zondag, december 10, 2023
HomeNieuws uit SurinameKleuteronderwijzersopleiding in Suriname moet plaats maken

Kleuteronderwijzersopleiding in Suriname moet plaats maken

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 22 aug – Het Albert Cameron Instituut, ACI, moet weg van de oude vertrouwde plek. Er is plaats nodig voor ruim driehonderd leerlingen die geen plaats hebben kunnen bemachtigen. Het betreft nieuwelingen voor het Instituut voor Middelbaar Economisch & Administratief Onderwijs, Imeao. De aanwas voor dit type onderwijs neemt met de jaren alleen maar toe. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur heeft er nauwelijks antwoord op.

Het opzetten van nieuwe filialen gaat de laatste jaren minder vlot. Van het in de jaren tachtig opgerichte Imeao zijn al vier filialen gebouwd of geplaatst op bestaande schoolcomplexen. Deze keer moet het ACI eraan geloven. Het ministerie heeft besloten dat de leerlingen van het instituut ondergebracht zullen worden bij het Surinaams Pedagogisch Instituut. De leiding en leerkrachten van het ACI hebben er geen vrede mee.

Wat vooral steekt is de melding ter elfder ure. “We zijn zeer boos en ontevreden, want niemand is gekend in deze beslissing”, zegt ACI-directeur Glenda Olivieira-Toendang tegenover de Ware Tijd. Het lijkt er niet op dat de beslissing goed doordacht is. Het aangewezen onderkomen zal plaats moeten bieden aan ruim tweehonderd leerlingen. Het is er niet op berekend. Lerarenvakbond BvL heeft zich intussen met de zaak bemoeid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

12 REACTIES
 1. @ Haco,

  Groot en interessant doen is de Surinamer eigen. Is geboren uit minderwaardigheidscomplex. “Wat doe je beroepsmatig?” “Ik heb op het Instituut gezeten voor opleiding Kleuterjuf”. “Zóóóóó! Meteen na het basisonderwijs? Knap hoor!”


  Maak melding

 2. Het blijft maar rommelen in het onderwijs. Het is mij niet bekend of de informatie over de opheffing van het ACI tijdig aan de belanghebbenden (leerlingen, personeel, vakorganisatie) is meegedeeld. De indruk bestaat dat zulks niet het geval is. Steeds weer verbaast het mij dat de president en zijn adviseurs erin slagen om juist bij het ministerie van onderwijs bewindslieden te benoemen die slecht communiceren. De vorige minister was constant op het oorlogspad en zijn opvolgster lijkt dezelfde weg op te gaan. De heer Valies laat zich ook niet onbetuigd, allemaal grote ego’s. Onderwijs heeft toch het doel om de jeugd klaar te stomen voor vruchtbare deelname aan de samenleving. Dat is wat belangrijk zou moeten zijn. De key-players in het Surinaamse onderwijs lijken dat niet te beseffen. Men, de minister, de vakbondsleiders vinden zichzelf belangrijk. Zie het slagingspercentage dat bedroevend laag is daar zou men zich druk om moeten maken. Er wordt niet of slecht geregeerd op elk gebied. Had men niet kunnen voorzien dat er zoveel IMEAO leerlingen zich zouden aanmelden? Regeren is vooruit zien dat betekent dat je je onder andere moet baseren op data en een goede werkverhouding moet zien op te bouwen met alle belanghebbenden, ook de vakbeweging dus.


  Maak melding

 3. Ik heb vroeger ook opgelet op school ,heeft me geen windeieren gelegt
  Dus onderwijs is het behoud van de natie.
  Je kan niet allemaal president worden, behalve in suriname,maar als je slimmer word dan de president moet j e oppassen


  Maak melding

 4. Een land als Suriname heeft geen onderwijs nodig. Bevolking is klein, oppervlak is groot. Daarom kan men eenvoudig leven zoals de Indianen. Word weer Indiaan en leef van de natuur. Dan hoef je je hand niet op te houden bij andere landen.


  Maak melding

 5. FBI,
  IK BEN voor al bezig geweest in de tuinbouw bloemen groente ,ze zoude in Suriname eens na moeten denken ,ze zitten qua land en tuinbouw op een goudMijn letterlijk en figuurlijk,ze de kennis uit holland halen .moet niet
  Het zet zodde aan de dijk er is enotm veel kenni,ze zoude suriname enorm veel dienst kunnen bewijzen ,ze moeten het wel willen.
  In elke posting doe ik het 2 hollandse gulden voor 1 Surinaamse gulden wat is het verschil, dat moeten ze de betweters eens goed in de hersens proppen


  Maak melding

 6. van Zijsburg , Haco,

  wat hadden jullie verwacht ?? Als iemand zich bij haar aanstelling zichzelf al
  de Iron Lady noemt dan weet je van tevoren dat er van overleg weinig
  terecht komt. Misschien moest deze vrouw een tijdje naar Den Haag voor een
  cursus polderen,. Met de minister van zorg zijn zij wel de brokkenpiloten.


  Maak melding

 7. @ Haco,

  Voor iemand die, zoals je zelf beweert, op school heeft gezeten, beheers je het Nederlands wel verdomd slecht. Ik heb dus redenen aan te nemen dat je het niet verder hebt geschopt dan een paar jaar basisonderwijs.


  Maak melding

 8. Jammer dat de gevolgen van niet bouwen en onderhoud en nu de kleuterjuf school treft. Bijv. de verspillde miljoenen van de naschoolse project kon hier goed werk hebben gedaan. De zonder inspraak beslissingen zijn typisch
  voor de bouterse regering. De kabinet leden schuilen achter de
  ministers.


  Maak melding

 9. En wederom een minister met veel verstand.
  Suriname zit te springen op leerlingen die zijn afgestudeerd aan de IMEAO.
  Andere vaklui heb je niet nodig.
  Zet meer in voor meer instituten op economisch gebied.
  Land- en tuinbouw niet nodig
  ICT niet nodig
  Verpleegkundigen niet nodig
  Timmerlieden niet nodig.
  Niets nodig, behalve leerlingen die zijn opgeleid om beroepen te gaan uitoefenen waar steeds minder vraag naar is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES