Werkgeversorganisatie VSB: gezondheidszorg Suriname op kritiek punt

11
Gesprek over 115% premie stijging particuliere verzekeraars Suriname
Archieffoto: artsen aan het werk in Suriname

PARAMARIBO, 15 aug – De gezondheidszorg in Suriname heeft acuut de aandacht nodig van alle belangengroepen. “Niet alleen voor de werkgevers, ook voor de werknemers is de huidige situatie op een kritiek punt beland.” Dit zegt Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. Vooral de basiszorg is een pijnpunt sinds de introductie enkele jaren terug. Daar zal ook serieus over gesproken moeten worden. Weliswaar moeten alle recent ingevoerde sociale wetten worden bekeken.

Maar de basiszorg geniet toch de voorkeur. “De gehele gezondheidszorg lijkt in crisis, vandaar dat een integrale evaluatie nodig is van de basiszorg. Als van de sociale wetten er prioriteiten gesteld moeten worden dan heeft de basiszorg de voorkeur. Zaken moeten vanuit diverse kanten bekeken worden, ook vanuit de kant van de werknemer. De crisis heeft op iedereen impact”, zegt Mac Andrew tegenover Dagblad Suriname.

Werknemers hebben intussen al van zich laten spreken. Vakbondsleiders vinden dat het gebrek aan een goed gezondheidszorgsysteem gevolgen heeft voor de arbeidsproductiviteit. Maar ook de artsen, medisch specialisten, apothekers en anderen zullen hun zegje moeten doen. “Iedereen die een rol speelt in dit geheel zal gehoord moeten worden, ook de vakbonden”, aldus Mac Andrew.

11 REACTIES

 1. DB heeft er geen last van.Het zal hem een worst wezen.Mankeert hij wat pakt hij het vliegtuig op staatskosten en gaat richting Cuba.Ik vraag me af wat er in deze man zijn hoofd omgaat.Omgaat? Misschien is zijn hoofd wel leeg!!


  Maak melding

 2. TEKEN AAN DE WAND VOOR SURINAME?

  BRON: STARNIEUWS
  Venezuela: Ziekenhuizen schrappen operaties, kranen lopen droog
  15 Aug, 10:30
  foto
  previous Jerrycans en flessen gevuld met water zijn te zien in het Centraal ziekenhuis van de Venezolaanse universiteit in Caracas. next

  In één van de grootste openbare ziekenhuizen van Caracas zijn de meeste badkamers gesloten. Patiënten vullen kannen van een kleine tapkraan op de begane grond dat soms een straaltje water heeft. Operaties worden uitgesteld of geannuleerd.

  Het centrale ziekenhuis van de Venezolaanse universiteit, ooit een Latijns-Amerikaanse leider, is aan het worstelen als de kranen droogvallen. “Ik ben naar het operatieblok gegaan en heb de kraan geopend om mijn handen te wassen, zoals je moet doen voor een operatie, en er komt niets uit,” zei gynaecoloog Lina Figueria.

  Waterbesparingen zijn de nieuwste toevoeging aan een lange lijst van ellende voor Venezolanen die al vijf jaar gebukt gaan onder een economische crisis die leidde tot ondervoeding, hyperinflatie en emigratie. Storingen in het waternetwerk van de hoofdstad als gevolg van gebrek aan onderhoud hebben in de afgelopen maanden een ommezwaai genomen, waardoor velen in deze stad met 3 miljoen mensen met regelmaat stromend water ontberen.

  Caracas ligt in een groene vallei op ongeveer 900 meter en het water wordt uit veel lagere bronnen gepompt. Maar de pompen zijn niet onderhouden, reserveonderdelen zijn schaars en de administratie van president Nicolas Maduro heeft te weinig geld.

  “Gedurende vele jaren was dit verslechteringsproces niet merkbaar. Maar nu zijn
  de watertransportsystemen zwaar beschadigd “, zegt Jose De Viana, voormalig president van Hidrocapital, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de watervoorziening van Caracas. De socialistische regering van Venezuela zegt meestal dat waterverlagingen het gevolg zijn van sabotage door rechtse ’terroristen’.

  Minister Jorge Rodriguez van Informatie kondigde in juli een “speciaal plan” aan om de problemen op te lossen, maar gaf geen details. Het ministerie en Hidrocapital hebben niet gereageerd op een verzoek van persbureau Reuters om informatie.

  Gebrek aan water – en kranen die soms bruine vloeistof spugen – hebben gezondheidsproblemen veroorzaakt in een land zonder basis antibiotica en vaccins. Uit een onderzoek dat twee Venezolaanse niet-gouvernementele organisaties deze maand hebben gepubliceerd, blijkt dat ongeveer 75 procent van de inwoners van Caracas in augustus regelmatig geen water krijgen. Ongeveer 11 procent zei dat ze dachten dat vuil water de reden was voor hun huid- en maagproblemen. De enquête heeft geen vergelijkende cijfers.

  Medische gevolgen zijn moeilijk te meten, omdat het ministerie van Volksgezondheid geen wekelijkse gegevens meer vrijgeeft, maar volgens artsen zijn schurft en diarree in opkomst. Watertekorten hebben ook een aantal elementaire dagelijkse activiteiten onhoudbaar gemaakt. Arme bewoners zeggen dat ze minder douches nemen.

  In de buurt Catia waar mensen met lage inkomens wonen, heeft universiteitshoogleraar Mariangela Gonzalez (64) 127 flessen, gasflessen en potten die de toegang tot haar huis belemmeren. “Als het water komt, moeten we rennen”, zei Gonzalez.


  Maak melding

 3. Nog vijf en we komen daar.Venezuela
  Nu hebben de ondernemers zich over de zorg uitgesproken. Bernstein de werknemers willen inspraak hebben. Maar zolang het is ano mie Na deng zorgwerkers en hospitals dan hebben we een regime change nodig.Iedereen is Zo bang voor. Het is als bouta de duivel is. Een anaconda die je wurgt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.