Einde Kwaku 2018: ‘Beste editie tot nu toe’ en burgemeester op bezoek

33
Foto: Passion Urbankawina op Kwaku 2018

AMSTERDAM, 5 aug – Het Amsterdamse Kwaku Summer Festival 2018 beleefde vandaag alweer haar laatste dag. Volgens de organisatie is deze editie de beste tot nu toe. “Maar dat zeiden we vorig jaar ook, dus we gaan steeds naar boven” aldus Ivette Forster van de organisatie tegen AT5. Een van de mensen die Kwaku vandaag met een bezoek vereerde, was de nieuwbakken burgemeester van Amsterdam Femke Halsema.

Volgens burgemeester Halsema heeft het Kwaku festival, dat haar eerste editie in 1975 beleefde, zich ontwikkeld tot toonbeeld van inclusiviteit. ‘Heel veel groepen – zoals homo’s – vinden ook hun plek hier, dus het is een fantastisch festival geworden van samenzijn en tolerantie.’

De 43ste editie van het festival profiteerde ook van het goede weer van de afgelopen tijd. “Met dit geweldige weer hebben we tien procent meer bezoekers binnengehaald. Een heel gemoedelijke sfeer’, aldus Forster. ‘Alleen maar lachende en vrolijke mensen, dus ik kan niet anders zeggen dat ik heel blij ben.” (via AT5)


33 REACTIES

 1. Kwaku is geen cultuur gebeuren, maar een witte georganiseerde shit zooi.
  Zelfs het eten is aangepast en mist elke smaakbeleving zoals we gewend zijn. De Surinamers die er komen, zijn allemaal wanhopig opzoek naar iets voor henzelf, en komen alleen maar om elkaar te ontmoeten.
  De vroegere kwaku waar je door de modder moest baggeren, in het gras kon zitten met je bakje bami op schoot, en nog naar voetbal kon kijken, kraampjes met allemaal snuisterijen aan je voorbij zag gaan …zucht !!ook dit cultuur gebeuren is ons weer afgepakt.Nu lopen we op harde ondergrond , eten met vork en lepel van een hard plastic bordje in een keurige tent, alles moet zo georganiseerd,het lijkt een open lucht jaarbeurs. Het is ieder jaar weer een graadje erger, dat heet dan verbetering, en kost dan ook gelijk een paar centen meer.. Mij niet meer gezien op kwaku , dit is nu definitief mijn laatste jaar geweest.


  Maak melding

 2. Waarom voor de oudere die minder ter been zijn is het zo béter zij kunnen ook komen met hun rollator of scootmobiel..waarom.toch dat gemopper terwijl iedereen zo geniet van kwaku vooral met dit weer .
  Tropisch ….lachende mensen dansende mensen iedereen is er gelukkig bij ..


  Maak melding

 3. Mica ,
  Je moet wel toegeven,het is geen broko pranasi aangezicht meer.
  Ik wacht nog steeds op mijn geld van diensten voor Kwaku oude stijl.

  Je hebt de keuze al gemaakt dat dit je laatste Kwaku bezoek is.Succes ermee.


  Maak melding

 4. @@Mica, zie je nu het verschil niet tussen toen en nu??? Vroeger was het gewoon een zooitje en vele Surinamers weten niet wat orde en netheid is.
  Ook hebben zij geen verstand van organiseren. Vechten en krachttermen gebruiken, rondlopen met pistolen was het cultuur van het Surinaamse feestje Kwakoe!!! van toen.

  Nu voel je je veilig en kan gewoon ontspannend van alles genieten.


  Maak melding

 5. Die reactie hierboven is typische haat van Surinamers naar Nederland toe. Hoe bedoel je het is niet meer Surinaams? Omdat er nu sprake is van orde en duurdere kaarten..? Food was good, gewoon een goede kok vinden.. a no ala sma sab bori.. Leer te genieten en te feesten als een Surinamer.. ps.. de organisatie had niemand verboden om plaats te nemen op de grond met een bakje bami.. Land van democratie.. voel je vrij 😂🤷🏽‍♀️🤦🏽‍♀️


  Maak melding

 6. Ik vind het te commercial en de intree prijs belachelijk duur geworden vroeger ging je lekker genieten je kon ieder weekend nu is het te duur met een gezin ben je zo 28euro kwijt inc auto dan ben je alleen maar binnen is voor de minima niet te betalen


  Maak melding

 7. G van bergem

  6 augustus 2018 at 11:36

  Ik vind het te commercial en de intree prijs belachelijk duur geworden vroeger ging je lekker genieten je kon ieder weekend nu is het te duur met een gezin ben je zo 28euro kwijt inc auto dan ben je alleen maar binnen is voor de minima niet te betalen

  ============================

  Duur ? Ga maar met je gezin een dagje naar de Efteling of Ajax. Dat is pas duur.
  Alles kost geld. Je betaald voor een relatief schoon en veilig Kwaku. Als je dit niet kan of wil betalen dan is Kwaku niet voor jouw gezin bestemd. Het zijn keuzes.


  Maak melding

 8. Kwakoe is niet de Kwakoe van het verleden het is nu een puinhoop!
  Je moet zoveel betalen voor niets en alleen om rond te lopen wat een toestand zeg.
  Doek dat ding maar op.
  Wij ouderen hadden er voor gezorgd dat een Kwakoe is ontstaan.
  Maar gado no e sribie!


  Maak melding

 9. Sommige oudjes hebben moeite met vernieuwing en verbetering zo te zien…….waarschijnlijk hebben ze in hun huis nog steeds dezelfde oude meubels en TV als 50 jaar geleden staan!!


  Maak melding

 10. @ Mica,
  Ga jij ook wel eens naar zwarte georganiseerde shitzooi? Alleen maar rommel, ongeorganiseerde rommel, vaak te dure rommel, grote smoelen-rommel, kortom rommel in het triplokwadraat. Waarom denk je dat de organisatie van Kwaku destijds is overgenomen?


  Maak melding

 11. Mensen hebben moeite met vernieuwing.
  En dan heb je de groep mensen die voor een dubbeltje in de eerste rij willen staan. Hollanders staan bekend om hun zuinigheid maar Suri’s spannen de kroon. Die gasten krijgen een orgasme van alles wat gratis is. Als je moet rondkomen van de bijstand of WW uitkering dan is Kwakoe inprincipe niet voor jouw bestemd. Ga dan ook niet klagen dat het te duur is.


  Maak melding

 12. Koos
  ik vind je reactie arrogant.
  Als iemand hier schrijft dat hij het duur vindt dan is dat zijn mening.
  Jij oordeelt vervolgens dat Kwak U niet voor hem is bestemd. Keuzes.
  Sommige mensen hebben die keuze niet!
  Iets is duur als je het relateert aan iets anders.
  Het is duur/goedkoop als ik kijk naar mijn inkomen.
  Ik had een vriendin: de mooiste, liefste,van de wereld. Een ander kan er een andere mening over hebben. Zo simpel
  Kwaku is inderdaad geen Kwakoe meer.
  Het is schoner, goed georganiseerd. Mooi
  Maar vroeger kon de kleine man/vrouw zijn stad huren en wat verdienen. Nu zijn het forse bedragen die neergeteld moeten worden. Om dit terug te verdienen moet je een hoge omzet draaien. De grote kolossen kunnen dit.
  Daarnaast de vele optredens.Kost wat natuurlijk, maar
  Amsterdam barst al van dit soort optredens. Zelf gelijktijdig met Kwak U (Amsterdamse Bos afgelopen weekend).
  Om het een en ander betaalbaar te houden voor zowel de standhouders alsook de bezoekers, zou je dit soort grote optredens moeten terugbrengen tot 1. Bijvoorbeeld bij de opening
  Ik begrijp de gevoelens van de “oude garde”.
  Zij moeten begrijpen dat er veranderingen komen. Onder andere gericht op een groter (en jonger) publiek.
  Anderzijds wordt alles wat voor hen dierbaar was van hen afgenomen.
  Het hoeft niet altijd groter om leuker te zijn en toch goed georganiseerd

  @ Ira
  Veilig? Het is veiliger geworden? ja er is meer bewaking, maar er gebeurt nog steeds van alles wat het daglicht niet kan dragen. Dit verzin ik niet, maar haal ik uit de media (oa.AT5) Het eerste weekend al en vorig weekend.

  Mica.
  Ik ben het grotendeels met je eens, het lijkt nu inderdaad op een braderie, maar je posting klopt niet of je reactie op een ander artikel klopt niet.
  Hier woon je in Nederland. In het andere artikel beschrijf je hoe je in SU woont


  Maak melding

 13. Kwaku is weer een groot succes geweest. Ook witte Nederlanders genieten, naast Afrikanen, Ambonezen, Antillianen etc, etc. Femke Halsema is heel content met zo’n festival in haar gemeente. Ik heb zelf matties die uit Suriname en Amerika speciaal voor het festival naar Amsterdam komen. Overal waar er veel mensen bijeen zijn kan er een vechtpartij ontstaan. Ik ben dit jaar 3 keer geweest, zelf geen enkele vechtpartij gezien. Alle 3 keren heel lekker gegeten. Heel fijn ook dat er faciliteiten zijn gecreëerd waar je lekker kunt zitten om te eten of zomaar te chillen. En uiteraard voor elk wat wils. Diegenen die niets in Kwaku zien zijn niet verplicht om ernaar toe te gaan. Inderdaad, alleen de zon, die overigens gedurende alle 4 weken volop scheen, is voor niets opgegaan. Ja het is duurder dan voorheen maar ook beter georganiseerd dus je ziet waar (een deel van) het geld blijft.


  Maak melding

 14. Proficiat Kwakoe organisatoren, hou de prijzen hoog om het tuig en overlast van armoezaaiers te weren. En geen subsidie meer bedelen voor volgend jaar van de witte mensen te bedelen.


  Maak melding

 15. @Pico

  Je vind mij arrogant als ik zeg dat als het te duur is je niet moet gaan? Ik heb behoorlijk betaald om mijn vrouw te laten halen uit Suriname. Is dat duur? Nee het kost wel veel maar ik kom nu wel elke dag aan mijn trekken. Alle waar naar zijn geld.


  Maak melding

 16. We zijn het eens denk ik.
  Iets is pas duur als je het kan vergelijken!
  Je hebt veel misschien wel alles over gehad om je geliefde hier naar toe te halen. Goed zo.
  Je hebt het geluk gehad dat het alleen maar geld was om je geliefde bij je te hebben. Het had ook zo kunnen zijn dat het niet om geld ging, maar om iets anders, iets ongrijpbaars. Had je dan niet mogen klagen (en huilen?) Prijs jezelf gelukkig en wees trots.
  Maar nu die man en met hem vele anderen. Ze willen voor hun kinderen ook leuke dingen doen, bijv naar Kwak U gaan. Hun vriendjes en vriendinnetjes gaan ook. Maar papa en mama hebben het geld niet.
  dan mag je niet tegen die man zeggen: ga niet klagen enz. Hij heeft alle recht om te klagen. E

