Keus president van Suriname krijgt mogelijk internationaal staartje

17
Albert Aboikoni

PARAMARIBO, 14 aug – Het aanwijzen en benoemen van een nieuw grootopperhoofd bij de Saramaccaners, krijgt waarschijnlijk een internationaal staartje. De benoeming door president Desiré Bouterse komt nog steeds hard aan bij delen van de stam. Deze groepen binnen Saramaccaanse Gezagdragers, VSG, kunnen zich er maar niet bij neerleggen. Overwogen wordt zelfs om de overheid van Suriname internationaal aan te klagen. Gedacht wordt aan een internationaal gerechtshof. Het nieuwbakken grootopperhoofd, Albert Aboikoni, houdt zich op de vlakte.

Vermeden moet worden op zere teentjes te trappen. Dat groepen ontevreden zijn en misschien een ander wilden zien als grootopperhoofd, kan best motiveren tot een internationale aanklacht. “Ik wil niemand dat recht ontnemen. Ik wil ook geen antwoord geven op iets dat mogelijk in de toekomst kan plaatsvinden. Ik wil me niet in een situatie manoeuvreren om van een mogelijk scenario te spreken”, zegt Aboikoni tegenover de Ware Tijd.

Er is ook kritiek op de rituele inwijding tijdens de beëdiging in Paramaribo. De inwijding is geleid door iemand die niet afkomstig is uit de Saramaccaanse gemeenschap. Dat schiet stuit sommigen tegen de borst. “Ik wil niet ingaan op negatieve zaken. Ik ben positief ingesteld. Ik wil niet op terrein belanden dat niet gezond is voor de toekomst”, zegt Aboikoni. Hij vertrekt binnenkort naar zijn residentie in het binnenland.


17 REACTIES

 1. Son sani bigi moro libi suma. Te yu go suku san yu no man tyari, a kan broko yu skin anga tikifutu.
  Furu suma wani sjie fos’ den bribi, dati e broko den tikifutu.
  Te dati pesa da den suma e gi den sani por nen. Ma na den srefi go suku a bruya.


  Maak melding

 2. Lijkt me een beetje omslachtige en kansloze onderneming om je gelijk te halen. Waarom een beroep doen op een internationaal gerechtshof als je niet eens bij de Surinaamse rechter bent geweest. De vraag is of een rechter zo een gevoelige en traditionele materie kan beoordelen laat staan veroordelen. Er zijn geen mensenrechten geschonden.

  Er is een keuze gemaakt waardoor de keuze niet op hen gevallen is. Partijen hebben zelf verzocht om de persoonlijke inmenging van het staatshoofd aangezien ze onderling het niet eens konden worden. Jarenlang elkaar vies en vuil gescholden en geïntimideerd en nu de zaak anders verlopen is dan men verwacht had, gaat men zijn heil elders zoeken. Be my guest because it`s waste of time.

  Tradities en rituelen zijn niet heiligmakend. Op sabbatdag genas Jezus zieken en de farizeeën waren boos op hem . Vooruitgang gaat voor traditie als blijkt dat het niet hand in hand kan lopen.


  Maak melding

 3. Hij vetrekt binnenkort naar zijn residentie in het binnenland!!! Laat ie daar alsjeblieft blijven, heeft geen enkele meerwaarde voor de Surinaamse maatschappij!!! Al deze mensen van het binnenland moet daar blijven, je ziet zelf wat deze mensen veroorzaken als ze naar de stad komen.
  Het zijn van vaak rovers, die onschuldige mensen beroven en mishandelen.
  En denk je nou werkelijk dat het ICC hier tijd aan gaat besteden, een akefietje tussen penisdragende bosjesmannen, geef me een break mang


  Maak melding

 4. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Suriname is geen dictatuur en is niet van ddb en de Surinamers zijn niet zijn slaven, wel de paarse kakkerlakken, overlopers en coalitiegenoten. Allemaal zijn ze monddood en moeten alles wat krom en scheef is recht praten. Wie houdt dan wie voor de gek?

  ddb die zich schuldig heeft gemaakt aan een staatsgreep op 25 februari 1980, op 8 december 1982 zich schuldig heeft gemaakt aan de december moorden op 15 andersdenkenden/onschuldige tegenstaanders, (waarvan beweerd wordt dat hij 2 van hen eigen handig heeft vermoord op een afschuwelijke wijze en zie waarvoor hij nu naar Cuba voor behandeling gaat.), ook schuldig heeft gemaakt aan de Moiwana86moorden, enz, enz.

  Een zeer goede stap van de ontevreden marrons die hun in hun culturele waarden, hun traditie, hun rechten enz aangetast voelen en hiervoor internationaal dit gaan aanvechten bij de rechtbank. Ik wens deze ontevreden groep marrons het beste toe. Hup Marrons, Hup! Laat de Indiaan jullie niet in je Pangie staan, die tijd is voorbij.

  Strei Def Foe Strei, Oe No Sa Fredé! Laat niet over jullie heen lopen. Jullie zijn geen voetveeg van ddb, dat zijn de paarse kakkerlakken, overlopers, ja- knikkers, mensen zonder enige respect voor zich zelf, laat staan voor de republiek Suriname, de grondwet, Internationale Verdragen (Mensenrechten, Welvaart, Welzijn voor het volk, ea, enz. Deze mensen zijn bezig met hun enige eigen enge belangen, oa rijkdom, niet in de gevangenis te recht komen, enz. Waardeloze mensen. Voor zulke mensen kan ieder zich respecterende mens met enige kennis, normen, waarden, fatsoen, enz geen enkele respect voor hebben. Bah!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Aibaia, kun je nagaan als Bouta ook zou opstappen, dan gaat iedereen pas echt vechten om de plek, we krijgen dan zeker Afrikaanse toestanden, waar iedereen voor de troon gaat vechten. Allemaal een heel grote poppenkast met niet gekwalificeerde mensen die zich gaan behangen met goud en medailles en misschien wel een kroontje op, hahaha dan zullen we ook vergeleken worden met de inboorlingen in de Afrikaanse landen met tijgervelletjes en gouden kettingen.


  Maak melding

 6. Hier begrijp ik de emotie niet meer. En stamhoofd? Seremonteel of machthebbend? Een vertegenwoordiger van een stam? Ik ben op dit punt onvoldoende onderwezen. Maar… gelden hier ook geen wettelijke bepalingen? Hoe een stamhoofd wordt verkozen? En wat zijn de bevoegdheden van zo een persoon? Is dit cultureel bepaald of zijn er bepaslde wettelijke rechten san verbonden? Heeft dit stamhoofd bijvoorbeeld ook een politiemacht onder zich? Of heeft hij zitting in het parlement?


  Maak melding

 7. @ pa kiri na tigri,
  “Vooruitgang gaat voor traditie als blijkt dat bla bla bla”.
  Over welke vooruitgang heb jij het!?
  Drommen verpleegkundigen die het land proberen te verlaten, ambtenaren die koeren om een 100% loonsverhoging en de criminaliteit en corruptie die hun weerga niet kennen.
  Als ‘t maar in het straatje van baas past, dan heet het bij jullie al gauw “vooruitgang”.


  Maak melding

 8. Internationaal Gerechtshof? Bouterse heeft lak aan zn eigen Gerechtshof laat staan aan die uit het buitenland. En laten we eerlijk zijn, de stamhoofden hebben vier jaar lang geen keuze kunnen maken. Ja dan is de kans groot dat je dan de regie kwijt raakt.


  Maak melding

 9. @ anaalyst,
  Citaat: Kijk maar naar wat jou soortgenoten met het land doen. Wat hebben jouw soortgenoten met het land gedaan en nog steeds doen?????????????????
  Waarom rotten jullie niet op naar het zwarte continent, waar jullie in je blote reet rond liepen?????
  Als de blanken jullie niet Suriname hadden gehaald, liep je nog steeds met peniskoker rond !!!!
  Met computers kunnen jullie ook niet omgaan, want er komt alleen maar onzin uit je pc.


