Kerkleiders: Ziekenhuizen in Suriname steeds meer in ademnood

16

PARAMARIBO, 8 aug – Ziekenhuizen in Suriname krijgen het eerder benauwder dan gemakkelijker. Dit stelt het Comité Christelijke Kerken, CCK. De regering zal zich intensiever moeten inzetten voor blijvende verlichting. Een recente financiële ‘injectie’ van honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro) is hooguit een doekje voor het bloeden te noemen. Het is echt tijd voor een ‘structurele oplossing’, stellen de kerkleiders. Dat naar de regering gekeken wordt, heeft zo zijn redenen.

Het is de regering die een ‘normale’ bedrijfsvoering belemmert. De tarieven voor onder meer opnamen, mogen al jaren niet worden aangepast. Voor de zoete vrede wordt dan subsidie gegeven. Maar de subsidie holt steeds harder achter. Dat drijft de bedrijfsvoering keer op keer in het nauw. Het CCK vindt het niet kunnen. Zeker twee ziekenhuizen zijn het eigendom van voorname christelijke denominaties.

Dat het niet goed gaat, blijkt uit recent overleg met ziekenhuisdirecties. De religieuzen weten het nu zeker, de zorg holt achteruit door de achterblijvende subsidie. Dat is ook zo gezegd in een gesprek met minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Elias zegt dat de hulp is ingeroepen van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Paho. Die bereidt een plan voor. Maar ook zullen de ziekenhuizen financieel op de ontleedtafel worden gelegd.


16 REACTIES

 1. Dit zal Bouterse een rotzorg wezen Deze fucking regering blinkt uit in onwetendheid en onkunde. Bouterse gaat naar Cuba voor een eenvoudige hernia-operatie en laat zijn eigen volk op de trappen van de ziekenhuizen sterven. Ik begrijp niet dat de bevolking (of in ieder geval een groot deel daarvan) deze man niet een driedubbele hernia heeft geschopt toen het daarvoor de kans kreeg.


  Maak melding

 2. De Surinaamse bevolking is er zo aan gewend geraakt dat alles gesubsidieerd wordt.En alle opeen volgende regeringen houden dit in stand.Met subsidies kun je kiezers aan je binden.Maar het is een funest systeem.Een ziekenhuis moet je leiden als een zakelijke onderneming.De personeelsleden moet betaald worden en vooral op tijd.Met subsidies ben je altijd afhankelijk van de subsidiegever.Hij heeft je altijd in een wurggreep en stagneert je ontwikkeling.Op de Antillen bijv worden elektriciteit en water niet gesubsidieerd en je betaalt een forse rekening.Dus men weet vanouds kort douchen en niet a la dol overal lampen laten branden.


  Maak melding

 3. Alleen de rijken kunnen de gezondheidszorg betalen.
  Bouterse vliegt even op en neer naar Cuba voor een hernia operatie.
  De gemiddelde arme Surinamers kan niet even op en neer vliegen om geholpen te worden.
  Zelfs in Suriname is het moeilijk voor de gemiddelde Surinamer want
  er is geen geld
  er zijn geen medicamenten
  er zijn geen hulpmiddelen
  de medici krijgen nog geld
  wie geen geld heeft word niet geholpen tenzij dit levenbedreigend is

  Ai Sranang mi mooi sweti kondré


  Maak melding

 4. Oppositie, een uitgelezen kans om de winkel met bouterse aan te dweilen ,hij gaat voor ordinaire hernia naar Cuba omdat hij de hele gezondheidzorg naar klote heeft geholpen .
  Respect voor wie ,dit is de zoveelste keer dat het mis gaat .leiderschap m’n hoela, leiderschap is vooruit zien, hij ziet alleen beren en leeuw.
  Oppositie kom op bauxiet, goud, olie, mou en ander overeenkomsten ,niemand die iets weet,geen openbaarheid niks ,ingrijpen oppositie de tijd is rijp


  Maak melding

 5. Zolang het volk achterover geleund de onsmakelijkheden van hun president accepteerd en hier en daar zelfs toejuicht, zal hrt kommer en kwel blijven in Suriname. Curus heeft ooit geprobeert op legale manier deze duivel te verdijven, het volk stonderbij en keek ernaar. Soms kun je denken dat het volk van Suriname labiel is, en alles maar accepeert en te lui is om acktie te ondernemen


  Maak melding

 6. Het beleid van deze regering is niet gericht op behandeling van deze vorm van ernstige ademnood.

  Men wacht liever het moment dat er gereanimeerd moet worden af.

  Het is hopen dat de reanimatie slaagt.

  De president kiest wederom voor behandeling in het buitenland. Een duidelijkere signaal kon hij de ziekenhuisleiders niet geven.


  Maak melding

 7. De overheid heeft niet genoeg inkomen en kan zijn politiek van lage verzekerings premies en subsidies aan de betaling zijde niet uitvoeren. De mensen die het wil beschermen raakt in de knel. Maar de ndp regering weigert terugkeren naar het vraag en aanbod systeem waardoor de ziekenzorg in de war loopt. We hebben een nieuwe regering nodig.


  Maak melding

 8. Het wordt hoogtijd dat onze ziekenhuizen een samenwerkingsverband aangaan met ziekenhuizen buiten de grens. Je kunt niet op 1 been staan en steeds wachten op subsidie gelden van de overheid die geen moer geeft om de Gezondheidszorg. De Gezondheidszorg wordt als een nummer gezien en wordt ervan uit gegaan dat het een bijzaak is en geen hoofdzaak.Ziekenhuizen overleven het niet met subsidie van enkel de overheid. Er moet drastisch iets gebeuren hier in ons land. Vernieuwing en verdieping in hoe verder. Wat kan het ziekenhuis zelf doen zonder afhankelijk te zijn van subsidie van de overheid?? Een andere plan van aanpak is zeker nodig, zonder dat de bevolking hier aan onderdoor gaat.


  Maak melding

 9. @Palpal
  Schrijf je die gestoorde onzin om het schaanteloze wanbeleid goed te praten of ben je zo ongelovelijk slecht geinformeerd?? Ik hoop niet dat jij ooit kinderen krijgt want die zijn hun leven niet zeker.
  Of ben je zo’n vader die na de geboorte gelijk weg rent??


  Maak melding

 10. Als je als land niet genoeg wilt betalen voor je gezondheidszorg. Als je de tarieven niet kosten dekkend wil maken, al dan niet aangevuld met subsidie, dan zul je in het buitenland alleen gesloten deuren vinden.
  Het is toch van de gekke dat je als regering miljoenen verspilt en steelt om vervolgens in het buitenland zielig te doen dat er niet genoeg geld is.


  Maak melding

 11. @ Boeboe B.S.,

  Gezondheidszorg is iets van alle inwoners van Suriname. Er zijn regels over samenwerking op binnenlands- en buitenlandniveau van ziekenhuis. Denk b.v. aan vergoedingssysteem, toelatingseisen op basis van deskundigheid, aansprakelijkheid voor medisch handelen e.d.
  dat de regels qua financiering niet voldoen is helaas algemeen bekend.
  Kun je aangeven hoe je de uitvoering van jou idee ziet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.