  Een ander voorbeeld.
  ik studeerde en moest voor een tentamen 5 boeken kennen. Uit elk boek 1 vraag.
  Drie boeken had ik
  boek 4 kon ik uit de bieb halen
  boek 5 moest ik kopen. Kwam uit Engeland . Prijs meer dan 100 pond (of guldens weet ik niet meer)
  ik kon het niet maken om mijn moeder te vragen ook dit op te hoesten.
  Ik had boerenpech, want toen ik dat boek uit de bieb ging halen, had een sukkel het geleend EN VERLENGD!
  (ik had mazzel drie boeken maar geleerd en ik had een mager zesje).
  Je vraag dus is dat duur? Ja ik vond het heel duur.
  Ik zou voor mij geliefde ook alles, maar dan ook alles over hebben. En nog steeds trouwens


  Maak melding

 17. Kwaku is cker duur belachelijk duur.
  Ik had mn mobiel laten liggen in mijn auto om naar buiten te gaan moest ik voor een retour 2,00 euro betalen sorry hor dat vind ik het triest voor woorden.
  Ieder mens (rijk of minder rijk )op deze planeet let op zijn centjes het heeft nix te maken met ernaar tu gaan of niet.
  Het moet wel leuk blijven maar die gasten overdrijven met de prijzen.

  Kwaku is georganiseerd maar vraag niet hoe ???
  Wat zal de entree prijs zijn 2019 ???

  maak j borst maar nat voor 2019


  Maak melding

 18. @pico. Ik woon ook in Suriname, ik heb twee woonadressen, en ben,en voel mij in balans, op alle twee continenten. Ik zie en voel de verschillen heel duidelijk. O ja ik ben een oude zeurpiet die van haar pensioen geniet, twee huizen heeft, en genoeg spaargeld, en een riant pensioen om mij deze luxe te veroorloven. Sorry, maar eh is het een beetje duidelijk.


  Maak melding

 19. @ Mica
  Volledig duidelijk. Dan ben jij een van de weinigen die objectief kan zijn
  Of je daadwerkelijk een oude zeurpiet bent dat weet ik niet.
  Je bent een piet en een vrouw, da’s ook bijzonder.


  Maak melding

 20. Beste mensen
  al een aantal jaren kom ik op Kwaku, ook op het oude “Kwakoe” geweest. Dat was inderdaad nog gratis maar wel rommelig. De laatste jaren wordt het wel steeds wat duurder dus ik kan me voorstellen dat het voor mensen met weinig inkomen veel geld is. Maar kinderen t/m 13 jr kunnen toch gratis naar binnen? Ik hoop dat Kwaku niet mee gaat in de commercie die op vele andere festivals al heeft toegeslagen en daar de sfeer in zekere zin verpest. En dat je inderdaad nog wat eten en drinken mee mag blijven nemen. Ik geniet er elk jaar van, de sfeer, de mensen, het eten, de muziek enz. Volgend jaar kom ik weer.
  Groetjes, Jan uit Rotterdam.


  Maak melding

 21. @Mica, snap je punt en ben het deels met je eens.

  Surinamers hebben een verschrikkelijke zwakte op het moment en dat is dat we een zeer lage organisatiegraad hebben. Echt dramatisch laag, neem de gehele volksvertegenwoordiging van Suriname als klassiek voorbeeld daarin. De Nederlanders declasseren ons gewoon daarin. We hebben veel eigen dingen in Nederland gehad maar vaak en veelal verkloot, slecht georganiseerd, fraude enz en dat keer op keer. Daarom zijn ons veel dingen ontnomen, ontglipt in het gastland Nederland. Turken en Marokkanen passeren ons daarin nu. Wij hebben het pad voor hun geëffend en zij maken er dankbaar gebruik van.

  Surinamers hadden bij de transformatie van Kwakoe naar Kwaku moeten eisen dat het feest een Surinaamse tint en gehalte bijft houden, zelfs in het logo moest het Surinamisme vh feest doorverwerkt moeten worden. Maar dat hebben we allemaal niet gedaan, zoals altijd waren we veel te mak, veel te timide, veel te coöperatief. Stonden erbij en keken ernaar. Nu is het Surinaams feestje een multicultureel feestje gemaakt en wij doen niets.

  Wonen 100.000 Surinamers in Amsterdam en omgeving, laat je stem harder gelden.


  Maak melding

 22. Hallo Mica,
  Ik geef je helemaal gelijk, kwakoe heeft met cultuur te maken.
  Die cultuur van kwakoe heeft weer te maken met slavernij en de zgn. Afschaffing ervan. Gerelateerd aan dit feit,
  Moet je bloed verwantschap hebben met die slavernij, om dit te kunnen ervaren, voelen en beleven.. Kwakoe is een feest van gerelateerde verwantschap met de slavernij. Het gaat om die culturele, gewaardeerde en gerespecteerde aspecten van het verwantschap der slavernij.. Dat miste ik heel erg op kwaku..

  Ik vond kwaku 2018,meer een losgeslagen kippenhok en wat ik niet snapte is, sinds wanneer krijgen blanke mensen ook “winti”??.. Ikke niet begrijp….


  Maak melding

 23. Ik was deze winter voor het eerst in Suriname en heb genoten van land, mensen en feesten. Zondag voor het eerst op Kwaku. En idd was duur commercieeel en veel en veelste druk. Het kwaku feest viel mij tegen, omdat het meer een Nederlands festival was. De bandjes met surinaamse muziek die surinamer leuk vinden waren niet op hoofd podium. Ik miste gewoon de gezelligheid. Misschien moeten de Surinamers gewoon weer ergens hun eigen feest organiseren. Chaotisch, rommelig maakt niet uit hoe als het maar weer een echt feest wordt.


  Maak melding

 24. De multicultureel moeras is nu compleet.
  Volgens de organisatie is de 43ste editie van het festival de beste tot nu toe. Gelukkig dat de organisatie het heeft ingezien. Ik hoop dat het volgend jaar op een professionele wijze wordt aangepakt.

  Volgens de burgemeester Halsema heeft het Kwaku festival, dat haar eerste editie in 1975 beleefde, zich ontwikkeld tot toonbeeld van inclusiviteit, omdat de Gay/Homo dit keer officieel mochten mee doen.
  Wie houdt wie voor gek?


  Maak melding

 25. Er treden alleen maar Surinaamse bandjes op alles is gewoon “Surinaams”….op Kwaku en toch vinden sommige mensen hier dat er geen Surinaams tintje is op Kwaku?????? Mensen zijn jullie niet gewoon levensmoe met jullie onzin gezeik??!! Kwaku wordt excellent georganiseerd door deze organisatie…..beter kan gewoon niet!!! Ik snap het wel sommige Suris zijn puinhoop gewent…..vandaar dat ze zeiken!!!


  Maak melding

 26. Wat een negatieve gezeur allemaal, kwaku was aan innovatie hebben ze gedacht. Doet me een beetje denken aan de kermissen uit de jaren 70 in Suriname, dat was toe echt gezellig. Entree te duur? niet heen gaan ! Alle innovatie kost geld en niks is gratis meer. Als je het geld heb gewoon heen gaan en wandelen voor de gezelligheid. Gewoon doorgaan met kwaku,


  Maak melding

 27. @ Mica/toerist: ben het voor een groot deel met jullie eens. Naar mijn mening is verbetering goed, maar niet op deze manier. Kwaku voelt en is niet de Kwaku van toen. Is te commercieel geworden, te Nederlands. En waarom nou elk weekend een paar euro’s weer bovenop de prijs??? Is het ooit uitgelegd waar het voor bedoeld is? De wanorde van toen mis ik niet, maar Kwaku nu is niet meer leuk.


  Maak melding

 28. Het is precies zoals er gezegd is: het is niet meer iets voor Surinamers, maar moest per sé iets worden voor iedereen. Dus natuurlijk is de oorspronkelijke opzet verdwenen en daarmee ook de identiteit van het festival.
  Over 2 jaar zullen er vnl Turken rondlopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.