Suriname wil flesvoeding baby’s aan banden leggen

33
Hospitalen voor Commewijne, Saramacca en Coronie in vooruitzicht

PARAMARIBO, 4 aug – Als het aan de Surinaamse minister van Volksgezondheid ligt komt er een wet die kunst babyvoeding in fles voor pas geboren zuigelingen aan banden moet leggen. De Surinaamse overheid is voorstander van borstvoeding gedurende de eerste 6 maanden van pas geboren baby’s.

Dat zei minister Antoine Elias bij de lancering van de Borstvoeding Week. Hij gaf aan dat minder dan drie procent van de Surinaamse moeders hun kinderen de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding geeft. En dat is slecht.

Moedermelk is namelijk dé ongeëvenaarde superieure babyvoeding en is soortspecifiek; alle vervangende voedingsmogelijkheden zijn wezenlijk anders. Het borstgevoede kind is het uitgangspunt of normatieve voorbeeld, waartegen alle andere voedingsmethodes moeten worden afgezet wat betreft groei, gezondheid, ontwikkeling en alle andere voordelen op de korte en lange termijn.

Het ministerie is inmiddels bezig met de wet aldus de minister.


33 REACTIES

 1. Waarschijnlijk moeten de vrouwen werken Na de geboorte van het kind. Zo het melk moet uitgepompt worden en bewaard in de ijskast. De grootmoeder of een añder familie lid moet de baby voeden.
  Mischien presidents vrouwen, kabinet van de President en vrouwen van ministers kunnen thuis blijven en de baby borstvoeden. Buiten vrouwen en alleen staande vrouwen moeten werken


  Maak melding

 2. Ben benieuwd hoe deze wet eruit gaat zien. Er staat aan banden leggen dus het kan onmogelijk verboden worden. Voorlichting is natuurlijk de beste remedie. Het klopt wel dat borstvoeding onvervangbaar is. Een combinatie waar toch meer de nadruk gelegd wordt op borstvoeding lijkt het beste. Moeder moet dus (vaker) kolven . Voor het ministerie houdt het ook in dat ze voorzieningen moeten gaan treffen want de wet op zichzelf biedt geen heil.


  Maak melding

 3. Moeten we dit met een wet regelen?
  Goede voorlichting werkt m.i. beter dan een wet.
  Komen er sancties voor de moeders die de wet niet naleven?
  Wie gaat deze wet handhaven?


  Maak melding

 4. Gaat bull shit ka bouta de vrouwen die met een fles voeden laten arresteren. Deze perverte megalomane psychopaat gaat nu big brother is watching you feeding your baby spelen.


  Maak melding

 5. Zo een wet, ongeacht de reden, zal een inbreuk zijn in het leven van de vrouw die in deze zelf kan en mag bepalen of ze borstvoeding geeft of miet.

  De vrouwen emancipatie wordt on hold gezet.
  Gaat men hierna bepalen welke vrouwen wel of geen kinderen mogen krijgen??

  Het lijkt mij beter dat de overheid zich zorgen gaat maken over de algemene gezondheidszorg in het land en de staat van de gezondheidszorg in het land.


  Maak melding

 6. De wet is totaal geen inbreuk naar de vrouw toe. De algemene gezondheidstoestand gaat namelijk hand in hand met de groei en ontwikkeling van een kind. Vandaar dat borstvoeding het beste is. En de moeder is verplicht het beste te doen voor haar kind. Als ze door onwetendheid of onvoldoende plichtsbesef dat niet doet , is het wel zaak van de overheid dit in goede banen te leiden. Voorlichting , wettelijke maatregelen en facilitaire voorzieningen.

  Wat heeft dit nou te maken met een failed state???? Suriname is geen fragile state. Dan moet je bij landen als Zuid-Sudan, Sudan , Somalië , Irak ,Syrië, Afghanistan enz. terecht. Suriname is aangesloten bij de VN. Er zijn 193 leden en Suriname staat op nummer 114. De vijf rijkste landen zijn o.a in Scandinavië en Finland te vinden en Nederland staat op een dertiende plaats. Suriname doet het verhoudingsgewijs zelfs beter dan India en Rusland. Dus hoezo failed state?

  Hopelijk gaat men meer gebruik maken van borstvoeding.


  Maak melding

 7. Pakiratigri, als kunstvoeding de gezondheidstoestand remmend zou werken zou Nederland dit aan banden hebben gelegd. En jij weet ook dat de Nederlandse zorg hoog aangeschreven staat. De verkrijgbaarheid van babyvoeding was al een issue in suriname. De regering grijpt dit aan om babyvoeding aan banden te leggen. Langzaam maar zeker worden de lijntjes met Suriname doorgeknipt. Ze kunnen nauwelijks nog iets lenen en het land staat aangeschreven als onbetrouwbaar.


  Maak melding

 8. Vermoed dat de overheid babyvoeding in contacten moet afrekenen. Aangezien Nederland de miljoenen aan contanten vasthoud komen ze met deze maatregelen.


