Duits filmpje: houtsector Suriname stevig in Chinese handen

54
Duits filmpje: houtsector Suriname stevig in Chinese handen

PARAMARIBO, 10 aug – Opnieuw is er een internationaal filmpje te zien over de Chinese invloeden in Suriname. Dit keer gaat het om een Duitse reportage over ‘de uitverkoop’ van Surinaams hout aan China door de regering Bouterse en de daarmee gepaard gaande uitbuiting van de Surinaamse binnenlandbewoners, die 600 jaar oude tropische bomen moeten omkappen. Een reportage van het programma Weltspiegel bij de Duitse televisiezender Das Erste (D1) getiteld ‘China’s kaalslag in het regenwoud’.

“Suriname is economisch zwak, maar rijk aan hulpbronnen. Eigenschappen die het de ideale bestemming maken voor investeerders uit China. Tropisch hout wordt bijvoorbeeld op grote schaal gekapt en verwerkt, maar de echte winst daalt 15.000 km verder naar het oosten: in China” is in de reportage te horen.

Het tropisch hout uit Suriname is erg gewild zegt Xu Dong Chen van Mobichen Woodworks. “We hebben bomen die rood, geel zijn, we hebben hier zelfs paars hout. Dit zijn zeer zeldzame boomsoorten en mensen zeggen: “Wow, ik wil dat.” Het ruwe hout is bijna eindeloos, het Surinaamse personeelsbestand is erg goedkoop, de overheid genereus: “Nee, we krijgen geen voorwaarden om te exporteren. En het is gemakkelijk om Chinese arbeiders het land in te krijgen”, benadrukt Xu Dong Chen.

Volgens Winston Ramautarsing, econoom aan de Anton de Kom Universiteit, lijkt de overheid niet goed op de hoogte te zijn. “De Chinezen dicteren de regels en breken ze. Er is veel corruptie op alle niveaus. En op alle niveaus zijn het Chinezen en betalen ze steekpenningen” aldus de econoom.

Bekijk het filmpje hieronder:


54 REACTIES

 1. The next-goverment … volgende regering moet alle chinese {hout} bedrijven sluiten.
  De chinezen “deporteren”, uitwijzen. De gelden die aan China terug betaald moeten worden …. HALEN ….. bij Bouterse en zijn Dieven gilde. Zij hebben de gelden geleend en GESTOLEN … dus …. teruggeven Boef Bouta, Hoefdraad en consorten. De Rep. Suriname moet van terugbetaling gevrijwaard worden !!!!!!!


  Maak melding

 2. Dit doet pijn.En lijkt niet meer te stoppen. Chinezen en ook een aantal surinamers(voornamelijk hindustanen) zijn letterlijk bezig onze bossen leeg te kappen en krijgen hulp van de overheids medewerkers.Er gaan trekkers af en aan voor het aanleveren van rondhout voor export.Suriname verdient er nauwelijks wat aan.Het is uitverkoop van onze bossen.Verschrikkelijk is dat.Sari tori!Er zijn groepen in de samenleving die terecht zeggen dat nederland Suriname heeft leeggeroofd
  maar dit zien ze niet of willen dit niet zien.


  Maak melding

 3. Aj Baja,

  het is de PAARSE regeerkliek die dit TOE LAAT !

  Lekker om op de houtmaffia te schelden, wie dat dan ook
  zijn, de PAARSE corrupte leiding laat deze UITBUIT-
  TOESTANDEN, LACHEND TOE !!! Krijgen LEKKERS !!!

  PS : Ik ga lekker naar CUBA voor medische hulp en JULLIE
  SURI´S blijven lekker in de PAARSE HOUTJE-TOUWTJE hospitalen
  creperen !!!
  Ik bekijk nog of ik WEER ONGEDEKTE Bankbiljetten zal drukken om
  de ziekenhuizen op efficiente en correcte wijze te FINANCIEREN !!!