  Maak melding

 10. @De Analyst
  je bent blind en doof
  kijk eerst naar je achterlijke oerdamme onderontwikkelde soortgenoten die alleen maar weten wat stelen roven en moorden betekent
  waar zal ik beginngen;
  jouw eigen albina, samenscholen roven en moorden, want een huis hebben ze niet, erger ze weten niet wat het is om een huis te hebben en orde te bewaren, normern en waarden te koesteren

  stad: je hoef als hindoestaan niet met een simpel ketting om je nek over straat te lopen, wat dat ben je direct kwijt, zo zielig zijn jullie

  en kijk naar je eigen continent: Afrika! Na de blanke overheersing ligt Zuid Afrika op zn gat. wist je het niet beter?


  Maak melding

 11. Beste mensen
  Normaal gesproken reageer ik niet op de mening van anderen.
  Graag reageer ik nu alsvolgt:

  De toevallige Nederlandse Minister Stef Blok die recent eerlijk beweerde dat Surinamers ook niet vredig met elkaar leven blijkt nu door mensen als sommigen van jullie waar te zijn
  Sari tori
  Het ergste is dat een deel vd bevolkingsgroep iets negatiefs doet de hele bevolkingsgroep wordt veroordeeld
  moordenaars, rovers, oplichters,verkrachters coruptelingen heb je overal ter wereld
  Het is de kunst of de plicht van om i iedere regering om dat uit het bannen met de wet in de hand.
  Ook religieuzen hebben hierbij een plicht


  Maak melding

 12. Gelet op de vele reacties dat vooral etnisch gekleurd is vraag ik mij af wie zich echt Surinamer voelt.
  Criminaliteit is nooit etnisch gekleurd. In alle lagen van de samenleving komt dit voor. De indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van het land en toch behoren zij tot de bedreigde soort inheemsen En dat terwijl diverse Hindoestanen, Creolen en Javanen zich enorm hebben weten te verrijken. Het land Suriname is van Surinamers En wie zich Hindoestaans, Creools of Javaans voelt mag lekker opdonderen naar het land van hun voorouders.

  De benoeming van de granman is een Surinaams aangelegenheid en heeft de grootopperhoofd Bouterse de knoop doorgehakt. Dat recht heeft hij als president van Suriname. Sinds de goudkoorts in Suriname is uitgebroken is het van belang dat gekozen wordt voor een leider die paars gekleurd denkt, Dus een terechte keuze van de president.

  Nog 2 jaren En daarna mag het volk weer voor een nieuwe president kiezen.


  Maak melding

 13. @ Bombelman

  “De benoeming van de granman is een Surinaams aangelegenheid en heeft de grootopperhoofd Bouterse de knoop doorgehakt. Dat recht heeft hij als president van Suriname. Sinds de goudkoorts in Suriname is uitgebroken is het van belang dat gekozen wordt voor een leider die paars gekleurd denkt, Dus een terechte keuze van de president.
  Nog 2 jaren En daarna mag het volk weer voor een nieuwe president kiezen.”

  Bouterse is geen grootopperhoofd maar President van de Republiek Suriname. Hij heeft niet het recht te bepalen wie de volgende Granman van een erkent Inheems volk wordt. Al vanaf Bonny zijn de Marrons autonoom waarmee de Nationale regering vérdragen afsluit. Volgens internationaal recht waar ook Suriname aan gebonden is besluiten erkende inheemse volkeren volgens hun eigen tradities over hun Granman en hun Leefgebied.
  De President heeft slechts de plicht de Granman te beëdigen waardoor deze ook aan de Wetten van Suriname verbonden is.

  U stelt ook dat over 2 jaar het volk kiest voor een nieuwe president. Helaas dat is niet waar, een zooitje overlopers kiest de president. In 2010 Somo & Brunswijk, in 2015 Sapoen & Waterberg.

  Het ziet er naar uit dat Bouterse beseft wat hij fout gedaan heeft want sinds Zondag is hij verdwenen. Hij durft zich zelfs niet officieel uit te laten zwaaien door Adhin en Co.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.