Korps Politie Suriname ‘weet niets’ van opdracht tot bedelen

6
Foto: politie in Suriname

PARAMARIBO, 16 aug – De leiding van het Korps Politie Suriname, KPS, ontkent commandanten de opdracht te hebben gegeven te gaan bedelen. Wel kan het voorkomen dat ‘bonafide’ ondernemers “de politie benaderen om waar nodig te ondersteunen.” Maar volgens Dagblad Suriname is de opdracht wel gegeven. “De ressortcommandanten hebben de vrijheid om een bonafide bedrijf in hun verzorgingsgebied te vragen of het voor de periode van een jaar een dienstvoertuig wil adopteren”, staat in een instructie.

De sponsor betaalt dan voor ‘kleine’ reparaties. Daar moet onder worden begrepen het vervangen van banden en reparatie van remmen. Geen sprake dus van een opdracht tot bedelen. “Het is echter niet vreemd dat bonafide bedrijven de politie benaderen om haar waar nodig te ondersteunen in het kader van de veiligheid en leefbaarheid binnen de districten, gebieden of buurten, waarin zulke bedrijven hun bedrijfsactiviteiten ontplooien”, stelt de politie.

Blijkbaar wordt het steunaanbod net zo vaak aanvaard als het wordt gepresenteerd. Volgens de korpsleiding geldt een gulden regel bij het accepteren van giften. Volgens deze regel moet ondersteuning de samenleving ten goede komen. De aanbieder moet zich er wel van bewust van zijn dat de politie haar werk te allen tijde zal doen “zonder aanziens des persoon.” Dat zulk beleid politiepersoneel kan verleiden tot corruptie en vriendjespolitiek wordt voor het gemak vergeten.


6 REACTIES

 1. In de meeste landen staat het de burger, onderneming , whatsoever, vrij in welke vorm dan ook de politie bij te staan. Laat het duidelijk zijn dat de politie het niet alleen kan. Met name in Suriname waar de laatste tijd zeer ongewenste situaties zich voordoen.

  Belangenverstrengeling is in wezen niet aan de orde omdat er vooraf gecheckt wordt. En ook gaandeweg het proces wordt dit aandachtig gade geslagen. De politie doet in heel veel gevallen een beroep op het moreel van de goedwillige burger. Niks mis mee. In dit geval is het de burger of onderneming, die vanuit een morele verantwoordelijkheid , bereid is de politie bij te staan. En op welke wijze dat geschiedt is van minder belang dan dat het daadwerkelijk geschiedt.

  Jij blij , ik blij . Jij hebt mijn linkerhand schoongewassen en nu was ik jouw rechterhand schoon. Dus hoezo belangenverstrengeling als beide partijen willing and able zijn? Kan de maatschappij alleen maar beter van worden.


  Maak melding

 2. Natuurlijk gaat de politie ontkennen.Ze hebben geen pen. of papier en moeten zelf het dak van hun posten gaan renoveren ipv de gemeenschap te beschermen.Je verwacht toch niet dat ze het geld hebben om reparaties aan de politie wagens te brengen?!


  Maak melding

 3. @Pakiratigri
  Je bent bezig met je lulverhaal over een ander land behalve Suriname.In Suriname heb je een diktator als lijder,een couppleger en amnestie lafaard.
  Patienten die aan hun lot zijn overgelaten en de lijder die naar cuba vliegt om zich te laten behandelen.Families die geen eten hebben enz…en dan nog kom je vertellen dat de gemeenschap de politie moet helpen..het moet juist omgekeerd zijn.Wij de bevolking zijn het slachtoffer van de vele berovingen,roofmoorden enz..
  Wij kunnen geen slachtoffer en redder tegelijk zijn!Die lijder van je is verantwoordelijk voor alle onheil in Suriname.Blame him,blame bouta!!


  Maak melding

 4. Beste @Ray,
  Hoe kan een dictator nou een lijder zijn? Of doel je op leider? Weet jij dat de politie ook de gemeenschap is? Weet jij dat je ook onderdeel bent van het reilen en zeilen opdat alles goed gaat? En dan maakt het niet uit hoe klein dat onderdeel is. Je kunt onmogelijk de schuld aan Bouterse alleen geven. Dat is tekort door de bocht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.