Suriname heeft geen geld voor voetpad blinden en slechtzienden

16

PARAMARIBO, 16 aug – De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden, NSBS, tast in het duister. De Wegen Autoriteit Suriname kan niet aangeven wanneer het project voor aanleg van een speciaal voetpad van start gaat. Het project is blijven steken in de ontwerpfase. Hoewel de behoefte zich dagelijks opdringt, is het niet bekend wanneer het zover is. De wegenautoriteit heeft wel voor een pracht ontwerp gezorgd. Maar er is geen geld.

Het looppad moet de gang naar het stadscentrum vergemakkelijken. Toch zeggen sommigen dat het niet de moeite waard is. Er zouden niet veel voetgangers gebruik van maken. Het maakt de nood niet minder. “Voor onze mensen is het wel belangrijk dat er een stuk veiligheid wordt ingebouwd. Daarom vindt ik het nog steeds noodzakelijk”, zegt NSBS-directeur Natasia Hanenberg-Agard tegenover de Ware Tijd.

Nu kost het de doelgroep extra inspanning om richting het centrum te lopen. Er loopt wel een trottoir voorlangs het Blindencentrum aan de druk bereden Dr. Sophie Redmondstraat. Maar zelfs voor anderen is het gebruik ervan niet zonder risico’s. “Vooral in de regentijd. Als het trottoir niet goed is onderhouden, ben je genoodzaakt op de rijbaan te lopen”, aldus Hanenberg-Agard. Ze blijft uitzien naar een goede afloop.


16 REACTIES

 1. Zelfs voor de alledaagse voetgangers die wel kunnen zien ,zijn er geen voetpaden .Dan komen de sprookjes 4 banenweg,flyovers,weg naar brazilie en ga maar zo door…


  Maak melding

 2. Citaat: “Hoewel de behoefte zich dagelijks opdringt, is het niet bekend wanneer het zover is. De wegenautoriteit heeft wel voor een pracht ontwerp gezorgd. Maar er is geen geld.” (www.waterkant.net)

  Als het speciale pad toch OOIT KOMT, dient men ERVOOR TE WAKEN, dat het deels of in zijn geheel wordt ingepikt door ondernemers of bezet door bijvoorbeeld taxi-chauffeurs. Aanpassing van de constructie met verschil in hoogte zonder afvlakking bij de overgang van hoog naar laag v.v. doet men weleens, met of zonder toestemming van de bevoegde autoriteiten. Herinrichting met versmalling (vernauwing) tot gevolg door het opwerpen of rangschikken van betonblokken ondergaan looppaden ook.

  Het speciale pad primair geconstrueerd/aangelegd voor rolstoelers en bewoners van Ashiana, die minder goed ter been zijn heeft een dergelijk lot ondergaan. Dit pad strekte zich uit van Ashiana tot de Hermitage Mall, voordat TBL en het nieuwste deel van de mall bestonden. In het kader van haar Corporate Social Responsibility (CSR) had de Staatsoliemaatschappij, dit speciale pad geschonken aan de gemeenschap in het algemeen en de special doelgroep in het bijzonder om de Hermitage Mall met gemak te kunnen bereiken. Hoewel ik nog maar een kleine jongen was, herinner ik me het moment van de officiële overdracht van het pad tussen Ashiana en de mall. Ik woonde slechts op enige steenworpen van de mall toentertijd.

  Anno 2018 zal de rolstoeler, die van Ashiana komt en bijvoorbeeld Popeyes in het TBL-gebouw wil bereiken, vlak voor de parkeerplaats van TBL “koprollen” met rolstoel en al, vanwege het hoogteverschil van naar schatting 20 cm.
  Vanaf die lokatie kunnen rolstoelers ook niet verder. Immers, haaks over het speciale looppad zijn er betonblokken gerangschikt en decoratieve lantaarnpalen op zeer korte afstanden van elkaar aangebracht. Zelfs lopen voor mensen zonder beperking is het al een probleem. Lopen met een kind aan je lukt niet makkelijk. Heb je je toch kunnen manoeuvreren, dan staat er een reclame-lichtbak van MacDonalds dwars over het looppad op een hoogte, waarbij een kind zich kan stoten tegen het hoofd.
  Ik vraag me af of dit niet een issue is voor de dienst RUIMTELIJKE ORDENING of de DC, die WEL mensen die op bermen hun waar aan mensen brengen geld uit de zakken wenst te kloppen.


  Maak melding

 3. Sorry, ik wil niet grappig overkomen omdat dit een ernstige zaak betreft, maar ik denk dat we de film Dead Race 2000 nummer 2, met of zonder David Carradine, kunnen opnemen in Paramaribo.. Blinden, oudjes en invaliden doodrijden en daarvoor ook nog punten krijgen.


