Scholieren in Suriname protesteren tegen verhoging inschrijfgeld

24
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 4 aug – Scholieren in Suriname protesteren tegen het voornemen van de regering om het inschrijfgeld voor scholen te verhogen. Ook de eigen bijdrage in de dekking van materiaalkosten wordt opgeschroefd. Een groep onder leiding van Livio Aminto en Edgar Sampie heeft een petitie ingediend bij het parlement. Gevreesd wordt dat vooral in het binnenland veel jongeren buiten de boot zullen vallen. En dit onder een regering die de leerplichtige leeftijd juist heeft verhoogd.

Waar kinderen vroeger tot hun twaalfde jaar naar school moesten, is het nu tot het zestiende jaar. “Het is dezelfde regering die nu maatregelen treft, waardoor onder andere jeugdigen uit de boot van verdere educatie zullen vallen. Wij zijn fundamenteel tegen het op korte termijn verhogen van schoolgelden”, staat in de petitie. Van de regering worden eerder stimulansen verwacht.

Onder andere moeten meer scholen worden gebouwd. “Zodat alle kinderen geplaatst kunnen worden en het groot aantal leerlingen per klas zodanig teruggebracht kan worden, dat de kwaliteit van het onderwijs verbeterd wordt”. Verwacht wordt dat kosten voor onderwijs betaalbaar worden gehouden voor de samenleving. Mensen hebben het al moeilijk genoeg onder de huidige economische omstandigheden.

24 REACTIES

 1. Is er iets wat deze regering wel goed heeft gedaan ? En nog geniet de paarse regering steun vanuit een bepaalde groep Surinamers. De ultieme vorm van zelfkastijding. Wederom een bewijs van failed state.


  Maak melding

 2. Livio Aminto en Edgar Sampie heeft een petitie ingediend bij het parlement..fout. zij moeten dit bij hun ouders indienen want hun ouders zijn de kwaad van het hele problematiek de ouders hebben op bouta de ndp gestemd. dat jullie ouders dom en achter zijn moet je voor lief nemen. en wordt nog mooier want ze gaan voor nog 5, wat nog 5 nee ze gaan voor haiti… wat zeg je daar Venezuela is beter oke dan gaan ze voor Venezuela.. die haalt 3 nullen van hun bankbiljet en omdat suriname afrijd de baas wil spelen halen bouta en hun bende straks 2 nullen van de SRD. pina no de so so creperen.


  Maak melding

 3. Livio Aminto en Edgar Sampie heeft een petitie ingediend bij het parlement..fout. zij moeten dit bij hun ouders indienen want hun ouders zijn de kwaad van het hele problematiek de ouders hebben op bouta de ndp gestemd. dat jullie ouders dom en achter zijn moet je voor lief nemen. en wordt nog mooier want ze gaan voor nog 5, wat nog 5 nee ze gaan voor haiti… wat zeg je daar Venezuela is beter oke dan gaan ze voor Venezuela.. die haalt 3 nullen van hun bankbiljet en omdat suriname altijd de baas wil spelen halen bouta en hun bende straks 2 nullen van de SRD. pina no de so so creperen.


  Maak melding

 4. Een petitie indienen….wat denken zij hiermee te bereiken?!
  Het zal eindigen in een prullen bak waar al de petities ingediend ,uiteindelijk belanden.Maak het werk af,motiveer jullie ouders en ga staken,leg het land plat.
  Je kan elke dag een petitie indienen die geen resultaten zullen opleveren.Ga in oorlog,verklaar de bouta regering de oorlog en vecht voor je toekomst!
  .

  ..


  Maak melding

 5. Op beelden van Al Jazeera zag ik mensen dansen in Zimbabwe toen ze hoorden dat de zittende president de verkiezing gewonnen had.
  De Suri’s zijn net als Zimbabwanen blij als ze verarmd worden.Hoe hoger de prijzen in het land worden des te harder dansen ze van plezier.


  Maak melding

 6. Ray, de methodes die jij aanprijst hebben niet geholpen. Velen hebben daarmee hun imago te grabbel gegooid en worden niet meer serieus genomen. Kijk maar naar Curtis Hofwijks, Valies, Masha Neus,enz, enz, enz. De door Jou verheerlijkte methode gaat nooit werken. Wanneer gaat dit tot jou doordringen. Wij leven in een tijd van slimme denkers en niet van domme straatvechters. Jij blijft continu het conflict ophemelen terwijl constructief overleg heeft bewezen de beste methode te zijn.


  Maak melding

 7. Hahaha, deze zelfde scholieren zeiden dat de leraren hen benadeelden toen de leraren voor hun recht op een overeengekomen betere beloning en arbeidsomstandigheden gingen staken.
  Niemand moet nu medelijden hebben met deze egoïstische en onnadenkende studenten. Ik weet niet wat ze studeren, maar vast geen Wijsbegeerte. De domheid straalt er vanaf.


  Maak melding

 8. Is goed voor de NDP stemmers de school geld kan nog meer omhoog , laat de arme armer worden en de domme NDP stemmers dommer worden. In 2015 voedselpakket met druinebonnen gekregen en in 2020 bij de verkiezing krijgt men vrijstellingen om schoolgeld te betalen . Zo kan NDP de bevolking als hun slaaf behandelen


  Maak melding

 9. Net goed voor jullie misbaksels. Toen wij het moeilijk hadden en nog steeds moeilijk hebben, hadden jullie daar geen begrip voor. Maar voor jullie zelf heb je volop begrip en sympathie. Stelletje egoïsten. Ik weet nu al dat van jullie niks terecht komt.


  Maak melding

 10. Het gaat wel lekker daar, in swietie Sranang. Wat daaraan nog zo swietie is, is mij inmiddels niet meer duidelijk. Het wordt een grote klere zooi.


  Maak melding

 11. Zwakka
  Goed gezien joh,hoe moet hij anders aan STEMVEE komen,hij kan moeilijk nog eens 50.000 ambtenaren aanstellen ,er moet toch iemand werken,bovendien wat hebt je tegen ambtenaren ze doen toch niks


  Maak melding

 12. Er staat de regering is voornemens , dus de mogelijkheid bestaat dat de regering op haar besluit terugkomt. Het is mij niet duidelijk wat het percentageverschil is. In andere landen gebeuren dit soort impopulaire maatregelen uiteraard ook en dan hoor je niks. Nu betreft het Suriname en deugt het niet. De splinter in andermans oog wel zien, maar niet de balk in het eigen oog.

  Het lijkt wel een harde maatregel maar men mag er vanuit gaan dat als het doorgaat, men dezelfde verhoging zal aanwenden ten bate van het onderwijs. Dus als de linkerhand de rechterhand wast, worden ze beide schoon.


  Maak melding

 13. Vreemd tot 16 jaar naar school. De kinderen zitten nog in de puberteit en horen tot hun 18 jaar in de schoolbanken te zitten.Na hun 18de jaar kunnen zij doorstromen naar HBO of universiteit.
  Of zie ik het verkeerd???
  Deze regering en aanhang snappen er niets van. Wat moet een.puber van 16 jaar na het afronden van de schoolperiode dan gaan doen?Welke alternatieven wordt hun aangeboden? Het ministerie van onderwijs faalt keer op keer weer.
  Weg met deze troep.


  Maak melding

 14. @Boeboe bit sjorie. Voor heel wat landen geldt dat de leerplicht tot je zestiende is . Daarna, bijvoorbeeld in Nederland heb je een kwalificatieplicht tot je 18 bent. Dat houdt in dat je een diploma moet zien te halen om je kans op een baan te vergroten. Maar de leerplicht is op zich tot je zestiende jaar , dus Suriname wijkt niet af van de normen.


  Maak melding

 15. Rob G ik vind dat je tijd verspild om te reageren het is maar 1 bevolkings groep die zo neg over suriname praat in het byz over de kevries of hoe hij dat wil noemen. zij kunnen waarschijnlijk niet meer profiteren in suri.


  Maak melding

 16. Bouta wil de bevolking dom houden, hoe kan je dat het beste bereiken door Suriname 100jaar terug in de tijd te gooien door te zorgen dat er geen scholing meer plaatsvind, want de minder draagkrachtigen gaan geen schoolgeld kunnen betalen, dus alleen de rijkere( vooral Hindoestanen) die gaan zich ontwikkelen, die reizen straks allemaal af naar Nederland om te studeren, en de creolen(jongere generatie) die toch al niet veel in hun mars hebben, worden straks de nieuwe generatie slaven, die voor een hongerloon straks onder de Hindoestanen, Chinezen en rijkere goed geschoolde Surinamers moeten gaan werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.