‘Alcoa kan geen aanspraak meer maken op waterkrachtcentrale in Suriname’

23
DA’91: Surinames onderhandelaar met Alcoa moet weg
Archieffoto: Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, aanvankelijk onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij

PARAMARIBO, 2 aug – Alcoa kan geen aanspraken meer maken op de waterkrachtcentrale te Afobaka. Dit stelt voorzitter Jim Hok van de Progressieve Arbeiders & Landbouwers Unie, PALU. Met de recente uitspraken van vicepresident Ashwin Adhin is het alleen maar bevestigd. Volgens Adhin is de Brokopondo Overeenkomst over bevoegdheden van Alcoa ‘de facto’ opgezegd. Het is dezelfde overeenkomst die de zeggenschap regelt over de centrale.
Alcoa is op papier tot 2033 eigenaar. Dan moet de centrale worden overgedragen aan Suriname. Intussen is overeengekomen dat de overdracht al in 2019 plaatsvindt. “Waarom moet Suriname dan nog wachten tot eind 2019 met de overname en intussen honderden miljoenen aan Suralco betalen? Daarna zullen we de zaken ‘de jure’ afwikkelen”, stelt Hok. Of het ook werkelijk zal gebeuren, valt te bezien.
Veel hangt af van de opstelling van het parlement. Anders dan de regering bereid lijkt te zijn, moet rekening gehouden worden met het belang van Suriname. “Met de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst, komt er een einde aan de grootste industriële operatie, met de grootste spin-off effecten, in de geschiedenis van Suriname. Van de negatieve effecten gaan we nog tientallen jaren last hebben als dit niet correct word afgehandeld”, aldus Hok.


23 REACTIES

 1. Suriname is een bacoven republiek daarom gebeuren deze dingen daar.Het land is failliet gemaakt door Bouterse en zijn handlangers die geen verstand hebben van zaken.Ze hebben zichzelf verrijkt ten kosten van alles en nu verhongerd het volk.Laten ze zien in Suriname als je kiest voor een domkop als president wat er gebeurt in het land.Vanaf 1980 is Suriname slecht bestuurt onder Bouterse.Militairen hebben geen verstand om een land te besturen alleen maar van wapens om te doden.Als Surinamer huil ik elke dag voor mijn land van de armoede.Wanneer komt er een einde aan de ellende in het land meneer Bouterse Satan.


  Maak melding

 2. het is algemeen bekend, dat blakas geen verstand hebben om te gaan met geld, weelde, welvaart.. ze vernietigen alles .

  geef een blaka man vrijdag 15.00 uur een miljoen, komt hij-zij maandag morgen bij jou een kwartje vragen om een brood te kopen..

  letterlijk de waarheid..

  ze vreten alles plat.


  Maak melding

 3. Alcoa kan geen aanspraken meer maken op de waterkrachtcentrale te Afobaka. Dit stelt voorzitter Jim Hok van de Progressieve Arbeiders & Landbouwers Unie, PALU. Met de recente uitspraken van vicepresident Ashwin Adhin is het alleen maar bevestigd. Volgens Adhin is de Brokopondo Overeenkomst over bevoegdheden van Alcoa ‘de facto’ opgezegd. Het is dezelfde overeenkomst die de zeggenschap regelt over de centrale.
  Alcoa is op papier tot 2033 eigenaar. Dan moet de centrale worden overgedragen aan Suriname. Intussen is overeengekomen dat de overdracht al in 2019 plaatsvindt. “Waarom moet Suriname dan nog wachten tot eind 2019 met de overname en intussen honderden miljoenen aan Suralco betalen?

  And what about die driehonderd miljoen dollar dat de Alcoa/Suralco gaat investeren bij het slopen van de raffinaderij te Paranam? Zal eerst opgebracht moeten worden om de kosten te dekken, daarom de looptijd tot eind 2019. M.a.w. de regering Bouterse moet dit niet zien als iets bijzonder/gunst van de Alcoa/Suralco maar keihard oplichterij.


  Maak melding

 4. Suriname en de surinamers worden armer en armer en ze beseffen het niet eens.Dan heb je de ndpers,ze gaan de schuld in de schoenen van anderen schuiven alhoewel ze weten dat hun baasje en de gehele ndp regering de oorzaak van deze tragedie is.Surinamers doe je ogen open en stem bewust.Een stem op bouta en de ndp is een verloren stem!!


  Maak melding

 5. Knijp die Alcoa directeur eens in de ballen en zie hoe alles ineens snel wordt afgewikkeld. Maar ja, NDP kan alleen de ballen van de eigen bevolking afknijpen. Bij de buitenlanders durven ze het niet. Dan is de NDP-leider zwakker dan een vrouw.


  Maak melding

 6. De NPS heeft Suriname opgezadeld met een wurgcontract. De Suralco heeft door hen goed verdiend aan de Surinaamse bauxiet en aan de energie van de waterkrachtcentrale. Dit zijn de feiten.


  Maak melding

 7. Bouterse wil de Amerikanen zoveel mogelijk in de watten leggen zodat zijn zoon in Amerika een betere behandeling krijgt. Bouterse is in staat Staatsolie gratis aan de Amerikanen te geven in ruil voor vervroegde vrijlating van Dino.


  Maak melding

 8. DIT ZIJN DE FEITEN Robje-de-Paarse-Huisslaaf :

  DESi de Paarse legerleider, met twintig JAAR strafeis,
  heeft SRANAN FAILLIET gemaakt !
  Ruim DRIE MILAJARD ongedekte SRD bankbiljetten
  gedrukt en uitgegeven !!!

  Paarse Wijdenbosch heeft de elektra DEAL met Suralco gesloten !

  Opa D heeft via een ILLEGALE en GEHEIME MOU, een onwettige
  KWIJTSCHELDING aan Suralco verleend ! WEG sanering gebieden,
  Sranan blijft met het GIF en de uitgegraven en verminkte gebieden
  zitten !

  WIE ZITTEN IN HET BESTUUR VAN DE GEHEIME PAARSE STICHTING
  DIE DE AFOBAKADAM GAAT EXPLOITEREN ?????

  DE DAM, DIE EIGENDOM IS VAN HET VOLK, WORDT VIA EEN
  STICHTING GEROOFD !

  PS : ZIJN DE REKENINGHOUDERS-EIGENAREN VAN RUIM ZESHONDERD
  MILJOEN US-DOLLARS OP ZWITSERSE BANKREKENINGEN,
  AL GEARRESTEERD ?

  ZIJN DE Surinaamse ONTVANGERS van BALLAST-NEDAM-MILJOENEN-TJOEKOES,
  al ACHTER SLOT EN GRENDEL GEPLAATST !
  DE NAMEN VAN DE PAARSE BOEVEN (PAARS STADSGEBOEFTE) STAAN IN HET
  NEDERLANDSE RECHTBANK-STRAFDOSSIER !!!

  De door OPA D beloofde 16.666 SLEUTELKLARE VOLKSWONINGEN zijn nu
  al HEEL DICHT BIJ de HAVEN van PARAMARIBO ! HORI PASENSI !!!

  DESI HEEFT DE SURALCO GEVRAAGD DE INKLARING VOOR HAAR REKENING
  te NEMEN ! VOOR WAT HOORT WAT !!!

  PS : GROETEN van DINO aan de Voormalige landgenoten in Sranan !!!


  Maak melding

 9. Bull Shit;dit statement komt gegarandeerd uit het smoelwerk van een oermens neanderthaler of iets dergelijks,de leden en sympathisanten van oude politieke partijen de dinosaurussen,die denken nog steeds dat Su heel wat voorsteld in de wereld ik weet niet hoe ze aan die verwaandheid komen,ligt ook niet aan hun prestaties want wat hebben zij in 70 jr vr Su kunnen bewerkstelligen nada 0,0 een beetje bescheidenheid zou op zijn plaats zijn


  Maak melding

 10. Ray en Marcel boekt een sight seeing naar pad van wanica en Santi boma en omgeving dan zal j zien wie aan lager wal aan het raken zijn mannen zowel vrouwen zitten te zuipen van Smorgens vroeg tot Savonds laat bij omu de Chinees,jullie beschikken toch over zoveel pseudowetenschappelijke kennis is er nog rapport of document gepubliceerd over hoe en waarom dat nu bij jullie soort gebeurt


  Maak melding

 11. Een ezel stoot zich meerdere keren aan dezelfde steen is een nieuw gezegde in Suriname. Laat de bevolking nog 1 keer stemmen op baas en zijn foefoermangs.Ze gaan hun lesje toch niet leren.Schaam me diep als surinamer.En meneer Pata heeft het mooi verwoordt


  Maak melding

 12. @Dagoebal

  Ik weet niet wat je allemaal raskaalt, maar als iemand dag en nacht wil drinken en zelfmoord wil plegen, dan is dat zijn zaak. Zolang hij anderen maar niet in gevaar brengt.
  We weten allemaal wie de rovers, mishandelaars en moordenaars zijn die overvallen plegen, mensen aftuigen en moorden. Ook jij weet dat, maar voelt je erg onbehaaglijk en schuldig hieronder en prefereert dan om anderen die niemand tot last zijn aan te vallen. Het zegt veel over jou.


  Maak melding

 13. HIET ALLEEN BOUTA IS SCHULDIG AAN DE CHAOS IN SU DE MAN DIE NET ZOVEEL BOTER OP ZIJN KOP HEEFT IS DE GROTE HANGBUIK ONDERNEMER DIE AL JAREN PARASITEERT VAN HET SU VOLK EN DIT ALLEEN OM ZIJN ONVERZADIGBARENDE HONGER NAAR HET MATERIALISTISCHE TE STILLEN
  DE DAG DAT HET VOLK DE STAAT OPKOMT IS NIET VER MEER
  HET VOLK ZAL DIT ALLEMAAL TERUGHALEN


  Maak melding

 14. @RobG
  U zwetst weer. Alcoa heeft als Argument dat zij een energieleveringsivereenkomst heeft tot 2033.
  Wijdenbosch is die ILLEGALE overeenkomsten aangegaan. Hij heeft tien zonder in stemming van de DNA de Brokopondo wet opengebroken.

  Nu laat Bouterse toe dat een overeenkomst die niet wettig is afgesloten de wet overruled.
  Niet de NPS heeft dit fout aangepakt maar Bouterse. Zelfs de NDP fractie heeft dit door.


  Maak melding

 15. ddb:
  – is enige eigen belang, president van de republiek Suriname zijn en de zware misdaden die hij gepleegd heeft tegen de menselijkheid te ontlopen en niet in de gevangenis terecht te komen. Zelf verrijking van zichzelf, zoon, vrouw, naaste familieleden en inner circel,
  – zware armoede in het hele land en zeer zie zware criminaliteit, 25 februari 1980 staatsgreep, drugshandel, wapenhandel, mensenhandel, kinderarbeid, geen respect/vertrappen voor de grondwet, geen respect voor de rechtbank/krijgsraad, gewijzigde amnestiewet 2012, internationale verdragen cq mensenrechten, 8 december 1982 moorden, moiwana86 moorden, geen normen, geen waarden, geen respect, enz
  is verdeel en heerst
  – zie de zeer grote armoede en zeer grote criminaliteit sinds 25 februari 1980, devaluatie surinaamse gulden en srd, lege winkels die failliet gaan, geen valuta, euro’s en us-dollar, alles wordt duurder in het land enz

  ddb haat Hindoestanen, moslims, Javanen, Chinezen, mensen met kroeshaar, afstammelingen van de negerslaven, anders denkenden, de jeugd/jongeren, vrouwen, oude van dagen mensen, zie hoe het leven van deze mensen gesteld is, armoede en ellende, enz. zSambo noemt zichzelf pikin ingie booi en loopt in de rondte met een ingie toy toy op zijn hoofd en lacht de stadsnegers uit, die zich zo minderwaardig voelen/de minder waardigste wezen in Suriname zijn ( een minder waardig cultuur, westerse familienamen, lezen de bijbel, haten alles van Afrika en willen niets met Afrika te maken hebben, zijn europees gericht, zijn blijven hangen in uitschelden van de Noordzee, maar als het kan komen ze massaal naar Nederland. zijn oerlui, willen allemaal de kolonisator spelen, mooie westerse kleding dragen, baas spelen over anderen, terwijl ze oerdom zijn, werken net als de slavernij liever voor een baas dan een eigen onderneming opzetten en deze te runnen, willen heel snel en gemakkelijk rijk worden, enz. zie ddb die al deze eigenschappen vertoont en zie hoe de stadscreolen dit zo mooi vinden. Hij heeft mensen alleen nodig om zich staande te houden, zoals adhin, sapoentje, dilip Sardjoe, enz. die voor hem het vuile werk moeten opknappen en hij zich verschuilt achter zijn blunders. Hij heeft het niet gedaan. Anderen hebben het gedaan. ddb ie né sjing!, Ophoepelen.

  Onder ddb en gangsters zal Suriname geen ontwikkeling naar welvaart en welzijn mee maken? Wat voor welvaart en welzijn heeft ddb en gangsters Suriname sinds 25 februari 1980 gebracht? Zie hoe hij en gangsters zich met de ontmanteling van de raffinaderij van Suralco/Alcoa wilden verrijken.

  Morro Dé Dorro!, We Gaan Nog Voor Vijf!,Neks No Fout!, enz.

  ddb ophoepelen!

  Ben Ik nou degene die zo slim is of ben jij nou zo dom?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. Hok zit weer wat populistisch te kletsen.
  Als Alcoa niet meer verantwoordelijk is hoe is onderhoud en beheer dan geregeld??!!
  Als hij serieus genomen wil worden dan stelt hij daarover vragen maar deze kamergeleerde met verouderde kennis die nooit iets gemanaged heeft kan beter zijn mond houden. De PALU opportunisten die jaren een vloek voor het land zijn en nooit iets goeds hebben gepresteerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.