  Maak melding

 9. ONZIN. Lulpraat voor de buhne
  Gelooft deze man het zelf dat hij bezig is met een wet.
  Hij bedoelt dat het een wetmatigheid zou moeten zijn dat een baby eerst moedermelk moet krijgen.
  Dat heeft NIETS met een wet te maken.
  Los hiervan, zelf Gadaffi, Idi Amin om er twee te noemen hadden dit soort dictatoriale trekken.
  Hoe kan een minister zoveel onzin uitkramen. (en er wordt naar geluisterd ook)
  Overigens, afgelopen dinsdag schreef ik hier ook over.
  Een vriendin die uit Su naar Ned is gekomen met haar kleinzoon vertelde mij dat Nutrilon onbetaalbaar is in Su, terwijl het hier maar volgens haar €15 kost.


  Maak melding

 10. Hoe wil men babies in vb kindertehuizen voeden dan ? Niet iedere vrouw maakt voldoende borstvoeding aan. Sommige vrouwen maken borstvoeding aan maar de voedingswaarde liggen laag.

  Hoe wil men dit oplossen ?


  Maak melding

 11. Dit vind ik pas stom ,Suriname is al zo arm ze eten geen eens goed alles kost moeite en pijn om aan je dagelijks behoefte te komen en dan ben je verplicht je baby borst voeding te geven dommer dan dom stom stomst erger dan een ezel .
  binnen korte tijd wordt het sterf geval van baby’s is Su heel groot moeders hebben geen eten en ze moeten hun baby voeden nou lekker ze moeten alles opruimen in su op donderen met die domme regeringen van su


  Maak melding

 12. “De wet is totaal geen inbreuk naar de vrouw toe. De algemene gezondheidstoestand gaat namelijk hand in hand met de groei en ontwikkeling van een kind. Vandaar dat borstvoeding het beste is. En de moeder is verplicht het beste te doen voor haar kind” volgens pakiratigri.

  Mijn kinderen zijn inmiddels goede, gezonde volwassen vrouwen die een paar keer per dag aan de voedingsfles lagen. Zijn ze ongezonder dan andere kinderen die borstvoeding hebben gekregen?
  Ik dacht het niet. Ze zijn net als de kinderen die borstvoeding kregen op tijd gevaccineerd tegen ziekten waarvan men zegt dat de moeder deze antistoffen overdraagt en ze kregen hun vitamine K en D druppel.
  Persoonlijk denk ik dat de regering niet zo dom is om vanwege financiële problemen op “borstvoedingsdag” dit thema aan te snijden.
  De ouders betalen zelf hun babyvoeding en zijn niet afhankelijk van overheidssteun of zo.
  dus de spelregels zijn heel simpel: wie het kan betalen geeft het en wie dit niet kan geeft haar kind borstvoeding.
  In de hoop dat alle moeders wel Vit K en Vit druppels kunnen kopen en dat de moeders die borstvoeding geven zelf voldoende gezonde voeding gebruiken om voedzame borstvoeding voor hun kind te kunnen produceren.

  Niet zo lang geleden kende men in China een tekort aan Babyvoeding, d chinezen kochten de schappen in Nederland leeg maar ik heb China nooit over een wet horen praten die borstvoeding verplicht stelt.

  Met de algemene toestand van de gezondheidszoeg bedoel ik”
  :
  medicijnen verbruiks- en gebruiksmateriaal, salarissen van de medici en overig personeel etc.


  Maak melding

 13. Deze minister heeft niet begrepen dat God moeder de Koe heeft gegeven aan de mensheid hiervoor. Maar ja, van een koeienvreter mag je eigenlijk geen bijzondere kennis verwachten. Alle koeienvreters zijn heel goed in doden en stelen, ook de zgn gematigden.


  Maak melding

 14. @Pakiratigri
  En dino en meriba. Dan hoe dan?Ze hebben zeker geen borstvoeding gehad en kijk hoe ze zijn geeindigd..ze zijn geeidigd in monsters en criminelen net als papie,die heeft zeker geen borstvoeding gehad ?!!
  Kijk als je geen borstvoeding krijgt is je opvoeding slecht,je gaat dan coupplegen, burgers executeren,jezelf belonen met amnestie en nog meer van deze slechte dingen.Morgen gaat je baasje bouta met een decreet komen dat het verboden is om te eten en dat we lucht moeten happen want dat is
  gratis.
  Je bouta moet ons niet komen vertellen hoe wij onze kinderen moeten opvoeden.Als ouders heeft je baasje gefaald en zijn ouders voor hem.


  Maak melding

 15. Gewoon een maatregel om die dure subsidie op babyvoeding te stoppen. Voor een deel terecht. Want wie babies maakt moet er ook zelf voor kunnen en willen zorgen. Ook een verkapte vorm om adoptie van babies door homostellen (ik weet niet of dit in Suriname voorkomt) te bemoeilijken.
  Maar wel een grotere kans dat kwikvergiftiging bij babies dan gaat toenemen. Gaan ze de moedermelk controleren op de kwikhoeveelheid?


  Maak melding

 16. @ Hansan: God heeft geen koeien gegeven om baby´s te voeden, de natuur heeft vrouwen voorzien van de mogelijkheid om hun kinderen te voeden. Koeienmelk is helemaal niet zo geschikt voor mensenbaby´s, het moet speciaal bewerkt worden.
  Vrouwen willen liever niet zelf hun baby voeden omdat ze bang zijn dat ze hangtieten krijgen. Moedermelk is vele malen superieur aan de alternatieven uit de winkel en het is nog gratis ook. Een voordeel is ook dat een vrouw niet zwanger wordt zolang ze de baby voedt.
  Vrouwen wordt maar wijsgemaakt dat melk uit de winkel beter is. Dat heeft er toe geleid dat in arme landen vrouwen de melk teveel gingen verdunnen omdat het te duur voor ze was, met als gevolg dat hun baby´s ondervoed raakten.

  Suriname zit in grote problemen, het geld is op, vandaar dat de regering overal geld vandaan probeert te halen en zoveel mogelijk import probeert te beperken. Dus ook de dure en grotendeels overbodige import van babyvoeding.

  Hansan, blijkbaar ben je hindoe en beschouw je koeien als heilige dieren die niet gedood mogen worden. Als een koe niet elk jaar een kalf krijgt dan houdt ze op met melk geven. Wat gebeurt er met al die kalfjes? Zouden die allemaal blijven leven dan zou India barsten van de koeien die alles wat groen is opvreten. Koeien leveren ook een groot aandeel in de klimaatverandering vanwege de methaangassen die ze produceren. Koeien zijn schadelijke dieren.


  Maak melding

 17. Het is ook vermeldenswaardig dat uit studie gebleken is dat hoogopgeleide moeders vaker borstvoeding geven dan laagopgeleide moeders. Er is dus een correlatie. In Nederland blijkt dat er slechts drie procent van ouders van niet Westerse afkomst (waaronder Surinamers) borstvoeding geeft. De Surinaamse moeders in Nederland doen het zelfs slechter dan bijvoorbeeld de Turkse en Marokkaanse moeders. Een en ander kun je ook uit de religie herleiden behalve het opleidingsniveau.

  Hiermee niet gezegd dat wanneer een kind uitsluitend kunstvoeding zou krijgen, het gezondheidsproblemen zal oplopen. Dat is tekort door de bocht want er spelen legio factoren mee. Maar alle beetjes helpen nietwaar. De vraag is hoe die wet eruit gaat zien .Voorlichting cq bewustwording blijven het allerbelangrijkst


  Maak melding

 18. @Hans van den Broek,

  Jij bent geen koeiendeskundige, ik ook niet. Dus speel ook niet voor een.
  Een koe levert 1000 keer meer aan waardevols dan ze gebruikt.
  Methaangas is nooit een probleem geweest in India. Daar wordt koeienvlaai verwerkt tot brandstof en in de traditionele huisbouw.
  De ghee van een koe, indien gebruikt in een havan, levert ontzettend veel zuurstof op en is virus en bacteriedodend. De koe is echt een grote zegen voor de mensheid.
  Elke samenleving waar veel zuivel wordt gebruikt is ontwikkeld. Dat is echt geen toeval.
  Zonder koeien op aarde is de mens binnen 50 jaar verdwenen wegens onderlinge oorlogen tgv gebrek aan gezond verstand. Onze moeder koe is de bewaakster van vrede op onze aarde doordat haar melk onze brein ontwikkelt en ook moraliteit meegeeft.
  De aura die een koe heeft is van hetzelfde kaliber als die van een heilige.
  Bovendien is de bijdrage van de koe in de economie ontzettend groot. Alleen jammer dat ze als stank voor dank opgegeten wordt.
  P.S: onder de koeien is de oorspronkelijke Indiase koeienras de allerbeste. De Britten hebben willens en wetens deze ras uitgemoord opdat de Indiërs zich niet zouden kunnen ontwikkelen. Nu zijn er slechts her en der in India deze lieve moeders nog te vinden.
  De Britten hebben niet alleen tientallen miljoenen mensen wereldwijd vermoord, maar ook genocide gepleegd op koeien in India en buffalo’s in Amerika (om de Indianen een hongersdood te bezorgen). Het is echt een volk met een zware kerfstok. Jij praat alsof jij sympathiseert met deze moordenaars. Maar ik heb al vaker geconstateerd dat jij ontzettende sympathie hebt voor moordenaars. Maar zoals ze zeggen, wiens brood men eet diens lof men zingt.


  Maak melding

 19. volgens mij is er geen WET nodig!!
  De regering kan de “subsidie” op babyvoeding stop zetten en op grond van medische reden individueel subsidie toewijzen /geven aan degenen die hiervoor in aanmerking komen.

  dus een wet optuigen lijkt mij overbodig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.