vrijdag, december 1, 2023
HomeFotoZieke Bouterse naar Cuba, ‘het volk van Suriname mag doodgaan’

Zieke Bouterse naar Cuba, ‘het volk van Suriname mag doodgaan’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 13 aug – Niet alleen de president is ziek, maar ook het zorgsysteem in Suriname. Dit stelt parlementariër Mahinder Jogi van oppositiepartij VHP. Geen wonder ook dat het staatshoofd de wijk neemt naar Cuba. Hij heeft tenminste een uitweg. Het is de tweede keer dat het staatshoofd in Cuba onder het mes gaat. “Bouterse zou Surinamers een dienst hebben bewezen als hij zijn tweede operatie in Suriname had ondergaan. Dat zou vertrouwen en hoop uitstralen. Maar ja, na hem de zondevloed. Zolang hij maar genezen kan worden, mag de rest van het volk letterlijk doodgaan.”

Met zijn hernia-operatie in Cuba bevestigt Bouterse dat hij geen vertrouwen heeft in de gezondheidszorg in Suriname. “Er zijn geen investeringen gepleegd, iedereen klaagt, patiënten gaan dood, terwijl er ook een tekort is aan amoxicilline en zelfs teststrips om het glucosegehalte bij diabetespatiënten te controleren”, zegt Jogi tegenover Dagblad Suriname. Zeker de president heeft dan ook alle reden om het systeem niet te vertrouwen.

De afgelopen jaren is eenvoudigweg nagelaten structurele zaken te realiseren voor de gezondheidszorg. “De letterlijke boodschap is dat het volk dood mag gaan. Dat is hoe het bezoek van de president aan Cuba geanalyseerd kan worden. Suriname deed vroeger in de regio niet onder qua gezondheidszorg. Maar deze regering heeft het alleen maar verder naar beneden gebracht”, aldus Jogi.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

31 REACTIES
 1. ik had het al eerder geplaatst, maar voor wie het gemist heeft. Stond een artikel in
  de Nederlandse krant.

  Harmen Boerboom nos

  correspondent Suriname

  Zorgen in Nederland om Suriname.

  Surinaamse medici en ziekenhuisdirecties luiden de noodklok over de kwaliteit van de medische zorg in het land. Ziekenhuizen kampen met tekorten aan medicijnen en medische producten door geldgebrek bij de overheid.

  Vorige maand schreven de directies van de belangrijkste ziekenhuizen al aan de regering dat er sprake was van “onnodige complicaties bij patiënten” als gevolg van de tekorten. Ook schreven ze dat er “onherroepelijk doden zullen vallen” als er niets verandert.

  In januari werd in een brief al gewaarschuwd dat “de zorg aan patiënten nauwelijks kan worden gegarandeerd”. Medici, zorgverleners en apotheken spreken van een alarmerende situatie en dreigen intussen met acties.
  Zelf betalen

  Naast de tekorten in de ziekenhuizen worden er ook steeds minder medicijnen vergoed door het Staatsziekenfonds. “Een scan moet ik nu uit eigen zak betalen”, zegt een bezoeker van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). “Dat kost me een maandsalaris. Veel medicijnen zijn moeilijk te vinden. Als je ze uiteindelijk vindt in een particuliere apotheek, dan krijg je het niet meer vergoed.”

  Het is tegenwoordig veel lastiger werken dan bijvoorbeeld een jaar geleden.
  Kinderarts Lissone

  Kinderarts Lissone van de AZP-kinderpoli kreeg vorige week zogenoemde saturatieprobes cadeau van leerlingen van een lagere school. Met die apparatuur kan het zuurstofgehalte in het bloed van de baby’s en kinderen worden gemeten. “We zijn heel erg blij met het geschenk. Natuurlijk zouden we dit materiaal gewoon in ons eigen magazijn op voorraad moeten hebben, maar door de economische situatie in het land is het ook voor ons ziekenhuis moeilijk geworden om de eindjes aan elkaar te knopen”, zegt Lissone. “We blijven binnen de medische veiligheidsmarges, maar het is tegenwoordig veel lastiger werken dan bijvoorbeeld een jaar geleden.”
  Plafond ingestort

  Het personeel van het Oogcentrum van het AZP kan daarover meepraten. In juni kwam het plafond van de oogpolikliniek naar beneden door achterstallig onderhoud. Omdat het ’s nachts gebeurde, vielen er geen slachtoffers.

  Als medische middelen in Nederland vervallen zijn, dan zijn ze dat in Suriname ook.
  Anonieme verpleegkundige

  Ook de andere ziekenhuizen in Paramaribo hebben het moeilijk. “Af en toe krijgen we goedbedoelde hulp vanuit bijvoorbeeld Nederland”, zegt een verpleegkundige in één van de ziekenhuizen. “Maar vaak zitten daar spullen bij die we niet kunnen gebruiken omdat we de bijbehorende apparatuur niet hebben. Gevolg is dat we regelmatig goederen moeten weggooien, terwijl we wel voor de transportkosten hebben betaald. Ook zitten er in de zendingen vaak producten die over de vervaldatum heen zijn. We hebben daar niets aan, want als medische middelen in Nederland vervallen zijn, dan zijn ze dat in Suriname ook.”
  Geen acuut gevaar

  Hoewel de directies en medici de regering regelmatig waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van de tekorten, zijn ze voorzichtig met het buitenhangen van de vuile was. De pers is niet welkom en interviews over het gevoelige onderwerp worden uit de weg gegaan.

  “We willen geen onrust creëren”, zegt een medisch directeur die anoniem wil blijven. “Onze patiënten lopen op dit moment geen acuut gevaar. Daarnaast zijn we voorzichtig met teveel kritiek vanwege mogelijke rancune vanuit de overheid. Als de nood echt aan de man is, dan komt de overheid nu tenminste nog met wàt geld over de brug. Maar als de ziekenhuizen in de ogen van de regering ‘teveel zeuren’, dan kan dat gevolgen hebben voor de geldstroom, waardoor de zorg nog meer onder druk komt te staan.”

  Minister Elias van Volksgezondheid wuift de kritiek van de ziekenhuizen van de hand. Volgens hem is het allemaal niet zo ernstig. Hij kaatst de bal terug door te zeggen dat de ziekenhuizen hun financiële beleid niet op orde hebben.

  Oppositieleider Santokhi vroeg eerder dit jaar om een spoeddebat over de teloorgang van de medische zorg. Dat verzoek werd door parlementsvoorzitter Jennifer Simons, lid van de regeringspartij NDP en zelf medicus, afgewezen. Zij wil de regering eerst de gelegenheid geven om zelf onderzoek naar de problemen in de medische sector te doen.


  Maak melding

 2. Het is natuurlijk niet goed dat er medicijnen over de datum worden verstuurd maar meestal worden deze middelen verstuurd door goede bedoelingen van vrijwilligers, dus oordeel daar niet te hard over . De intensie om Suriname te helpen is er, zo ook de zorgen . Beter is het om de zorg vraag duidelijker te stellen zodat de juiste middelen verstuurd kunnen worden.

  En over de zgn. volkspresident… hij is 1 grote komediant met z’n buik hernia, ik werk in de zorg en dit is echt geen moeilijke ingreep, zijn tripje naar Cuba stuit mij enorm tegen de borst want wat is nu eigenlijk de boodschap die hij geeft. By the way, ben ook reuze benieuwd hoe groot zijn gevolg zal zijn , mw. Bouterse lijkt mij voldoende, meer mensen om zich heeft hij echt niet nodig voor deze ingreep.


  Maak melding

 3. Bouterse regeert het land als zijn persoonlijk eigendom.Heeft ka met alles en iedereen.Als hij je leuk vind krijg zo een stuk land,een concessie,een grote order noem maar op.Als hij je niet leuk vind fucked hij je op. Verdelen en heersen kan hij op zijn gemak.99.95 van de surinamers hebben een prijskaartje en daarvan maakt hij goed gebruik.


  Maak melding

 4. Mahinder Jogi maakt een heleboel poeha omdat een bepaald individu gekozen heeft een operatie te ondergaan in het buitenland. Het is een privé keuze die gerespecteerd moet worden. Als Jogi zelf een operatie ooit zou mogen ondergaan en hij voor het buitenland kiest , is het evenzo zijn goed recht.

  Het staat helemaal los van de gezondheidszorg in Suriname. De situatie is inderdaad niet zo rooskleurig. Maar dan weer ook niet zo erg als men beweert. Er zal wel hard gewerkt moeten worden om dit tot het verleden te doen laten behoren.

  Jogi , (lees VHP) wil politiek natuurlijk graag scoren en de president de schlemiel maken door laag-bij-de-grondse suggesties te doen.

  Voor degenen die beweren dat een buikhernia niets voorstelt heb ik twee links die men mag lezen als men de behoefte daartoe heeft. We weten namelijk niet hoe complex de breuk is en het heeft weinig zin alles over een kam te scheren.

  https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/complexe-buikwandbreuk-verdient-aandacht.htm

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/869071/buikhernia


  Maak melding

 5. dit is allemaal de schuld van …. ja hoor… Nederland… ze hebben hem be / veroordeeld , maar weigeren hem op te halen op te sluiten voor de periode 11 jaren..

  nu lijdt het poep volk al daar de wereld kijkt toe..

  die moordenaar zelf gaat op staats kosten naar Cuba voor een prut operatie..


  Maak melding

 6. De massala geitenhoeder Jogie heeft gesproken. Kennelijk is Jogi niet op de hoogte dat de regering diverse tegenslagen moest verwerken. Als klap op de vuurpijl proberen buitenlandse mogendheden het land te ontregelen.
  En je hebt altijd een paar redimusus tussenzitten die garen willen spinnen van de situatie. Ja de broekriem moet aangehaald worden en soms moeten er pijnlijke keuzes gemaakt worden. Ik wens excellentie Bouterse veel beterschap.


  Maak melding

 7. @marcel de man is democratisch gekozen volgens mij… Ik hoop dat ik je sarcasme mis. Wil je dat Nederland hem opsluit…. Zorg ervoor dat hij geboeid en gemuilkorfd op de stoep staat voor het ministerie van justitie van Nederland. Als Nederland hem kom halen gaat de wereld te klein zijn… Stop met vingers wijzen en neem je eigen verantwoordelijkheid van je keuzes.


  Maak melding

 8. @ Parbo,

  Ik wens het je niet toe, maar stel dat er iemand in je omgeving ernstig ziek wordt, er zijn medicijnen op de markt die voor genezing kunnen zorgen, maar die zijn niet verkrijgbaar in Suriname, wie geef jij daarvan de schuld? De ziekenhuizen, de doktoren, de apotheken, de zorgverzekeraars of Nederland? Ik denk dat ik jouw antwoord al weet…..!!


  Maak melding

 9. Vertrouw op eigen kunnen na 25 november 1975 !!!
  Mijn creoolse buurvrouw zei een keer nengre no abie verstang in het jaar 1970, ik nam haar stelling in twijfel, maar inmiddels heb ik de middelbare leeftijd bereikt en ik zei, ze heeft verdomd gelijk. Overal op de wereld is het gedoemd om te mislukken als nengre een bedrijf of land overneemt !!! Daarom zie ik ook geen nengre supermarkten, grote nengre bedrijven, grote nengre ict-ers, geen grote nengre landbouwbedrijven. Nengre welvarende landen !!!!!!


  Maak melding

 10. Bouta zal helmaal niet gemist worden!
  Hy is de man die suriname naar de afgrond heeft gebracht!
  Laat Bouta voorgoed in Cuba blijven!
  A fuck a kondre baldadig up!


  Maak melding

 11. @marcel volgens mij is het democratisch verkozen dus hoezo is het de schuld van Nederland? Of mis ik jouw sarcasme?
  En hoezo moet Nederland hem komen halen? Dat is juridisch niet mogelijk tenzij je ervoor zorgt dat hij geboeid en gemuilkorfd op de stoep van het ministerie van justitie komt te liggen.


  Maak melding

 12. Democratisch GEKOZEN ????? Tjaaaaaa,

  Om de Rechterlijke Macht “democratische” te SABOTEREN !

  Om de PG “democratisch” en openlijk te BEDREIGEN !

  Om via illegale GELDDRUKKERIJ het Land FAILLIET te maken !

  Om de VERVOLGING van CORRUPTE politici te SABOTEREN !

  Om de DNA “democratisch” uit te schakelen ten gunste van
  USA-Suralco-belangen !

  Om een Ongrondwettige prive-amnestiewet te regelen !

  PS : Of om samen met de KOLONIALE Hollanders, als marionet
  en HOOFD-REDIMUSU een staatsgreep te plegen en daarbij
  onze SRANAN-Democratie te VERNIETIGEN !


  Maak melding

 13. We klachen maar …doe wat !!! Jullie willen het zelff !!! Weetje wat het probleem is met jullie sranamang ..jullie hebben geen eenheid .drom genieten die bigi dagoes van jullie geluld en gezeurt en geklaagt…!!
  Sranamang gun mekaar niet …jullie leven als kraboe in bari!!


  Maak melding

 14. hij is wel democratisch gekozen, maar heeft nooit nimmer het zelfde woord in zijn bek genomen..
  als hij zo democratisch is, dan waarom komt hij zelf niet naar Holland om zijn berechting of in Suri te verdedigen en anderen laat opdraaien voor zijn onschuld door het ka volk laat betalen aan al die juristen.. zo vader zo zoon
  hij gaat nu naar het buitenland om zich te laten genezen, terwijl het poep volk die hem heeft gekozen voor de deur van het A. ziekenhuis letterlijk sterft niet behandeld kan worden..

  ik ben/zal nooit een volgeling zijn/worden van deze moordenaar die liegt bedriegt mijn land heeft vernietigd failliet gemaakt en wij als volk nu straat arm zijn geworden..

  een blakaman kan niets in zijn leven ondernemen zonder een lanti loon slip.. hij/zij mag een magazijn vol certificaten hebben, maar verstand hebben ze niet, letterlijk bewezen in de hele wereld..
  de gevangenissen zitten wereld wijd vol mee..

  predik. denk goed na wat je zegt.. domme oen..


  Maak melding

 15. De strafeis van deze man kan nog steeds niet worden uitgesproken, men wacht zeker op de antwoord van moeder natuur. Dat hij gestopt is met sigaretten roken is een goed ding, maar geeft niet de garantie dat hij gevrijwaard is van andere kwalen. Het moment dat hij moet boeten voor zijn slechte daden is volgens mij ingeluid en Cuba niet meer van betekenis zal zijn.

  Het probleem dat wij Surinamers hebben is dat we een zeer stomme (onderdrukking) opvoeding van kolonialisten hebben gehad en dit stront ding werkt nog steeds door. We hebben een cultuur vol met rotzooi een cultuur dat alleen op de vuilnis belt te vinden zijn. ons cultuur en traditie is stom en niet leerrijk men houdt zich alleen maar bezig met bijgeloof en stomme traditie, bonu en wizi dat echt geen moer voorstelt alleen maar fabel en kletspraatjes. Men wordt er niet beter van alleen maar achteruitgang.

  De Afro houdt zichzelf doodsgewoon achter. Volgens mij is de cultuur en traditie van de Afro de stomste van allemaal en biedt geen enkele navolging of leerrijk. Zijn blind en doof en vraagt om in de maling genomen te worden. Als men in wisi gelooft waarom dan geen Yorka, bakru, leba, kroi of anana voor Bouterse opsturen? Maar blijft continu lullen.

  Kijken we om ons heen hoe de mens lijdt dan krijgt je het gevoel of god geen sadist is. Wat verwacht je dan van die achtergestelde Afro, dat ze de plaats van de god hebben ingenomen met hun bijgeloof of afkodrei?
  Un Stop No anders komen we geen stap vooruit.


  Maak melding

 16. Gewoon harde akties en demonstraties houden dat de gezondheid zorg de hoogste pririorieit word in Suriname.word eens wakker mensen anders is straks het leed niet te overzien


  Maak melding

 17. Het Surinaamse volk heeft andere dingen aan hun hoofd en zullen de straat niet op gaan.
  Deels door angst dat ze er plotseling niet meer zijn.
  en Anderzijds vanwege het feit dat ze overwegend naar de staatszender en staatsradio luisteren en zo dom zijn dat ze niet in de gaten hebben dat ze in het ootje worden gekozen.
  Bouterse is “democratisch”gekozen. (al vergeten hoe en hoelang de stembiljetten onaangeroerd lagen en wie de Leiding toen had als DC. Nee, de ex-minister van OW&V die door verkeerde aanwending van gelden “gedwongen” werd af te treden.
  Terugkerend naar DDB, hij is “democratisch”gekozen maar niet om het land als een dictator te leiden. Het lijkt wel of de Republiek Suriname eigendom is van de Dynastie Bouterse.
  En dat kan toch niet de bedoeling geweest zijn.
  Maar goed ze winden Leider Bouterse en moeten nu niet klagen dat ze lijden,


  Maak melding

 18. Bouterse voorziet “Erdogan Syndroom” en heeft daardoor hernia.

  Wat ik wil zeggen is dat z’n dagen geteld zijn en daarop anticipeert door z’n hachje te redden met behulp van Cuba.


  Maak melding

 19. En toch vrees ik dat straks weer een groot deel van de jongeren op deze crimineel gaat stemmen. Ze geloven in de mooie praatjes en denken niet verder dan hun neus lang is. Ze hebben gewoon niet door dat zij belazerd worden. NDP: Njang Dringi Prisiri. Dat is de slogan van de jeugd.


  Maak melding

 20. @ Parbo

  Ook ik wens je van harte beterschap, je bent niet lichamelijk ziek maar goed geestelijk gestoord !
  blijf lekker van die k@ fles af, en zeg het ook tegen die andere debiel Rob ( Gay ) stelletje billen likkers.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 21. Het ging vanavond op het NOS Journaal over de nijpende situatie van de gezondheidszorg in Suriname. Het gegeven dat meneer B zelf naar Cuba gaat voor zijn eigen medische zorg hebben ze maar weggelaten want dat is zo “bijzonder” dat het bijna ongeloofwaardig is. Wat voor een leider doet nu zoiets? Bezuinigingen op de Gezondheidszorg in zn eigenland om zo zijn operatie in het buitenland te kunnen betalen want dit gaat wel uit de zakken van de Surinaamse bevolking. Maar ja, je hebt ook zelf op hem gestemd.


  Maak melding

 22. Ha….ha….kijk maar in de wereld welk land met ne….aan t roer draait de economie.
  Kunnen ze niet, corruptie en zelfverrijking dat wel.
  Maar wel wijzen n d zgnd kolonisator. Heeft Blok geen gelijk. Oeg lib mi.
  Tik slag want met domme boerikies kom je toch niet verder. 2020 nieuwe kansen tot die tijd lekker doorpinaren.


  Maak melding

 23. Jullie moeten bidden voor Suriname dat deze Satan nooit meer naar Suriname gaat zodat er rust kan komen in het land.Het land is failliet en leeggeroofd door Bouterse zelf en niemand mag iets zeggen anders word je doodgeschoten als in 1982. Gelukkig weet iedereen het in Suriname dat die 15 mensen in 1982 zijn doodgeschoten en dat hij het moet verantwoorden bij de rechter.Daar moet hij zijn onschuld bewijzen dan pas is hij een man met ballen.Als Surinamer heb ik niets met de politiek maar vindt dat Bouterse de slechtste president die Suriname heeft gehad en nog steeds heeft.


  Maak melding

 24. Triest ! Deze problemen zijn er altijd in de districten en binnenland geweest. In Paramaribo was de situatie iets beter, maar er was altijd een chronisch gebrek aan effectiviteit en efficiëntie in de gezondheidszorg in Suriname.


  Maak melding

 25. Meneer Idris Naipal ,,

  je het 100% gelijk .. ”’ de waarheid moet verplicht ten alle tijden gezegd worden ”” ..

  niemand staat boven de wet,,, maar alleen in s me staat de moordenaar boven de wet, omdat de P. G. O. M .. geen ballen kan tonen deze moordenaar te arresteren opsluiten..

  dit is een diepe vernedering voor het s m e se volk en de hele wereld..
  in dit geval kan je niet spreken van democratie, maar van dictatuur..

  wat erg spijtig is,, dat een groot deel van het arme noodlijdende onderontwikkelde imbiesielen achter deze moordenaar staan, evenals een stel super rijken die enkel alleen aan hun belangen denken..

  neem nu maar de suralco kwestie alles is gebasseerd op eigen belang wie krijgt de stuwmeer, wie de grond op paranam met de aanverwante bedrijven om zich heen en de e b s natuurlijk..

  voor de rest is s me failliet geen waarde van betekenis….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES