President beëdigt Albert Aboikoni zondag toch als granman in Suriname

15
President Suriname kiest Albert Aboikoni als granman der Saramaccaners
Albert Aboikoni (m) in Suriname

PARAMARIBO, 11 aug – President Desi Bouterse gaat Albert Aboikoni zondag toch beëdigen als grootopperhoofd van de Saramaccaners in Suriname. Dat heeft hij vandaag besloten zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. De minister doet ook namens de regering een beroep op een ieder om het hoofd koel te houden en de rust te bewaren.

Aboikoni zou vrijdag beëdigd worden als grootopperhoofd van de Saramaccaners. Bouterse had de ceremonie die dag echter aangehouden, na een verklaring van de granmans van de overige stammen en de Inheemsen.

De president vindt dat de granmans van de andere stammen een bijdrage kunnen leveren in het natraject meldt het Nationaal Informatie Instituut. Bouterse heeft laten weten dat de regering samen met de overige leiders van het binnenland de ontwikkelingen rond de aanstelling van Aboikoni wil begeleiden. Het staatshoofd houdt na de beëdiging een persconferentie.

UPDATE: zondag 17.45u lokale tijd – Albert Aboikoni is zojuist tijdens een speciale ceremonie beëdigd tot gaanman van de Saamaka:

Vertegenwoordigers van de overheid waaronder president Bouterse:


15 REACTIES

 1. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  De Saamakasma hebben zelf de troef die ze al eeuwen in handen hebben uithanden gegeven. ddb ziet zijn kans en kiest zijn eigen man. ddb had al aan AA gezegd dat a bing kan wittie in voetoe. AA had al heel lang witte voetjes bij ddb gemaakt/halen. Dit wordt nu uitbetaald en ddb is bezig met zijn geld, goud, enz ook mensen te vinden voor 2020.

  Armoede is troef in Suriname, zeker in het oerwoud bij de marrons en ddb zal hier misbruik van maken door ze blij maken met allerlei goederen. De politieke strijd is al volop bezig en ddb wil met AA hier zijn kaart inzetten.

  Het zal mij niet verwonderen als ddb die naar Cuba gaat voorgoed tap eyes terug komt van Cuba.

  ddb is verdeel en heerst.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Erg ongemanierd om regeringsleiders de dood toe te wensen. Geen enkele regering is perfect. Wij als mens zijn verantwoordelijk voor ons leven. En met dankbaar zijn voor ons eigen leven komen wij stukken verder in dit Universum.


  Maak melding

 3. Suriname als land is al jaren verloren onder Bouterse.Deze moordenaar en rover van het land is schaamteloos.Hij heeft geen verstand van zaken alleen maar om te doden 1982 is een voorbeeld.


  Maak melding

 4. Martha, 15 onschuldige en ongewapende landgenoten zijn na 8 Dec. 1982 geen stap verder gekomen in dit Universum, dankzij de folteringen, martelingen, verminkingen en standrechtelijke moorden gepleegd door de huidige regeringsleider DDB.


  Maak melding

 5. Tjaaahaa, mensen zijn ONGEMANIERD maar lopen
  niet rond met zware Strafvonnissen en Strafeisen,
  noch zijn zij verantwoordelijk voor ZWARE MENSEN-
  RECHTENSCHENDINGEN zoals MARTELINGEN en
  MASSAMOORDEN OP EIGEN BEVOLKING : zie oa de
  MOIWANA SLACHTING en de 8 DECEMBER-SLACHTING !!!

  PS : EEN BENOEMING GEBRUIKEN VOOR NDP-DOELEINDEN
  LEIDT TOT ONRUST en VERSTOORT DE SAAMHORIGHEID IN
  SRANAN !!! MACHT NDP ZAL VERDER AFBROKKELEN !!


  Maak melding

 6. Een vreemde ontwikkeling moet ik zeggen. De groep van de Matuariërs heeft de president om een heroverweging gevraagd. Toen is de beëdiging aangehouden.
  De bedoeling was dat er weer krutu`s gehouden zouden worden om uiteindelijk maar één kandidaat naar voren te schuiven die kon rekenen op de meerderheid. Dan a tori bo sreka.

  Maar er is nauwelijks een dag voorbij en wordt Aboikoni vandaag (zondag) geïnstalleerd. Na de beëdiging houdt de president een persconferentie en zien we wel wat hij te zeggen heeft.
  Het is maar de vraag wat de consequenties zullen zijn aangezien men het niet eens is met Aboikoni als Granman. Binnenlandse bewoners hebben over het algemeen erg veel moeite met gezag. Laten we maar hopen dat ze het accepteren want Bouterse heeft de twee overige kandidaten gevraagd om ook hun bijdrage te doen aan de ontwikkeling.

  Verder was er ook sprake van het eventueel rouleren als Granman. Alles gaat geheel tegen de tradities in, en dat is aan henzelf te wijten door het conflict zolang te laten sudderen dat ingrijpen nodig was.


  Maak melding

 7. De verwarring is compleet, Zie Url.
  https://www.apintie.sr/v20285
  dan komt de president straks met zijn persconferentie over de beëdiging van Albert Aboikoni tot granman!!!!!!
  Waarom komt Henk Herrenberg ons niet vertellen wat aan de hand is binnenlandse bewoners???

  de president maakt zich schuldig i.v.m. de zogenaamde mondelinge (machtiging) afspraak met een paar kapiteins van de dorpen.
  Ik ben benieuwd


  Maak melding

 8. De president toont daadkracht en dat is iets wat alleen de groten op aarde kunnen,de makaken,de wannabee Hollanders en de rioolratten zullen wel weer gaan zitten janken,poepen,en zeiken in hun broeken maar dat mag,na meer dan vijf jaren onderhandelen konden de graaiers in het binnenland niet tot overeenstemming komen wie ze tot granmang wilden hebben,iets wat het land alleen maar geld kost,denk maar gratis school,gratis drinkwater gratis elec en de criminaliteit die zijn niet meer kunnen beteugelen want niemand luistert meer naar iets uit het stenen tijdperk afschaffen die rotzooi,alleen al een begrafenis van zo een gramang kost de staat al meer dan 1 miljoen,want al die zes maanden dat hij opgebaard ligt moet de overheid alle kosten dekken,eten drinken alcohol,vr die gasten is het zes maanden feesten op kosten van de belastingbetaler


  Maak melding

 9. de moordenaar alleen heerser dictator heeft schijt aan insprak en toont op deze manier zijn kracht..

  de rest van het toneel schap kijkt er naar stemt toe.. bang dat ze ontslagen worden..

  zo gaat dat in een demo/ dictatuur.. na 2020 zal het hem een worst wezen wie voor het zeggen krijgt, onder tussen zit hij veilig en wel in zijn droom villa groot grond bezitter in Cuba..

  hij heeft al zij vermogen al veilig gesteld in Cuba en vertrekt a.s. Maandag voor een z .g. n. check up..

  laat het ka volk maar betalen..

  nog 5 nog 20..


  Maak melding

 10. ONACCEPTABEL IN ALLE OPZICHTEN. Als het al niet direct tot onrust zal leiden dan zal het de verhoudingen voor jaren vertroebelen. Een voorbeeld dat Bouterse niet instaat is de verhoudingen in te schatten en het sentiment in te schatten. Wederom een bevestiging van zijn ernstig gebrek.

  @Martha
  Criminelen als Hitler, Idi Amin, Assad en Bouterse verdienen niet beter.

  @Dagoeba
  De president is gevraagd om te bemiddelen, niet om te beslissen!!! Het toont weer eens hoe megalomaan hij is.


  Maak melding

 11. UPDATE: zondag 17.45u lokale tijd – Albert Aboikoni is zojuist tijdens een speciale ceremonie beëdigd tot gaanman van de Saamaka

  Als je de Afro Surinamers wilt leren kennen, geeft hem macht.
  President pleegt aanslag op tradities Saramaccaners

  MVN had Salomons oordeel verwacht van president
  12 Aug, 14:27

  Het Marron Vrouwen Netwerk (MVN) vindt dat ondanks het traditionele gezag zelf een beroep gedaan heeft op president Desi Bouterse om een keuze te maken wie granman wordt van de Saramacca, gehoopt werd op een Salomonsoordeel. Hierbij zou het instituut van de president slechts bemiddelen, maar de uiteindelijke keuze aan het Saamaka volk zelf overlaten. De MVN zal actief ondersteuning geven in het proces dat moet leiden tot een breed gedragen oplossing, zegt voorzitter Cynthia Leune vandaag in een open brief aan de president.

  De open brief:
  Open brief MVN aan de president, betreffende kwestie Saamaka Gaaman. Aan de president van de Republiek Suriname, Zijne Excellentie D.D.
  Bouterse.

  Excellentie,
  Het Marron Vrouwen Netwerk (MVN), dat een organisatie is voor alle marronvrouwen, onafhankelijk van hun stam, heeft de afgelopen jaren met belangstelling de perikelen rondom de Saamaka Gaanman gevolgd.
  De International Convention on Civil and Political Rights Art. 27 & ILO Convention Art.3, over de rechten van de inheemse en Tribale volkeren zegt dat deze volkeren recht hebben om hun eigen politieke status en ontwikkeling te bepalen door middel van zelfbestuur en autonomie. Letterlijk geciteerd uit deze conventions de volgende artikelen:
  International Convention on Civil and Political Rights Art 27: Art 1: 1. All peoples have the right of self-determination determination.
  By virtue of that right they freely determine their political status and freely pursue their economic and cultural development.

  Minority Declaration Art. 2 1. Persons belonging to national or ethnic, religious and linguistic minorities have the right to enjoy their own culture, to profess and practice their own religion and to use their own language, in private and in public, freely and without interference of any form of discriminations.

  ILO Convention concerning Indigenous and Tribal Peoples Art 3: Indigenous and tribal peoples shall enjoy the full measures of human rights and fundament all freedoms without hindrance or discrimination. Art 7: 1. The peoples concerned shall have the right to decide their own priorities for the process of development as it affects their lives, beliefs, institutions and spiritual wellbeing and the land they occupy or otherwise use and to exercise control, to the extent possible over their own economic, social and cultural development.

  Het bekende Salomonsoordeel dat uit de bijbel komt (1 Koningen 3:16-28) is een uitspraak die getuigt van wijsheid en spitsvondigheid in een moeilijk geschil. De moeilijke vraag, het dilemma over wie het levende kind mocht hebben, kaatst koning Salomon terug naar de
  vrouwen door de kern van de zaak aan hen voor te leggen. De liefde voor het kind. Daardoor bepalen zij uiteindelijk zelf wie de moeder van het kind is.

  Het bovenstaande in overweging nemende betreurt het Marron Vrouwen Netwerk het daarom ten zeerste dat het instituut van de president, ondanks de oproep van de overige Gaanmans ervoor kiest om de verdeeldheid onder de Saamaka te handhaven en de beëdiging van een niet
  volledig gedragen Gaanman voortgang te laten vinden.

  Ondanks het traditionele gezag zelf een beroep gedaan heeft op de president om deze keuze te maken hadden we gehoopt op een Salomonsoordeel. Hierbij zou het instituut van de president slechts bemiddelen, maar de uiteindelijke keuze aan het Saamaka volk zelf overlaten. Dat zou misschien nog enige tijd duren, maar de uiteindelijke oplossing zou de eenheid, rust en vrede onder het volk moeten garanderen.

  Het is immers nog nooit voorgekomen en is ook niet conform de traditie dat deze keuze door de politiek wordt gemaakt. De politiek heeft altijd slechts de keuze van het volk bevestigd en beëdigd. Deze ingreep/inmenging van het instituut van de president met de installatie van deze Gaanman kan verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de Saamaka als de andere stammen. Wij hopen en doen nogmaals een beroep op de president om zijn bemiddelende rol te vervullen, maar zijn recht op het besluit terug te geven aan de Saamaka en hiermee het voorbeeld van Salomon in de Bijbel te volgen.

  Alleen wanneer zij in onderling overleg zelf tot een oplossing komen van dit geschil, zal de rust en vrede wederkeren onder het Saamaka volk. Als MVN zullen wij daarom in de komende tijd actief onze ondersteuning geven in het proces dat moet leiden tot een breed gedragen oplossing.

  Hoogachtend,
  Het Marron Vrouwen Netwerk,
  Drs. C. Leune (voorzitter)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.