Bosbeheer Suriname onderschept weer illegaal hout

23
Bosbeheer Suriname onderschept weer illegaal hout
Archieffoto: transport van hout in Suriname.

PARAMARIBO, 20 aug – De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht in Suriname (SBB) heeft afgelopen week weer een grote hoeveelheid illegaal hout onderschept. Op de weg naar Langatabiki werd hout, beladen in drie trucks, in beslag genomen. Deze lading werd namelijk vervoerd zonder dat voldaan werd aan de wettelijke verplichtingen meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Twee van de trucks met hout waren in een zijpaadje in het bos verscholen en konden na intensief speurwerk van SBB worden onderschept. Bij controle bleek dat de meeste houtblokken op de landing geen informatie hadden. De herkomst was onbekend, er was geen hamermerk, geen vervoersbiljetten en de retributie was niet betaald schrijft Starnieuws.

Het is niet de eerste keer dat SBB stuit op overtredingen in de houtkap sector in Suriname. Vorige maand stuitte SBB nog op een partij houtblokken die niet legaal zijn voor export, maar toch langs de douane waren gegaan. Ook stiekem houtblokken vervoeren zonder te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, blijkt schering en inslag te zijn.

23 REACTIES

 1. Zeer triest dat de overheidsdiensten incidenteel dit soort misstanden opsporen. Je kan ervan uitgaan dat 99,9999% van dit soort contrabande niet opvalt. De overheid komt hulpmiddelen en menskracht tekort om dit soort praktijken op te sporen. De reikwijdte van de economische crisis treft vele sectoren. Gelukkig gaat het economisch weer de goede kant op.


  Maak melding

 2. RobG,
  Je laatste zin waar slaat die in hemelsnaam op.
  De gehele gezondheidszorg ligt op zijn gat.
  Er zijn geen medicijnen te koop, mijn schoonmoeder 90 jaar vraagt mij om oogdruppels.
  Pedro.


  Maak melding

 3. Een maandje terug was ook in Oost Suriname te Moengoe illegale houtblokken in beslag genomen !!Het hout zou weggesmokkeld worden naar het buitenland !!
  Heeft iemand op dit forum ooit gehoord hoe (tjoekoe/bangheid) deze zaak is afgelopen ??
  Brunsie e-brokko-dem-mars if-dem horie-eng hotblokken !!
  Van wie is dit hout ??? Van Brunswijk,de Chinezen of van de achterban van Bouta ??
  Neks ne-go-psa !! If dem sjie-Brunsie, dem poepe ing-dem broekoe, ook SBB en de poltie !!
  Ik zou zeggen beslag leggen op de houtblokken,de middelen waarmee ze vevoerd zijn((truck/trekker/trailer) plus een heel hoge boete + opsluiten in Santo Boma !!
  Ook de concessie intrekken bij wie het hout gekapt is !!!


  Maak melding

 4. Ring is een bouta man.Daarom schrijven hij Zo.

  Het is triest voor Su. Inkomsten uit belastingen en andere rechten worden ontdoken terwijl het land geld nodig heeft. Criminelen van de ambtenaren die de tjoekoes nemen voor de zdgels en andere zaken. Die moeten ook vervolgd worden.
  Verder de ontbossing gaat nu veel vlugger en dichtslibben van breken en rivieren ook sneller.


  Maak melding

 5. RobG
  “Zeer triest dat de overheidsdiensten incidenteel dit soort misstanden opsporen. Je kan ervan uitgaan dat 99,9999% van dit soort contrabande niet opvalt. ”

  Beste RobG in oktober 2011 kreeg ik van de heer Boerenveen als eigenaar van Suma Lumber Tibiti (kort daarna verkocht aan Greenheart) het advies als ik wat met hoogwaardig Surinaams hout wilde ondernemen ik met cash tegen de Chinezen op moest bieden. Hij had toen als enige Surinaamse hout onderneming een FSC certificaat. Zijn eigen woorden waren dat hij spijt had van dat Certificering proces omdat het hem geld koste en te weinig opleverde.
  Een relatie die magnifiek hout van hem gekocht had voor een heel mooi werk legde mij uit waarom. Hij was namelijk heftig gechanteerd met de laatste zending of hij maar even xxx cash aan een sportschool meneer (partner in Suma) wilde afdragen als laatste termijn. Een bedrag wat ruimschoots boven de meldingsgrens op merkelijke transacties viel. De meneer was ook tevreden met wat afgeschreven machines. De meneer was 5 maanden geïnterneerd. Dat was voor mijn relatie éénmaal en nooit meer Surinaams tobhout van een maker van de president.

  In dat zelfde kader beloofde een bloedbroeder van de president zelfs milieu wetten voor ons te laten maken zodat de business-case zou verbeteren. Gelukkig wisten wij al dat hij de zelfde propositie aan Greenheart gedaan had.

  Esteban Crespo wist ons in 5 minuten te vertellen wat Jozefzoon al 6 maanden verzweeg. Namelijk dat alle hout van waarde dat Newmont op Merian Kreek nog moest verwijderen (3.000 ha a 300 m3/ha) op vrachtwagens van een lokale ondernemer moest laden

  RobG het is inderdaad triest maar niet de overheidsdiensten zijn hier bepalend maar de adviseurs en beleidsbepalers.

  Ik hoop dat u duidelijk wordt waarom veel van deze contrabande niet opvalt.
  Ik hoop dat u duidelijk wordt waarom er nu meer van deze contrabande in beeld komt. De top van de piramide bezwijkt en de knechten vertrouwen elkaar niet en ambtenaren bereiden zich voor op een regime change


  Maak melding

 6. Fikse boetes uitdelen aan deze stelletjes onverlaat. Het behoudt van onze natuur gaat zo naar de knoppen voor een paar centen. Straks zitten wij met gigantische overstromingen wanneer de zee over zijn oevers treedt. Overal op de begaande wegen bewakingscamera’s plaatsen. Wat kunnen sommige mensen hardleers zijn. De overheid moet ze diep in hun portemonnee treffen, dan houden zij misschien op. Boeven benden.


  Maak melding

 7. @jojo,

  Wij moeten voorzichtig zijn om niet alle overheidsdiensten de schuld van deze contrabande te geven. De overheid heeft een tekort aan geschoolde mensen die degelijke inspecties kunnen uitvoeren. Wij weten ook dat het gebied dat gecontroleerd moet worden zeer groot is. Voor een gebied dat zo groot is als half Nederland zijn er mogelijk maar vijf personen beschikbaar voor controles. Ondernemers zijn vaak arglistig, doorkneed, doortrapt, gehaaid, geslepen,gewiekst. Zij zijn goed op de hoogte van de mazen van het systeem en het gebrek aan kennis en hulpmiddelen bij de relevante overheidsdiensten.


  Maak melding

 8. je moet gewoon de vracht schepen verbieden om de suri wateren binnen te varen. punt uit..

  einde verhaal.. geen boom stammen meer exporteren..

  zo moeilijk is het toch niet..

  wie heeft die ballen letterlijk in huis..


  Maak melding

 9. Beste RobG ik geef de overheids diensten niet de schuld ik geef mijn ervaringen aan met mensen die naast de president staan. Heel dicht naast de president.
  Ik kan wel stellen dat het toenmalige hoofd van Staatsbosbeheer (nu ook thuis geplaatst) niet echt toegankelijk was ondanks inzet van goede contacten. Ik kon toen binnen een dag een afspraak met minister NH regelen.
  Ik beschuldig geen overheidsdiensten dat deed u met uw constatering dat waarschijnlijk 99,99% ontsnapt aan de aandacht. Ik geef uit eigen ervaring aan hoe de top met dit soort zaken omgaat. Nu neemt u aan dat er voor een gebied zo groot als half Nederland wellicht slechts 5 controleurs zouden zijn en de ondernemers zo gewiekst zijn. Beste RobG zoals een NDP loyalist betaamt zit u er weer ver naast:
   SBB heeft meer dan 100 mensen in dienst of wel ongeveer 2 per houtonderneming.
   De routines zijn vrij simpel elke stam krijgt een ingeslagen nummer.
   De douane kan containers pas verzegelen als alles klopt.
  RobG er zijn genoeg controle mechanismen. Ze functioneren vaak niet omdat verboden wordt goed te controleren. Het begint nu op te vallen dat de controle taken weer resultaten boeken Houtondernemers en Poederslogistiek en Zeerovers zijn nu regelmatig het haasje terwijl vreemde Waterhandelaren geen voet aan wal krijgen en de offshore boringen kilometers te vroeg stoppen. Beste RobG de goede ambtenaren zijn al gestart met de regime change en zodra Bouterse weg is zal het betergaan.


  Maak melding

 10. Welke grote hond zit achter deze illegale houtkap.
  Stop wat sensoren in het hout en volg deze op de voet. Vroeg of laat komen de grote honden naar buiten en arresteer ze. Die chauffeurs die het hout vervoeren zijn doodeenvoudige kleine ondernemers. Zij zijn niet de eigenaren. wel de transporteurs. En als het hout niet geëxporteerd wordt krijgen ze geen geld en hun trucks worden ook nog in beslag genomen.


  Maak melding

 11. De chinezen hebben hun eigen land gerampaneerd nu is Suriname in hun handen overgeleverd. Voor een paar computers verkoopt eerste bitch en haar hond ons uit.


  Maak melding

 12. Off topic
  NPO geeft aan dat ABN AMRO haar Surinaamse rekeninghouders afschrijft.

  nporadio1.nl/buitenland/11375-abn-amro-stopt-met-dienstverlening-in-suriname

  Dit omdat ABN AMRO zo min mogelijk met Suriname van doen wil hebben resp . haar regering.
  Wie volgt.

  Bouterse en Hoefdraad zijn rampen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.