maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname lijdt onder effect hittegolf op prijs aardappelen en uien

Suriname lijdt onder effect hittegolf op prijs aardappelen en uien

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 aug – De prijzen van aardappelen en uien schieten omhoog in Suriname. Volgens het ministerie van Handel Industrie & Toerisme, HI&T, is dit het gevolg van een aanhoudende hittegolf in Europa. Dit maakt dat de prijzen van deze producten in de afgelopen weken flink zijn gestegen. Berichten waarin anders wordt beweerd, worden afgedaan als ‘paniekzaaierij en onruststokerij.’

Daar het effect van de hittegolf doorwerkt, is het de verwachting dat de stijgende lijn in de komende drie maanden zal aanhouden. De ontwikkelingen op de Europese markt zullen nauwlettend in het oog worden gehouden. Gedacht wordt (weer eens) aan het “stimuleren van de eigen productie.” Intussen blijft de controle op prijzen in handelszaken doorgaan. Maandelijks worden inspecties uitgevoerd bij winkels, groothandelaren en importeurs.

“Er zijn vooralsnog geen noemenswaardige verschillen in prijzen bij de importeurs en de detailhandel geconstateerd, die duiden op moedwillige prijsopdrijving”, meldt HI&T. Betreurd wordt dat “individuen berichten hebben verspreid, als zou de stijging van de prijzen te maken hebben met de aangekondigde maatregelen van de regering voor salarisverhoging van ambtenaren.” Het ministerie merkt geen noemenswaardige prijsverschillen sinds het bekend worden van de salarisverhoging.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

47 REACTIES
 1. Aardappels en verse groente moet toch niet al te moeilijk zijn om die te
  verbouwen, niet altijd de makkelijke weg om alles te importeren. Minder
  ambtenaren en meer land en tuinbouw.


  Maak melding
 2. Nergens in Zuid Amerika worden aardappels en uien geteeld!? Ondernemers mogen wel lucratiever zijn in hun handel. Suriname zit dan voor spek en bonen in Caricom en Caridit en Caridat.

  Er zijn zat gewassen die groeien in Sr., dan moet je het maar daarmee doen.


  Maak melding
 3. Weer een goedkoop smoes.De aardappel en uien oogst moet nog (echt) komen.Wat er nu verkocht wordt is voor groot gedeelte afkomstig uit de voorraad van vorig jaar. In Nederland zijn deze prijzen juist gedaald!!


  Maak melding
 4. Altijd maar weer een lulsmoes verzinnen voor de chaos, armoede en ellende , veroorzaakt door het paarse wanbeleid. Eerst de wereldcrisis (sinds 2008) en nu weer de hittegolf. Maar nooit de schuld bij zichzelf zoeken. Resultaat, een land in verderf een verval.


  Maak melding
 5. @ NADBisG.

  Dus in jou optie hoeven de mensen geen aardappels en andere dingen uit Europa te
  eten, genoemde spullen aten die mensen altijd al honderden jaren!
  Dat de aardappels zo duur in Su heeft niks te maken met de hitte golf in Europa,
  Het is gewoon een smoes van de Importeurs in Su. In Nl koopt mijn vrouw 10kg
  voor 4€ sommige soorten zijn nog goedkoper !

  @Vliegende Hollander
  Aardappels en andere gewassen die in Europa groeien groeit niet makkelijk in Su.
  Dus ga nou niet dingen roepen als je het niet precies weet hoe het ziet.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 6. Haha, ik moet wel heel hard lachen om dit bericht. Suriname is van de meest vruchtbare landen ter wereld. De aardappel is niet uit Europa ontstaan. Integendeel, in Zuid- Amerika. , Als het gaat om groente en ook veeteelt hoeft Suriname in wezen niet afhankelijk te zijn van het buitenland.


  Maak melding
 7. Aardappels en uien zijn gewassen die je makkelijk kan telen in Suriname

  Het is de Ministerie van LVV die de planten moet vermeerderen en delen onder de landbouwers zo dat zij het verder kunnen planten .

  Op internet zie je hoe men Aardappels teel in Suriname zie voormalig Minister Abdoel of Adboel met de Aardappels .

  Ik vermeerder ook Groenten zaden in Nederland dat ik op stuur voor gezinnen om te planten ,zaden als Amsoi ,Bonnen Snijbiet en Rodebiet ,Selderij ,Tomaten en nog veel meer .

  Zie wat Snijbiet groenten doet wanneer je eet ik zie geen andere Surinaamse Groenten die beter is dan Snijbiet groeit makkelijk in Suriname heel goed voor ouderen mensen die geen melk drinken .

  Volgende keer meer over gewassen die in Suriname kunnen groeien .


  Maak melding
 8. Voor de mensen die niet planten of wonen aan de Noordzee en kennelijk veel weet hebben van wat er wel en niet groeit in Suriname. Blijf lekker zitten en uw “deskundige” onzin uitkramen.

  Laat het echte werk over aan de mensen die wel planten en weten dat er meer dan genoeg vruchtbare grond is en meer groeit dan u ooit zult dromen en kunnen realiseren in Switi Sranan.

  Te yu no hab noti fu taki, betre sdon hor’ yu mofo.


  Maak melding
 9. Nergens ter wereld heeft men te lijden van een hitte golf.Op de wereldmarkt is er een overvloed aan deze produkten.
  Bouta kan de surinamers elke dag smoesjes verkopen en de surinamers kopen het.
  Het is niet de tijd om over aardappelen en uien te huilen maar tijd om verlost te worden van bouta en een nieuwe regering zonder bouta te benoemen.
  Bouta is de oorzaak van alle ellende in Suriname!!


  Maak melding
 10. Ga op bezoek bij Ministerie van LVV in Suriname en vraag daar of je Aardappels kan planten in Suriname of in Zuid America .

  Zo niet ga zelf zaden vermeerderen en delen in jouw wijk waar je woont of doe wat aan mantelzorg in jouw omgeving ,vraag aan de DC of wijk Agent wat je kan doen .


  Maak melding
 11. Daar heb je hem weer!
  @J.Zwartmans, de betweter die altijd anderen zit te becommentariëren met zijn eindeloos gezwam. Er komt nooit iets positiefs uit deze dwerg met zakbreuk. Denkt de wijsheid in pacht te hebben terwijl onomstotelijk kan worden vastgesteld dat deze dwerg met zakbreuk niet de slimste is; let maar op zijn Jip en Janneke gebral.


  Maak melding
 12. Ik Koop alle groetenten van mijn buurman zodra ik daar op vakantie ben. Zo help ik mijn buurman in plaats van spullen uit NL voor hem brengen.
  Vissen koop ik ook van een andere buurman.
  Ze zijn blij dat er afnemers (vakantie bezoekers) langs komen. Zo hebben ze een kleine afzet.

  Elkaar helpen

  Laat regering dit stimuleren en niet alleen salarsiverhogen


  Maak melding
 13. voor knolvorming hebben aardappelen nacht temperaturen nodig van 18 graden of lager. Die mensen die hier wat typen ga aub googelen. Waar in Suriname daalt snachts de temp naar 18 graden of lager? India (ras Kufri Surya groeit het best boven de 22 ⁰C snacht.) en Israel(David Levy ontwikkelde elf types die goed reageren op temperaturen van 35 tot 40 graden Celsius zonder dat er gevolgen zijn voor smaak, opbrengst en droge stofgehalte) hadden rassen ontwikkeld die bij hoge nacht temp. wel knolvorming hadden maar hoor niets meer van die rassen.
  LVV zo aan veredelen moeten doen of een particulier bedrijf. gelukkig hoeven ze het wiel niet op nieuw uit te vinden.

  @pakiratigri; Ja de aardappel komt uit Zuid-Amerika Maar niet uit de landen die dichtbij de evennaar ligggen. Uit de hoog landen waar de nacht temp. nachts daalt naar 18 of minder graden.

  Je zou het in Suiname kunnen planten maar dan in een kast waar je de nachttemperatuur verlaagd maar dan zou de output niet betaalbaar zijn.


