Suriname heeft nog veel te doen voor Inheemsen: ‘Bij wet bestaan we niet’

7
Nieuwe voorzitter Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname

PARAMARIBO, 8 aug – Inheemsen voelen zich nog steeds gemarginaliseerd en onbeschermd. Dit stelt de Vereniging van Inheemsen in Suriname, Vids, in de aanloop naar de Dag der Inheemsen. “Terwijl de hele wereld zich heeft gecommitteerd, eerst aan de Millennium Development Goals en nu de Sustainable Development Goals met als slogan Leave no one Behind, merken we weinig van daadwerkelijke, beleidsmatige prioriteitstellingen. Bij wet bestaan we niet.”

En dat wordt dagelijks ervaren. “De Staat en andere grondeigenaren mogen, beschermd door koloniale wetgeving, doen wat ze willen met onze voorouderlijke grondgebieden. Het is dus geen verrassing dat het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten de staat Suriname (herhaaldelijk) heeft veroordeeld voor mensenrechtenschendingen van inheemse en tribale volken”, stelt de Vids. Het mag dan geen verrassing zijn dat velen wegtrekken uit hun traditionele leefgemeenschappen.

Een lichtpunt is de formele acceptatie van de Gezamenlijke Verklaring en het bijbehorend Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse Volken in Suriname. Het gaat om een ambitieus plan om binnen twaalf maanden wetsvoorstellen op te leveren. De collectieve rechten zullen dan eindelijk vastgelegd zijn. “Laten we het samen doen. Niet alleen in woorden maar ook in daden”, aldus de Vids.


7 REACTIES

 1. Gefeliciteerd met de dag van de inheemsen. Moge het komend jaar u brengen wat u steeds gedroomd hebt. Wees alert, de vijanden zijn klaar om u het niet te gunnen.


  Maak melding

 2. die inheemsen, djoekas, blakas, indianen, moeten maar een keer ophouden om steeds tjé potie te doen, alsof ze gemuil korft zijn..

  ze hebben even als alle anderen mensen over de hele wereld, de zelfde lichaam organen, n.l. handen, voeten, oren , ogen neus, billen, kutten, ballen noem maar op alles hebben ze compleet, gaan ook naar school, maar blijven voor de rest van het leven in de hangmaat liggen..

  laat ze gaan WERKEN, een toekomst opbouwen, net als de hindoestaan, javaan, chinees de malata enz ., vechten voor een welvarende leven een toekomst, alles wat het leven aangenaam maakt dus welvarend ..

  niet steeds blijven lullen over het verleden, arm zielig dien werk voor een bestaan..


  Maak melding

 3. De Indianen enige volk in Suri, denk ik die zich niet schuldig maken aan berovingen, moorden en overvallen. Je hoort ze eigenlijk niet. Klein minderheid dus, lekker onbelangrijk voor de rest. Opgejaagd wild zijn het geworden vanwege allerlei perikelen in het binnenland. Deze mensen leefde van alles wat de natuur te bieden had. Geen geklaag of gezeik , maar die tijd is allang voorbij.


  Maak melding

 4. Uitspraak van een kolonisator dat de slechte dingen goed wilde praten!!!!!!
  “Een hond in zijn hok heeft nog geen recht op dat hok, ook al ligt hij er al heel lang in. Dat recht hebben ze niet.”

  Hoe zijn de Indianen terecht gekomen in Noord, Midden en Zuid Amerika?
  Hoe zijn witte mensen ontstaan?
  Als we bijbel zouden moeten geloven dan zijn de witte mensen alleen door God geschapen en and What about de rest?

  De wetenschappers hebben verzuimd en zich heeft misdraagt tegenover de realiteit en moedwillig geweigerd heeft de waarheid te vertellen. Dat Columbus de Inheemsen als Indiërs gezien te hebben, vind ik een grote grap en bespottend.
  Met zo een (onofficieel) grove fout kan je de mens niet India-an blijvend noemen. M.a.w. is de naam indiaan is afgeleid van India. Waarom praat men dan over Hindoestaan i.p.v. Indiaan/Indiase. Dit kon gewoon weer niet, waarom niet?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.