  Maak melding

 4. Een voetpad voor blinden hoeft echt niet veel te kosten. Je haalt een rij tegels er uit en vervangt deze voor tegels met wat reliëf. Maar ja, dan moet je wel een voetpad hebben he.


  Maak melding

 5. “Daarom vindt ik het nog steeds noodzakelijk”, zegt NSBS-directeur Natasia Hanenberg-Agard tegenover de Ware Tijd. “Vindt ik” kan onmogelijk met DT.

  Maar goed , het zal de pret niet drukken , maar merk wel vaker verkeerde spellingen of onjuist grammatica gebruik. Hier en daar kan een foutje insluipen. Maar hè ,we hebben tools om ons daarbij te helpen. Terugkerend naar het onderwerp; inderdaad , de overheid dient hieraan te werken. Tegelijkertijd ziet de overheid zich voor zovele problemen geplaatst dat zij door het bos de bomen niet meer ziet. En toch moet het van start gaan met dit prachtige ontwerp.


  Maak melding

 6. De geestelijk gehandicapten die ze hier ambtenaren noemen, krijgen 25% loonsverhoging voor hun negatieve prestaties, maar voor eenvoudige voorzieningen voor blinden en slechtzienden is geen geld! SCHANDE, SCHANDE, SCHANDE!!


  Maak melding

 7. India had 100 miljoen aan leningen beschikbaar gesteld. 60 miljoen is al op genomen. 40 miljoen over. Dat ging vlug zeg. Zo’n blinden pad kost toch minder dan 40.


  Maak melding

 8. Alle openbare wegen in en rondom Paramaribo zijn volgens mij voorzien van trottoir/grasberm zo je wilt voetpaden en rijwielpaden. Alhoewel deze alsnog bijgewerkt dienen te worden. Niet te spreken over het asociaal gedrag van de automobilisten die kriskras parkeren. Waardoor het voor de voetgangers moeilijk gangbaar wordt. Misschien verwacht Bouterse van het buitenland dat deze het in orde zullen maken en doodleuk zegt dat er geen geld is, waar is al dat geld gegaan? Wat heeft Bouterse met dat geld uitgespookt? Naar zich laat aanzien is de PG en Justitie en Politie bang van Bouterse.

  Nog wat is Bouterse via de achterdeur naar Cuba vertrokken?
  Bouterse heeft zich afgevraagd wat de blinden eigenlijk te zoeken heeft in de stadscentrum.


  Maak melding

 9. Als er telkens wordt weggesluisd en gaat naar derden, vierden, vijfden en tienden, dan blijft er nooit wat over.
  Sinds wanneer hebben mensen in “hoge” posities en de elite zich ooit werkelijk bekommerd om de zwakkeren en minder bedeelden…

  So langa a kondre habi gudu, altijd bedrijvigheid o de, anga moni e meki in a kondre.


  Maak melding

 10. Het is te gek voor woorden dat er geen kopercent word gestoken in de kwaliteit van het leven in Suriname. Mobiliteit is van levensbelang voor elk mens, gezond of gehandicapt. Arm of rijk. Dit onderwerp is mij “konsensi” een doorn in het oog. Hoe prachtig zou onze binnenstad van Paramaribo niet zijn als we er een boulevard van zouden maken. Gericht op het aantrekken van ondernemers en toeristen.

  De inrichting daarvan blijft echter een onveilige en onaantrekkelijke uitstraling behouden. De breedte van de trottoirs is nog die van de koloniale tijd. De binnenstad autovrij maken, lijkt ook onhaalbaar. Het zou allemaal zo mooi kunnen zijn.

  Konsensi blijft verder dromen… in de hoop dat er een keer een mini-ster opstaat bij OW en deze noodzakelijke aanpassingen, gaat opstarten en uitvoeren. Amen


  Maak melding

 11. Wat er moet gebeuren is aan Boefdraad vragen of hij enig idee heet wat er met al dat geld, hij heeft immers internationale faam verworven als superlener(begiman), gedaan is. Hij gooit anders zijn internationale faam te grabbel als hij telkens leent en het “verdampt” voor er wat met het geleende gedaan is. Overigens voor al dat gebedel heeft hij aardig wat provisie bedongen en gekregen.

  Wat is er gebeurd met het geld dat geleend was voor de verfraaiing van de binnenstad nu men toch het toerisme wil stimuleren.


  Maak melding

 12. Suriname heeft geen geld om belangrijke dingen te doen voor het land want Bouterse heeft alles gestolen die er was 1.3 miljard USD bij de centrale Bank.Hij heeft het land vernietig en zichzelf en familie verrijkt ten kosten van alles.Al die achtervolgers van hem janken elke dag van de armoede.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.