Asabina reageert op kritiek in zaak benoeming Aboikoni in Suriname

12
Asabina en Dikan reageren op kritiek in zaak benoeming Aboikoni in Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – BEP-voorzitter Ronny Asabina (r) heeft maandag fel gereageerd op een reeks aanvallen op de organisatie in Suriname en op partijminister Edgar Dikan (l). Tegenstanders vinden dat Dikan de tradities van de marrons zou hebben gebroken rond de benoeming van granman Albert Aboikoni van de Saamaka stam.

President Desire Bouterse heeft onlangs de knoop heeft doorgehakt in de vier jaar durende strijd tussen drie kampen om het leiderschap van de stam. Asabina toonde de pers gedocumenteerd aan dat het juist de stamleiding is die zelf een beroep heeft gedaan op de president van Suriname om uitsluitsel te brengen. Daarnaast heeft hij ook een brief aan de pers doen toekomen waaruit blijkt dat Dikan’s voorganger Stanley Betterson, tegen alle gebruiken in, een brief heeft ondertekend waarmee hij een waarnemend granman aanstelt.

Die brief ging de deur uit maanden na de verkiezingen van mei 2015 en amper een week voor de kabinetswisseling. Die brief vormt min of meer de basis van de strijd.

- Advertentie -

12 REACTIES

 1. Iemand die zijn ziel en zaligheid verkoopt aan didibri is medeverantwoordelijk voor zijn wandaden

 2. Asabina is diep gezonken, sinds hij met zijn partij Bep een coaltie vormt met de paarse criminele organisatie Ndp, waardoor hij nu een andere taal spreekt.

 3. De BEP is politiek gezien …. VERLEDEN TIJD !!!!! Asabina had gehoopt het tij te keren …. HELAAS !!!!!!

 4. Albert Aboikoni zal het niet makkelijk krijgen de komende tijd. Een groot deel kan zich niet terugvinden in het besluit van de president. Het betekent dat besluitvorming en ontwikkeling , wellicht stroef op gang zullen komen door onderlinge tegenwerking. De criteria die Bouterse handhaafde om Aboikoni te kiezen gaat wel tegen de tradities in. Maar het zijn wel pragmatische criteria. Tegelijkertijd schoot het maar niet op om een nieuwe Granman te kiezen.

  Ze geven de zaak uit handen en worden boos als de keuze op Albert valt.
  Ze moeten zich maar erbij neerleggen. Er zal zeker wel een volgende keer komen afhankelijk van hoelang Aboikoni meedraait, waar ze zaken kunnen herstellen. In de tussentijd hoop ik maar dat Aboikoni genoeg lijfwachten om zich heen heeft , gezien al die heethoofden.

  Asabina probeert de rust te bewaren. Het is maar afwachten.

 5. Waarom heeft Bouterse juist Aboikoni benoemd? Waarschijnlijk omdat deze Aboikoni een NDP’er is, dus trek ik de conclusie dat zoals gebruikelijk Bouterse weer aan het zieltjes winnen is voor de verkiezingen in 2020.
  Laat dat ook de reden zijn dat er niets gedaan wordt aan de dagelijkse roofovervallen met alle gevolgen voor de gemeenschap. De gewonnen zieltjes mogen niet verloren gaan. Dat de slachtoffers voor altijd getraumatiseerd zijn, zal Bouterse een zorg zijn. Hij moet en zal de verkiezingen van 2020 weer winnen.

 6. Bouterse vernietigd alle kleine partners tot willoze vazallen. Wie hoort er nog van VVV en haar voorgangers, Nieuw Suriname, KPTI resp. KPTI nieuwe stijl, etc.. BEP en HVB zijn nu deze weg ook in geslagen.

 7. Het grootste probleem is niet het kiezen van een nieuwe Granman. Het grootste probleem is de toenemende criminaliteit onder de kansarme Marrons. Ze slagen er maar niet in te integreren. Ze hebben al decennialang een achterstand en die proberen ze te compenseren door middel van geweld en beroving en intimidatie. Het zijn min of meer outlaws en drop-outs. De goeden niet nagesproken.

  Om dit probleem op te lossen moet men weer terug naar de basis en deze jongeren genoeg perspectieven bieden opdat ze niet in de misdaad terechtkomen. Dat zou de voornaamste taak kunnen zijn voor de overheid en de Granman en alle leiders van deze achterban om hen bij te staan.

 8. Asabina moet zich zorg maken om de stabiliteit van het land en volk, en niet om wie de
  F.cking gramang of opperhoofd wordt !!!

 9. The Next Government … moet bij Staatsbesluit … alles terugdraaien.
  Daardoor kan de RUST terugkeren in het Saramacca gebied.
  Aboikoni zal onder gegeven omstandigheden nooit en te nimmer op Asidonhopo
  kunnen resideren … I’m telling you !!!!

 10. Vervang deze stamleiders door een gouverneur.
  Overigens, waarom mag een marroneese geen stamhoofd worden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.