Roep om uitbaggeren vaargeul Suriname rivier wordt steeds groter

21
Uitbaggeren vaargeul Surinamerivier kan voor veel minder geld

PARAMARIBO, 11 aug – De roep om het uitbaggeren van de Suriname rivier wordt steeds groter. Aan de ene kant kleven er risico’s voor schepen die op de bestaande route varen. Dat bleek vanmorgen nog toen een vrachtschip op weg naar de Nieuwe Haven vastliep nabij de Wijdenboschbrug. Aan de andere kant verliest Suriname veel geld doordat grote schepen het land mijden, omdat ze niet door kunnen varen.

Dat laatste is ook te zien bij de huidige offshore olie-industrie schrijft Dagblad Suriname. Kosmos, Chevron en Hess bijvoorbeeld zijn momenteel drukdoende een boorput voor te breiden, die 200 km van de kust ligt, in waterdieptes van boven de 1000 meters. Hiervoor gebruiken de oliemaatschappijen grote onderzoekschepen, die grote bevoorradingsschepen nodig hebben.

Volgens Dagblad Suriname zijn deze schepen te groot om de Surinamerivier op en af te gaan. “De rivier moet gebaggerd worden. Indien de rivier niet ruim 2 meter wordt gebaggerd, zullen zij niet in staat zijn om een kustbasis operatie op te zetten. Er is heel wat geld te verdienen als wij dit kunnen”, stelt Tom Fauria, Vicepresident & Country Manager bij Kosmos Energy Suriname aan de krant.

Over het vastgelopen schip schrijft De Ware Tijd dat dit eind juni ook al gebeurde. Toen liep het schip de Marine Prince bij de monding van de Surinamerivier vast. De beide incidenten komen in een periode waarbij de roep om uitbaggeren van de vaargeul steeds luider klinkt. Hoewel de MAS zich in zwijgen hult, is bekend dat het vastlopen van de Marine Prince te maken had met het steeds moeilijker bevaarbaar zijn van de rivier, aldus dWT.


21 REACTIES

 1. Goslar ligt al sinds de Tweede Wereldoorlog in de Suriname rivier weg te verroesten. Niemand die er naar een oplossing voor zoekt. Alles wijst erop dat er binnenkort nog een Goslar bij komt. Money no dé, Surinamerivier slibt dicht, schepen die vastlopen, iedereen kijkt apatisch naar elkaar, ddb lacht iedereen uit en bedriegt en liegt en is bezig zijn zaken voor 2020 te regelen, het volk staat erbij en kijkt ernaar, niemand weet wat hij/zij moet doen, enz.

  A (his)toy no dé smeer boeng.

  De beste oplossing zou zijn als ddb die diep in de put zit door de rotzooi die hij in Suriname heeft veroorzaakt, zie dat er niets meer te redden valt en besluit voorgoed dat de artsen hem met tap eyes terug laten komen uit Cuba. Plaats zat in de laadruimte om hem met 6 planken horizontaal terug te vervoeren.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Laat Brunswijk maar doen. Hij beroofd toch het achterland van alle goud.
  Zulke mensen moet je vanuit een heli hoog boven de Suriname rivier met zijn kop de rivier in los laten.

  Rovers allemaal


  Maak melding

 3. Het heeft vooralsnog geen zin om de Surinamerivier uit te diepen, want het zijn maar een paar schepen die Paramaribo wekelijks aanlopen.
  Verder vraag ik me af of er ook wel gedacht is aan onderhoud van de rivier nadat deze gebaggerd is, want deze moet op diepte worden gehouden. Dit betekent dat er jaarlijks 2 a 3 keer bagger activiteiten zullen moeten plaats vinden en vraag ik me af waar al dit geld vandaan moet komen.

  De pay back period van zo’n operatie is naar mijn idee negatief dus wordt zo’n project onnodig geld over de balk smijten.

  Voor de off shore industrie zou ik voorstellen om een laad en los terminal te bouwen aan de Commewijne rivier even ten Oosten van Nieuw-Amsterdam.
  Daar is ruimte zat en als er gebaggerd moet worden zal het slechts voor enkele km’s zijn, ipv de minimaal 30 km vanaf de monding tot aan PBM.

  Voorts zal zo’n off shore terminal ook voordelen bieden aan het district Commewijne ivm toename van de economische activiteiten en werkgelegenheid.


  Maak melding

 4. Kan Dodson de leugenaar zijn vrienden met de skalians en de zandafgravers niet vragen het te doen.We zijn toch allemaal jap japies hier en men kan alles wijsmaken.


  Maak melding

 5. Dit gaat miljoenen kosten , en wie gaat dat betalen? Suriname heeft niet de know how dus! Het wordt weer een klusje voor de buitenland denk ik.

  Ik ben benieuwd !


  Maak melding

 6. onthoud één ding, zolang deze moordenaar aan het ROER is,,, zal s m e geen millimeter vooruit komen..,, het wordt steeds erger, erger..

  jammer dat het poep volk dit niet inziet..

  opé jo kome..


  Maak melding

 7. Well kolonisator?China? Of de oude?
  Ik dacht ook de haven naar de monding van de Su en Com rivieren te plaatsm. Een deel aan de Commewijne zijde en de andere aan de Leonsberg kant. De trailer trucks kunnen de containers Zo naar het achterland rijden. Je heeft maar een kort stukje te baggeren. De containers naar Moengo en Albina kunnen ook met een kleine re boot de rivier op.


  Maak melding

 8. Het is juist beter als ze het gaan baggeren, voordelen ervan zijn dat er meer schepen zullen komen en het water zal schoner worden. Dat is ook aantrekkelijker voor het beeld van suriname ipv het vieze bruine water, zal het donkerblauw worden


  Maak melding

 9. @ Passant,
  Die Goslar brengt geen brood op de plank. Als de schepen de rivier niet meer op en af kunnen komt de im- en export in gevaar. Lege schappen? Niet ondenkbaar. Exporteurs verdienen geen cent meer.
  Die Goslar ligt niet in de vaargeul. Laat maar liggen. Kost alleen maar geld om dat oud ijzer op te ruimen.


  Maak melding

 10. @ Daniel: De modder die de Surinamerivier doet dichtslibben komt van de Guyanastroom. Elke keer als het vloed wordt komt modderig water de rivier binnen waar de modder bezinkt. Donkerblauw of schoner zal het water dus nooit worden.
  De Surinaamse kustvlakte bestaat voor een groot deel uit de modder aangevoerd door die Guyanastroom.
  Er zullen ook niet meer schepen komen als de rivier wordt uitgediept. Schepen komen als er vracht te halen of te brengen is, niet omdat ze ergens kunnen varen.

  Als je op natuurlijke wijze de rivier schoon wil houden dan zul je hem moeten versmallen. Daardoor stroom het water sneller naar zee en komt er minder water van zee naar binnen. Minder modder die bij vloed naar binnen komt en die sneller wordt afgevoerd als het eb wordt.

  De vraag is, wat kost het uitbaggeren van de rivier en wat kost het bouwen van een brug over de Corantijn? Als er een brug is dan kan de vracht voor en van Suriname in Guyana gelost en geladen worden en per vrachtvervoer gedistribueerd worden en omgekeerd.
  Bevoorradingsschepen voor de offshore industrie kunnen daar ook aanmeren, tenslotte zijn ze daar al voor de Guyanese offshore. Scheelt Suriname een hoop geld dat er toch al niet is.


  Maak melding

 11. Economie va n Suriname is gebaseerd op korte termijn allemaal hap snapgoud deals verwaarloosd olie gaat niet goed bauxiet Apoera makkelijk te winnen spoor ligt er al gefinacieerd door die Hollanders maar stop gezet door bouta geld kwestie zakken goed gevuld.
  Alle beloftes niet na gekomen k
  ,wat waren de surinamers beledigd door blok, en of hij gelijk had


  Maak melding

 12. Goed en breed uitbaggeren en inversteren in een passagierterminal en dag passagierschepen lokken, deze mensen gaan tijdens hun bezoek goed geld uitgeven Paramaribo is een bijzonder mooie stad met zijn oude gebouwen dat willen mensen graag zien en als ze komen geven ze geld uit in dr stad dit kan echt een hoop geld opleveren voor de ondernemers aldaar en dus weer via belastingen voor het land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.