  Maak melding
 14. Voor de landbouw ingenieurs hier hoog en laag beweren dat aardappel kan groeien in Su, ik zou zeggen pak je kans ga naar Su om aardappelen te telen en je wordt slapen rijk toch?!!!


  Maak melding
 15. In Suriname kan men ook terecht bij dhr. Iwan Wijgaarde, deze meneer is Landbouwdeskundige en hij is degene die begon met voorlichting (sinds 1967) aan landbouwers. In 1968 gaf hij ook voorlichting via radio, Wi Gruntu Dyari en tv met het programma Wij en Onze planten, later werd het Flora en Fauna.

  Dhr. Wijngaarde heeft ook bij het ministerie van Landbouw een groentetuin opgezet en heeft er ook gewerkt als onderzoeker.


  Maak melding
 16. De minister van het ministerie Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, heeft aardappelen op 18 april 2017 geoogst. Het betreft twee variëteiten: Red Pontiac en Désirée. Het resultaat van de oogst, is het bewijs dat het telen van aardappelen mogelijk is in Suriname. Deze proef maakt ook deel uit de verschillende activiteiten met betrekking tot diversificatie van gewassen waaraan het ministerie van LVV hard werkt.

  Het ministerie is al een poos bezig met de proeven met aardappelen. Nu gaat zij ook proeven doen in andere districten met als start Brownsberg en wel op bergachtige gebieden waar de temperatuur aldaar laag is. Daarna zullen er proeven in het westen en het oosten volgen. Tijdens de proeven is er ook gelet op de resistentie van de variëteiten. De Red Pontiac is resitent tegen schimmels en bactieriën, terwijl de Désirée gevoelig is voor schimmelziektes. De aardappelen dienen constant in de gaten te worden gehouden op aantasting van tripsen.

  Minister Algoe vindt dat het een plicht is van het ministerie om na te gaan welke gewassen en variëteiten in Suriname geteeld kunnen worden. Voorheen zijn er gewassen als parika, bloemkool, broccoli, wortelen en bruine bonen geteeld. De diversificatie van gewassen moet zorgen voor reductie van de importproducten naar Suriname. Verder biedt het telen van nieuwe gewassen werkgelegenheid voor Surinamers en de mogelijkheid tot ondernemerschap. Binnen bepaalde Caribische landen wordt slecht één maal per jaar aardappel geteeld. Suriname kan dus in de toekomst inspelen op de lokale aardappelbehoefte en ook de export naar buitenlandse


  Maak melding
 17. In het zuiden van Suriname daalt de temperatuur op sommige plekken in de hoog gelegen gebieden tot iets boven de 10 graden. Alleen is nu de vraag of de grond daar wel geschikt is voor het poten van aardappelen.
  Op klimaatinfo.nl/suriname heeft men het over de temperaturen overdag en ’s nachts.


  Maak melding
 18. dit alles komt erop neer, ,, dat wij suris geen ballen verstand hebben van land besturen,, land ontwikkelen, geen kennis hebben, geen kunde bezitten, alleen maar lullen in de ruimte net garnalen zonder hersenen..

  we zijn een domme volk zelf oerdom.,, niet wetende dat wij dat zijn..

  onze verstand zit niet eens in ons achterwerk, maar nergens in ons lichaam..

  iemand die wel verstand heeft, verlaat het land en gaat elders in de wereld zijn geluk beproeven..

  neem nou aan dat wij al onze rijkdommen voor niks weggeven aan buitenlanders, in ruil voor niks, alle goud, hout, vis, gaat weg., wat laten die buitenlanders achter,,, grote gaten, met vergif en wij dom boos blijven ziek achter..

  wij kunnen nog geen eens een behoorlijk brood bakken, elke dag zie allerlei kromme verminkte broden in de winkels, en wij vreten het zalig op..

  al het eten in de vitrines, zijn zwaar besmet met vliegen, muggen, kakerlakken en wij vreten het zalig op..

  voor een bel kaart een sigaret, geven wij onze ziel en zaligheid weg en lopen met een dikke buik rond..
  schandaliger kan het niet, velen weten niet eens, wie de vader van het kind is..

  zo zijn wij ka suri s..


