Regering Suriname wil dik verdienen aan weggebruiker

42
Aantal verkeersslachtoffers in Suriname toegenomen
Verkeer in de binnenstad van Suriname

PARAMARIBO, 2 aug – De regering wil meer verdienen aan het gebruik van de openbare weg. De ooit afgeschafte ‘rij- en voertuigenbelasting’ komt terug. In het parlement zijn de debatten over herinvoering van de betreffende wet reeds aangevangen. De regering verwacht op jaarbasis ongeveer honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro) te kunnen vangen. Het geld is nodig om onder meer de wegen te onderhouden.

Jaarlijks is er bij lange na niet genoeg om het wegennet te verzorgen. Maar volgens William Waidoe van de oppositionele Pertjajah Luhur moet ook naar andere manieren worden gekeken. Onder meer de veelbesproken jacht op auto’s met donker getinte ruiten moet iets van het verleden worden. “Ik zeg dat we als staat belasting kunnen heffen”, zei Waidoe in het parlement. Dat zou veel meer binnen kunnen brengen.

Volgens Waidoe kan minimaal het dubbele worden verdiend aan ‘getinte ruiten’. Die zijn verboden volgens de wet. Maar Waidoe en ook NDP-parlementslid Amzaad Abdoel vinden dat er liever een deugd van kan worden gemaakt. Het geld kan dan gebruikt worden voor onder meer het dekken van onderwijskosten. Nu moeten ouders na jaren weer een bijdrage doen. Dat hoeft niet met wat slimmer belastingbeleid.


42 REACTIES

 1. Van wanhoop, weet deze paarse bende, niet waar ze geld kunnen halen, ze durven nog ijskoud wegenbelasting in te voeren, terwijl het wegennet op instorten staat, met al die diepe gaten in de weg, en al die hopeloze zandwegen, waar vaak geen doorkomen mogelijk is.
  Al deze oorzaken, hebben deze paarse debielen zelf gecreěerd.


  Maak melding

 2. Ministers hebben geen rij- en voertuigen belasting te betalen; ook de kabinetsbeleids- adviseurs niet en direkteuren van Ministeries !!
  Het volk scchijt intussen een “buffel” en die klootzak Abdoel lacht zich krom !! A monie a-kong hila-hila bij Boefie binnen !!!


  Maak melding

 3. foute boel..

  begin alle lanti mans oemas een salaris te geven van maximaal 1500 s r d per maand. waarom zeg ik dat, omdat bijna al deze figuren niet weten wat werk is..

  zeven even is het motto tekenen en weg wezen..

  laat ze gewoon voelen wat het is bij lanti op de loon lijst..

  wie tegen is, moet direct zelf ontslag nemen en gaan planten

  alle ministers, v. p. als de. moordenaar zelf, want die heeft het hele land failliet gemaakt de zelfde loon..

  verder geen geblaf..


  Maak melding

 4. Van mij mag je hoor. Zelfs voor nog 20. Ga ervoor.
  Maar accepteer ook de gevolgen, want de kans bestaat dat je al na 2 jaar naakt door de straten moet lopen, bedelend om een stuk brood en moet concurreren met de honden erom.


  Maak melding

 5. Gedoemd te mislukken, al die Prado bezitters, bus bezitters en truck en zware voertuigen bezitters gaan geen enkele belasting afdragen. Ze gaan gewoon weer lekker saboteren of chicken feet onder de tafel betalen, want den man no lob belasting, a switi fu njan a moni en hor a moni.
  Suriname gaat ook nooit, nooit, nooit een degelijke onroerend goed belasting en vermogensbelasting hebben, NOOOIT…
  De persoon die dat gaat willen bewerkstelligen, plotseling aw siki dan aw fadon dede, want den man no habi trobi fu wis yu dede.
  Laatste driko fu belasting ben kis omen bedreiging keba, den no wan a sani.

  Soso Cowboy anga Pirates of Paramaribo


  Maak melding

 6. Dit zal zeker gevolgen hebben voor onderhoud van de auto’s want monie no dé.
  Zeker al dit helpen de overvolle wegen weer tot normale proporties te brengen.
  En dan zullen alleen de rijken die zich een auto permiteren kunnen rijden in een auto.
  De rest is dan aangewezen op lijn 11. De SAurineds kunnen zich verder uitleven met hun eurotjes om een auto te huren.

  Neks no fout.


  Maak melding

 7. Belastinggeld, waar is dat ook alweer aan uitgegeven voorheen?
  Ok, om te fietsen moet je fietspaden aanleggen, zelfde voor tram/metro/trein- sporen. Wie gaat dat betalen?
  Het land verpauperd en ontbreekt aan infrastructuur. Voor de rest is het een paradijs met een grote clown als regeerder. Onderwijs zou gratis moeten zijn! Zo weinig burgers en zoveel problemen.


  Maak melding

 8. Dit probleem speelt zich in ieder geval af sinds de jaren zeventig. Daar heeft men steken laten vallen door de infrastructuur niet te voltooien. Er hoefde geen enkele santi pasi in Suriname te zijn. Opeenvolgende regeringen hebben het ook niet veel beter gedaan tot we anno 2018 beland zijn op het punt waar we ons de haren uit het hoofd trekken.

  Slechte wegen en nu maar kijken waar men het geld vandaan haalt. Rijtuig en voertuig belasting is volkomen normaal in andere landen dus het ziet ernaar uit dat Suriname op termijn het wederom zal invoeren. Men moet nu duidelijke doelen gaan stellen en de infrastructuur voltooien zodat men later meer aan onderhoud aan het wegdek kan besteden en daar waar nodig is nieuwe wegen aanleggen.


  Maak melding

 9. De regering moet eerst goed nagaan of dit haalbaar is. Wegenbelasting betalen is geen verkeerde optie, dan moet er nog heel veel gebeuren aan onze wegen. Er zijn meer auto’s dan wegen in ons landje. De Belastingdienst zal eerst met een goed uitgewerkt plan moeten komen, voor welk soort gewicht van een auto, zal wegenbelasting betaald moet worden. Hoe zit het dan met de verplichte autoverzekeringen. Er rijden veel mensen onverzekerd rond. Dit soort zaken moeten verplicht worden gesteld .Wegenbelastinggelden horen dan ook daadwerkelijk gebruikt te worden om, nieuwe wegen aan te leggen en de bestaande wegen te onderhouden en niet voor snoepreisjes.Bromfietsverzekeringen. Elk voertuig hoort wettelijk geregistreerd te worden op naam van de daadwerkelijke eigenaar. Je voertuig uitlenen is op eigen risico en verantwoording. Dit lijkt mij geen verkeerde zaak.Hopelijk ontstaat er hierdoor orde en verkeersfatsoen op de wegen. Niemand wil schade aan zijn voertuig dus ga ervan uit dat men voorzichtiger aan het verkeer zal deelnemen. De Belastingdienst zal dan ook verantwoording aan de gemeenschap moeten afleggen, hoe en voor zij onze belastinggelden gebruiken. Open kaart spelen en het kostenplaatje publiceren zodat het volk inzicht heeft waarvoor de geincasseerde bedragen gebruikt zijn.


  Maak melding

 10. NATUURLIJK MOET DE REGERING DIT INVOEREN. IN NEDERLAND EN IN DE REST VAN EUROPA MOET ELKE BURGER DIE 1 OF MEER AUTO’S HEEFT, WEGENBELASTING BETALEN PER AUTO EN OOK NOG PER GEWICHT EN BOUWJAAR. NIEMAND IN EUROPA KLAAGT, WANT IEDEREEN MAAKT GEBRUIK VAN DE OPENBARE WEGEN. DE OVERHEID GEBRUIKT DIT GELD WEER OM DE WEGEN TE ONDERHOUDEN EN NIEUWE WEGEN TE MAKEN. MAAR DE DOMME, ACHTERLIJKE, ONGESCHOOLDE GASTEN DIE DIT PLAN DE GROND INSTAMPEN, ZIJN LETTERLIJK NIET ONTWIKKELD EN DENKEN NIET VERDER DAN HUN NEUS LANG IS. GAAN JULLIE LIEVER EEN OPLEIDING VOLGEN OM JE HERSENS TE ONTWIKKELEN. STELLETJE ACHTERLIJKE WEZENS. STEUN JE VADERLAND EN PROBEER ZE BIJ TE STAAN IN DE GOEDE DINGEN DIE ZE WILLEN DOEN.


  Maak melding

 11. @Suriforever 2 augustus 2018 at 20:39
  Gewoon op de fiets, bus , metro of trein naar het werk.
  ////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Sang joe smokko mie mang !


  Maak melding

 12. Je zult de mensen die de wegen waar de weggebruikers gebruik van willen maken, ergens van moeten betalen net als het materiaal en anderen die er bij betrokken zijn, geen regering ook deze incapabele en criminele zooi die daar voor doorgaat, heeft een speciale boom daarvoor, dus de gebruiker moet betalen, in de meeste ontwikkelde en beschaafde landen bestaan dit soort belastingen, maar de surinamer, met zijn winti waai , lanti paay mentaliteit, zal daar wel een uitzondering op willen zijn, triest als je je gezonde verstand niet wilt of kunt gebruiken


  Maak melding

 13. De realiteit leert dat de huidige manier van investering in het onderhoud en optimalisering van het wegennet niet langer houdbaar is. De huidige wegencapaciteit en de verkeersknooppunten zijn niet in staat om het verkeer op ordentelijke manier af te handelen. Ook de schade aan verkeersmeubilair door intensief gebruik van het wegennet en vandalisme vragen om meer geld. Het budget is niet toereikend. De government-take blijkt dus niet voldoende te zijn om het wegennet te onderhouden. De overheid heeft daarom geen keus en zal de rekening bij de automobilist moeten neerleggen. De mensen die kritiek hebben op de herinvoering van wegenbelasting moeten maar hun auto verkopen en gebruikmaken van het openbaar vervoer.


  Maak melding

 14. Spang tori.
  De meeste auto bezitters kunnen met moeite wat benzine in de tank gooien.Tanken voor een tientje of 15 SRD is een veel voorkomend verschijnsel.Als je drukte bij de pompstations ziet,zou je denken dat de verkoop heel hard gaat.Maar de mensen komen steeds terug om voor enkele SRD te tanken.Kan gebeuren dat een auto vijf a zes keren per dag komt tanken.
  Als de Suri’s deze belasting accepteert,hooguit gaan ze een petitie indienen,dan zijn net als in Zimbabwe.Die hebben toch ook voor de verarmers gekozen.


  Maak melding

 15. Suriname moet wel wederom voertuigbelasting en alles wat daarmee samenhangt invoeren. Het lange termijn denken is niet iets wat wij Surinamers gewend zijn. Nog steeds is er sprake van onvoldoende decentralisatie op allerlei facilitaire voorzieningen. Paramaribo is veel te druk. Wanneer we bijvoorbeeld het toerisme willen bevorderen is een uitstekend wegennet onontbeerlijk.

  De government take op brandstof heeft niet voldoende geleid tot een goed wegennet. De mogelijkheid bestaat om woon en werkverkeer te vereenvoudigen door nieuwe industriewijken en kantoren buiten Paramaribo op te zetten in combinatie met woonwijken die niet al te ver liggen . Dit is natuurlijk een jarenplan. Werken vanuit huis daar waar mogelijk is ook een optie. Het openbaar vervoer moet veel beter in elkaar gaan steken. A sani bruya tapu a momenti disi. Maar toch e go wan sortu fasi.

  Er ligt veel achterstallig werk in het verschiet dat zeker niet alleen op het conto van de huidige regering geboekt mag worden. Maar een begin moet er zijn met duidelijke en transparante en haalbare doelen.


  Maak melding

 16. Bouterse regering begin nu te begrijpen hoe geld moet naar financië terug.belasting, belasting, belasting, regering wordt wakker.waar blijf onroerend goedbelasting als je ziet al die paleizen dat kan behoorlijk wat leveren,milieu,vuilophaal, vermogen belasting kan nog tiental nog bedenken


  Maak melding

 17. Op zich is dit geen slechte maatregel, in vele landen betaalt men belasting zodat
  de wegen onderhouden worden. Wat de verkeersveiligheid ook ten goede komt. Ook
  kunnen mensen kritisch naar zichzelf kijken hebben we de auto echt nodig of is het luxe.
  Ook kan men naar de grote van de auto kijken, misschien is kleinere auto ook goed en beter
  voor het milieu. Heeft men de auto slechts heel af en toe nodig voor weekendje weg dan
  kan men ook een auto huren. Carpooling is een optie voor naar het werk gaan. Of met meerdere gezinsleden een auto delen ? Met een beetje fantasie is er veel mogelijk.


  Maak melding

 18. Echt typisch… mensen reageren met.. “wegenbelasting betalen voor wegen die kapot zijn” bla bla bla… snappen jullie niet dat ze juist daarom wegenbelasting in willen voeren. Om dit soort dingen te maken en te onderhouden… iemand zegt waarom moeten wij belasting betalen laat de regering het doen… eh … dus zolang surinamers deze mentaliteit behouden zal suriname niet vooruit gaan. want men wilt mooie dingen.. men wilt vooruitgang.. men wilt alles.. maar wil er zelf niks voor doen. waarom zou de supermarkt nog moeite moeten doen om hun winkel te bevoorraaden.. fix je eten dan ook zelf… waarom zou de dokter moeite moeten doen om je leven te redden.. doe het zelf dan… snappen jullie niet dat een maatschappij alleen SAMEN vooruit kan komen. elke keer verbaas ik me weer over opmerkingen die surinamers maken… Suriname had ALLANG vooruit kunnen gaan… als de mentaliteit van de inwonenden anders was…domme mentaliteit. geklaag over we hebben geen geld.. maar hesdy is altijd druk. popeys zit altijd vol. kapotte huizen maar 3 auto’s voor de deur… en wnr de regering iets wil invoeren om het land op lange termijn vooruit te helpen.. gaan mensen zeiken. door dit soort dingen gaat su nie vooruit…besef dat maar.


  Maak melding

 19. @mariska in de plaats van wegen belasting is indertijd geopteerd voor belasting op de brandstof. Nu de government take op de brandstof gevoelsmatig niet hoger kan gaan ze alsnog de wegenbelasting invoeren. met de government take is wel redelijk wat verbeterd maar nog veel te doen. De 100mio die ze nu weer gaan onttrekken aan de samenleving is gewoon om gaten te vullen en niet die in het wegdek.
  Het getuigd van onbehoorlijk bestuur en een onbetrouwbare overheid om afspraken uit het verleden te schenden. Wat dat aan gaat is Suriname geen haar beter dan Nederland. voor de rest van je betoog quote non


  Maak melding

 20. Het is duidelijk dat er veel voor en tegens zijn. Geef t een kans.Ons land heeft positieve input nodig.laten wij op dit platform juist ideeen aandragen over uiteindelijke besteding van deze gelden.
  Denk aan infrastructuur (wegen onderhoud,aanleg fiets en voetpaden bijv.parapasie waar voetgangers over de weg lopen langs voorbijrazende auto’s,verdieping vd suriname rivier versterkt onze internationale positie, uitbreiding vd luchthaven..) Laten we elkaar steunen en het land weer op de kaart zetten.Samen staan we sterk!!!
  Dus luister naar elkaar en vul elkaar positief aan zoals velen het doen.


  Maak melding

 21. Maak niet ui welke regering, het moet toch. Elk land heeft het wet Wegenbekasting zeer goed, voer ook ontroerendgoed belasting in, flitskasten tegen snelheidsduivel en stoplicht doorijders, belasting op sigaretten etc.


  Maak melding

 22. Surinamers leven op een te grote voet. Gezien de economie van het land past een ezelskar, kanoboot en bromfiets beter bij het land dan een mercedes, luxe vaarboot of helicopter.
  Maar ja, de mensen wordt steeds maar voorgehouden dat ze ongelukkig zullen worden als ze moeten lopen, fietsen of een ezelskar moeten gebruiken. Door de producenten nl. Het woord produCENT zegt het al: iemand op zoek naar CENTEN!


  Maak melding

 23. De staat wil SRD 75.000.000 op halen met wegenbelasting.

  De staat geeft sinds december 2015 Alcoa $ 38.000.000 cadeau, dat is SRD 285.000.000, voor Affobaka.

  ????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.