Suriname volgt ontwikkelingen rond ebolavirus op de voet

7

PARAMARIBO, 4 aug – Suriname blijft bedacht op eventuele bedreigingen vanwege het ebolavirus. Dit zegt Jerry Slijngard, coördinator bij het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, NCCR. Relevante ontwikkelingen in vooral Afrika worden op de voet gevolgd. De door Amerika geschonken beschermende kleding verkeert nog in goede staat. De duizend zogenaamde ebolapakjes kunnen elk moment ter beschikking worden gesteld van hulpverleners. Die zijn ook getraind.

Dat was al in 2015. Toen heeft de Nationale Garde van South Dakota personeel getraind van medische instellingen, de politie, de brandweer en het leger. Het betrof een voorzorgsmaatregel met het oog op de uitbraak van ebola in meerdere Afrikaanse landen. Slijngard zegt tegenover de Ware Tijd dat de beschermende kleding nog goed is en veilig is opgeborgen. Een deel is bij het NCCR en een ander deel bij het ministerie van Volksgezondheid.

Zowel Volksgezondheid als het NCCR blijven alert. President Desi Bouterse zei dat Suriname extra redenen heeft om zich zorgen te maken. De grenzen van het land zijn open en moeilijk te controleren. “Het is een serieus probleem”, zei Bouterse. Als voorzorgsmaatregel wordt ook zo nauw mogelijk contact onderhouden met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en de buurlanden.


7 REACTIES

 1. Het lijkt wel alsof iemand van tijd tot tijd deze virus de wereld in gooit.
  Misschien dat een pharmaceutisch bedrijf nu een werkend middel heeft ontwikkeld en er flink aan wil verdienen?


  Maak melding

 2. Ebola wordt veroorzaakt door het ebolavirus. Het ebolavirus behoort tot de filovirussen. Filovirussen komen voor bij Afrikaanse vleermuizen. De ontlasting maar ook bloed, urine en het speeksel (beet) van de vleermuizen is besmettelijk. Zo kan de vleermuis grotere dieren als apen en bosantilopen besmetten. Mensen die op deze dieren jagen en het vlees eten kunnen besmet raken met ebola. Door contact met bloed of ander lichaamsvocht van besmette dieren kan iemand ook ebola krijgen. Voor zover ik
  weet zijn er nog geen officiële medicijnen( wel proefmedicijnen). De prioriteit ligt niet bij het
  genezen maar om verdere besmetting te voorkomen en in te dammen.


  Maak melding

 3. Wat een gedoe was dat toch in 2014 met de uitbraak van Ebola. Goed dat men daarop voorbereid is. Ik acht de kans weliswaar niet groot dat het virus zich in Suriname manifesteert. Zou een ramp zijn vanwege de besmettelijkheid en geringe kans op overleven . Ik heb wel begrepen dat er (proef) vaccins zijn die mits tijdig toegediend worden, schijnen te werken. Incubatietijd is tussen 2-21 dagen. Na een aantal dagen begint de ellende al.

  Een juiste diagnose zo spoedig mogelijk vaststellen is belangrijk om de besmette persoon af te zonderen. Sommige symptomen in het allereerste begin lijken namelijk op Dengue of het Zika virus wat wel in Suriname voorkomt.


  Maak melding

 4. De eerste regel (Suriname blijft bedacht )is al veel voor Suriname.
  Wij kunnen onze ok niet virus vrij maken.

  En men wil voorbereiden voor Ebola.
  De grootste virus is de politiek in het land bestrijd die maar eerst


  Maak melding

 5. Wat een flauwekul bericht. Alsof Suriname overstroomd wordt door Afrikanen. Als dit werkelijk een risico is dan mag Europa zich eerder zorgen maken met al die bootjes die dagelijks aankomen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.