  Maak melding
 19. Aardappel komt uit Zuid Amerika Chili. Groeit op de Andes hellingen. Aardappel groeit niet in de tropen wel bepaalde varianten maar het is niet eetbaar. Uien en knoflook groeit niet in de tropen. Deze groeien wel in een ander klimaat.


  Maak melding
 20. @ Suriforever

  No spang, liever onzin uitkraaien dan lopen stelen, ik ga zo naar de slijter mijn medicijn
  is inderdaad op ( fles leeg )

  sari tori

  Jacko.


  Maak melding
 21. Eerst was het de crisis, daarna de buitenlandse inmenging, nu de hittegolf?? Wat volgt????
  Je kan alleen lachen om de poppenkast in die bananenrepubliek!!! Een ander noemt dit een mislukte Staat. Komt op hetzelfde neer….


  Maak melding
 22. Sranan HEEFT LAST van WANBELEID en als gevolg daarvan

  FAILLISSEMENT en ZWARE CRIMINALITEIT !

  Nu komen de LASTEN van het VERSPILLEN van VELE MILJARDEN

  aan wanbeleid dat onze totale PRODUCTIE heeft VERNIELD!

  Tja, WIJ HEBBEN ALLEN LAST VAN DE HUIDIGE PAARSE VLOEK !!

  PS : MILJARDEN verspild aan CONSUMPTIEVE ONZIN, Productie
  INGESTORT !!

  Binnenkort komen Wegenbelasting, BTW, Loonsverhogingen, meer
  LENINGEN, MEER ILLEGALE GELD-DRUKKERIJ en MEER
  SCALIANS, OM ONZE WELVAART NOG VERDER TE VERHOGEN !!


  Maak melding
 23. Als je geen aardappelen kan telen hebben we alternatieven zoals zoete aardappelen, Njamsie, cassava, napie en andere knolgewassen en niet te vergeten de bananen boom.
  Met deze gewassen zijn mijn groot- en overgrootouders o.a. gevoed en……………. ze hebben een heel hoge leeftijd bereikt.
  Dus mensen ga planten!!!


  Maak melding
 24. India had een aardappelvariant met extra vitamine C gekweekt voor de bewoners in Noord Oost India. Suriname zou wel eens mogen informeren. Er is toch een ambassade van India in Suriname?


  Maak melding
 25. Serieus? Suriname importeert aardappelen en groente uit Nederland?Aardappels komen oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaans continent. Die verbouw je toch zelf? Deze zomer was het in Nederland regelmatig warmer dan in Sur. En als het in Nederland lukt dan groeien ze in Suriname ook wel.


  Maak melding
 26. Aardappels zijn eigendom van de Indianen en de blanken geven niks om de Indianen.
  De blanken aten vroeger alleen brood en totdat de erge droogte vielen vele miljoenen
  doden. Dank zij de aardappelen, casave en mais van de Indianen leven de mensen langer.
  Spanjaarden hebben de meeste goud ook geplunderd. Vele Majas en Incas vermoord.


  Maak melding
 27. De aardappel is niet het hoofdgewas van Suriname. Dat is nog steeds rijst . Het is wel redelijk goedkoop en in de Surinaamse keuken maakt men er gretig gebruik van. Het is sowieso vervangbaar. Geldt ook voor uien. Tra gron njan moro gesontu.


  Maak melding
 28. Ik betaal in Nederland de normale prijs voor aardappelen, onzin dat er een tekort is
  de oorzaak ligt in het dat Surinaamse banken € 40,00 vragen om € 1000,00 naar Nederland te sturen
  deze moeten terug verdiend worden op de Surinaamse markt dus daarom word alles duurder


  Maak melding
 29. Ik ben in de VS met vakantie de prijzen van uien en aardappelen zijn normale seizoen prijzen.uien zijn 5 lbs voor $1.00.Aardappelen 10 lbs(pond) voor $2.19 .
  Voor de oorzaak have ik met snelle henkie. Beslist geen hitter golf.


  Maak melding
 30. De boeren willen graag betaalbare land kopen om nieuwe gewassen te planten. Maar land is duur voor de gewone man en alleen verkrijgbaar voor rijke ndpers.


  Maak melding
 31. @TUNGGAK,

  80% van de aardappels gaat via de termijnmarkt, dat een prijs per kg al vorig
  jaar is vastgesteld en de verhoging volgend jaar pas wordt doorberekend. Vandaar
  dat de meesten nog niet veel merken aan de prijs. 20% gaat zonder vooraf afgesproken
  prijs en dat zijn op dit moment de duurste want daar is prijs meteen doorberekend. Ik
  weet niet met wat voor contracten importeurs in Suriname werken maar het zou een verklaring
  kunnen zijn.


  Maak melding
 32. Haco dank je? Weet je dat aardappelenplanten niet in de winter groeien? En het groeit goed in tropische landen.
  In koude landen alleen in de zomer. Aardapel plant houd niet van teveel water en kan beter in plantenbakken boven de grond. Als het regent kan het water makkelijk uit. Probeer zelf eerst in een bloempot.


  Maak melding
 33. In heel Europa is de zomer zeer droog geweest. Het heeft minder geregend dan normaal. In sommige gebieden mochten boeren niet of minder sproeien, op straffe van een fikse boete bij overtreding van het sproei-verbod. De discussie of het in Suriname wel of niet mogelijk is om aardappelen te telen laat ik over aan terzake kundigen. Voor mij persoonlijk is dit geen issue. Als aardappelen duur zijn bepaal ik zelf of ik ze wel of niet koop. Cassave, nyams, nappie zijn voor mij goede alternatieven. Wat ik wel een issue vind is dat is beloofd dat wij de groentenschuur van het Caribisch gebied zouden worden. Zoals aangegeven ben ik terzake niet deskundig. Maar ik weet wel, omdat het algemeen bekend is, dat de Surinaamse bodem, vruchtbaar is. Ik denk dat de potentie echt aanwezig is om die belofte dan ook waar te maken. Maar de bestuurders hebben andere prioriteiten kennelijk. Vraag is ook of men de juiste partners heeft om Suriname te helpen die positie na te streven. Het planmatig werken aan het idee om echt de groentenschuur te worden zou een topprioriteit van de regering moeten zijn. Maar mogelijk was de uitspraak meer een droom dan een beleidsvoornemen. Jammer………Hoewel, misschien kunnen sommige van de deskundigen op dit forum zich aanbieden om met hun deskundigheid de droom van de president te laten uitkomen, dat zou pas zinnig zijn………..toch?


  Maak melding
 34. Aadappelplant, Cassave, Nyams, Nappie en Zoetepatta groeien heel makkelijk door te stekken en we hebben geen specialisten nodig. Die luie die alleen willen dansen, vreten moeten planten en niet gaan roven.


  Maak melding
 35. @Vliegende Hollander (09.40)
  Ik ben het met je eens wat je posting wat de termijnmarkt betreft.
  Wat de contracten betreft daar ligt het probleem
  1. Zijn er contracten?
  Als deze er zijn dan merk je pas in een later stadium de gevolgen, behalve als de importeur nu alvast
  2. In welke valuta moet worden afgerekend
  3. Zijn de risico’s afgedekt?

  Ik denk dat de prijsverhoging een vooruitlopen op is en
  een gevolg van het stijgen van de koers van de valuta waarin afgerekend moet worden


  Maak melding
 36. Haco in een warme kas heb je de hele jaar aardappelen. Alleen water en hoge luchtvochtigheid is voldoende. Suriname kan je ook de hele jaar aardappelen krijgen. Goed met transparante plastick sluiten, bodem moet van steenwol en bemeste water is voldoende.


  Maak melding
 37. aardappelen en uien kunnen veel beter groeien in Suriname en zelfs appels druiven kunnen goed groeien in het uiterste zuiden van het land bijvoorbeeld in Kwamalasemoeto , Peleletepoe waar s avonds de temparatuur beneden de twintig daald


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES