zijn inbegrepen, zoals ritueel wassen, een dodenwake, transport naar de begraafplaats, graflegging en de plechtigheid. De gemiddelde kosten komen neer op ongeveer 6.700 euro. De kosten kunnen lager of hoger uitvallen, afhankelijk van de kist en plechtigheden aldus Uitvaartverzekering.nl.

8 REACTIES

 1. Sommige uitvaartbedrijven vragen geen geld bij overlijden van een baby of als de familie heel arm is, ze verzorgen zelfs vervoer etc. dat zie ik NIET zo snel gebeuren aan de Noordzee…

  Niet alle Surinamers denken alleen maar aan geld en winst.


  Maak melding

 2. Volgens bekomen informatie is een islamitische begrafenis de duurste .In Nederland bv. ongeveer 10.500,-
  euro! duurder dusdan in DUBAI van Miesjieka-bakka !!
  Gewoon op de brandstapel;geen opstanding op de dag des oordeel !!


  Maak melding

 3. Begraven in Suriname is altijd duur geweest. Om de kosten te drukken werden de mensen daarom zonder kist begraven. De overheid kwam erachter en heeft onderstaande notificatie uitgevaardigd. vermeldenswaard is nog dat in 1820 zeventien gulden en tien stuivers een vermogen was, maar wel veel minder dan de boete, die je kon oplopen.
  Zie de notificatie. even oefenen om het oud Nederlands te begrijpen. Hebben we ook moeten doen op de Middelbare school in Suriname.

  12-06-1820 ZONDER KIST BEGRAVEN WORDEN
  PARAMARIBO. NOTIFICATIE. Van wegen het Hof van Politie, bij deze bekend gemaakt, dat aan hetzelve Hof is kennelijk geworden, dat veele Slaven, alhier aan Paramaribo en in de districten van dien, zonder gebruik van Kisten worden begraven, en, dat daar zulks niet dan als strijdig met eene goede Politie, ook als van seer schadelijke gevolgen kunnende zijn kan worden geconsidereerd, hetzelfde Hof dierhalven heeft goedgevonden » het begraven van Slaven zonder .. kisten alhier aan Paramaribo en in de distrikten van dien, op het ernstigste te en zulks op eene Boete van drie Honderd Gulden Surinaamsch courant, ten profijte van den Heer Raad Fiscaal dezer Kolonie; zijnde er goede Dood Kisten te bekomen bij JOHAN RENZYL woonende aan de Kerkenzijde welke heeft aangenomen dezelven voor Zeventien Gulden en Tien Stuiver,te leveren ; En opdat niemand hiervan eenige Ignorantie pretendeere, heeft het Hof gevonden, daaraan bij afkondiging afictie en plaatsing van deze Notificatie in de Nieuwspapieren, de nodige u publiciteit te geven.
  Paramaribo den12e. Junij 1820
  *Ter Ordonnantie van den Hove
  P. J. CHANGUION.


  Maak melding

 4. Er is een gat in de markt

  Vele Surinamers zijn niet verzekerd in Suriname en ook niet in Nederland.

  De hoogste tijd dat geloofsinstellingen, kerken, madirs, moskee, sociale instellingen enz de mogelijkheid bieden aan/voor iedere baby, peuter, leerling, kind, jong volwassenene, individu, gezin, een oudergezin, ouderen, familie etc mogelijk te maken. Vroeger had je bij geloofinstellingen stuiververenigingen die dit deden. Mochten die nog bestaan dan zouden zij dit meer onder de aandacht van de leden kenbaar moeten maken.

  In Nederland zijn er genoeg overlijdensverzekeringen die het al voor een heel laag bedrag mogelijk maken om je zelf een overlijdensverzekering af te sluiten. Wel goed kijken, laten voorlichten, controle te doen en dan zo’n overlijdens overeenkomst sluiten.

  Dring dresie waktie sikie.

  Laat u zelf en familie niet voor de overlijdenskosten van u opdraaien. Die verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij het individu, vooral als je volwassen bent. Zie mensen die kinderen verwekken en niet de verantwoordelijkheid nemen om voor de kids te zorgen en de moeders voor laten opdraaien. Stoppen jullie met die waardeloze houding.

  Als je niet voor jezelf kan zorgen, laat een kid daarvan ook niet de dupe worden en op die manier armoede laten ontstaan, in stand te houden.

  Zowel de jonge heren en dames moeten weten waar ze mee bezig zijn. Suriname verkeert in grote financiele-economische, sociale problemen die niet eenvoudig zullen worden opgelost. Maken jullie het voor de komende generaties niet erger. Aan de ene kant is de regering voor verantwoordelijk, aan de andere kant de mensen die op paars gestemd hebben voor een veroordeelde drugscrimineel, verdachte van moorden, enz en andere omstandigheden.

  De kosten van begrafenis kan door zoals John aangeeft niet in een kist, maar gewoon in een lijkenzak plaats vinden, de vraag is of Suriname dat al doet en er al ervaring mee heeft. Kortom de hele afhandeling ervan.

  De kosten voor begrafenissen moet heel goed worden uitgewerkt en zo laag mogelijk zijn en aan de Surinamers bekend worden gemaakt.

  Tijd voor actie voor alle Surinamers.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Laat uw familie niet voor de overlijdenskosten van u opdraaien. Die verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij het individu zelf, vooral als je volwassen bent. Zie mensen die kinderen verwekken en niet de verantwoordelijkheid nemen om voor de kids te zorgen en de moeders voor laten opdraaien. Stoppen jullie met die waardeloze houding.

  De geloofsinstellingen, sociale instellingen, foressters, verzekeringsmaatschappijen enz moeten het voor leden en iedere Surinamer mogelijk maken om een zeer lagen verzekeringsovereenkomst te hebben en maandelijks een zeer lage premie te betalen.

  Surinamers in Nederland die geen overlijdensverzekering hebben moeten zich afvragen op wie ze wachten om dat voor hun te regelen en waarom ze dat niet zelf uitzoeken. Er zijn vele overlijdensmogelijk heden om te sluiten en voor een zeer lage maandelijks kosten per maar af te lossen en dit te hebben. Ga het uitzoeken en sluit zo een overlijdensovereenkomst. Wel goed uitzoeken en laten voorlichten. Pas op voor beunhazen.

  In Suriname moet in dit gat in de markt gesprongen worden, vooral geloofsovertuigingen, sociale instellingen moeten dit doen. Hierdoor ontstaat er een plaats waar mensen verzekerd zijn dat hun overlijdenszaken goed geregeld zullen worden en het in zeer goede handen is. Niet met het oog om winst te maken, maar om de arme Surinamer een mogelijkheid te bieden op een fatsoenlijke afscheid te nemen van familie, vrienden, en ter aarde te worden gesteld of gecremeerd te worden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suiname/rs


  Maak melding

 6. Neem in ieder geval een verzekering van een tientje per maand dan zijn
  de meeste kosten wel gedekt. Ook slim is het oom bijvoorbeeld na te denken
  hoe u uitvaart er moet uitzien. Als je op de dag des oor deels wacht komt
  er een gewiekste begrafenisondernemer aan de deur en praat u zo voor
  2000 euro extra aan kosten. Te dure kist, koffie en cake etc. Als u overmand bent
  met verdriet kunt u vaak niet helder denken en met mooie praatjes wordt daar
  misbruik van gemaakt. Vaak is er wel een goedkoop zaaltje in de buurt die voor
  een kleine vergoeding kunt gebruiken en zelf koffie met cake kan leveren.
  Bij 200 mensen scheelt het al snel 1 bakkie koffie en plak cake 3,50*200=700 euro
  zo zijn er nog wel dingen te bedenken voor als u erg krap bij beurs zit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.