Cubatrip Bouterse zegt veel over vertrouwen in zorgsysteem Suriname

28
NRC onderzoekt gevallen van corruptie in Suriname

PARAMARIBO, 9 aug – De keuze om zich in Cuba te laten opereren, zegt veel over de mate waarin president Desiré Bouterse het zorgsysteem in Suriname vertrouwt. Dit zegt parlementariër en arts Dew Sharman (VHP). In feite heeft het staatshoofd helemaal geen vertrouwen in de gezondheidszorg. Dat is bepaald zorgwekkend te noemen. De doorsnee Surinamer moet het van dit systeem hebben. Bouterse heeft een afspraak in Cuba lopen voor een buikherniaoperatie.

Aan de mogelijkheden in eigen land kan het niet liggen. “Over het algemeen kunnen alle herniaoperaties in Suriname gedaan worden, tenzij de middelen ontbreken”, zegt Sharman tegenover De West. Het staatshoofd wekt ook niet de indruk dat zijn aandoening zo ernstig is dat buitenlandse expertise moet worden aangesproken. Bouterse ziet er best ‘springlevend’ uit.
Hoe het ook zij, hij geeft geen goed signaal af.

De gezondheidszorg in Suriname mag dan zijn mankementen hebben, ze functioneert. Nu lijkt het alsof het systeem alleen goed is voor sommigen. “Het overgrote deel van de samenleving is aangewezen op de bestaande zorg in Suriname. Het is niet goed te noemen dat de president zichzelf een volkspresident noemt, maar het land verlaat om gebruik te maken van de mogelijkheden die hij heeft in het buitenland”, aldus Sharman.


28 REACTIES

 1. Dit doet vermoeden dat het zorgstelsel in ons land erg faalt en niet goed genoeg is voor Bouterse. Hiermee geeft hij het signaal af,dat in onze ziekenhuizen de nodige expertises ontbreken en onze zorgstelsel flink belabberd is en van zeer laag niveau. Hier leent hij zich niet voor.
  Hij gaat liever naar Cuba waarbij hij met zijn actie aangeeft dat hij veel meer vertrouwen heeft in het zorgstelsel van de Cubanen. Manga tap mofo maakt hij iets duidelijk.


  Maak melding

 2. Verontrustende woorden van een assemblee lid tevens arts van de VHP. Verontrustend omdat als een arts zo tot me zou praten mijn vertrouwen in hem niet zou stijgen. Hij beweert dat Bouterse er ‘springlevend’ uitziet. Hij beweert dat over het algemeen alle hernia’s hier te lande geopereerd kunnen worden. Vervolgens sluit hij af door te zeggen : “hoe het ook zij, de president geeft geen goed signaal af”.

  Ik denk dat dit een privé aangelegenheid is van een individu om zelf te kiezen waar hij/zij zich laat opereren mits de financiën het toelaten. Deze Dew Sharman kan onmogelijk weten hoe complex een buikwandbreuk kan zijn. Dus de bewering van het “springlevend” eruit zien raakt kant noch wal. Dat Bouterse president is doet geen afbreuk aan de keuze om zelf te kiezen waar hij zich laat opereren . Dus hij geeft geen enkel signaal af , noch goed noch slecht.

  Het valt wel onder de noemer van politieke propaganda. Overigens is er een collega van hem die ook zitting heeft in de DNA die tevens arts is , een vierjarig meisje te Nickerie , goed ziek gemaakt heeft door medisch afval op zijn perceel aan de Fredericiweg te verbranden. Dat meisje woont aan de overkant. Hijzelf woont elders. Dat noem ik het afgeven van een slecht signaal.


  Maak melding

 3. Toen Nederland nog de baas was hadden we goede zorg, scholing, een goede
  economie en een sterke munt. In een kleine 50 jaar hebben we alles afgebroken.
  De onafhankelijkheid is geen zegen maar een vloek geworden.


  Maak melding

 4. Ik citeer een stukje uit de krant.

  “De keuze om zich in Cuba te laten opereren, zegt veel over de mate waarin president Desiré Bouterse het zorgsysteem in Suriname vertrouwt.”

  En of dat heel veel zegt over Bouterses vertrouwen in een zorgstelsel die volgens hem één van de beste is in de regio.

  Wij moeten niet veel woorden vuil maken aan deze hypocriet.
  Wens maar dat hij tijdens de ingreep het loodje legt. En ook meteen daarna in Cuba in de oven wordt gestopt.
  Fijne BBQ.


  Maak melding

 5. Het is niet goed te noemen dat de president zichzelf een volkspresident noemt, maar het land verlaat om gebruik te maken van de mogelijkheden die hij heeft in het buitenland”, aldus Sharman.

  En Sharman heeft gelijk. Want een gezegde ;luidt “goed voorbeeld doet goed volgen”
  Maar in dit geval moet er nog wat bij “goed voorbeeld doet goed volgen als je geld hebt of als de overheid het op zijn budget heeft om het voor je te betalen”


  Maak melding

 6. Er is werk aan de winkel om ons zorgstelsel flink op een hoger niveau te tillen. Meer uitgebreide specialisaties, meer mensen motiveren en opleiden om in de Gezondheidszorg te gaan werken in plaats van ambtenaartje op een ministerie te spelen. Desnoods met hulp van Cuba als zij zoveel beter zijn op het gebied van Gezondheidszorg. Wat let Bouta om dit te verwezenlijken voor Suriname of is dit teveel gevraagd. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen zich laten specialiseren tot diabetesverpleegkundige. Diabetespoli oprichten. Poli Geriatrie voor de ouderen. Poli hart en vaatziekten. Het is te gek voor woorden dat er hier te weinig van zijn of dat de bevolking aangewezen is op de ziekenhuizen of huisarts. Er moet een betere samenwerking komen. De overheid heeft de plicht dit soort zaken te bewerkstelligen en geen afwachtende houding te nemen. Mensen sterven nodeloos. Een kanker stichting oprichten om de bevolking van informatie te voorzien. De media heeft ook een taak hierin om mensen bewust te maken over hun gezondheid. Mensen die niet kunnen lezen of schrijven in hun eigen taal mondeling informatie verschaffen. Wanneer de bevolking bewust gemaakt wordt over hun gezondheid dan kennen wij het spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen” Zo worden de overlevingskansen groter. Kijken wij naar de leeftijden van overledenen, dan is het in en in triest dan onze mensen op jonge leeftijd heen gaan. Dit moet serieus aangepakt worden. Hoe eerder de bevolking aan de bel trekt, en geen afwachtende houding neemt kan het leed beperkt worden. Het wordt tijd voor bewustwording op het gebied van eigen Gezondheid.Wat ook in en in triest is, is dat sommige familieleden hun eigen zieke mensen aan hun lot overlaten. Niet tijdig aan de bel trekken bij problemen. Deze mentaliteit moet nu echt veranderen. Wanneer ik naar 2 voor 12 kijk, dan bloed mij hart. Gelukkig dat zij er zijn en hulp inschakelen. Mensen moeten nu echt ophouden met roekeloos gedrag.Elk leven telt, zelfs die van dieren.


  Maak melding

 7. De zorg moet de voorkeur krijgen in Suriname.
  Dat is heel belangerijk voor de gezondheid van de Surinamers.
  heel trietst ,dat het nu niet allemaal in orde is.


  Maak melding

 8. Boeboe bit Sjorie:
  Mooie voornemen, maar het belangrijkste zie je over het hoofd. Er is geen geld en zonder geld kom je niet ver. Vrgeet één ding niet; in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw scoorden we heel hoog op het gebied van de gezondheidszorg in Zuid Amerika en de caraiben. Ja, toen was er geld en toen moest Bouterse nog ten tonele verschijnen.Het hele leven is dus zeer betrekkelijk.


  Maak melding

 9. @pakiratigri Aangezien het uit de staatskas betaald wordt is het geen privé aangelegenheid !! Ook is een een buikwandbreuk slechts één van de diverse mogelijke hernia’s die er zijn en is deze goed uitvoerbaar. Vervolgens haal je er nog eens off topic een geheel ander onzin verhaal bij.
  Wat sommige trollen al die doen om goed te praten met onzin en verzinsels!! SCHAAMTELOOS


  Maak melding

 10. Bouterse is ook niet gek, als iemand weet hoe slecht het met de gezondheidszorg in Suriname gesteld is dan is hij dat wel. Is hij immers zelf verantwoordelijk.


  Maak melding

 11. Laten we echt hopen dat dit stuk verrot niet meer wakker na de operatie en dan kunnen ze hem gelijk daar houden.
  Hierna deze ellendeling, direct naar het chemisch afval brengen!!!
  Mensen van SU, kies alsjeblieft bewust aanstaande 2020 en stuur deze dwaas, a la Saddam Hoessein, Moammar Khadaffi enz enz naar huis. Hierna gelijk alles afpakken, alle zonen gelijk afschieten, en hem in de kettingen in Santa Boma gooien, en hierna afschieten als een hond, zoals hij dat ook heeft gedaan met Rambocus en andere slachtoffers!!!
  Misselijk makend figuur!!!


  Maak melding

 12. @anomie. Het geld dat deze man gebruikt zijn overheidsgelden. Hoeveel leden uit zijn gevolg gaan nu op VIP vakantie mee naar Cuba? Er mankeert niets aan deze persoon behalve dan zijn hebzucht en heel grote ego. Ik denk dat hij gewoon weer vlucht voor de moeilijke vragen die zich nu rond het ALCOA gebeuren opstapelen. Deze persoon legt geen verantwoording aan het volk af, maar kiest ervoor om voor medische (vakantie)zorgen weer een tijdje uit beeld te verdwijnen, en te wachten tot de bui weer optrekt.Let maar op!


  Maak melding

 13. @Klaasje de Groot.
  Of het al dan niet uit de staatskas betaald wordt maakt niet uit . Ik heb daar geen inzage in. Het blijft desalniettemin een privé aangelegenheid. Als Trump een operatie moet ondergaan zal hij uiteraard ook door de allerbeste artsen behandeld worden. Mocht het zo zijn dat er een arts in Zwitserland is , die het meest kundig is, kun je er gif op innemen dat Trump zich daar laat behandelen. Je zal geen enkele Amerikaanse burger horen klagen want het betreft een gezondheidskwestie. Hier in Suriname is men bezig onze eigen president zwart te maken. Men slaagt erin van een mug een olifant te maken.

  Een buikwandbreuk kan zeer complex zijn. Er kunnen complicaties optreden ook al is het goed uitvoerbaar. Vooraf is dat moeilijk in te schatten omdat er vele factoren meespelen. Er zijn genoeg gevallen bekend van buikhernia`s die desastreus afliepen.

  Aangezien de heer Dew Sharman het over slechte signalen afgeven had , vond ik het nodig dat hij eerst eens een kijkje binnen zijn eigen partij neemt alvorens hij buiten zijn tent gaat kijken. Houd je erf schoon alvorens je bij de buren gaat klagen dat hun erf niet onderhouden wordt.


  Maak melding

 14. Bouterse gaat naar Cuba, een kleine groep Surinamers die het kan betalen gaat ook naar het buitenland en de grote groep arme Surinamers crepeert. Ben benieuwd of ze in 2020 voor nog 5 gaan.


  Maak melding

 15. Bouterse heeft het volk van dit land nooit in vertrouwen genomen, dit is een aangeboren afwijking. Z’n eigen schaduwt vertrouw hij niet laat staan anderen. Wij hebben te doen met een ziek mens een teruggetrokken mens dat niks van anderen wilt horen, lijdt aan een aangeboren ziekte. Die man heeft het altijd benauwd hij loopt overal met een handdoek omdat hij zich vooraf moet oppeppen, anders heeft hij de guts niet.

  Hij zit gewoon op de loer om de noodtoestand af te kondigen. dit keer zal hij het met z’n leven betalen.
  De situatie van toen en nu is heel anders. Nu zijn de Surinamers gewent aan de bandeloosheid en zal zeker terug slaan.


  Maak melding

 16. @ Pakiratrigri, “Er zijn genoeg gevallen bekend van buikhernia’s die desastreus verliepen”

  Laten we dan daar maar op hopen, scheelt een hoop ellende


  Maak melding

 17. @pakiratigri
  Trump is miljonair van z’n eigen business,hij is al gewend om zich op hoog niveau te laten behandelen. Bouta daarentegen gebruikt landgelden om zijn eigen boeba te behandelen. Hij heeft zich te schikken in de rotzooi die hij zelf geschapen heeft, welk recht heeft hij om naar het buitenland af te reizen, en zijn eigen volk te laten creperen in de rotzooi waar hij ze in gebracht heeft. Wij gewone Surinamers hebben geen geld om een vip behandeling te ondergaan, we moeten zelf onze medicijnen en verband meenemen, en als het tegenzit je eigen eten, en lakens, en straks je eigen bed.Dan mag je nog hopen dat een dokter je wil helpen want als Bouta ze niet betaald gaan ze allemaal richting buitenland.Ik hoop dat er een paar in Cuba terechtkomen, en Bouta bij hun onder behandeling komt. Denk na voordat je deze man nog ergens in verdedigd, hij heeft geen ziel en zijn vrouw evenmin, want ook zij is schuldig aan zelf verrijking en uitbuiting. Ooit komt er een dag dat ze verantwoording zullen moeten afleggen, dus blijf uit de buurt voordat je meegesleurd gaat worden.


  Maak melding

 18. Forza schrijft ” Toen Nederland nog de baas was hadden we goede zorg, scholing, een goede
  economie en een sterke munt”

  Steeds terugkijken en klagen van hoe het was en hoe het had kunnen worden heeft geen zin.
  Forza schrijft verder dat ‘de onafhankelijkheid in 1975 geen goed idee was’.
  O ja Forza, is het dan beter om eeuwig het onbekwaam kindje van moeder Nederland te blijven? Kijk maar naar Curaçao en St Maarten. Zelfbestuur onder Nederlandse vleugels heeft hen ook geen goed gedaan. Dezelfde mistanden gaan zoals bekend is gewoon door.
  Dus corruptie, vriendjespolitiek, zelfverrijking, machtsmisbruik enzv enzv. Nu zijn beide eilanden onder curatele gesteld en zijn ze ook rechtstreeks onder Nederlands toezicht geplaatst.
  Suriname wilde in 1975 op eigen benen staan.
  Het ging fout maar dat is meer landen die hun eigen boontjes wilden doppen overkomen.
  Niks aan te doen. Volk van Suriname sta op en ga verder met het zoeken van je weg in de grote boze wereld.

  Jammeren in de trant van “als dit of dat niet was gebeurd dan zouden wij nu een fantastisch leven hebben”.
  Of zielig doen en rondtollen in je eigen ellende zal ook niets positiefs opleveren.
  Vooruit kijken en oplossingen zoeken om uit de huidige problemen te komen is toch veel nuttiger.

  Benba


  Maak melding

 19. @Pakiratrigri hou op met je prive aangelegenheid….. hij durft het gewoon niet aan in Su daarom gaat tie naar Cuba hij vertrouwd de medische zorg niet en de artsen niet klaar!! En met het geld dat hij bezuinigd heeft op de zorg in Su dat die in zijn eigen zak heeft gestoken laat hij zich nu in Cuba opereren en hij weet dat hij daar veiligers is want hij is ook vast bang dat ienad hem iets aan zal doen hier in Su als hij onder narcose ligt!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.