President Suriname kiest Albert Aboikoni als granman der Saramaccaners

13
President Suriname kiest Albert Aboikoni als granman der Saramaccaners
Albert Aboikoni (m) in Suriname

PARAMARIBO, 7 aug – Albert Aboikoni wordt de nieuwe granman van de Stam der Saramaccaners in Suriname. President Desi Bouterse heeft zojuist op een persconferentie meegedeeld dat hij dit na intensieve gesprekken heeft besloten. Zijn besluit komt na een conflict dat al meer dan vier jaar speelt.

Bouterse moest op basis van verschillende criteria kiezen tussen de drie kandidaten: Aboikoni, Naze Amina en Frans Banai. De president koos voor Albert Aboikoni, die de in juni 2014 overleden Belfon Aboikoni opvolgt. Bouterse benadrukte dat het niet ging om een partijpolitieke beslissing.

Aboikoni wordt vrijdag om 12 uur door de president beëdigd als grootopperhoofd.


13 REACTIES

 1. Goed dat er een eind gekomen is aan dit langdurige conflict. Onderling kon men niet eruit komen dus moest de hoogste gezagsdrager interveniëren. Weliswaar staat er niet bij op grond van welke criteria er een besluit genomen is. Het is maar te hopen dat actoren en derden zich erbij neerleggen en dit geen negatief staartje krijgt.


  Maak melding

 2. Ai mi boi
  een traditie dat niet van ophouden weet. Dat een president zich moet gaan bemoeien met de verkiezing van een Dyuka Loera, dan heeft deze geen moer te doen.
  Gewoon schandalig.


  Maak melding

 3. Jammer dat de saramaccaners hun onderlinge problemen niet zelf hebben opgelost maar de keuze hebben overgelaten aan de president. Dat de president de granman aanwijst gaat tegen de traditie in van de stam en bovendien is met de keuze door de president een precedent geschapen die gevolgen kan hebben voor toekomstige keuzes van alle gramans in Suriname. Door de keuze aan de president over te laten hebben de saramaccaners zichzelf verder in problemen gebracht temeer daar nu is gebleken het opvolgingsprobleem met de keuze van de president niet opgelost.


  Maak melding

 4. Het is net of ik RobG wollig hoor lullen als ik de beweegredenen van Bouterse lees om tot keus op Aboikonie te komen, blablabla, zouden ze dezelfde tekstschrijver hebben?


  Maak melding

 5. Hoeveel eeuwen willen deze mensen nog zo primitief leven?? En maar klagen dat ze worden achtergesteld!! Zelfs in Ghana leeft men niet eens meer zo primitief!!


  Maak melding

 6. Leiders Saramaccaners in Suriname accepteren keuze Bouterse niet. WAT NU?
  Dus m.a.w. is Albert Aboikoni niet gekozen maar benoemd door de president. Gelijk hebben de gasten om te praten over een regeringsgranman.

  San a-man Bouterse no lobi fin srefi dati ai du nanga trawan. Die man is onrustig (angststoornis) en creëert alleen maar problemen. Het arme volk van dit land mag de naam D.Bouterse nooit meer vergeten.
  Er gaan dingen gebeuren in het binnenland van Suriname

  Volgens mij hoort hij stemmen en ziet dingen wat niet bestaat.


  Maak melding

 7. Grote schande dat de President zijn keuze door drukt. Een keuze die weinig draagkracht blijkt te hebben en die het volk vernederd omdat het gezag, kennis en kunde van de President te kort schiet.


  Maak melding

 8. Al zijn ze niet eens met de nieuwe gramman ze zullen uiteindelijk moeten accepteren dat hij de nieuwe gramman is.
  Hij is de enige die de overheid gaat betalen en niemand anders.
  Ze hebben vier jaar lang de gelegenheid gekregen om een eigen gramman te kiezen en dat konden ze niet en nu is het ook niet goed.
  Het zou beter zijn om heel dit zootje af te schaffen,gramman is niet meer van deze tijd.


  Maak melding

 9. De problemen zijn nog niet voorbij want de meerderheid zal wel niet akkoord gaan met de benoeming van de nieuwe granman.Dat is mijn waarschuwing want het is een politieke benoeming.Wie denkt dat er rust komt heeft het mis.


  Maak melding

 10. Johan, dit gekibbel speelt zich al jaren af. De president heeft uiteindelijk een keus moeten maken. Als de president voor een andere kandidaat had gekozen zouden de overigen het niet eens met hem zijn. Johan, jij weet het altijd beter. Ik vermoed dat je aan koning Willem Alexander zou vragen om te bemiddelen in deze affaire. Johan……………! Ik krijg de slappe lach van jouw keuze.


  Maak melding

 11. It is sad that after all those centuries of fighting the external forces we Saamakaners have found it necessary to get our Gaaman to be validated from the outside. This is going to have serious consequences going forward in the future. Wake up. We are the last of “The Fearless Ones” WE MUST endeavor to solve our problems the best we can with a Gaan Kutu with all the 6 AFRICAN Groups. Gaan Tangiii. Libi Makandi MI Baala. Kidiama Kidiampon a luku.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.