VHP: Suriname moet landrechten Inheemsen eindelijk respecteren

8
Sfeerbeelden van de Avondvierdaagse in Suriname
Een Inheemse groep op een van de eerdere edities van de AVD

PARAMARIBO, 9 aug – “Hoewel de regering in 2011 had toegezegd het grondenrechtenvraagstuk op te lossen, is dit nog steeds niet gebeurd.” Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP. De internationale dag der Inheemse volkeren is een goed moment om aan te dringen op een oplossing. Het is de hoogste tijd dat het nu echt gaat gebeuren. Daarom wordt de regering Bouterse opgeroepen om “respect te tonen.” Onder meer moet de VN Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken worden uitgevoerd.

In de verklaring worden onder meer de claims op land gerechtvaardigd. “In 2007 heeft Suriname de verklaring ook goedgekeurd. Deze rechten zijn in Suriname nog niet in de wetgeving verwerkt, ondanks verdragen, verklaringen en vonnissen die op Suriname van toepassing zijn. De Inheemse volken in ons land leven nog steeds in onzekerheid, doordat ze geen rechtsbescherming genieten”, stelt de VHP.

Desondanks is de bijdrage van deze groep aan natievorming niet weg te denken. Dit geldt evenzeer de nazaten van Javaanse immigranten. Dat de Dag der Inheemsen en de Javaanse Immigratiedag op dezelfde dag worden herdacht, is des te bijzonder. “Onze Javaanse broeders en zusters zijn door hun lotsverbondenheid met Suriname een onlosmakelijk deel van het proces van onze natievorming”, aldus de VHP.


8 REACTIES

 1. Eindelijk heeft de V.H.P. iets nuttig gezegd, de regering onderdruk plaatsen om hun belofte na te komen. Een man als Bouterse moet men niet met mooie woorden behandelen hij begrijpt het toch niet. Bouterse is een volksjonge en ook als danig behandeld dient worden.


  Maak melding

 2. Klinkt hypocriet wat de VHP zegt ook al klopt het dat de implementatie van deze wetgeving nog niet in kannen en kruiken is. In 2007 namelijk, was zij ook deel van de regering en heeft het nagelaten. In 2010 nam de NDP het stokje over en ook de NDP gaat niet vrijuit. Het grondenrechtenvraagstuk is inmiddels geen vraagstuk meer maar moet nu wel geëxecuteerd worden.

  Het politieke startsein is inmiddels afgegeven. Wordt spannend de komende tijd. De NDP zal zware stormen incasseren tot de verkiezingen. Echter, een goede kapitein trotseert de stormen. De reis zal niet voorspoedig zijn, maar een veilige aankomst is wel voorbehouden.


  Maak melding

 3. De VHP liegt.Het is een heel gevaarlijke uitspraak en kan precedenten scheppen. Weten deze gasten wel wat ze zeggen of is het allemaal om stemmen binnen te halen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.