Matjaw-familie waarschuwt voor escalatie na benoeming Aboikoni in Suriname

18
Matjaw-familie waarschuwt voor escalatie na benoeming Aboikoni in Suriname
Persconferentie Matjaw-familie in Suriname (Foto: screenshot video Starnieuws)

PARAMARIBO, 9 aug – De Matjaw-familie van de Saamaka in Suriname is totaal niet te spreken over het besluit van president Bouterse om Albert Aboikoni tot granman der Saramaccaners aan te wijzen en waarschuwt voor de gevolgen. “Unu no wani a man. Laat de president zijn beslissing herzien. Want anders gaat hij politie en militairen moeten sturen naar het gebied” aldus woordvoerder Erny Landveld gisteren tijdens een persconferentie.

Vertegenwoordigers van de Matjaw-familie en de granman die zij erkennen, Naze Amina, verzetten zich vlijmscherp tegen het besluit van Bouterse meldt Starnieuws. Ze hebben op een persconferentie woensdag hun misnoegen geuit over de gang van zaken. Het kan er bij hen niet in dat ondanks ernstige bezwaren en waarschuwingen van gezagdragers tijdens de vierdaagse marathonzitting, de president toch gekozen heeft voor Aboikoni.

“Albert is niet gewild, me aksi president om zijn beslissing te herzien, stel ing uit!” zegt Landveld meerdere keren in onderstaand filmpje van Starnieuws. enkele keren op. Aboikoni is ook gewaarschuwd, hij gaat niet vrij uit. De familie waarschuwt dat zaken kunnen escaleren. Nu al zijn er spanningen. De mensen zijn boos. Voor Aboikoni zal het niet veilig zijn om als granman in Saamaka gebied te zijn, wordt er meegedeeld.


18 REACTIES

 1. Ook in dit soort zaken is de President destabiliserend bezig, misschien is het tijd dat en de bevolking en de president zelf gaan inzien dat Suriname beter af is zonder DDB.
  Zoland DDB aan het roer is zal dit land nooit vooruit gaan ondanks alle inspanning.


  Maak melding

 2. Het is overduidelijk. Albert AHoikoni is een Ndp-er, vandaar zijn benoeming. hiermede heeft DDB bewust of onbewust een tijdbom geactiveerd in het binnenland. Te zijner tijd zal deze exploderen. Dus partijbelangen staan boven het belang van het land en volk. Wat een oerdomme president hebben wij. Weet je wat ik zou doen?. Een verkiezing uitschrijven en de mensen opdragen zelf hun granman te benoemen. Nu lijdt die klootzak van een Bouterse ook nog gezichtsverlies bij de marrons. En dat noemt zich een regeerder of vader des vaderland. weg met Bouta.


  Maak melding

 3. De Matuariërs moeten vooral niet waarschuwen voor escalatie. Het is een verkapte vorm van intimidatie en burgerlijke ongehoorzaamheid. Wat zij moeten doen is vooral er zorg voor dragen dat de boel niet escaleert. Ze kunnen geen druk op het hoogste gezag uitoefenen daar ze als puntje bij paaltje komt ondergeschikt zijn aan het hoogste gezag en dat is de staat Suriname.

  Het is zeer onverstandig geweest dat zij zelf voor deze situatie gezorgd hebben door maar geen onderlinge overeenkomst te kunnen bereiken. En dit conflict duurt al vier jaar en maar geen oplossing. Ik denk niet dat de president stond te popelen om te interveniëren daar dit een zeer gevoelige materie is. Maar ja , de knopen moesten op een gegeven moment doorgehakt worden. Want den krutu san den man ben ori ,no ben waka wan bun fasi.

  Ik zou zeggen: onderschik je in de keuze en kijk hoe je gezamenlijk ontwikkeling kan brengen in plaats van Suriname te willen onderverdelen. Een traditie is mooi en dient gekoesterd te worden. Maar het moet geen struikelblok worden. Met het zich verzetten gaat er alleen maar narigheid komen en niemand gaat de lachende derde zijn.


  Maak melding

 4. Dit gaat echt de afrikaans toer op
  Want t zijn de slimme rimboeianen die met pijl en boog kunnen schieten en roven
  – aboi konie
  – mi sike baka
  – ding ma pima


  Maak melding

 5. NDP vs Suriname! Dit soort taferelen zijn natuurlijk te verwachten met zo’n corrupte president! Enige manier is de gehele NDP boevenbende naar huis te sturen!


  Maak melding

 6. Opdoeken deze poppenkast !!!
  De Granmans hebben al jaren geen invloed op hun achterban. Nog Sterker: Als leden uit hun stam een beroving in Paramaribo hebben gepleegd, krijgen ze bescherming van de zogenaamde dignitarissen.
  De Granmans krijgen geld zonder noemenswaardige tegen prestatie. Ze moeten alleen beloond worden als ze projecten van de overheid uitvoeren. B.v. educatieve projecten. Daarnaast moeten ze hun achterban opvoeden zodat er minder criminaliteit komt.


