Dorpen in binnenland Suriname eisen directe betaling van goudbaggers

8

PARAMARIBO, 24 aug – Een besluit van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is slecht aangekomen in het binnenland van Suriname. Onder meer de leiders van Langatabiki willen rechtstreeks betaald worden door de eigenaren van skalians. Deze pontons baggeren naar goud op de bodem van rivieren en kreken. Er werd steeds voor betaald. Maar Dodson vindt dat de plaatselijke gemeenschappen er niet echt op vooruitgaan. Het geld van de skalians moet nu aan de overheid worden betaald.

Het geld gaat dan naar ministeries die voor ontwikkeling kunnen zorgen in de gemeenschappen. Het besluit heeft kwaad bloed gezet. “We gaan dan de skalianhouders wegjagen. Zolang ze werken in onze omgeving, moeten ze bijdragen”, zegt hoofdbasya George van Dun tegenover de Ware Tijd. De leiders blijven er bij dat afspraken moeten worden nageleefd. Er moet vijf gram goud per week worden betaald.

Dat er geen ontwikkeling op gang komt, wordt ontkend. Er gebeurt wel degelijk wat. Onder meer worden traditionele rouwrituelen bekostigd. Ook worden er begrafenissen van betaald of het transport van zieken naar Paramaribo. “We weten wel wat we met geld moeten doen”, aldus Van Dun. Ook in andere gemeenschappen wordt gedreigd met het intrekken van instemming. Het ministerie had daar zelf om gevraagd bij toelaten van de skalians.

8 REACTIES

 1. Traditionele trouw rituelen en begrafenissen???
  Is dat ontwikkeling beste dorpsbewoners?

  Ik begrijp Dodson wel, dit is gewoon onkostenbijdrage wat er met het geld gebeurd.


  Maak melding

 2. Onder normale omstandigheden zou ik het eens zijn met de minister. Maar deze minister is om te beginnen geen minister, hij is een bruikbare marionet voor de NDP. Juist in een periode waarin de regering allerlei maatregelen bedenkt om geld binnen te halen komt men hiermee. Het geld had hoe dan ook altijd al naar de overheid moeten gaan. Het lijkt toch nergens op dat een bedrijf aan de plaatselijke bevolking betalingen met doen. De overheid moet voor de infrastructuur zorgen om ontwikkeling mogelijk te maken. In dit geval zou het geld van de goudzoekers daarvoor aangewend kunnen worden. Ik ben ook benieuwd welke waterdichte afspraken er zijn over de betaling aan de binnenland-dignitarissen. Hoe weet de overheid hoeveel aan het betreffende dorp is betaald en hoe wordt gecontroleerd hoe het geld wordt besteed?
  Het systeem is m.i. heel corruptiegevoelig. Ik zou liever zien dat de activiteiten van de goudzoekers zouden leiden tot duurzame werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking. Het hoeft niet perse zo te zijn dat men emplooi vindt bij het bedrijf maar dat men goederen en diensten leveren.
  Uiteraard zou ik het nog beter vinden als er op de rivieren niet naar goud zou worden gezocht. De huidige en toekomstige gevolgen i.v.m. milieuschade zijn volgens mij niet te overzien. Maar het zou naïef zijn te denken dat de goudkoorts in Suriname tot de geschiedenis zou gaan behoren door een min of meer emotionele post van mij hier op dit forum.


  Maak melding

 3. Bewoners van Saramacca: Oeng op0-oeng-ai !!!
  Jullie moeten ook van Staatsolie eisen dat zij per “barrel” uit de grond gehaalde olie een percentage moeten storten t.b.v van de regio waar er wordt gewerkt !!! De saramacca-bewoners/landbouwers ter plaatse ondervinden al de negatieve gevolgen !!
  Waarom wel betaling eisen van de “goud-maatschapiien” in het binnenland en niet in de kustvlakte ??
  In principe moeten de “goudwinningsmaatschapijen ALLEEN AAN DE STAAT belasting/concessie geld betalen die op zijn beurt zorgt voor een goede besteding !! van de gelden tbv van de totale gemeenschap in Suriname !! Geen gelul met hokjes-inkomens verdeling van opbrengsten van zaken die aan de staat toebehoren(het land ) !!
  Dodson heeft in deze gelijk !! Heeft niets te maken met Regering Bouterse. Sedert Pin-Ping zijn tijd krijgen deze mensen alles gratis terwijl bewonoers nan Paramaribo en de kustvlakte belasting betalen !!!


  Maak melding

 4. @ A-No-Mie,

  Een heel slecht idee. Wat jij bepleit om Staatsolie per barrel te betalen aan de regio waarin gewerkt wordt zorgt voor ongelijkheid. Bovendien zal de winstdeling en belastingafdrage wezenlijk worden verminderd.


  Maak melding

 5. @ FBI,
  Gelijke monikken, gelijke kappen voor iedereen op alle plaatsen in ons land zou beter passen in het beleid van de Regering !!
  Geen 100% bijdage/afdracht, doch slechts enkele procenten !!!
  By the way, weet jij hoe het afgelopen is met de “illegale houtkappers/smokkelaars van houtblokken in Oost Suriname ?? Doofpot zaak weer !!!
  Waarom eist de “overheid” niet dat concessiorissen voor iedere gekapte/gevelde boom in het bos ,een nieuwe boom moeten planten ??? Is ook een vorm bijdrage !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.