  Maak melding

 4. Het is goed dat iemand a anders het zegt- Duitsers,-.Wat met de NPS is beginner is nou geperfectioneerd door de ndp boeven.Totale uitverkoop door een kleine kliek die steenrijk is geworden.


  Maak melding

 5. Vroeger hadden wij hollandse uitbuiters, toen onafhankelijkheid, en dan militaire dictatuur waarbij al die sergeanten miljonair zijn geworden door Suriname aan china te verkopen voor spiegels en kralen. Wanneer gaat het ophouden? We hebben een paar lessen te leren van Indonesiers hoe met deze uitbuiters om te gaan voor het te laat is. En vergeet niet deze chinezen haten hindoestanen.


  Maak melding

 6. Schandalig hoe de chinees zonder schroom in de reportage verkondigd, hoe makkelijk het is om in Suriname de boel leeg te roven , en dat de overheid ze nergens in bemoeilijkt. Kan het volk nu niet inzien, dat het nu tijd is om af te rekenen met de boevenbende NDP. Het is aan de jeugd om maatregelen te nemen, en die zijn er genoeg.


  Maak melding

 7. Bouterse is erger dan de koloniale heersers van toen, Bruynzeel heeft zijn tijd gehad met duizenden houdblokken via de rivieren naar het fabriek en de Billiton Mij heeft ook z’n tijd gehad. Nu is het de beurt van de Suralco. Lawa goudvelden Benzdorp heeft ook zijn deel gehad en later opgehouden te bestaan.

  Nu is het onze eigen mensen dat het land uitbuit en het volk blijft arm. de infrastructuur is waardeloos, de overheidsgebouwen verkeren in deplorabele toestanden. Paramaribo lijkt op een broko pranati en de corrupte Bouterse regering doet niks. Van slachtkipventer tot multimiljonair. Erger nog die man gaat naar het binnenland met emmers vol agutere (gezouten varkensstaart) voor de dyuka granman (stamhoofd) met zijn basya (basi dorpsleider) Schaamteloos vertoning of zo je wilt omkoperij om zijn wil door te drukken i.v.m. de benoeming van de nieuwe Dyuka granman Albert Aboikoni van de NDP.

  Deze man Bouterse heeft erg teleurgesteld
  Hij verdient geen 20 jaar of levenslang maar de doodstraf, zo een grote mislukking maakt de Surinamers voor het eerst mee. Die man is super achterlijk.


  Maak melding

 8. Een Hollandse vriend zei het volgende tegen mij: Weet je waarom wij liever zaken doen met Creolen dan met Aziaten? Creolen weten niet zo goed met geld om te gaan. Als ze geld nodig hebben kun je hun een lening aansmeren van 15% per jaar. Ze zijn bereid hun huis of perceel voor de helft van de prijs van de hand te doen als ze het geld nodig hebben.
  Een groot deel van de sieraden die de pandjeshuizen binnen krijgen zijn van Creolen. Ze belenen hun sieraden, maar kunnen het niet meer aflossen en dan gaat het op de veiling. Hier verdienen de pandjeshuizen jaarlijks miljoenen mee. Kijk ook eens naar het programma Krap bij kas: Je ziet vooral Creolen die hun waardevolle bezittingen voor een habbekrats van de hand doen omdat ze geld nodig hebben. Door hun uitgavenpatroon zijn ze niet in staat vooruit te plannen waardoor ze zelden een buffer hebben. Het uitverkoop wat Bouterse nu doet zou een Hindostaan nooit van zijn leven doen. Hij zou zijn uitgaven patroon beperken zodat hij nooit in een situatie komt om van anderen afhankelijk te worden. De Nederlandse regering heeft in 1975 het aanbod van Arron om de onafhankelijkheid te realiseren met beide handen aangegrepen, omdat een Hindostaan er geen genoegen mee zou nemen. Het zou Nederland vele miljarden kosten om alles daar te doen. Nu zijn ze met heel weinig van af gekomen. Zelf de landsgrenzen van Suriname hebben ze onopgelost achter gelaten. Hollanders houden ook minder van Turken omdat ze goed weten te onderhandelen. Bouterse is al vanaf 2010 bezig een grote uitverkoop te houden en de meeste Surinamers doen vrijwel niks.


  Maak melding

 9. Suriname in de uitverkoop. Voor een appel en en een ei en in het belang van de Paarse Roversbende is de rijkdom van Suriname en daarmee de toekomst verkwanseld.

  Te treurig voor woorden.


  Maak melding

 10. Pj. Als Nederland Suriname had leeggeroofd was het dus leeg geweest, hoe kunnen dan nu de Brazilianen Canadezen mt het goud bezig zijn, hoe bstaat het dan dat het Bakhuis gebergte nog steeds in de picture is wat betreft het bauxiet, hoe kunnen nu dan de chinezen met toestemming van de huidige regering roofbouw plegen op de houtvoorraad in de bossen van Suriname, al dit soort praktijken zijn gewoon doorgegaan na de zogenaamde onafhankelijkheid, m.a.w. steek de handen in eigen boezem en pak die missstanden aan i.p.v. steeds maar blijven verwijten richting Verleden, Suriname is een land van jankers en klagers geworden i.p.v. doeners, behalve dan de criminelen in de regering en op straat die hebben handen vol met werk, om zich te verrijken ten koste van hun eigen landgenoten


  Maak melding

 11. Op ecologisch gebied zijn we heus niet de beste van de klas. Zelfs een schamele vijf kan Suriname niet scoren. We behoren tot de groenste landen ter wereld maar met dit tempo zal het over enige decennia tot het verleden gaan behoren. Een probleem dat zich al jaren en jaren manifesteert en geen enkele regering heeft het goed gedaan.

  Het klopt allang niet meer dat 80 procent van Suriname uit tropisch oerwoud bestaat. Ongebreidelde houtkap, goudwinning , groot- en kleinschalig , kwikverontreiniging zullen er voor zorgen dat de rekening gepresenteerd zal worden aan de komende generaties. Het is nog niet te laat om verandering hierin te brengen. Het vereist een regering met een lange termijn visie ,kordaat optreden daar waar nodig is ,afbouwen van vergunningen en contracten tot een schaal die te beheren is , gepaard gaande met andere vormen van geld genereren .


  Maak melding

 12. @ pj: Er is een gezegde “Ziende blind en horende doof”. Je beweert dat het vooral Hindoestanen zijn die de bossen leeg kappen. In de film heb ik maar één Hindoestaan gezien en die waarschuwde voor wat er gaande is.
  Dan kom je weer met het sprookje dat de Nederlanders Suriname hebben leeg geroofd, terwijl het filmpje duidelijk laat zien dat het de Chinezen zijn die het bos kappen en naar China verschepen.
  Niemand heeft tot dusverre kunnen vertellen wat de Nederlanders dan uit Suriname geroofd hebben. Weet jij het? Vertel het mij!

  @ Mul: Blijf dromen Mul, de volgende regering is waarschijnlijk gewoon weer dezelfde als vandaag die gewoon doorgaat met wat er gebeurt. Mensen met geldproblemen zijn gevangenen van hun geldschieters. Voor landen geldt hetzelfde.
  Inmiddels is 10% van de bevolking Chinees en in 2020 zullen het er nog wel meer zijn. Contracten zijn contracten en Suriname heeft noch de middelen noch de macht hier wat aan te veranderen. In de film zie je het, de Surinamers hebben maar te doen wat de Chinezen ze opdragen.

  Surinamers hebben hun land weggegeven, eerst aan Bouterse en zijn vrienden en nu aan de Chinezen. In de Bijbel staat: “God helpt wie zichzelf helpt”. Jammeren en roepen dat de volgende regering na 2020 alles gaat rechtzetten verandert niets. Suriname heeft maar één probleem, en dat is niet Bouterse en dat zijn niet de Chinezen.
  In de Bijbel staat een verhaal over een heer die op reis ging en zijn kapitaal in bewaring gaf aan drie dienaren. Twee gingen er mee aan het werk en vermeerderden het kapitaal. De derde stopte het in de grond en deed er niets mee. Nederland heeft de Surinamers een land vol rijkdommen gegeven. Wat hebben ze er mee gedaan?


  Maak melding

 13. @ MAXIE FU OPO KAWNA

  God is allang pleitte ten minste als hij / zij bestaat volgens Billie, Suriname wordt geregeerd
  door een stelletje geld wolven en Bandieten van de ergste soort hier op de aardbol !
  Maar geen nood, als de huidige regering vervangen wordt komt er gewoon weer een nieuwe lichting aandienen.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 14. Helemaal eens met PJ. De Chinezen en een handjevol Hindostanen kappen de bomen, terwijl de Negers het land met kwik vergiftigen, de harde werkens voornamelijk de hindostanen en chinezen beroven en verkrachten, Somo ( leest Javanen) nagenoeg de hele land in concessie heeft verdeeld. De stadscreolen doen echt niets. Wat ze doen is wachten op lanti ( nu op pakketten) en houden diverse vrouwen na. Er heerst gewoon chaos in het land. Misschien met nog 5 erbij zal het beter gaan.


  Maak melding

 15. niet alleen de bossen in Suriname zijn in gevaar maar ook de fauna en alles wat ermee te maken heeft.
  De nakomelingen zullen merken wat hun voorouders hebben gedaan.
  Laat 1 ding duidelijk zijn:
  Er zijn maar enkelen die voordeel halen uit de chinese inbreng o.a.
  Sardjoe de leden van de DNA geen enkele uitgezonderd
  De ministers, geen enkele uitgezonderd
  Degenen die niet meedelen zijn de hardwerkende arbeiders die genoegen moeten nemen met het karig loon die ze ontvangen


  Maak melding

 16. Deze regering denkt echt na ons de zondvloed.Schaamteloos en gewetenloos drijven ze het land naar de afgrond.En altijd maar roepen :De Nederlanders hebben Suriname uitgebuit.Zij zijn honderd maal erger.Onder het Nederlands gezag was er nog structuur en orde in Suriname.Nou is het alleen maar overleven van dag tot dag.Maar wat wil je met een leider aan wiens handen bloed kleeft van onschuldige mensen.Hij heeft een vloek over het land gebracht.


  Maak melding

 17. Dit wordt het einde van Suriname. Als het uiteindelijk compleet is leeggeroofd en als een geplukte kip wordt achtergelaten door de Chinezen zal door het selectieve geheugen van de Surinamers Nederland wel weer de schuld krijgen .
  Joop den Uijl de grootste politieke imbeciel die Nederland ooit heeft voortgebracht zei eens: ” het Surinaamse volk heeft recht op zelfbeschikking “.
  Dit is dus het resultaat.


  Maak melding

 18. Suriname was klaargemaakt als vluchtoord voor het geval Nederland in puin zou liggen. Ze hebben puin achtergelaten en eigen land opgebouwd met geld, goud, gewassen en jawel Hout! Ik herinner me vaagjes1976, onze bossen werden gekapt door blanke mannen toen wij naar Nederland kwamen. Het wordt tijd dat er een concrete infrastructuur komt in Suriname met duidelijke grondwetten en sancties. Het zullen altijd Europeanen zijn die overal van willen profiteren. Vervuilers van land en water. Afrika vol met diamanten en andere stoffen. Burgeroorlogen aldaar omdat eigen bevolking niet in de weg mag staan. We zullen ook de klimaatveranderingen waarnemen met al die vervuilingen en het ongecontroleerde gekap in Suriname. Daarmee gaan ook geneeskrachtige bomen en planten verloren waar enkel het inheemse bevolking kennis van heeft, zelfs eeuwenoude (on)bekende vruchten en dieren zullen verdwijnen.
  Besef dat Suriname een waardevolle land is met veel spirituele energie. Onderhoud je temple beste mensen, laat anderen je beledigen of verraden maar het keert tegen hen op een dag.
  Dit heeft niets te maken met het zijn van een Aziaat, Afrikaan of een Inheemse. Verstand en liefde telt.


  Maak melding

 19. Dit ding is al lang gaande. Di mi ben de na Brokopondo bijna 8 yari na baka na den Sinesi brada fu mi. Als je ziet wat voor goed hout ze allemaal laten liggen daar. Alleen de beste stukken selecteren ze.

  En den suma san e go tap a etnische toer, yu no sabi san e pesa. Den Sinesi ne span anga suma den deal, enige san den man e denki na omeni a tyuku san mus pai. Sinesi mafia yu no man stop NOITI. A ten o doro tak ALLA sani de in hanu fu Sinesi, no wan tra volk o habi NEKS. Dan den sa wroko gi den Sinesi en mus hori den mofo. Moro bigi gebouw san de alla malla na fu Sinesi, no wan tra volk. San a Sinesi bai poti, yu no man bai baka moro. Na den hab a moni.


  Maak melding

 20. Mensen,

  Tegenwoordig is er een medium dat Whatsapp heet. Dit soort berichten deel ik altijd en die worden vervolgens verder gedeeld. Als een ieder die dit soort berichten leest en vervolgens deelt, weet straks alle Surinamers in Binnen- en buitenland wat er allemaal gaande is in Suriname. Via social media kunnen we heel veel bereiken. Met alleen maar schelden komen we nergens.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding

 21. Wat een eentonige klaagzang o.l.v. de valse dirigenten Srafu en Haco die uit hun hol gekropen zijn. . Deze valse dirigenten hebben het in Nederland goed. Zij eten onverzadigd/gulzig uit pannen met plofkip en potten hormoon vol met hormoon varken-/rundvlees. Zij hebben een voldaan gevoel van het overvloedig eten en denken dat zij overlopen van energie om waardeloze commentaar te leveren. De arbeiders in de bossen van Suriname zijn blij met het werk dat zij kunnen verrichten op de Chinese houtkap bedrijven. Arbeid verschaft een inkomen aan de arbeider en zijn familie, geeft zelfvertrouwen en bevorderd de sociale contacten. Men kan commentaar hebben op de Chinezen maar zij zorgen er wel voor dat er werk is voor mensen.

  Dat er niet volgens de regels wordt gekapt is de schuld van Suriname zelf. De handhaving van regels schiet te kort. De overheid zit in Paramaribo, maar het houtkappen gebeurd in de binnenlanden van Suriname. Er is een bos-autoriteit voor het houden van toezicht op de bossen maar het lijkt erop dat deze dienst niet goed functioneert. Corrupte ambtenaren houden het oog dicht voor praktijken die niet door de beugel kunnen. Met protestacties of druk van buiten Suriname zullen de bevoegde autoriteiten gedwongen worden om in te grijpen.


  Maak melding

 22. betreft houtkeurmerk FSC.
  nederland en Eiropa hebben dit houtker

  Kijk, wat gebeurt er al jouw handelspartner moeilijk gaat doen en allerlei moeilijke eisen gaat stellen?
  Natuurlijk zal je nagaan of en in hoeverre je aan deze extra eisen kan voldoen. Kan dat niet, dan ga je op zoek naar een andere handelspartner.
  Europa heeft het FSC keurmerk voor hardhout ingevoerd. Op de vraag of en in hoeverre Suriname geprobeerd heeft hieraan te voldoen , ga ik voorbij.
  Wat ik wel weet is dat China helemaal geen moeite heeft met keurmerken. Ziedaar: het Europees probleem is door china opgelost, maar de Chinezen willen meer. Als het van hun afhangt gaan ze de hele wereld , niet met buskruit – dat hebben de Europeanen gedaan – maar op economische wijze veroveren.
  De vraag rijst wie dit probleem heeft veroorzaakt? Suriname, de EU of China? Het antwoord laat ik aan u over, maar dat dit de verkeerde weg bewandelen is, spreekt voor zich.


  Maak melding

 23. wat help dit gezeur waar blijf de actie het land gaat kapot we moeten nie wachten maar wat doen een keer nog en klaar en nooit weer zo rotzooi van maken please doe wat please laat er new begin komen samen mischien met nederland praten voor oplossing beter want hoe lang ndp zit hoe grote schade kijk naar nps jaren met hart en ziel in gezet voor land en volk ging ook wel wat mis maar dit onder ndp nooit nooit nooit


  Maak melding

 24. Hans van der Broek: BruynzeelSsuriname N.V.. Baboenhout, voor het maken van triplex, is op zijn Surinaams gezegd door Bruynzeel “GERAMPENEERD”. Op gegeven ogenblik moest men baboenhout uit Frans Guyana importeren om de triplexproductie veilig te stellen. Wijma Suriname NV, te SUHOZA kon er ook wat van.
  Zie de oude kranten van Suriname en je vindt voldoende voorbeelden, die de leegroof door Nederlanders bevestigen. Trouwens , de hele Surinaamse geschiedenis staat bol van voorbeelden.


  Maak melding

 25. En nu maar hopen dat de hardwerkende Chinezen niet afgerekend worden op de wandaden van andere Chinezen. Dus niet dat de Chinese winkelier weer een afgezaagde loop onder zijn neus krijgt of met een houwer bewerkt.


  Maak melding

 26. Kom kom John, wat minder aardig gedrag naar de concurrenten door een Surinaams bedrijf, meer niet. En wat is er met dat triplex gebeurd? Zonder betalen naar Nederland gestuurd of gewoon verkocht aan Surinamers waardoor Surinaamse werkers betaald konden worden?
  Als je het over leegroven hebt moet je toch met wat sterkers komen, maar blijkbaar is dat er niet anders had je het wel genoemd.
  Het bos is één van de inkomensbronnen van Suriname. Bomen omzagen en verwerken tot producten noemen we oogsten, niet roven. Als het op de juiste wijze gebeurt worden de weggehaalde bomen herplant. Bosbeheer heet dat, maar daar moet de overheid op toezien. Volgens RobG hierboven schiet de Surinaamse overheid, dus de NDP regering onder leiding van president Bouterse, op dat gebied schromelijk tekort. Voor het eerst dat hij Bouterse, als eerst verantwoordelijke, want de baas, in gebreke stelt. Voortschrijdend inzicht?

  Bruynzeel is overigens nadat het overgedragen werd aan Suriname vakkundig in de vernieling geholpen. Het had een kroonjuweel en deviezenbron kunnen zijn. Beter waren die Nederlandse rovers daar gebleven. 😉

  Ps. Off Topic: Je had het eens over Madame Jeanette pepers zonder pit. Ik heb zaad van uit Suriname geïmporteerde MJ geplant en inmiddels oogst. Pittige pepers! Waarschijnlijk is men in Suriname wat te zuinig met voeding. Ook kunstmest moet geïmporteerd worden en is duur voor de Surinaamse tuinder. Bij AH 100 gram Surinaamse MJ voor 2,99 euro. Niet getest, dus of je goed zijn weet ik niet.


  Maak melding

 27. Terwijl de chinezen de bossen door de Suri’s laten kaal kappen,kunnen wij werken aan de modificatie van de COCA plant om het geschikt te maken voor ons klimaat.En als de chinezen en China rijk zijn,gaan we de coca voor ze verkopen.Met meer dan een miljard snuivende chinese klanten zijn we in de kortste keren rijk.En dan mag Elias nog de olie houden die er nog eventueel gevonden moet wordt.


  Maak melding

 28. Boerenveen en Bouterse hebben zich enorme houtconcessies toegeëigend en verpacht aan de Chinezen dus hebben ze belang bij het voortduren van deze situatie. Dat Suriname er niets aan verdient boeit deze lieden niet.


  Maak melding

 29. Chinezen zullen Suriname achterlaten in een grote puinhoop wanneer ze niks meer kunnen vinden wat ze nodig hebben … de Amerikanen ook wanneer al het goud op is … en wat blijft er over van Suriname over 30 jaar ? Hoe kan Suriname na al die jaren nog steeds er zo uit zien?? Wegen zijn belachelijk slecht , bepaalde huizen hebben gaten in hun dak welzijn is sterk verslechterd … Suriname moet harde maatregelen treffen met buitenlandse invloeden en ze zwaar laten betalen zodat je het land ook kan opbouwen tot een modern land en niet tot een derde wereld land net als Afrika waar deze mensen ook plunderen en Afrika is na al die jaren nog steeds arm.. terwijl je na moet gaan hoeveel goud en diamanten en andere grondstoffen goedkoop wordt gewonnen en tot 100× winst wordt doorverkocht .. en wie wordt hier rijk van ? Tis niet Suriname 60% van de winst wordt in zakken gestoken en de rest ? Ik zie niks veranderen in Suriname…


  Maak melding

 30. John
  Wie was eigenaar van bruynzeelsuriname NV NA 1975, dit bedrijf is na 1975 geheel eigendom van Suriname wat is er van over ,geheel naar de kloten en hou een vinger aan de pols herbeplanting. FSC KEURMERK is terbeschreming van alle hardhout soorten.
  Is men deze rücksichtslos kapt heeft Suriname over 50 jaar geen hard hout meer bos leeg gerooft en geen werk meer ,en de Chinese geven er niks om als Suriname weer een hulp bron weg geeft aan de Chinezen, tegen marginale prijzen ,net als het goud en het bauxiet.
  John echt slim is het niet


  Maak melding

 31. @Robje-huisslaafje-van-Opa D: Opnieuw tracht u de
  PAARSE machthebbers te sparen !

  Robje zegt : “Dat er niet volgens de regels wordt gekapt
  is de schuld van Suriname zelf.”

  U bent zo verward doordat u steeds wanbeleid tracht goed
  te praten. Inderdaad is Sranan zelf verantwoordelijk voor
  het wanbeleid. MET NAME het PAARSE REGIEM dat al
  langere tijd (bijna ACHT jaar) de macht heeft, laat Sranan leegroven !

  In uw visie zijn PAARSE marsmannetjes verantwoordelijk voor
  het WANBELEID !

  In uw visie hebben Paarse marsmannetjes ruim Drie Miljard
  ONGEDEKTE Srd-bankbiljetten gedrukt en uitgegeven !

  In uw visie hebben Paarse marsmannetjes de dorpelingen van
  het dorpje MOIWANA uitgemoord !!!

  In uw visie hebben Paarse marsmannetjes de 8 December-
  massamoord gepleegd op onschuldige Srananmans !

  In uw visie zijn Paarse marsmannetjes bezig met SCALIANS ons
  GOUD te roven !!!

  In uw visie verhuren Paarse marsmannetjes hun goudconcessies
  aan de Chinese maffia.

  In uw visie, Robje, hebben Paarse marsmannetjes de Chinezen
  toestemming gegeven om honderden miljoenen aan valuta te
  EXPORTEREN !

  PAARSE ROBJE, u hallucineert, terwijl SRANAN gebukt gaat onder
  een PAARS faillissement en het Volk PAARSE armoede lijdt !
  PRODUCTIE NANGA WROKO NO DE !!!!!!!!!!

  PS : Einde PAARSE SLAVERNIJ KOMT IN ZICHT !!

  Zijn de door Paarse DDB beloofde 17.666 Sleutel-klare
  VOLKSWONINGEN al in Paramaribo aangekomen ??????


  Maak melding

 32. Moe ati e brudu. Wanneer ik kan, zullen heel veel chenezen er niet meer over kunnen praten. Dat beloof ok mama Sranang. No ati e brudu boj. En wie in me weg staat, gaat t ook voelen. Surinamers let’s stand up, because I will act- up. Fuck the Chinese and the rest. I’m ready to die for Su now.


  Maak melding

 33. Wij zijn de 17de rijkste land ter wereld, en geven t weg, door deze regering? Wat is de eerste zin van ons volkslied? We zingen t, zonder t te begrijpen. Wat is er gebeurt met; opo kondre mang ung opo, Sranang grong e karie ung. En dit gaat voor de President, tot de kleine man. Jullie laten anderen ons hiuswerk doen. Zijn we blind, geldzuchtig, lui, of ziek? Ik begrijp t niet. A hati so mang.


  Maak melding

 34. Als er chinezen in suriname in diverse zaken gaan bemoeien zoals hout kap en dergelijke gaat het land naar de klote de chinezen zijn de grootse verkrachters van de natuur in china lopen ze rond met een lapje voor hun mond en neus .
  in china valt er weinig te halen alles is namaak van chemische troep.
  zie in hoeveel Afrikaanse landen ze de natuur hebben ontwricht.

  Nu ze in suriname vele gebieden zullen ontwrichten wij hebben deze bomen nodig niet de chinezen,stop deze elendelingen.


  Maak melding

 35. Robg
  Straks is het nog de schuld van srafu en haco ,met dat eentonig geluid over de Surinaamse economie ,die leeg kap van de Surinaamse bossen is valuta uitvoer die in de zakken van de Chinezen terecht komt, de verdienste voor suriname is marginale ,net als goud ,het is allemaal korte termijn denken ,over 50 jaar als men zo doorgaat is er geen hardhout meer te vinden in sur .
  Het duurt minimaal 60 a 70 jaar voor herstel ,maar dan moeten ze het GEKAPT wel weer aanplanten


  Maak melding

 36. Het enige wat de gemiddelde Surinamer kan ,is wijzen naar anderen die zogenaamd hun land leegroven. De Nederlanders hebben het gedaan, de Hindustanen, de Javanen, de Joden mis ik nog en oh ja vooral de, Chinesen roven nu.. heb nog niks gehoord over de illegale Brazillianen in het binnenland. Als je nu zegt dat de Indianen beroofd zijn van bijna al hun bezittingen, ja dan geloof ik je. Maar een vraagje, wat hebben de Creolen dan al die jaren gedaan? Gewoon zitten toekijken hoe hun land leeg geroofd werd en wordt? Al komen er nog zoveel andere bevolkingen naar Suriname, er zal nog genoeg overblijven voor de bevolking. Alleen wel je handen uitsteken, zonder vieze handen ga je nooit rijk worden. Alleen domme mensen klagen. De rest hoor je niet. Kijk lekker eerst naar jezelf en verschuil je niet achter het verleden. Kijk vooruit. Lastig als je dat niet gewend bent. Maar ieder mens kan leren.


  Maak melding

 37. Het Surinaamse volk moet volgend jaar niet gaan stemmen, maar nu beginnen met protesten tegen deze gewetenloze uitverkoop. Het is echt schandalig. De voorouders zijn zorgvuldig met de bodemschatten omgegaan om een fijne erfenis achter te laten. En wat laat de huidige generatie voor de volgende achter als het zo doorgaat? Inderdaad niets!


  Maak melding

 38. Ik word zo ontzettend treurig als ik dit allemaal lees, ik hoop dat het Surinaamse volk de
  huidige machthebbers weg stemmen en vervolgen voor dit wanbeleid.

  Na een lange geschiedenis van armoede en slavernij zou ik zo graag zien dat ook de Surinamers in een goed en stabiel land kunnen wonen.

  Het mooie Suriname met een prachtig volk.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.