‘Laatste bauxietvoorraden Suriname worden in gijzeling genomen’

29
DA’91: Surinames onderhandelaar met Alcoa moet weg
Archieffoto: Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, aanvankelijk onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij

PARAMARIBO, 5 aug – De laatste voorraden bauxiet die Suriname nog rijk is, worden in gijzeling genomen. Dit zegt oud-president Ronald Venetiaan. Tijdens een lezing voor de Nationale Partij Suriname, NPS, toonde hij boosheid. De huidige regeerders doen niet al te veel moeite multinational terecht te wijzen. Alcoa en dochterbedrijf Suralco krijgen alle ruimte om zich niet aan hun plicht te houden. Daar bovenop lijkt de regering geneigd de laatste voorraden in West-Suriname te willen monopoliseren.

Alcoa krijgt mogelijk de eerste keus. Pas over vijf jaar hoeft een besluit te worden genomen. Intussen zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd. Maar dat is totaal overbodig. De winbare hoeveelheden zijn al bekend. “Ik weet niet wat voor studies men nog meer wil”, zei Venetiaan. Het heeft er veel van dat tijd gewonnen moet worden. Tegelijkertijd worden eventuele investeerders buiten de deur gehouden.

Venetiaan vindt het hoog tijd voor het parlement om in te komen. Het is de enige manier om voor Suriname zoveel mogelijk voordeel te halen. Tijdens zijn presidentschap hield een topfunctionaris van Alcoa de regering voor dat ruim twee miljard dollar geïnvesteerd zou worden. In West-Suriname zouden een aluinaardefabriek, aluminiumsmelterij en een energiecentrale worden opgezet. Het plan ging niet door.


29 REACTIES

 1. Heb Venetiaan hoogzitten maar kennelijk heeft hij niet door Bouterse en de NDP heel Suriname heeft gegijzeld. Alle cruciale posities zijn ingenomen door corrupte paarse gezinde ambtenaren. Ook deze Alcoa zaak stinkt naar corruptie.


  Maak melding

 2. Deze Creool Venetiaan van de NPS heeft Suriname arm gemaakt. Alleen domme Creolen stemmen op hem. Ze willen alleen met hun grote kont schudden. Creolen kunnen hun eigen kinderen niet verzorgen. Hun kinderen bedelen op straat en kunnen alleen awara verkopen. Dank zij de Chinesen hebben ze wat te vreten.


  Maak melding

 3. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht/Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  ddb was gewoon een eenvoudige soldaatje, wat weet hij van een land besturen van een land?
  dilip Sardjoe een man die met zijn zandbootje tegen een brugpijler opbotste en de brug over de Surinamerivier onruikbaar maakte en nooit een koper/zilver centje aan schade voor betaald heeft, wat weet deze man van onderhandelen met Alcoa/Suralco Multinationals of de Brokopondo-overeenkomst? Zie het resultaat die onder zijn leiding wordt behaald en waar hij en ddb mee bezig waren.

  Wat met de uitkomst van deze onderhandeling duidelijk is geworden, is wat/hoe Alcoa/Suralco ermee wilde bereiken.

  De les die Suriname, DNA, Surinaamse deskundigen hieruit kunnen leren is dat ze nu hun huiswerk goed kunnen maken, hun strategie kunnen bepalen, Alcoa/Suralco met de neus op de feiten kunnen drukken wat er een Brokopondo-overeenkomst bestaat met een begindatum en een einddatum, wat daarin is overeengekomen, de doelen, enz.

  Op grond van die doelen in de overeenkomst moet Suriname het maximale eruit halen en de beste experts//specialisten (inter)nationaal in zetten om het uiterste eruit te halen.

  Het gaat om een nationale zaak, een Brokopondo-overeenkomst, een overeenkomst dat alleen als er wijzigingen in plaats vinden mag dat alleen in de DNA gebeuren en nergens anders.

  ddb moet Alcoa/Suralco een brief schrijven dat alleen in de DNA wijzigingen over de Brokopondo-overeenkomst genomen kunnen worden en dat zijn loopjongen dilip Sardjoe dat niet mag doen, ondanks dat zijn handtekening onder die overheenkomst van dilip Sardjoe en Alcoa/Suralco onderstaat. Het heeft geen enkele waarde.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Heey stelletje zeik wijzen.
  Suriname is verloren door alle klootzakken daar
  Allemaal zakkenvullers.
  ZELFS GOD IS NIET MEER MET SURINAME.
  Zielig voor de gewone man.
  En Let op!!!Het kan nog erger.
  Als het volk niet optijd wakker wordt.
  Gaan ze straks zand moeten eten en vervuilde water uit het binnenland moeten drinken.
  EN MET HET VOLK BEDOEL IK OOK “”HET VOLK””DUS MET elkaar en geen Discriminatie onderling.


  Maak melding

 5. En denk goed na.Vooral nadruk op “”denk goed””
  Als een kind die denkt volwassen te zijn.
  En denkt dat hij/zij op eigen benen kan staan.
  EN HET LUKT NIET….
  Dan gaat hij altijd naar MAMA terug.
  Dus voedt de leugen niet met haat op jegens Nederland.Want dat is jullie enige reden middel.
  GRIJP JE KANS,EN GA NAAR MAMA VOOR HULP.
  DOE DAT!!!!


  Maak melding

 6. @waarheid creolen zijn dom omdat ze op vine stemmen ,dankzij de chinezen eten ze ….enige wat ze kunnen is bil
  l schudden en awara,s verkopen en ze kunnen hun kids niet verzorgen ze zijn niet afhankelijk van jou staan niet met hun bordje voor jou deur ….


  Maak melding

 7. In de lucht kletsen heeft toch weinig zin, maak openbaar wat er allemaal gebeurt, mek wan Surileaks, pot den san tap a net meki alla suma sjie suma e waka fufuru, neem geheime opnames, maak foto’s etc. Het internet is er niet voor niets. Zolang mensen maar blijven kletsen die steelt, die fraudeert, die sjoemelt, die zuipt, die is buitenvrouw, die heeft zijn diploma gekocht, blijft het geroddel en geklets.

  Als je echt een klokkenluider bent, zet de bewijzen op het net. Tak’ taki ne tya moesje ga Parijs.


  Maak melding

 8. =Ik hoop dat die drone toestand in Venezuela een WAARSCHUWING zal zijn voor Bouterse en co. Niet te vergeten voor een ieder die denkt op een vuile manier aan de macht te komen en het volk onderdruk wilt zetten door een dictator houding aan te nemen.

  Ik hoop daarom dat die bom op dat huis en al Maduro zijn bezittingen valt.


  Maak melding

 9. Goed dat er meer informatie vrijkomt over deze kwestie zodat de burger een afgewogen standpunt kan bepalen. Ben ook heel erg benieuwd naar de informaties/opvattingen van de inleiders tijdens de bijeenkomst van Kenniskring a.s. dinsdag. Het kan heel lastig zijn voor de gemiddeld geïnteresseerde burger om de “juiste” informatie bijeen te krijgen. Functionarissen van wie je mag verwachten dat ze correcte informatie geven bijvoorbeeld in DNA, blijken toch zaken onjuist voor te stellen. Abdoel die beweert dat een frontregering een slechte energie-deal met Suralco heeft gemaakt. Blijkt dat de deal is gemaakt door regering Wijdenbosch! De VP zegt in DNA dat de huidige problemen zijn ontstaan omdat de regering Venetiaan geen bauxietvoorraden zou hebben aangeboen om de aluinaarde fabriek draaiende te kunnen houden. Uit rapporten blijkt dat deze info ook niet klopt. In West Suriname was en zijn er bewezen reserves van groter dan 60 miljoen metrieke ton bauxiet. Billiton is vertrokken omdat men gewoon andere plannen had! De bauxiet industrie kan heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van Suriname, maar dan moeten de bestuurders ook echt de ontwikkeling van het land voor ogen te hebben. Het eigen belang van een enkeling of van een kleine groep mag niet leidend zijn bij de ontwikkeling van dit land. DNA leden, zowel coalitie als oppositie moeten niet alleen willen scoren, geen partijpolitieke spelletjes moeten spelen, maar zich (eindelijk?) richten op de ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 10. Het is ERGER dan GIJZELING in SRANAN, er is
  NIEUWE SLAVERNIJ !!!

  U krijgt uw SRD 300 pensioentje en de hoge
  Paarse heren, krijgen LEVENSLANG 20.000 SRD
  OP KOSTEN VAN HET VOLK !!!

  Als u ongelukkigerwijs ZIEK wordt MAG u naar een
  ZIEKENHUIS die de PAARSE GELDZIEKTE HEEFT.
  VOORZIENINGEN en MEDICIJNEN ONTBREKEN !!!

  Op het MOMENT dat de PAARSE roofridders de STAATSKAS
  hebben GELEEGD, MONNIE VERDAMP, dan drukken DESIE en
  GILMORE gewoon, MILJARDEN nieuwe ONGEDEKTE SRD-
  BILJETTEN !! NEKS NO FOUT !!! FAILLISSEMENT !!!

  VREEDZAME Demonstranten en Vakbondsleiders worden door
  GEMASKERDE PAARSE BEULEN in MEKAAR GESLAGEN en
  MISHANDELD !!! Sranan gaat VENEZUELA ACHTERNA !!!

  AL CORRUPTE PAARSE STAATSBOEVEN lopen nog steeds vrij rond.
  PAARS MANIPULEERT EN BEDREIGT de PG en de RECHTERS !!!
  Opa Desie is de aangenomen ANTI-CORRUPTIE-WET nog steeds
  aan het LEZEN ! Gaat zijn verstand te boven ?????

  (CARIFESTA, NASCHOOLSE Opvang GAARKEUKENS, JAARBUDGET
  OW, EBS, WEGENAUTORITEIT, SLM, Paarse Ballast-Nedam-Tjoekoe-
  Ontvangers, GOUDCONCESSIES en ILLEGAAL GRAVENDE PONTONS,
  etc etc, plus ZESHONDERD-MILJOEN US-Dollars op Zwitserse
  Bankrekeningen !!!)

  DAGELIJKSE BEROVINGEN en GEWAPENDE AANSLAGEN OP DE
  BEVOLKING VAN SRANAN ! Terwijl de Paarse BOEVEN en hun
  BEZITTINGEN, bewaakt worden door Sranan MILITAIREN die
  door het VOLK worden betaald !!!

  STOP DE PAARSE SLAVERNIJ !!! STOP DE VERKOOP van
  EIGENDOMMEN, GRONDSTOFFEN door de PAARSE BENDE !!!
  VOLK VAN SRANAN, NEEM ONZE AFOBAKADAM IN UW BEZIT !!


  Maak melding

 11. Het waren toch de creolen die onafhankelijkheid wilden, de Hindoestanen waren pertinent tegen, maar die shit werd er gewoon doorgedrukt. Dus nu niet allemaal janken, je krijgt wat je zaait.
  Hoeveel creoolse regeringen hebben we gehad, en ze kunnen er geen bal van. Welk Afrikaans land draait perfect, geen een, en zo zal het altijd in SU gaan.
  In 2020 graag de mensen aan het roer die het ook kunnen, en aub geen creoolse president!!!


  Maak melding

 12. George Dewendrepersad Hindori (Paramaribo, 13 augustus 1933 – 26 januari 1986) was een Surinaams politicus.

  Hindori diende in het parlement van Suriname. In de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 was hij de tweede man van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), geleid door Jagernath Lachmon. De partij was de grootste tegenstander van onmiddellijke onafhankelijkheid van Nederland. Na een reis naar Nederland veranderde Hindori van positie, waarbij hij de voorkeur gaf aan onmiddellijke onafhankelijkheid en brak hij met de VHP. Vervolgens steunde hij het onafhankelijkheidsbeleid van premier Henck Arron.[1]

  Na aanvankelijk verzet tegen onafhankelijkheid, gaf zijn beslissing om over te lopen naar de Surinaamse onafhankelijkheidsbeweging, de beweging voldoende stemmen om de onafhankelijkheid van Nederland veilig te stellen.[2] Hij bekleedde de functie van permanent secretaris bij het ministerie van Landbouw.[3]


  Maak melding

 13. Vene klets in de ruimte. De bauxietvoorraden in West Suriname zijn nu niet rendabel anders zou al lang actie zijn ondernomen. En als die zo rendabel waren, waarom heeft hij toen niets gedaan?


  Maak melding

 14. Alcoa wil niet dat aluminum en aluinaarde uit Su komt. Dat zou zijn wereld aanbod in die producten op messen. Alcoa kan de prijs dan niet controleren. Daarom moet elke productie stoppen met wetten, overeenkomsten of met wat dan ook inclusief tjoekoes aan corruptelingen.


  Maak melding

 15. Creolen hebben nog steeds slaven blanke familie namen en daar zijn ze heel blij mee. De meeste wonen in krotten wijken en zonder toiletten. Ze scheiten overal en Paramaribo stinkt naar Creolen stront. Binnenland
  kennen ze geen toileten. Ze kunnen hun kinderen en vrouwen niet verzorgen.
  Ga maar met jullie grote kont schudden en Brunswijk speel met zijn tolie en wil ook President worden.
  Wie wil een Creool als Presiden!


  Maak melding

 16. @Wim
  Deze materie is ingewikkelder dan de verhalen die we via de pers erover vernemen. “Vene kletst in de ruimte, de bauxietvoorraden zijn nu niet rendabel anders zou al lang actie zijn ondernomen”?
  1. Er is destijds een onderzoek gedaan, niet door Vene maar door deskundigen op dat terrein. Het rapport ligt er (ca 60 miljoen metrieke ton).
  2. Na de coup van de huidige president is het west Suriname project stop gezet men zag het niet zitten om ermee verder te gaan (=kapitaal vernietiging van ca 700 milj nf)
  3. Door de grote rotzooi (vergelijkbaar met de huidige situatie) die de militairen achterlieten moest die troep (na 1987) eerst worden opgeruimd.
  4. De bauxietmaatschappij wilde wel de concessie hebben maar gaf geen garantie dat ook direct met de exploitatie zou worden gestart. Dat doen multinationals wel meer. Op die manier halen ze de concurrentie wind uit de zeilen.
  Ook als Vene dit allemaal nu niet had aangegeven weet een ieder die de gebeurtenissen in Surinaamse trouw en lang volgt dit wel.


  Maak melding

 17. Ha,ha,ha de heer Venetiaan probeert natuurlijk het debacle van zijn partij m.b.t. West Suriname schaamteloos goed te praten. Als zijn deskundigen ruim vijfendertig jaren terug een goede haalbaarheidsstudie hadden uitgevoerd waren zij nooit begonnen aan het avontuur in West Suriname. Zijn partij de NPS is verantwoordelijk geweest voor de mis-investering in West Suriname waardoor meer dan de helft van de ontwikkelingsgelden zijn verdampt of beter gezegd, voor een groot gedeelte zijn verdwenen in de zakken van de arrogante captains van de NPS.

  Ik snap niet hoe Venetiaan nog steeds denkt dat de mislukte NPS visie van de jaren 70 nog steeds bruikbaar is in dit tijdperk. Wat voor criteria gebruiken Venetiaan en zijn deskundigen om zo hoog van de toon te blazen? Er zit helemaal geen strategische logica in zijn verhaal. De ervaring heeft ons met West Suriname geleerd dat de faalkans van de investering mede het gevolg was van de afstand van de locatie van de grondstoffen en de locatie van de verwerking van deze grondstoffen. Al bij het begin was er sprake van een risicovolle investering. Velen hadden hiervoor gewaarschuwd.

  Een andere belangrijke domein waarover Venetiaan niet over heeft nagedacht is de executiekracht van een investering in West Suriname. Heeft Suriname de eigen deskundigheid in huis om het project tot een succes te maken. Ten tijde van de NPS regering was de executiekracht van Suriname nul. Men kan de verantwoordelijkheid en de bevoegdheid van de uitvoering in handen leggen van de Amerikanen en afwachten wat zij ervan zullen maken. De Amerikanen zullen er beter van worden en niet de republiek Suriname.


  Maak melding

 18. Waarheid ga jij mantelzorg doen en groenten zaden vermeerderen vraag jouw wijk agent of DC in je omgeving om iets te doen .
  Zo niet ga zelf rolstoelen maken van de grondstof Bauxiet .

  Zie alleen Creolen dansen en auto rijden ,ga lekker kippenvlees eten en bier drinken stront waarheid .

  Mijn voorouders zijn niet met de Taxi of vliegtuig in Zuidamerica gekomen .

  Waarheid heb jij de kadaster in Suriname op gezet waar was je toen .

  Waarheid heb jij de mensen onderwijs gegeven van af jaar 1850 tot 2018 .

  Waarheid je krijg de groeten van BoBo Bouterse en Limbo van Radio SRS .


  Maak melding

 19. Waarheid ik woon zelf in een klein kamp in Para maar ik ben wel tevreden ,ga jij lekker in je groot huis wonen hopend dat je ook tevreden ben .

  Waarheid al geef je mij je groot huis en 1000 USD per dag om te werken deze Zwarte man blijf lekker in de KAMP liggen .

  Waarheid mijn voorouders hebben al voor mij gewerkt met de blanke samen ,nu ben jij aan de beurt STRONT ZAK .


  Maak melding

 20. oom bert, OOM, ha ha ha. Creolen hebben geen vader en ze worden door hun eigen kinderen oom genoemd, ha ha ha. Ga strond eten oom bert! Vader bestaat niet onder jullie. STROND ZAK.


  Maak melding

 21. Ik ben mij dood geschrokken van de reakties welke in de media worden geventileerd
  Jullie moesten eens weten hoe mooi land jullie hebben steek de handen uit de mouwen
  en maak er met elkaar wat mooi van Ik heb als bakra uit Nederland 5000 K in jullie mooie land geinvesteerd en hoop dat ik daar een kleine bijdrage heb mogen geven aan sranan
  Jouke


  Maak melding

 22. @waarheid, ik kan je alleen maar gelijk geven, dankzij de creolen is SU geworden tot wat het nu is!!!!
  Su kan je beter Uganda 2 noemen!!!
  als je s’avonds op Latour komt heb je het gevoel alsof je in Zimbabwe zit


  Maak melding

 23. Beste RobG

  Venetiaan heeft het West Suriname Project nog de visie er achter nog de NPS verdedigd.
  Er is gedocumenteerd duidelijkheid gemaakt waar Adhin de plank enorm mis sloeg ofwel stond te liegen in de DNA.
  Hij loog over versneld mijnen en het onderhandelingsproces met BHP/Biliton en Alcoa
  Een proces dat nationaal was omdat alle belangrijke partijen in de onderhandelingscommissie participeerden en de DNA het laatste woord had,
  Dat de regering Bouterse NIETS met het resultaat gedaan heeft is haar verantwoordelijkheid.
  Alle scenario’s waren om handen.
  Nu waarschuwt Venetiaan slechts tegen het Alcoa scenario dat Bakhuis haar potentieel jaren geblokkeerd wordt omdat Alcoa alle studie nog een keer afstoft.
  Een voormalig directeur van Grasalco heeft technisch & economisch inhoudelijk het zelfde verhaal gepubliceerd.

  Het trieste van uw betoog is dat u het west Suriname project verkettert als visie loos etc. Echter de plannen van BHP Biliton en Alcoa uit de periode 2008 zouden zonder meer in uitvoering zijn indien dat visie loze project gerealiseerd was. Onderlegger voor alle plannen is dat de toen geplande infrastructuur beschikbaar is.

  Waar u op afgeeft wordt nu als essentiële bouwsteen gemist.


  Maak melding

 24. Beste RobG

  U stelt dat er in Suriname geen capaciteit zou zijn om dit project tot een goed einde brengen.
  U geeft daarmee de regering een brevet van onvermogen. U heeft helaas gelijk deze regering heeft duidelijk niet de mensen om op dit dossier een deuk in een pakje boter te kunnen slaan.

  Volg ik echter de commentaren van de VES of de Kenniskring of van Rusland dan maak ik mij niet zodruk over het gebrek aan capaciteit als er een andere regering aantreed.

  Ik ben er zelfs van overtuigd dat Santohki, Rutte & Modi tot een soort Griekenland transactie zal weten over te halen waarmee heel veel donkere wolken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

  Denk even mee. De $ 550.000.000 obligatie lening kan nu opgekocht worden voor met een discount van meer dan 50%. Zie Bloomberg.
  bloomberg.com/news/articles/2018-01-19/smallest-south-american-nation-s-only-bond-is-top-buy-for-exotix

  De Yield op de Oppenheimer bonds was in januari 19,2% terwijl die bij uitgifte 9,25% was, sinds januari 2018 is de koers substantieel gedaald of wel er wordt fors afgeschreven. Ik schat de yield nu in op 30 – 40%

  Ik vertrouw er op dat u inziet dat als de yield stijgt de beleggers minder vertrouwen hebben in Suriname. Stel nu dat Santhoki kans ziet dat Nederland of India deze bonds op te laten kopen en afstempellen. Waarna zij de koopprijs en aan Suriname lenen voor de rente die Nederland betaald plus 2% over 10 jaar. Dan worden de dure leningen extreem veel goedkoper.

  Beste RobG een regering die vertrouwd word heeft Suriname met haar verdien capaciteit in 1 tot 2 jaar weer op de rails.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.