Leiders Saramaccaners in Suriname accepteren keuze Bouterse niet

20

PARAMARIBO, 7 aug – Het besluit om Albert Aboikonie te benoemen tot stamhoofd van de Saramaccaners wordt niet onverdeeld enthousiast begroet. Dit besluit van president Desiré Bouterse wordt niet ervaren als een oplossing van het slepende conflict binnen de grootste marronstam van Suriname. Het conflict over een nieuwe ‘granman’ zal weliswaar niet tot gewelddadigheden leiden, wat eerder wel was aangekondigd. Maar Aboikonie zal “geen opperhoofd zijn voor de Saramaccaners. Hij is een regeringsgranman.”

Dit zegt Peter Amoida tegenover de Ware Tijd. Amoida is woordvoerder van de twaalf lo (clans, red.) die de stam uitmaken. De voorkeur van Bouterse voor partijgenoot Aboikonie heeft de overhand gekregen. Er is geen rekening gehouden met de wensen van de stam. Twee andere ‘kandidaten’, Frans Banai en Naze Amina, zijn straal genegeerd. Daarom moet rekening gehouden worden met de gevolgen.

Aboikonie zal niet worden erkend als autoriteit. De dissidenten delen het gebied van de Saramaccaners in drie gezagsgebieden op. Dat gebeurt op eigen houtje. “Naze is granman voor het gebied van Semoisie tot en met Langu en Banai wordt grootopperhoofd voor veel mensen van de dorpen Pokigron tot Semoisie. Als Brokopondo Albert Aboikonie wil als granman, mag hij daar zijn residentie opzetten”, aldus Amoida.


20 REACTIES

 1. In een ander artikel schreef ik net dat ik hoopte dat men de beslissing van de president zou respecteren . Dus niet helaas. De president heeft ook aangegeven dat de overige twee kandidaten gecompenseerd worden. Kennelijk neemt men daar geen genoegen mee.

  Men dient wel te beseffen dat als men onderling niet in staat is water bij de wijn te doen dat het niet verwonderlijk is dat de president een keuze gaat maken aangezien hij de hoogste gezagsdrager is van Suriname. Het conflict kan namelijk geen eeuwen duren.

  Kostbare tijd is hiermede verloren gegaan. Suriname is een geheel . In het binnenland heb je wel de Granmans en stammen enz. Het meest bevorderlijke zou zijn geweest als ze onderling concessies hadden gedaan. Daar hebben ze ruimschoots de tijd voor gekregen. Ja toch; het is vergelijkbaar met een geschil dat je hebt en alvorens je naar de rechter stapt, probeer je onderling tot een conclaaf te komen waardoor de gang naar de groene tafel niet nodig is. Niet geschied helaas , dus moest de president wel ingrijpen.

  De twee kandidaten zijn verplicht het besluit van de president te respecteren. Het binnenland staat niet los van Suriname. Het is geen enclave en als puntje bij paaltje komt dient men zich te houden aan de algemene wetten die voor iedere inwoner in Suriname geldt. Binnen die wetten heeft een Granman genoeg ruimte om de traditie ,de cultuur ,de ontwikkeling tevens sociale en maatschappelijke componenten te bewaken en te bevorderen.

  We hebben een groot probleem wanneer deze twee kandidaten het besluit van de staat Suriname niet erkennen. Dan komt het erop neer dat ze het binnenland als hun eigendom beschouwen wat dus niet zo is. Het is van de staat Suriname . Van ons allemaal.


  Maak melding

 2. O teng a ka-sani-disie , zal ophouden,uit het stenen tijdperk van “clan-gedoe” !! in de rechtstaat Suriname ?? Hoe kan het dat er een off.regering in Paramaribo zetelt voor heel Suriname en daarnaast zijn er ” eigen koningkrijkjes in het land waar deze “granmangs” alles bepalen buiten recht en wet ???
  Geef dan het land terug aan de autochtone bewoners,de Indianen !!!
  Misschien moeten de “stadscreolen” ook hun eigen Granmang moeten kiezen ! Tenminste hebben zij ontwikkeling gebracht in het land,de kustvlakte” sedert de afschaffing van de slavernij !!!


  Maak melding

 3. jullie gasten moeten net als de rest van de Surinamers bevolking bestuurd worden door DNA . niet mee eens ga weg uit suriname. als de rest van de surinaamse bevolking wel kan leven volgens de grond wet waarom jullie niet zijn jullie aliens. zo denk de slachtoffers van al die berovingen , verkrachting en intimidaties….. alleen maar moorden stelen en beroven flikker tot op rotzakken jullie zijn niet geliefd maar daar zijn jullie te dom om het te begrijpen..


  Maak melding

 4. Wat voor flauwe kul is dit nou weer. Macht spelletjes spelen.Kunnen deze mensen niet op een normale fatsoenlijke manier met elkaar omgaan. De verdeeldheid is dus duidelijk merkbaar. Blok heeft niets gezegd. Onderling wordt er hevig gediscrimineerd. Het zou beter zijn al deze domme stammen op te heffen. Een ieder die in de boes woont onder 1 kopje plaatsen en klaar is kees. Misschien een taak voor Ronnie Brunswijk om zijn soortgenoten tot orde te roepen.Dit fenomeen kwam voor in de oertijd. Wij leven anno 2018 en nog zijn deze gasten stil blijven staan in de jaren 0. Weg met de pimba en pangjies. God samme nog aan toe.


  Maak melding

 5. Ik heb respect voor de culturen en tradities van anderen maat soms denk ik ook wel dat het anders kan. Ik ben daarom van mening dat het de hoogste tijd is dat men gaat breken met de tijdrovende tradities en rituelen van een stelletje ja-knikkers die alleen maar de mensen onwetend of naïef houden. Deze rituelen en tradities geven bepaalde groepen of personen macht over anderen. Deze macht over anderen kunnen zij ook continueren door angst bij de mensen op te roepen voor de geesten die zij kunnen laten oproepen door het toepassen van bezweringsspreuken. De president moest uiteindelijk ingrijpen omdat de mensen er zelf niet uit zouden komen.


  Maak melding

 6. Het is me toch een ge….l met dit gedoe Vroeger was er nooit een probleem maar vanaf de gramangs komen weg te vallen is het een probleem wie de opvolgers moeten worden.Is om te huilen


  Maak melding

 7. Peter Amoida heeft zichzelf opgeworpen als woordvoerder van de 12 Lo’s. Daarnaast klopt het niet dat de andere granmans zijn genegerd, daar zij ook de gelegenheid hebben gehad om hun zegje te doen. Het maakt dus niet uit wie gekozen zou worden, een groep zou altijd ontevreden zijn.


  Maak melding

 8. ddb facie fadon bakka a no ini Suralco/Alcoa harrie joe troesoe/onderhandeling wang, maar ook toe ddb doe wan koe foe skoif kong na fazie masza Albert Aboikonie likkie Graa ma foe ding Saa maaka Lo’s. Ding two(e) tra masza kandidaat sang bakka go tranga morro dan masza Albert Aboikoni en volgens a traditie habbie letie foe sorrie wang Graa Ma in a kroetoe no lobie a pies (hi(s)Tory sang Plee se dent ddb tak(i)e/ wang doe.

  A culturoe dé so datie wang blaada Alberto Aboi Koni no kan volg up wang dédé blaada Gramaa Belfon Aboikonieop foe kan trong Graa maa foe ding Saa maa ca lo’s. A traditie no dé so. ddb lobie Abert Aboi konie toem sie, lik a wang tongo ing. A bing taigie masza Albert Aboikoni datie a bing kan wittie ing foetoe. Okoe ding jongoe Saa maacaa sma/blaada foe a liba no lobie masza Albert Aboikonie likie Gaa Maa foe a liba.

  Ding two tra party foe ding tra Saa maa ca Lo’s foe a liba né agrie nanga a besroetie foe Pleesident ddb. ddb doe wang koe innie a traditie foe ding Saa maa ca lo’s foe a liba. Oktoe djazo innie a pies (his)Tory diezie ddb facie kong fa dong bakka. A kil lazie a pikin so lespkie a no in Fo tó wang, maar ook toe nan bakka dang na ding Saa maca sma foe a liba.

  A problema kong morro bigie now, lik fa a njoensoe dé taigie. A kil wang doe wang ingreep noszo wang staatsgreep inie a Saa maa ka lo’s foe a liba. A kil wang roeleer a functie foe Gaa maa innie a Saa maa ca lo’s. A no kan toch?

  mik a kong, we waktie ding!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Rot toch op met die Desi Delano Bouterse!!! Klote figuur…… De domste president ooit!! Die man is uitgerangeerd…. Wel naar Cuba voor een kut hernia terwijl de gezondheidzorg in Suriname armoedig en mensonwaardig is…… Klote NDP


  Maak melding

 10. Alle groepen binnen de Saramaccaanse gemeenschap hadden hun eigen agenda toen ze aan de president vroegen om een keuze te maken. Voor elke groep was slechts 1 uitkomst mogelijk, namelijk de keuze voor hun eigen kandidaat. Ze wilden alle 3 gelijk krijgen, en hadden niet door dat ze de president eigenlijk voor een onmogelijke keuze stelden. Nu heeft hij voor Aboikoni gekozen, en zijn de aanhangers van Amina en Banai het er niet mee eens. Als hij voor Amina of Banai had gekozen dan waren de aanhangers van de andere 2 het er niet mee eens geweest.
  De situatie die nu is ontstaan hebben de Saramaccaners dus helemaal aan zichzelf te wijten. Ze hadden kunnen weten dat de vraag aan de president niet tot een voor iedereen acceptabele beslissing zou leiden. En dat wist de president ook! Elke keuze die hij zou maken, zou tot ontevredenheid leiden. Vandaar dat hij voor zijn ‘eigen’ kandidaat heeft gekozen. En daarmee trekt hij een spreekwoordelijke lange neus naar de Saramaccaners voor de interne puinhoop die ze ervan hebben gemaakt.
  En hiermee hebben de Saramaccaners zelf gewerkt aan het einde van het traditioneel gezag. Omdat ze het niet zelf konden, wordt er voor hen een opperhoofd benoemd, net zoals er voor de districten een districtscommissaris wordt benoemd. Tja, en ook dit opperhoofd zal op termijn gereshuffeld worden…….
  Nu is het dus slikken voor deze mensen, want als men Aboikoni niet accepteert, betekent dat dat men zich niet neerlegt bij een presidentieel besluit (nog wel een besluit waar ze zelf om hebben gevraagd!), en zullen ze de gevolgen daarvan moeten ondergaan.
  Helaas, maar ba suku, ba fini, ba tyari!


  Maak melding

 11. Terecht dat de leiders der Saramaccaners in Suriname de keuze van MMDDB niet accepteren.
  MMDDB heeft tijdens zijn persconferentie de indruk gewekt alsof de andere twee {2}
  kandidaten zich hadden neergelegd bij zijn besluit. Niets is minder waar!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.