Suriname dreigt slachtoffer Nederlandse wervingscampagne voor verpleegkundigen te worden

39
Aandacht voor Internationale Dag van de Verpleging in Suriname
Waterkant archieffoto: verpleegkundigen in Suriname

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 14 aug – Suriname vreest een leegloop onder verpleegkundigen door een Nederlandse wervingscampagne. Dat schrijft Dagblad Trouw vandaag. Nederlandse bemiddelaars zoeken naar werkkrachten buiten de Nederlandse grenzen en Suriname dreigt daar slachtoffer van te worden aldus de krant.

Het bedrijf Zorg Office Partners plaatste in maart een vacature in de Surinaamse media, waarmee gevraagd werd naar gediplomeerde verpleegkundigen. Hun werd een baan aangeboden voor minstens één jaar in een grote Nederlandse zorginstelling, inclusief werkvergunning en verblijfsvergunning. Driehonderd verpleegkundigen in Suriname solliciteerden aldus de krant.

De vacature veroorzaakte grote verontwaardiging in het hele land. De Nederlandse ‘jacht’ op verpleegkundigen werd al snel voorpaginanieuws en uiteindelijk ook onderwerp van discussie in het Surinaamse parlement. Lees het uitgebreid artikel hier in Dagblad Trouw.


39 REACTIES

 1. Vroeger haalde Suriname werknemers uit de Filipijnen en krijgt nu
  de deksel op de neus door wanbeleid. De verontwaardiging is dus
  hypocriet te noemen. Kom maar naar Nederland keiharde euro verdienen en
  misschien een leuke Nederlandse man.


  Maak melding

 2. Je kan de verpleegkundigen het niet kwalijk nemen.De lijder van Suriname gaat naar Cuba voor zijn doktersbezoeken en behandelingen.Dat zegt toch heel veel over de tragische medische zorg in Suriname?


  Maak melding

 3. Geen medicijnen,geen medisch apparatuur .geen artsen , niks om patienten te helpen.Families die het moeilijke taak hebben om voor donaties te bedelen,artsen die niet in staat zijn diagnoses te sommen wegens gebrek aan medischapparatuur.
  Triest heel triest.


  Maak melding

 4. En weer zoekt Suriname de schuld bij een ander. Al jaren het zelfde liedje Suriname heeft zijn zaken niet op orde en niemand wil de daadwerkelijke schuldige benoemen. Het is makkelijk om Nederland de schuld te geven of de regering maar Suriname als natie is schuldig voor het eigen misère.


  Maak melding

 5. Het blijft heel erg dat de strategische groep van Bosje onder de pikin ingi boi weggaat.Stukjes bij beetjes zijn ook de Filipijnse verpleegkundigen weggegaan.
  In het tijds bestek van mijn leven heb ik nogal wat geschoolde mensen uit Sur.zien weggaan.Er was eens een tijd dat universiteit geschoolden voor de Ned.ambassade sliepen om een nummer te krijgen om een visum aan te vragen.En terwijl wij protesteerden om Bosje weg te krijgen,stonden er lange rijen voor de Ned. ambassade van mensen die uit Sur.wilden.


  Maak melding

 6. Waarom solliciteren ze massaal…..hebben ze niet allen voor regering bouta gestemd….en nu het een puinhoop is geworden….willen ze als lafaards wegrennen?!!


  Maak melding

 7. Inderdaad
  waarom willen ze nu vluchten, Bouterse is toch hun leider ?
  Ze hadden massaal voor Bouterse / Adhin / NDP gestemd. De gehele NDP bende met stemvee is laf , zodra t moeilijk wordt lopen ze weg net hun leider Bouterse.
  Lafaards blijf in Su ! En Zorg dat t weer beter gaat met onze Suriname !


  Maak melding

 8. Surinaams Assemblee Is Een Koffie Shop.

  Beste Lezers.

  Ik snap die verpleegkundigen dat ze voor het buitenland kiezen.. ze willen de uitdaging aan gaan. hun vleugels uit slaan.. hun horizon gaan verbreden ze zijn al moe van het Surinaams politiek onder aanvoering van Bouterse.. Enigste zekerheid dat Bouterse hun kan aanbieden is dat Nix zeker is in suriname ..


  Maak melding

 9. Jammer voor de menen in Suriname die tijd en moeite in hun opleiding hebben gestopt,
  Jammer voor de mensen in Suriname die ook heel graag goede zorg willen krijgen.

  Maar ik kan ze geen ongelijk geven.

  Als de President hun middel vinger naar ze opsteekt en naar Cuba gaat voor medische en verpleegkundige zorg, verbaas ik me niet dat ze hetzelfde doen.


  Maak melding

 10. Dat ga je de NL zorginstellingen niet kwalijk kunnen nemen, ze hebben daar tekort aan personeel en ze hebben goede ervaring met Sr verpleegkundigen. Een arbeider in Sr. verdient bijna geen moer (tenzij je werkt bij een goed bedrijf), dus die kan je ook niks kwalijk nemen als die betere opties voorgeschoteld krijgt.

  De Sr. Roverheid moet maar beter zorgen voor haar verpleegkundigen. Directie en stafleden klagen NIET over te late of geen salaris voor zover ik weet….

  Binnen de meeste organisaties gaat het zo, als de werknemers geen vakbonden hadden, dan zaten ze nog steeds in het koloniaal tijdperk.


  Maak melding

 11. Nederland heeft een probleem. Zij zoeken krachten buiten de grenzen. Wie wil solliciteren mag dat doen. Vraag en aanbod toch? Suriname moet er dan voor zorgen het gat te dichten door de frequentie van opleidingen te verhogen .Achteraf zal blijken dat het waarschijnlijk meevalt. De soep wordt nooit zo heet gegeten als het wordt opgediend.


  Maak melding

 12. Grote zorginstellingen noh?. Je komt alleen terecht bij instellingen waar geen enkele blanke wil werken.
  Maar je krijgt wel een betere loon en vakantiegeld op tijd. Dus, laat maar komen.


  Maak melding

 13. De verpleegkundigen lusten “geen DDB-1 en DDB-2 rijst meer !!
  Ze willen nu aardappelen en bloemkool en rijkelijk BB met R eten in Blanda; genoeg surinaamse toko’s en winkels waar alles te vinden is !!
  Alleen goed sreenen bij de soll. gesprekken op het punt van racistiche denkwijze bij sommige verpleegkundigen !!


  Maak melding

 14. De gezondheidszorg in Suriname ligt op zijn gat dankzij deze corrupte regering van DDB. Logisch dat het zinkend schip wordt verlaten. DDB gaat naar het buitenland voor zijn medische behandeling. Het treft de verpleegkundigen dan ook geen blaam om hun professie in het buitenland dan te gaan uitoefenen. Betere tijden in Suriname zijn met deze regering een utopie. Alles wat in Suriname fout gaat komt door één ellendeling en dat is DDB die de schuld van de teloorgang is. Nederland krijgt nu weer de schuld en dat is typisch voor een persoon met een persoonlijkheidsstoornis, die de schuld bij alles buiten zichzelf legt. Waar blijft het gezond verstand om te concluderen dat deze schoft van een president totaal niet deugd en dat zijn aanhangers de verdeel- en heers politiek die hij bedrijft niet hebben begrepen.


  Maak melding

 15. Enige oplossing is : geef deze dames het dubbel inclusief de voorzieningen en blijven. Maar helaas, dat gaat nooit gebeuren want moni no de , dus hebben deze dames gelijk.


  Maak melding

 16. Wat is de overeenkomst tussen Bouterse, Maduro, Erdogan???
  Ze geven alle 3 het buitenland de schuld van hun problemen.

  Bouterse – Nederland
  Maduro – Amerika
  Erdogan – Europa/Amrika.


  Maak melding

 17. Hoor ze hier weer huilen laten de surinaamse verpleegkundigen eerst info winnen hoe het er aan toe gaat daar in nederland dan denk je wel 3xna voordat je er naar toe gaat


  Maak melding

 18. Overigens niets nieuws onder de zon. Tal van leerkrachten en verpleegkundigen hebben Suriname verlaten überhaupt zonder dat er vanuit Nederlandse kant een dringend beroep op hen gedaan werd. Tijdens de onafhankelijkheid in 1975 was het spitsuur. De daaropvolgende jaren deed men het op individuele basis. Dit zijn geen factoren die je echt kunt tegenhouden. Het enige waar je voor kan zorgen is dat de arbeidsvoorwaarden etc. dusdanig aantrekkelijk zijn dat men het land niet verlaat. Dus daar moet de overheid aan gaan werken.


  Maak melding

 19. Het voorland van Suriname is Venezuela. Meer dan een miljoen mensen zijn daar al het land ontvlucht en dat zijn natuurlijk de best opgeleiden die in heel Latijns Amerika gemakkelijk aan werk kunnen komen. De taal spreken ze al, de vaardigheden hebben ze. President Maduro schijnt dat best te vinden, hoe minder kritische mensen hoe beter, hoe minder monden te voeden, des te beter. Het eten is toch bijna op.

  Voor Surinamers is de keuze wat minder groot, maar verpleegkundigen kunnen overal op de wereld aan de slag. Wat ze in Nederland in drie dagen verdienen daar moeten ze in Suriname een maand voor werken en zoals de advertenties op deze website laten zien, elke week is het er feest.
  Bouterse heeft er geen last van, dus zal het hem een zorg zijn. Suriname zakt steeds verder weg en als nu alle wat meer gemotiveerden en beter opgeleiden weglopen, wat blijft er dan over?

  Zonder hulp van buiten zal het niet meer lukken. Chinezen zijn druk aan het werk in Suriname, maar of dat de hulp is die Suriname nodig heeft? Pas als er politieke stabiliteit ontstaat in Suriname en de corruptie wordt uitgeroeid komen er weer investeerders en zullen ook de beter opgeleiden hun toekomst daar zien.


  Maak melding

 20. Er is een reden waarom Nederlandese vrouwen niet zo snel kiezen voor een beroep als verpleegkundige; de salarissen zijn namelijk niet zo geweldig en een groot deel daarvan gaat op aan huishuur, gas, water en licht. Er zijn niet voor niets stakingen geweest in de zorg voor een hogere salaris (ook agenten en leraren staken zo nu en dan in Ned.) Voor de Surinaamse verpleegkundigen is het wel een enorme financiële verbetering als ze in Nederland mogen werken.


  Maak melding

 21. @Kolibri,

  men wil het liefst 3 mensen in 1 huis onderbrengen, zodat men de vaste kosten
  door 3 kan delen en men gezamenlijk kan eten en het liefst alle 3 bij dezelfde
  werkgever. Zodat men zoveel geld als mogelijk kan sparen als men dit wil. Volgens
  het wervingsbureau zal men eerst de krenten uit d pap halen via een sollicitatie.


  Maak melding

 22. Jullie mijn landgenoten zijn de domste ter wereld zien jullie niet dat het een poltieke spelletje is om bouterse een koek van eigen deeg te geven of te dwarsbomen,ik zou zeggen kom maar na een jaar belanden julle allemaal met jullie diploma in de uitkering,weet je hoeveel mensen hier werkeloos zijn omdat ze goedkope krachten willen denk na andere doen vrijwilligerswerk anders wordt hun uitkering stop gezet.als je 25bent ben je te oud voor de baas ze willen een jongere van 16 ze laten jullie gewoon komen.na een jaar zeggen ze bezuiniging weet je kom zelfs kijken ik zeg niets.zelfs contract geven ze jou niet zomaar een nul uren contract werk je maanden achter elkaar om je zoet te houden zeggen.ze er zijn weinig diensten ga je net als mijn buurman met zijn HBO opleiding proppen prikken en kauwgom ,mijn moeder zo zeggen welkom mijn kind waar het jou goed denk te gaan is jou vadersland.dong boerikie


  Maak melding

 23. @Aswin ,

  je moet geen onzin praten of bangmakerij. Je krijgt een contract voor 2 jaar + een werkvisum,
  het is de bedoeling dat je na twee jaar(langer is mogelijk maar geen garantie) terug gaat
  naar Suriname met zoveel mogelijk spaargeld en extra werkervaring.


  Maak melding

 24. @Aswin De doelgroep waar Nederland op mikt, zijn de Surinaamse verpleegkundigen. Die zijn gediplomeerd en er is een schrijnend tekort in Nederland. Voordeel is ook dat zij van huis uit Nederlands schrijven en spreken en veelal beheersen ze de Engelse taal goed. Als de verpleegkundigen, zoals het de bedoeling is, met z’n drieën een woning delen, kunnen ze in de beoogde 2 jaren enorm veel geld sparen. Dat heet een win win situatie (Voor zowel de Surinaamse verpleegkundigen als voor Nederland). Wellicht dat de Surinaamse bevolking het vertrek van de verpleegkundigen met lede ogen zullen aanzien, maar de verpleegkundigen moeten aan zichzelf denken (en eventuele kinderen).


  Maak melding

 25. Een machtig land of unie kan op termijn best wel zorgen voor de downfall van een ander land. Sprekende voorbeelden zijn Venezuela, Noord-Korea, Syrië en Iran. Al deze landen zijn zwaar gesanctioneerd door de VS en EU. Zelfs de Russen hebben het ook moeilijk. Dus wanneer een staatshoofd de schuld geeft aan desbetreffend land heeft hij geen ongelijk. Want de omstandigheden zijn veranderd en veel beperkter geworden qua import en export.

  Voor wat betreft Suriname ligt het wat delicater. Ontwikkelingshulp vanuit Nederland is niet meer aan de orde. Het begon in 1975 ,werd tijdelijk eind 1982 gestopt tot 1987 i.v.m. de december perikelen, toen hervat en ergens in 2010 gestopt als ik me niet vergis. Voor de periode 1975 kreeg Suriname reeds ontwikkelingshulp uit Nederland , echter het grootste gedeelte kwam na de onafhankelijkheid. Suriname heeft na de onafhankelijkheid tot 2010, ongeveer anderhalf miljard euro ontvangen waarvan het geld slecht besteed is door opeenvolgende regeringen. Maar de econoom Zunder heeft een berekening gemaakt en gesteld dat Nederland nog 49 miljard euro schuldig is aan Suriname vanwege de slavernij en uitbuiting van contractarbeiders. Zoals het naar uitziet kan Suriname naar dat geld fluiten.

  De afgelopen maanden heeft Nederland miljoenen euro’s in beslag genomen van Suriname. Dat heeft ook een impact. Dus mijn stelling is dat externe factoren door middel van sancties of in beslagname dan wel in welke vorm dan ook, best wel een negatieve impact kunnen hebben op een land. Het betekent niet dat je een schuldige aanwijst en voor de rest niets doet, anders dan vingertje wijzen. Nee, je moet aan de bak om de schade te beperken. Volgens mij is de Surinaamse regering daarmee bezig ook al gaat het eventjes nog niet van een leien dakje.


  Maak melding

 26. @ bouta 3 en Wazig.
  Dit is in 1975 al gebeurd. Eerst stemmen voor srefiedensie en daarna instappen in de Bijlmer express. Door dit stemvee is Su in dit situatie beland. Schreeuwen uit de hoogste Bijlmer toren helpt niet.


  Maak melding

 27. Allerlei nep-argumenten worden aangehaald om het
  WANBELEID de Paarse Clan goed te praten. Vergelijkingen
  worden gemaakt met NRD-Korea en Venezuela oa.

  Sranan is nog geen COMMUNISTISCH land, DDB werkt wel
  daar naar toe. Vandaar dat hij INSTRUCTIES gaat halen in
  communistisch Cuba.

  COMMUNISME brengt nergens ter wereld welvaart, communisme
  wordt gebruik door MACHTHEBBERS, om vast te houden aan de Macht !

  In Venezuela heeft bijvoorbeeld Maduro, minstens DERTIGDUIZEND
  COMMUNISTISCHE CUBANEN IN DIENST, ALS ADVISEURS !

  Communistisch Noord Korea wenst intercontinentale raketten,
  terwijl het volk HONGER LIJDT !

  De Paarse leider van Sranan heeft er ook voor gekozen, toen Paars
  de staatskas had leeg-gerommeld, om ruim DRIE MILJARD aan
  ONGEDEKTE bankbiljetten te drukken ! Eindstand Sranan FAILLIET !!!

  Het Buitenland OF GROOTMACHTEN treffen geen blaam, PAARSE
  Anti-Surinamers hebben Ons Land door WANBELEID, TOTAAL
  FAILLIET gemaakt !
  Buitenlandse regeringen staan buiten het FAILLIET maken van Onze Staat !

  PS : In beslagname Surinaamse GELDZENDING, is een STRAFRECHTELIJK
  BESLAG. Er zijn concrete verdenkingen van misdrijven !
  Wanneer verdenking onjuist blijkt of onwaar, wordt het geld terug gegeven,
  vrij gegeven !

  Sranan heeft momenteel een PAARSE GATENBEGROTING een BAKBA-WINKRI-
  Begroting. Het ene gat wordt met het andere gedicht, terwijl er geen sprake is
  van PRODUCTIE ! Staatsuitgaven zijn al jaren HOGER dan de staatsinkomsten !

  Sranan wordt door geen enkele buitenlandse macht geboycot !

  De te grote overheidsuitgaven en de het drukken van Miljarden aan ongedekte
  bankbiljetten, zijn idiote-domme ACTIVITEITEN/HANDELINGEN van het PAARSE
  REGIEM !!!


  Maak melding

 28. Uit een land trekken mensen weg op zoek naar betere
  leefomstandigheden !

  Wanneer in een Land, het GEHELE VOLK door WANBELEID,
  BEROOFD wordt van meer dan 60% van de KOOPKRACHT,
  dan trekken mensen eerder weg !!!

  Niemand is blij met het Paarse FAILLISSEMENT van Onze Staat !

  PS : zie ook het communistische regiem ni Venezuela, daar is er
  sprake van meer dan !.000 % INFLATIE !!!!!
  MEER DAN EEN MILJOEN VENEZUELANEN, HEBBEN HUN LAND AL
  NOODGEDWONGEN MOETEN ONTVLUCHTEN !!!


  Maak melding

 29. Geef ze een ongelijk. Bouterse heeft het land naar de moer geholpen. Deze verplegers kunnen straks een toekomst opbouwen in Nederland. Grote kans dat ze blijven hangen aan een blanke man.


  Maak melding

 30. Vliegende Hollander 14 augustus 2018 at 15:46
  Wat is de overeenkomst tussen Bouterse, Maduro, Erdogan???
  Ze geven alle 3 het buitenland de schuld van hun problemen.

  Bouterse – Nederland
  Maduro – Amerika
  Erdogan – Europa/Amrika.
  …………………………………………………………………………………….

  Donald vergeten?
  doet hetzelfde en geeft de hele wereld en institutie de schuld.


  Maak melding

 31. Rudolf
  15 augustus 2018 at 06:10
  Nou in nederland zullen leren wat de belastingdienst betekent

  =============================

  Na aftrek van belastingen houden ze nog een smak met geld over. Altijd nog meer waard dan de SRD. Tel daarbij op inwoning, verblijfsvergunning en permanente educatie. Nederland is paradijs vergeleken met Suribabwe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.