  Maak melding

 7. De Beslissing van Bouterse is instrijd met verdragen, wetten, afspraken en ondemocratisch. Het is de zoveelste actie om NDP getrouwen te op sleutenposities te zetten. Het is dan ook heel begrijpelijk dat men het door Bouterse onwettig opgelegde gezag niet wil accepteren.
  Ze moeten met een goede advocaat ( ??!!) en proces beginnen. In SR of bij de OAS.


  Maak melding

 8. aSan fu aMan Bouterse kon weri, die man fokt het hele land op. San wan kon mik akon, san wan pasa dan mik apasa. Er moet nu een einde komen aan de vele machtsvertoon van deze man. Ik kan mij onmogelijk indenken dat een president zich gaat bemoeien met dit soort dingen.

  Terwijl hij tekst en uitleg moest geven aan het Surinaamse volk over het geval van de multinational Alcoa/Suralco gaat hij een Dyuka granman/stamhoofd Albert Aboikoni benoemen, dit is de reinste onzin.
  Wij de Surinamers hebben een zeer dure les geleerd met deze Tiran dat zelf z’n schaduw toont zich niet meer.
  aSan san Bouterse eSuku baka dem Dyuka Ai go feni ing na dem Fesi.
  BA SUKU BA FENI BA TYARI


  Maak melding

 9. Deze ellende hebben de Samaaka over zichzelf afgeroepen. Ze zijn zelf naar Bouterse gestapt met het verzoek een granman te kiezen terwijl ze weten dat de wortel van de verdeeldheid bij de NDP ligt. Die wilde tegen de traditie in Aboikoni, een NDPer, Granman maken. Ik snap de Samaaka niet. Je een keuze die zo belangrijk is voor de toekomst van de stam toch niet over aan een intrigant en meester van de verdeel en heers politiek?
  Hoe halen ze het in hun hoofd om te denken dat Bouterse een keuze in het belang van de stam zal maken.
  Bouterse wil doelbewust de Smaaka verder verdelen.
  Nu breekt grof gezegd de pleuris uit en Bouterse lacht de Samaaka uit.
  De Samaaka doe er goed aan om zonder tussenkomst van buitenstaanders een granman te kiezen die wordt gedragen door de hele stam zo niet dan rest alleen maar chaos en dat wil Bouterse


  Maak melding

 10. Wanneer gaan zwarte mensen nou eens leren elkaar te waarderen , samen te werken en een eenheid te vormen. Ik ben bang dat over 100 jaar nog niks veranderd zal zijn. Triest !!!!!!!!!
  En A.U.B noem mij geen racist want ik ben zelf ook zwart.
  Maar de waarheid mag ook geen geweld worden aangedaan.


  Maak melding

 11. Deze secrepatu laat weer zien hoe dom ze zijn. Gelijk wordt naar geweld gezocht in plaats van vreedzame oplossingen. Tuurlijk wil iedereen die post vanwege de goud voorraden.
  Het land moet terug naar de blanken, die zijn alleen in staat om deze domoren in toom te houden


  Maak melding

 12. Ik vraag me af als deze mensen zich realiseren dat ze het ontwikkelen van het gebied nog meer tegenhouden. 4 jaar is te lang. Hoe lang willen ze nog zo doorgaan 100 jaar misschien. En met geweld kom je nog verder van huis. We hebben gezien voor hoeveel ellende de binnenlandse oorlog heeft gezorgd.


  Maak melding

 13. Tjin 9 augustus 2018 at 13:55
  Opdoeken deze poppenkast !!!
  *************************
  @ Tjin …. ben je ook van mening dat één nog grotere Poppenkast: de chinese, Javaanse, hindoestaanse, Creoolse Immigratie { de negers zijn eerst uit Afrika gehaald … hier en elders tot slaven gemaakt } ….. AFGESCHAFT moet worden …. per direct ook !!!!!!! Moeten wij vieren dat de mensen gedwongen of uit politieke overwegingen naar Suriname zijn gebracht { gelokt}. Straks gaan we ook nog de Braziliaanse en Haitiaanse immigratiedag vieren. Is dat wat Misi-kabaal bedoelde met: Suriname is Wereldkampioen integratie ???????


  Maak melding

 14. Het verwonderd mij niet dat zulke dingen in Suriname gebeuren want het is een stuurloze land waar de president zelf een puinhoop ervan gemaakt heeft.Het land is al jaren failliet dan komt dit nog erbij de benoeming van die Granman nog nooit in de geschiedenis is zo iets gebeurt dat een president iemand moet aanwijzen.


  Maak melding

 15. @ Pokai

  Wat elders op de wereld niet mogelijk is, is bij ons in Su wel !
  Als iemand die voor ( moord ) President kan worden dan lijkt het
  mij heel simpel dat dit gewoon normaal is.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 16. wat is er gaande moet surinaame helemaal kapot of wat gaan julie gewoon toe kijken hoe het land kapot wordt gemaakt wat is er aan de hand hoe kun je bouterse tot president kiezen dan weet je toch alles gaat kapot jammer jammer jammer ik ben bang voor de toekomst van surinaame


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.