woensdag, mei 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameOppositie wil regering alsnog bewegen tot houding pro Suriname

Oppositie wil regering alsnog bewegen tot houding pro Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 aug – Wat al lang had moeten gebeuren, gebeurt nu toch maar. Oppositiepartijen slaan de handen ineen. Grote gemene deler vormt de ontevredenheid over de manier waarop het vertrek van Alcoa uit Suriname wordt afgehandeld. De oppositiepartijen willen de regering alsnog zo ver krijgen een voor Suriname voordelige houding aan te nemen. Het gemeenschappelijke motto: redden wat er nog te redden valt.

En dat er veel te redden valt, staat een paal boven water. Alcoa is vrij gemakkelijk aan toestemming gekomen om de bauxietverwerkingsfabriek te Paranam te slopen. Vanuit de oppositie is relatief weinig ondernomen om de eigen zienswijze mee te laten wegen. Ook is niet echt veel gedaan om protest buiten het parlement te ondersteunen. Nu lijkt het wel die richting uit te gaan.

Het initiatief komt van de Nationale Partij Suriname, NPS. Het mag niet verbazen. NPS-leider Gregory Rusland is zelf minister geweest van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij heeft zo van dichtbij de laatste stuiptrekkingen mee gemaakt van Surinames bauxietindustrie. Binnen het bedrijfsleven gaan stemmen op tot behoud van de fabriek. Rusland wil ook buiten het parlement de voelhorens uitsteken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Ru.di.sa heeft gister in de krant een interview afgegeven dat jullie al in 2008 de industrie (Billiton) en nu Suralco hebben verpest. Als het waar is, un tap un mofo. Als het niet waar is, leg de bewijzen op tafel, ook openbaar via het net a.u.b.


  Maak melding
 2. De pikin ingi boi heeft een pikin olo in zijn buik.Voor zichzelf kiest hij Cuba maar heeft zijn vroegere vijand en nu vriend gestuurd naar Colombia.Daar mag Hogie omgebracht door de coke handelaren.


  Maak melding
 3. Misschien wordt het eens tijd dat de VHP en de NPS, wellicht samen met andere gelijkgestemden, fuseren tot één partij zonder een bepaald etnisch profiel en met een nieuwe naam. Bij VHP denkt men toch nog steeds aan “Verenigde Hindoestaanse Partij” en bij NPS aan de oude creoolse partij van Henck Arron, Rufus Nooitmeer en Jopie Pengel. Dat beperkt het electoraal potentieel en wekt de argwaan omdat men ze verdenkt van het voortrekken van andermans groepsbelangen.
  De NDP is in theorie een Surinaamse volkspartij, maar in de praktijk feitelijk gewoon een door de Afro-Surinamers gedomineerde beweging. Afgezien van de uitwerking en haar leider was het wel een stap in de goede richting.
  Het wordt tijd voor een tweede, niet etnisch georiënteerde partij die echt op ideologie kan concurreren met de NDP. Een partij voor en door alle Surinamers. Noem het de Nieuwe Surinaamse Volkspartij of zo iets, zonder olifanten in de vlag. Olifanten komen niet voor in Suriname.

  Etnische politiek is uit de tijd en overbodig. Laat het geschiedenis worden. Alle Surinamers hebben dezelfde belangen, eerlijke leiders, bekwame bestuurders en ontwikkeling van het land.


  Maak melding
 4. Is Rusland vergeten dat hij en Venetiaan het bod van de suralco om 2 miljard te invezteren van de hand heeft gewezen.En dat hin oom Biliton heeft laten vertrekken kleine clown


  Maak melding
 5. Desi het zal holland worst zijn wat jij met jou bevolking uit vreet
  Stop met apekool te verkopen , en dan naar Cuba voor een doodgewone hernia operatie.
  Dat doet de portier in holland,trouwens goed voor het vertrouwen van de Surinaamse medici


  Maak melding
 6. De betekenis van de afkorting van de politieke partij VHP is Verenigde Hervoringspartij

  Deze politieke partij is een nationaa politieke partijl en heeft onder alle etniciteiten die in de republiek Suriname van Noord – Zuid, Oost- West wonen haar leden. Deze politieke partij was net als veel politieke partijen in Suriname onder het koloniaalbewind t van Nederland toen het werd opgericht etnisch, maar is dat al lang niet meer. Deze partij heeft ook in de koloniale tijd andere etniciteiten als lid gehad. Het is een poltieke partij die onder andere bekend stond/staat als de verbroederingspolitiek onder de Surinaamse etniciteiten, samen sterker, nationale en internationale doelen voor Suriname, de Surinamers te realisen.

  zie de website van deze politieke partij voor meer informatie.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 7. Hans van den Broek,

  Misschien moet jij fuseren met een Eskimo.
  Als identiteit niet belangrijk is, wanneer noem je jezelf dan Hans van den Broek ipv Mokro Hansi of Xi Ja Un.


  Maak melding
 8. @ Passant: VHP is de afkorting van Vooruitstrevende Hervormings Partij, zoek het maar even op. Vroeger heette het de Verenigde Hindoestaanse Partij. Om het aantrekkelijker te maken voor andere etniciteiten is de naam veranderd. Net zoals echter de NDP officieel multi-etnisch is maar in feite een door Afro Surinamers gedomineerde partij is, is de VHP een door Hindoestaanse Surinamers gedomineerde partij.
  Pas als er eens een Afro-Surinamer voorzitter wordt van de VHP ga ik geloven dat het anders is.

  Het onderlinge wantrouwen tussen de verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen remt alles, terwijl men in feite toch dezelfde belangen heeft. Iedereen mag zijn eigen etniciteit koesteren, maar wat heeft dat met de ontwikkeling van Suriname te maken? Etnisch georiënteerde politiek is een kenmerk van onvolwassenheid. In Zuid-Afrika noemden ze het apartheid.

  @ Bad Idea: Jouw etniciteit is belangrijk voor jou zelf. Voor je buurman zou het niet belangrijk moeten zijn maar in Suriname is het dat helaas vaak wel. In de politiek zou het ook niet belangrijk moeten zijn. Politiek gaat over ideologie, niet over ras.
  Als je van Paramaribo naar Nickerie wil stap je dan niet bij je buurman in de auto omdat hij een andere etniciteit heeft maar rij je apart in je eigen auto? Zo is het ook in de politiek. Als de bestemming hetzelfde is kan je die bereiken in dezelfde partij en met meer sta je sterker. In een multi-etnische partij verdedig je het algemeen belang, niet een eng groepsbelang.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES